Strona 1 z 2

Przepis na dobre lekkie piwo.

: niedziela, 2 wrz 2018, 12:19
autor: fo11rest
W internecie ciężko znaleźć gotowy przepis a ja chcę się podzielić tym co po raz kolejny uwarzyłem i muszę przyznać że wyszło bardzo dobre piwko.

Składniki na 25L pojemnik:

Słód jęczmienny pilzneński śrutowany 5kg, chmiel marynka granulowany 25g(9,5%), chmiel lubelski 5g(3,5%), drożdże s-04 - 11g
Garnek do gotowania 30litrowy, pojemnik do filtracji z filtrem wykonanym z wężyka od spłuczki(nowego), przezroczysty wężyk do filtracji, łyżka do mieszania, termometr, balingometr, wiaderko do fermentacji 30l, spirala miedziana do studzenia, worek do filtracji.

Zacieranie:
Wlewam 17,5l wody z kranu i podgrzewam ją do 65stC i wsypuję ześrutowany słód do garnka. Po wymieszaniu powinno być 62st i utrzymuję tak 30minut pod przykryciem.
Po 30min. podnoszę temperaturę do 71st i znowu 30min utrzymuję tą temperaturę. Na koniec podgrzewam do 78st i trzymuję tak 10 minut.

Filtracja:
Przelewam wywar do pojemnika do filtracji i jak młóto się ułoży to kładę talerz na wierzch odkręcam kranik i powoli spuszczam brzeczkę. Jak w wężyku zacznie być przejrzyście to podstawiam wcześniej umyty garnek i spuszczam powoli brzeczkę. Teraz trzeba sprawdzić ile jest blg aby obliczyć do jakiego stopnia chcę wysładzać.

Wysładzanie:
Wcześniej przygotowaną wodę podgrzaną do 72st wlewam powoli na wcześniej ułożony talerz po parę litrów. Wodę wlewam aż do osiągnięcia od 4 do 2blg brzeczki(tej która leci z wężyka) Pomiar robi się wystudzoną brzeczką oczywiście (20st). Ja wysładzałem do 2blg aby uzyskać gotowy wywar 9BLG

Warzenie:
Od momentu zagotowania brzeczki gotuję ją godzinę. Na początku dodaję 25g chmielu marynka, a na 15 minut przed końcem chmiel lubelski 5g.

Studzenie:
Do studzenia używam rury miedzianej wygiętej w spiralę na głębokość garnka i jedna strona do kranu z zimną wodą a druga do spływu w brodziku. Studzi się błyskawicznie i jak mam 25st to kończę proces studzenia.

Filtracja:
Wlewam ostrożnie brzeczkę do worka filtracyjnego z grubej bawełny i filtruję cały gar wywaru do pojemnika fermentacyjnego. Następnie wlewam wcześniej przygotowane drożdże rozpuszczone w 100ml wody do wywaru i całość szczelnie zamykam i zatykam rurką fermentacyjną.

Fermentacja:
Po jednym tygodniu fermentacji jak już emocje opadły przelewam wywar znad osadu do pojemnika i zamykam na następne 7dni w fermentatorze.
Po tym czasie wlewam do butelek i do każdej butelki wsypuję odpowiednią ilość cukru i kapsluję.

Degustację można zacząć po 2-3 tygodniach, ale z doświadczenia wiem że lepiej poczekać około 3 miesięcy. Piwko wyszło rewelacyjne i ma około 5% alkoholu więc nie za słabe ani za mocne.

