Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy
: sobota, 21 lut 2015, 15:53
22. Coś po Porterze Karmelowym, własna receptura
Zawartość ekstraktu (BLG): 16
Brzeczka nastawna w litrach: 14
Słody i dodatki
cienkusz 2,5 BLG po poprzednim CDC – około 9l
warka 15 BLG CDC po chmieleniu Marynką – około 0,5l
cukier topiony do złotej barwy 0,5kg
cukier 0,6kg
Drożdże
Fermentis Saflager S-23 2 paczki (gęstwa i osad po Porterze Karmelowym – 7 z 12l, 10 BLG)
Gotowanie
Około 3h, do uzyskania 7l 16 BLG (cukier wrzucony w ostatnich 20 minutach gotowania).
Fermentacja
7 dni burzliwa, 12-15°C
14 dni cicha, 12-15°C
Ponieważ przy zlewaniu Porteru Karmelowego na cichą zostało mi 12l osadu (zlałem tylko 13l piwa), postanowiłem coś jeszcze z tego osadu odzyskać. Po burzliwej prawdopodobnie połączę klarowną część #19. i #22., co pozwoli zbić ekstrakt początkowy i końcowy porteru (obecnie 24 -> 10 BLG).
Zawartość ekstraktu (BLG): 16
Brzeczka nastawna w litrach: 14
Słody i dodatki
cienkusz 2,5 BLG po poprzednim CDC – około 9l
warka 15 BLG CDC po chmieleniu Marynką – około 0,5l
cukier topiony do złotej barwy 0,5kg
cukier 0,6kg
Drożdże
Fermentis Saflager S-23 2 paczki (gęstwa i osad po Porterze Karmelowym – 7 z 12l, 10 BLG)
Gotowanie
Około 3h, do uzyskania 7l 16 BLG (cukier wrzucony w ostatnich 20 minutach gotowania).
Fermentacja
7 dni burzliwa, 12-15°C
14 dni cicha, 12-15°C
Ponieważ przy zlewaniu Porteru Karmelowego na cichą zostało mi 12l osadu (zlałem tylko 13l piwa), postanowiłem coś jeszcze z tego osadu odzyskać. Po burzliwej prawdopodobnie połączę klarowną część #19. i #22., co pozwoli zbić ekstrakt początkowy i końcowy porteru (obecnie 24 -> 10 BLG).