Ciemny kozioł, trochę pszeniczny
: niedziela, 12 lis 2017, 10:39
Koniec października, początek listopada to dla mnie koniec sezonu na zacieranie piwka. Następne będę gotował gdy temperatura w piwnicy będzie w okolicach 15-16 st.C. A ze słodów, które mi zostały wyczarowałem coś takiego.
Słody:
-pilznejski 3kg
-pszeniczny 3kg
-monachijski 2kg
-pale ale crystal 1kg
-pszeniczny czekoladowy 0,25kg.
Dodatkowo:
-pszenica prażona 0,25kg
Zacieranie :
44 st.C - wrzucenie wszystkich słodów, 20 minut
64 st.C 60 minut
72 st.C 20 minut
78st.C 10 minut
Pszenica wrzucona na filtrację. układanie złoża filtracyjnego ok. 45 min. Wysładzanie z użyciem 20l wody.Odzyskałem też 4 litry cieńkuszu o ekstrakcie 7BLG dla żony, która karmi piersią - Słód jęczmienny wzmacnia laktację.
Gotowanie 26,5 l brzeczki o ekstrakcie 18-18,5 BLG czas 90 min.
Chmielenie granulatem 45min. marynka 35g (alfa kwasy 7,7) i 5 minut przed końcem marynka 15g
Całość - 22l brzeczki o ekstrakcie 20,5 BLG.
Drożdże wb-06 11,5g i s-33 11,5g
Liczę na 20 litrów przyjemnego mocnego (celuję w okolicę 9%) piwa, które spożyję najprędzej w lecie przyszłego roku.
Pozdrawiam
Tutek
Słody:
-pilznejski 3kg
-pszeniczny 3kg
-monachijski 2kg
-pale ale crystal 1kg
-pszeniczny czekoladowy 0,25kg.
Dodatkowo:
-pszenica prażona 0,25kg
Zacieranie :
44 st.C - wrzucenie wszystkich słodów, 20 minut
64 st.C 60 minut
72 st.C 20 minut
78st.C 10 minut
Pszenica wrzucona na filtrację. układanie złoża filtracyjnego ok. 45 min. Wysładzanie z użyciem 20l wody.Odzyskałem też 4 litry cieńkuszu o ekstrakcie 7BLG dla żony, która karmi piersią - Słód jęczmienny wzmacnia laktację.
Gotowanie 26,5 l brzeczki o ekstrakcie 18-18,5 BLG czas 90 min.
Chmielenie granulatem 45min. marynka 35g (alfa kwasy 7,7) i 5 minut przed końcem marynka 15g
Całość - 22l brzeczki o ekstrakcie 20,5 BLG.
Drożdże wb-06 11,5g i s-33 11,5g
Liczę na 20 litrów przyjemnego mocnego (celuję w okolicę 9%) piwa, które spożyję najprędzej w lecie przyszłego roku.
Pozdrawiam
Tutek