Pozdrawiam.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: niedziela, 28 paź 2018, 17:49
autor: Zombi32
To filtrowanie po gotowaniu, na zimno przez worek, jest trochę ryzykowne. Łatwo o zakażenie gdy robi się to w ten sposób, lepiej po prostu zamieszać energicznie brzeczkę poczekać aż przestanie wirować wtedy osady powinny uformować na środku kadzi stożek, odbierasz wężykiem brzeczkę z krawędzi kadzi, po za tym jak jakieś zanieczyszczenia przedostaną się do fermentacji zostaną związane w osadzie drożdżowym. Na zimno można też zastosować np. mech irlandzki gdyby rzeczywiście był problem z klarowaniem się piwa.
Kolejną sprawą są pomiary mając już areometr, trzeba zrobić pomiar gęstości początkowej i nie jechać z podziałem 7dni burzliwej i 7 cichej i butelkowane bo może się okazać, że w pewnych warunkach piwo będzie dofermentowywać dłużej tzn. przy takim lżejszym może rzeczywiście jest to mało realne, no ale wg mnie lepiej nauczyć się poprawnej i zawsze pewnej metody. Jak piwo niedofermentuje, a Ty je zabutelkujesz jeszcze dodając cukru to otrzymasz w najlepszym razie piwo przegazowane, a w najgorszym granaty. Tu też pomocna może być metoda FFT (fast fermentation test) ale to już chyba temat na inny wpis

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: niedziela, 28 paź 2018, 18:10
autor: arkdom
Z fermentację to różnie bywa. Wczoraj uwarzyłem stosunkowo lekkie piwo, 12,4blg i zdaje się, że burzliwa już się zakończyła. Drożdże S04.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: niedziela, 28 paź 2018, 18:40
autor: fo11rest
Zombi32 pisze:To filtrowanie po gotowaniu, na zimno przez worek, jest trochę ryzykowne. Łatwo o zakażenie
Worek przed użyciem wygotowuję we wrzątku, więc dlatego nie miałem nigdy niespodzianki.
Zombi32 pisze:trzeba zrobić pomiar gęstości początkowej i nie jechać z podziałem 7dni burzliwej i 7 cichej
Zgodzę się ale jak już to robiłem wiele razy to mam już wypracowany sposób i nie widzę potrzeby robienia pomiarów.
Przy tych składnikach i gęstości brzeczki nastawnej nie powinno się nic zmienić.
Zombi32 pisze:Jak piwo niedofermentuje, a Ty je zabutelkujesz jeszcze dodając cukru to otrzymasz w najlepszym razie piwo przegazowane, a w najgorszym granaty.
Nie zdarzyło mi się. Drożdże które stosuję słyną z szybkiej fermentacji po której robi się też szybko zwarty osad drożdżowy. Kiedyś wziąłem inne drożdże i wtedy jednak fermentacja burzliwa trwała dłużej i klarowanie też się wydłużyło.
Wiadomo przecież że jak fermentacja burzliwa trwa to się nie zlewa na cichą i stosowanie się sztywno do danego wzoru jest wtedy błędem.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: niedziela, 28 paź 2018, 19:52
autor: Zombi32
Ja rozumiem że Ty to wiesz i ja to wiem, ale gdy ktoś "świeży" zajrzy tu to dobrze jest napisać również o takich podstawach żeby nie było potem zaskoczenia..

