Strona 1 z 1

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: poniedziałek, 26 kwie 2021, 19:36
autor: Kòpôcz
@spiker1974
To nie problem butelek, ale tego, że robisz bardzo niebezpieczne granaty! Zamiast przeprowadzić fermentację alkoholową w jednym zbiorniku z rurka fermentacyjną prowadzisz ją w kilkudziesięciu małych butelkach, a gaz upuszczać musisz, bo nie robi tego za ciebie rurka. Patrząc na ilość samego cukru to jest na prawdę bardzo alkoholowy podpiwek. Na wsi była prosta zasada: słodki mogły pić dzieci, gdy słodycz zanikała już tylko dorośli.

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: poniedziałek, 26 kwie 2021, 20:34
autor: artur.sukiennik
5g do piwa nigdy dodawałem ale zakapslowałem już lekko ponad 1,5k butelek i uważam, że dobrze przefermentowany nastaw bez jakiegoś zakażenia czy syfów nie ma prawa wybuchnąć w butelce:-):-)

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: poniedziałek, 26 kwie 2021, 21:18
autor: Kòpôcz
Ale tu jest mowa o przynajmniej 8blg (wspomnianego słodu nie liczę) wlanych do butelki bez wcześniejszej fermentacji. Takie ciśnienie to chyba tylko dobry kompresor wytrzyma.

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: wtorek, 27 kwie 2021, 16:31
autor: spiker1974
Kolego artur.sukkiennik podawałem 0.5g cukru lub glukozy na 0.5 litra, robię piwo milk stout i używam takiej samej miarki. Zazwyczaj też kupuje ciemne butelki plastikowe do piwa. Z szklanymi skończyłem z10 lat temu.
Słód do podpiwku, dodaje wersji fermentującej w pojemniku i późniejszym butelkowaniu.
Blg przy 70-80g na litr to 7-8 co może dać 3-3.6% alkoholu. Jednak pamiętać trzeba że drożdże na początku gdy mają tlen namnażają się. Później zwalniają po umieszczeniu butelki w lodówce by zachować go w wersji młodej co ogranicza zawartość alkoholu.
Podpiwek w wersji pierwszej robię od lat, używam zawsze butelek po coca-coli zrobiłem tego w życiu kilkaset, ojciec za komuny robił w szklanych po ptysiu i szklanych butelkach zwrotnych też coca-coli nie było problemu co najwyżej nakrętki nie trzymały i gaz uciekał.
Słyszałem o problemach gdy z braku odpowiednich, użyto butelek po wodzie żywcu nie gazowanym, rozdymało je jak balony. Lub 5 litrowych butelkach po wodzie i fajerwerkach gdy pękały.
Dobrze tu pasuje te powiedzenie „Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana”.

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: wtorek, 27 kwie 2021, 22:06
autor: jakis1234
podawałem 0.5g cukru lub glukozy na 0.5 litra
, chyba 5 g ;)

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: środa, 28 kwie 2021, 10:26
autor: rozrywek
Kòpôcz pisze:Rozczaruję Cię - w tym "bezalkoholowym" masz przynajmniej 3-4% alkoholu z samego cukru. Robi się wytrawny, bo drożdże zjadają cukier, pierdzą dwutlenkiem węgla i śr...ją alkoholem. Odkręcając wypuszczasz drożdżowe bąki, ale już ich stolec rozpuszczony w cieczy pozostaje ;)
Tu za wiele dodać się nie da.
Wszystko zostało powiedziane.

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: środa, 28 kwie 2021, 10:47
autor: artur.sukiennik
Mimo wszystko zostanę przy szkle, ale ryzykował nie będe i szampana nie pije. Nie mam zamiaru granatów robic:-):-)

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: poniedziałek, 24 maja 2021, 15:30
autor: majster1
Robie pierwszy podpiwek i chyba coś źle zrobiłem. Jak zagotowałem cukier razem z kawą to już fermentacja nie ruszy? Drożdże piwowarskie się nadają czy robić na piekarniczych?

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: poniedziałek, 24 maja 2021, 15:34
autor: Kòpôcz
Wszystko OK, o ile nie zagotowałeś też drożdży ;).
Ruszą i takie i takie, ale moim zdaniem do prostego podpiwku szkoda piwowarskich.

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: poniedziałek, 24 maja 2021, 15:38
autor: majster1
Nie, drożdże dałem dzień później jak wszystko ostygło. Po 1 dniu dalej nic nie ruszyło.

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: poniedziałek, 24 maja 2021, 16:20
autor: Kòpôcz
Napowietrzyłeś?

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: poniedziałek, 24 maja 2021, 16:25
autor: majster1
Nie za bardzo

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: poniedziałek, 24 maja 2021, 19:59
autor: Kòpôcz
To pobujaj fermentorem.

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: poniedziałek, 24 maja 2021, 20:43
autor: majster1
Na drożdżach piwnych nie chciało ruszyć. Teraz ruszyło na drożdżach piekarniczych od razu, jest piana.
aaaa.jpg

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: niedziela, 3 lip 2022, 20:47
autor: robisum1
Podpiwek staropolski Gozdawa chcę zrobić tradycyjnie jak podpiwek Kujawski czyli zagotować, przecedzić, dodać cukier, drożdże i rozlać do butelek. Ile mam dodać drożdży bo na opakowaniu nie ma nic o tym wspomniane? Mam drożdże w kostce i do cydru.

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: wtorek, 12 gru 2023, 20:54
autor: bbchaos
Testowałem różne i najmniej mi smakował właśnie ten z gozdawy a najbardziej browinu z łódki się nazywa, ale wiadomo każdy ma inny gust, na dodatek udało mi się tym z gozdawy zrobić granaty, ale to akurat moja wina i mam kotłownie do odmalowania :)

Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa

: czwartek, 14 gru 2023, 14:12
autor: HalinaMalina
Podpiwek kujawski kojarzy mi się z takim najbardziej tradycyjnym smakiem, jaki rodzice czasem robili, natomiast ten "Z Łódki" kiedyś był Łódzki :D jest bardziej nachmielony i wg. mnie ciekawszy w smaku, chociaż na zimno, do grilla oba wchodzą tak samo dobrze.