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: poniedziałek, 29 paź 2018, 09:31
autor: fo11rest
Piwo to napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki przy użyciu drożdży. Podstawowymi składnikami używanymi do warzenia piwa są: woda, słód, chmiel oraz drożdże piwowarskie. Proces produkcji piwa składa się z etapów:
1.Śrutowanie - polega na rozdrabnianiu ziaren słodu tak aby umożliwić lepsze wypłukanie cukrów. Na szczęście idzie kupić już gotowe ziarno już pośrutowane.
2.Zacieranie - polega na utrzymywaniu określonych temperatur przez określony czas. Tu jest link do tego co uzyskujemy w danej temperaturze
http://piwnyrap.pl/zacieranie-badz-swia ... co-robisz/
Ważne jest aby nie przekroczyć temperatury maksymalnej 80st. Wtedy piwo raczej do klopa się nada. Stosuje się też próbę jodową w celu określenia czy dane cukry się już wytrąciły.
3.Filtracja - dzięki temu etapowi oddzielamy młóto od brzeczki i w ten sposób otrzymujemy sam płyn.
4.Chłodzenie - wiadomo że temperatura powyżej 30st zabije drożdże i fermentacja nie rozpocznie się.
5.Fermentacja - dodajemy do ostudzonej brzeczki drożdże i zaczyna się fermentacja burzliwa. W zależności od posiadanych drożdży fermentacja może trwać od kilku dni do ok. 2 tygodni. Ważne jest w jakiej temperaturze fermentujemy brzeczkę nastawną. Są dwie fermentacje górna(16-24st) i dolna(8-12st) Dlatego latem nie robi się piwa bo nie każdy ma pomieszczenie w którym może zapewnić stałą temperaturę do danego procesu. Według mnie górną najlepiej robić w temperaturze 18-20st. Po fermentacji burzliwej trzeba zlać młode piwo znad osadu i pozostawić na fermentację cichą. Trwa też ona różnie od tygodnia do powiedzmy 3tyg. Wszystko zależy co robimy i jakich składników użyliśmy.
6.Testowanie fermentowalności i stabilności brzeczki dla zaawansowanych piwowarów.
Szybki test fermentacji polega na przefermentowaniu niewielkiej ilości brzeczki nastawnej w osobnym pojemniku W praktyce odbieramy niewielką ilość brzeczki, wystarczająca do pomiaru areometrem i wlewamy ją do pojemnika po starterze z resztką drożdży. Przykrywamy i trzymamy w cieple potrząsając od czasu do czasu. Po trzech dniach mierzymy gęstość przefermentowanego piwa, i to jest maksymalny limit do którego może dojść nasze piwo. Znajomość tej wartości pozwala nam prawidłowo zdiagnozować ew. niedofermentowanie piwa.
6. Butelkowanie i leżakowanie - minimum 2 tygodnie w chłodnym pomieszczeniu. Niektórzy trzymają przez kilka dni w cieple a potem dają do chłodnego. Ja daje od razu do piwnicy i niech sobie leżą.

Ogólnie najlepiej trzymać się danego przepisu i nie kombinować i modyfikować jak robimy to pierwszy raz. Musi się udać. Większość ludzi siarkuje butelki i pojemniki fermentacyjne, ale ja wolę umyć porządnie i ewentualnie wyparzyć. Ważne jest aby nie używać np. łyżki drewnianej po bigosie do mieszania w garze. Wszystko wygotować i wysuszyć.

Na każdy z powyższych etapów można by było napisać książkę, ale jak mamy jakieś niepewności to najlepiej skupić się tylko na jednym procesie etapu produkcji piwa i dogłębnie go przeanalizować.
Pozdrawiam.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 31 paź 2018, 17:35
autor: Zombi32
Ad2. Zacieranie to namaczanie śruty (słodu) i podgrzewanie do określonych temperatur. Głównym celem zacierania jest scukrzenie skrobi, czyli rozbicie jej na cukry proste, które będą dostępne dla drożdży, lecz w tym etapie zachodzi bardzo wiele innych procesów mających olbrzymi wpływ na efekt końcowy czyli na nasze piwo. 

Ok 80*C to temperatura dezaktywacji enzymów i trzeba do niej dobić lecz w odpowiednim momencie czyli po wykonaniu właśnie próby jodowej czyli stwierdzeniu czy w naszym zacierze jest jeszcze skrobia czy nie? 

AD. 4 Chłodzenie, 
drożdże w temp 30*C czy wyższej są w stanie przeżyć, ba nawet będą dość intensywnie pracować, może nawet intensywniej niż w 15-20 stopniach, lecz ich praca nie będzie tak czysta, dlatego brzeczkę trzeba schłodzić, nawet poniżej oczekiwanej temperatury fermentacji. Dlaczego poniżej? Efektem pracy drożdży jest wzrost temperatury. Szczególnie intensywny w pierwszym etapie fermentacji. 

Temperatura śmiertelna dla drożdży to raczej zakres powyżej 40*C.

Ad5. Fermentacja. 
Główny podział to rzeczywiście górna i dolna, ale trzeba jeszcze choć wspomnieć o fermentacji spontanicznej czyli wykorzystującej dzikie drożdże, oraz mieszanej łączącej przynajmniej dwa rodzaje drożdży z wcześniej wymienionych. I podział na górna/dolna nie zależy od temperatury a szczepu drożdży jaki stosujemy. A temperaturę dobieramy do szczepu oraz tego jakiego efektu oczekujemy. 

Fermentacja w lato wcale nie jest aż tak wymagająca, nie trzeba mieć piwnicy czy dedykowanej chłodziarki. Wystarczy karton nieco styropianu lub innego izolatora oraz zamarznięte butelki z wodą lub wkłady żelowe do chłodziarek turystyczny. 

Ad6. Butelkowanie. Rzeczywiście dobrze jest potrzymać butelki jakiś czas w cieple(czyli w temperaturze zbliżonej do temperatury fermentacji) aby proces refermantacji przebiegł możliwie sprawnie. Następnie można piwo schłodzić. Zbyt niska temperatura od początku może doprowadzić do "uśpienia" drożdzy co będzie skutkowało słabym nagazowaniem. Trzeba też pamiętać że refermantacja to nie tylko nagazowanie lecz także a może przede wszystkim utrwalenie piwa. 

Co do dezynfekcji to lepiej trochę przesadzić niż wyrzucić 20 lub więcej litrów piwa. Gdyby wyparzanie było tak skuteczne stosowano by je powszechniej w zastosowaniach profesjonalnych. A jednak stosuje się różną "chemię". Co do wygotowywania to do myślenia daje też fakt że np technologia UHT przewiduje podgrzanie to temp rzędu 130*C co ma gwarantować sterylność, więc wychodzi na to że 100 czy poniżej nie wystarcza.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: czwartek, 1 lis 2018, 09:34
autor: fo11rest
Czyli produkcję mamy dogłębnie wyjaśnioną. Ale ja dalej jestem przeciwnikiem stosowania chemii do odkażania. Jak narazie to żadne piwo mi się nie zepsuło, więc nie będę stosował. Piwo więcej niż około 7 miesięcy nie stoi u mnie bo robię dwie partie na sezon i wypijam ze smakiem.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: czwartek, 1 lis 2018, 09:43
autor: arTii
To ile Ty tego piwa robisz że wystarczają Ci 2 partie na sezon? No chyba że sezony u Ciebie jakieś bardzo krótkie :D
U mnie jak kilku znajomych przyjdzie na grilla, to krata często nie wystarcza na jedno posiedzenie hihi...
Chyba też będę musiał zacząć warzyć swoją warkę.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: czwartek, 1 lis 2018, 09:50
autor: fo11rest
Około 100szt. Ja dużo nie piję i dla mnie i żony starcza. A na grila to każdy przynosi ze sobą więc nie wychleją mi. Jak robi się zimno po lecie to piwa nie piję tylko coś około 40volt. Wątroba musi odpocząć hehe.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: czwartek, 1 lis 2018, 20:03
autor: mirek-swirek
Do chłodzenia warto dodać, że powinno być wykonane możliwie szybko, szczególnie w zakresie od 100 do 80 stopni Celsjusza, aby uniknąć wtórnego powstawania DMS.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: sobota, 3 lis 2018, 17:32
autor: fo11rest
Szybko powinno się chłodzić. Dlatego pisałem o chłodnicy miedzianej, która daje radę błyskawicznie schłodzić piwko.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: piątek, 24 kwie 2020, 17:37
autor: arTii
Popełniłem dzisiaj warkę, według Twojego przepisu :) Jedyna zmiana, to dałem więcej chmielu lubelskiego, ponieważ wydawało mi się, że 5g to bardzo mało.
BLG startowe =12, czas start :)

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: piątek, 24 kwie 2020, 18:47
autor: fo11rest
Będzie bardziej aromatyczne piwko. Kiedyś uwarzyłem tylko na lubelskim i było takie kwiatowe w smaku bez goryczki. Pamiętaj że po butelkowaniu poczekaj te minimum 3 tygodnie zanim będziesz degustował.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: piątek, 24 kwie 2020, 19:08
autor: arTii
Ale ja marynkę dałem w zalecanej ilości :) Tylko zamiast 5g lubelskiego, to dałem go 20g.
A tak przy okazji: jak przeliczać szyszki na granulat? Jak jest przepis https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg to tam są podane w gramach szyszki

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: piątek, 24 kwie 2020, 19:36
autor: fo11rest
Może być go za dużo, ale sam ocenisz gotowy wyrób czy postąpiłeś słusznie. Co do szyszek to daje się ich 10% więcej niż granulatu. Ponoć lepszy aromat dają, ale ja nie miałem okazji ich próbować. U mnie na płocie rośnie dziki chmiel, prawdopodobnie lubelski ale jakoś nie odważyłem się go użyć.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: wtorek, 28 kwie 2020, 18:56
autor: fo11rest
A tak wygląda tegoroczne piwko robione w marcu:
Obrazek

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 14:00
autor: george1255
fo11rest pisze:Wcześniej przygotowaną wodę podgrzaną do 72st wlewam powoli na wcześniej ułożony talerz po parę litrów.
Konkretnie ile?:)

Podaj przepis dokładny, z konkretnymi ilościami wody itd. Mi, który zabiera się za zrobienie pierwszej warki ze słodu bardzo by mi to pomogło bo tez celuje w 20l gotowej brzeczki.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 15:11
autor: kwik44
Odpowiem za kolegę, to trudno określić. Raz jest więcej innym razem mniej. Zależy. Ja wysładzam do 2-3 brix "ile się da". Co najwyżej muszę dolać gorącej wody, albo trochę zostanie w kotle. Przecież to nie apteka jak mawiał Kopyr. A czy będzie 19 czy 21l to też nie problem.

Najłatwiej będzie ci użyć kalkulatora. Albo przeliczyć z gotowego zestawu, u dowolnego sprzedawcy. Mnie najwięcej dał chyba blog Dori.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 16:22
autor: Kòpôcz
george1255 pisze:Podaj przepis dokładny, z konkretnymi ilościami wody itd. Mi, który zabiera się za zrobienie pierwszej warki ze słodu bardzo by mi to pomogło bo tez celuje w 20l gotowej brzeczki.
Są dwa kierunki wysładzania - do objętości lub krańcowego blg (czyli ok. 2 blg). Jeśli chcesz uzyskać określoną objętość piwa (wspominasz o 20l) to wysłodź do ok. 24 litrów - trochę odparuje, trochę zostanie w kotle ze szlamem.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 17:24
autor: fo11rest
Jak za dużo zostawimy towaru niewysłodzonego do końca to tak jakbym wódkę za miast do gardła to do zlewu wlał. :-)

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 19:13
autor: Kòpôcz
To co proponujesz zakładając, że niespodziewanie będzie miał dużą wydajność, a fermentor tylko na 20l?

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 19:17
autor: fo11rest
Jak ma mały fermentator to niestety musi to wylać albo wydać te 30zł na nowy pojemnik fermentacyjny 30litrowy i zawsze wystarczy.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 19:39
autor: kwik44
A są 20l? Bo ja zawsze zakładałem jako 20stkę tego co ma podziałkę do 25, a wchodzi 30... Zresztą pełnego nie ma co lać bo na drożdże też miejsce być musi. Zależy jakie piwo...

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 19:45
autor: Kòpôcz
Pewnie, że są - dziś z 20-litrowej beczki będę rozlewał podpiwek.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 21:03
autor: kwik44
Ja robię warki po 40+litrów. Mam trochę za wysoko termometr w kegu ;P Wychodzi 2 kegi pepsi + kilka butelek. Jedyny minus to dużo takiego samego piwa ;)

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 21:29
autor: george1255
Fermentor mam 33l (podobno). Dzisiaj nastawiłem brewkit, z ciekawości co wyjdzie.
Jak dojdą słody to będę przygotowywał się do zacierania, zbierał sprzęt itd.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 21:37
autor: fo11rest
No najdroższy to gar 30l do gotowania. Ja kupiłem emaliowany i w zupełności wystarcza. Nie używam go do innych celów np do bigosu heh.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 21:42
autor: george1255
Taboret będzie pożyczony, garnek się zakupi, termometr na podstawie DS18b20 z wyświetlaczem też już złożyłem. Łyżka, fermentory wężyki też są. Filtr zrobię z oplotu.
Coś jeszcze potrzeba?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 22:02
autor: Kòpôcz
Kapslownica - polecam Eternę. Prosta, taki wariant Grety na wypasie, dawno już u mnie tysiąc przekroczyła mimo, że mam z wadą fabryczną (brak jednego nita w pantografie). Butelki możesz sterylizować w piekarniku, więc myjka i suszarka to wydatek na przyszłość. Bez rurki do napełniania też się da. Zadbaj o czystość butelek przed wyparzaniem, moim zdaniem ług sodowy to piwowarski "must have".
Co do garnka, to jednak namawiał bym na nierdzewny - emaliowany nie ma praktycznie żadnego potencjału do rozbudowy. Z nierdzewnego i kocioł destylacyjny spokojnie zrobisz.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 22:06
autor: george1255
Kapslownice mam, ale będę używał butelek patentowych. Mam z 50szt albo i wiecej o poj 0.5l.
Garnka nie będę przerabiał, mam aabratka :-)


Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 22:09
autor: orzeszek87
Kapslownica tylko Grifo Heavy Duty. Mam gretę i się nadaje do wy*ebania przez okno. Suszarka + myjka do butelek i rurka do rozlewu poezja, warto wydać te kilka złotych. Garnek w którym chmiele 30 l do wekowania, emaliowany, daje radę, nie kupowałbym nierdzewki.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: środa, 16 wrz 2020, 23:45
autor: Kòpôcz
@george, no to jeśli masz już kega, to problem masz z głowy. Pomyśl nad jakimś systemem filtrowania chmielin - hop spider, lub hop stopper.
Między bajki wkładam "tylko Grifo HD". Miałem, używałem, świetna kapslownica, ale duża, droga, zysk czasu przy Eternie żaden. Jeśli ktoś ma miejsce - spoko. Jeśli chce mieć fajny gadżet - spoko. Jeśli chce mieć tylko praktyczny sprzęt - nie trzeba przepłacać.
Myślę, że polecać należy sprzęt bo jest warty polecenia, a nie bo ja taki mam. Emaliowany gar w dzisiejszych czasach to jak aluminiowa kana i spirala z przewodów od traktora naszych dziadków jako destylator - niby działa, ale jednak świat poszedł do przodu. Nic z tym nie zrobisz. Zechcesz przejść na wymiennik płytowy, albo system recyrkulacji i nawet zaworu w tym nie wstawisz.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: czwartek, 17 wrz 2020, 06:27
autor: george1255
Chce zrobić piwo ze słodów, zobaczyć czy procedura mnie nie przerośnie i jaki będzie efekt gdy się uda zrobić poprawnie. Bo powiem szczerze, takiego piwa zrobionego w domu nie piłem, nie miałem okazji, nie było od kogo dostać butelkę. Poza sklepowymi craftami które też są masówką

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: czwartek, 17 wrz 2020, 07:05
autor: fo11rest
Kup jeszcze worek filtracyjny np taki:
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... boutSeller

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: czwartek, 17 wrz 2020, 07:59
autor: czytam
Sprzętu, po zakupie garnka, na początek wystarczy. Trzeba tylko dodać jakąś chemię do utrzymania czystości - wężyki, fermentory, butelki. Ja używam sody kaustycznej do grubszych brudów i starsanu do dezynfekcji ale mogą być inne (piro, oxy ...). Później będziesz rozbudowywał. Piwo robię z dziesięć lat i nie odczułem potrzeby zakupu worków, spiderów, wymienników, systemów... No może trochę inaczej - zaprojektowany i wykonany system wzorowany na GF jest wykorzystywany do innych celów. Używane u mnie są: waga 10kg, gniotownik, kuchenka gazowa, kociołek 30l (czasem przydałby się większy ale, w razie konieczności, wspomagam się elektrykiem z lidla o podobnej pojemności), termometr, rózga do mieszania (znacznie lepsza od łyżki, szczególnie przy gęstych wsadach), lodówka do wysładzania, garnek do gotowania wody do wysładzania, grzałka zanurzeniowa (przyspiesza gotowanie), waga 250g, chłodnica, wężyki silikonowe do dekantacji, petainery (prawie jednorazowe, prawie darmowe i wygodniejsze dla mnie w obsłudze niż wiadra), lodówka do fermentacji i przechowywania, szczotka i suszarka (obciekacz) do butelek, skrzynki, strzykawka, kapslownica HD (jednak lepsza od grety). Mam też zestaw do sztucznego nagazowania oparty o kegi 19l ale nie sprawdził się u mnie w praktyce przy zwykłych piwach (za dużo tego samego napoju na raz). Dobry jest za to do nagazowania i rozlewu bardzo mocnych piw, z którymi refermentacja jest problematyczna.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: czwartek, 17 wrz 2020, 16:46
autor: george1255
Na pierwsza Warkę wybrałem England IPA zestaw że słodów na 20l z browamatora.
Potrzebny sprzęt;
-2 fermentory z kranikiem
- garnek 30l
-kuchenka/taboret gazowy
- filtrator z oplotu lub fałszywe dno
-cos do dezynfekcj
-wezyki do przelewania
-lycha do mieszania
-termometr
-jakis rondel/garnek do przenoszenia zacieru
-chlodnica do garnka

Coś jeszcze na początek, na pierwszą Warkę?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: czwartek, 17 wrz 2020, 17:09
autor: czytam
Na pierwszy możesz chłodzić w wannie, choć chłodnica bardzo ułatwia sprawę ale przydaje się tylko do brzeczki - pozostałe sprzęty mozesz wykorzystać do innych celów.. Kapslownicę masz. Przemyślałbym fermentory z kranikiem - te są często źródłem infekcji, bo trudno się je dezynfekuje. Moim zdaniem lepiej jest dekantować - wężyki silikonowe są dużo łatwiejsze w utrzymaniu czystości. Na pierwszy raz, jak najmniej w piwie grzebać, zaglądać, sprawdzać... Dwa, trzy tygodnie w fermentorze (bez przelewania na cichą) i w butelki. Można ewentualnie wstawić do lodówki, zimniejszego pomieszczenia przed rozlewem. Zestaw zamów zmielony.

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: czwartek, 17 wrz 2020, 17:17
autor: george1255
Dwa brewkity już zrobiłem, wczoraj trzeci więc jakieś doświadczenie mam ogólne.
Fermentor z kranikiem do butelkowania chciałem wykorzystać, do wysładzania. Sama fermentacja brzeczki w bezkranikowym.
Butelki patentowe będą, więc bez kapslowania.
Słód będzie zesrutowany

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Re: Przepis na dobre lekkie piwo.

: czwartek, 17 wrz 2020, 18:37
autor: tompi
Może było wspomniane - nie doczytałem, ale myślę że warto również kupić balingometr. Najtańszy spławikowy jest OK. Jeżeli można sobie pozwolić na droższy - polecam refraktometr - pomiar szybko i wygodnie.