Strona 1 z 2

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: poniedziałek, 26 sty 2015, 15:33
autor: gr000by
Butelkowanie z Reginą to sama przyjemność. Bączki, szpilki 0,33, wszelkie półlitrówki - po prostu bajka. Zabutelkowałem nią #15. Porter Bałtycki Mocny. Samemu piwu nic nie można zarzucić, oprócz tego, że wymaga dłuuuuugiego nagazowywania - co najmniej pół roku. Dlatego wyląduje w kącie na samym dole wieżyczki krat z porterami :D. Po środzie warzę kolejny porter - wersję karmelową. Nie obejdzie się bez zabawy z zacieraniem na raty, ale połączę przyjemne z pożytecznym - będę porządkował swój grajdołek.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: czwartek, 29 sty 2015, 12:10
autor: gr000by
(27.01.14) #17. Porter Czekoladowy złapał jakąś infekcję - dzisiaj pojawiła się cieniutka biała błonka na powierzchni :( . Musiałem coś mu "wpuścić" do fermentatora jak wrzucałem cukromierz. Niestety, wyjeżdżam dzisiaj i wracam jutro, więc nie uratuję już tego piwa dzisiaj. Z tego powodu prawdopodobnie zmienię plan co do tego piwa - zleję go ile się da i mocno zapasteryzuję przez doprowadzanie do 90°C. Następnie wleję je do fermentatora i zostawię do schłodzenia, zobaczyć czy coś się jeszcze wykluje. Jak piwo pozostanie nietknięte, to jak #18. Miód po Porterze Czekoladowym nie będzie zainfekowany (brak objawów do końca czasu kwarantanny porteru, ma ok. 11% alkoholu, to może nic mu się nie stało) to doleję go do porteru w stosunku 1:1, żeby zbić ekstrakt końcowy do 4-5 BLG. Mieszankę pozostawię na kilka dni, żeby sprawdzić czy drożdże nie znajdą czegoś jadalnego i zabutelkuję - pójdzie jako pierwsze do spożycia.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 30 sty 2015, 09:40
autor: gr000by
Wrzucam zdjęcia #17. i #18 przed zlewaniem. Na porterze błonka już zrobiła się bardzo wyraźna, a na miodzie dopiero zaczęły pojawiać się małe plamki. Zlałem 15l porteru i 17l miodu przez kranik (bardzo klarowne, smak i zapach OK) i spasteryzowałem przez podgrzanie do 80°C, po czym przelałem do fermentatora i wiaderka zdezynfekowanych StarSanem do ostygnięcia. Jak do soboty/niedzieli nic się nie wykluje - leci do butelek z glukozą i gęstwą do refermentacji. Swoją drogą, mikstura przed pasteryzacją miała ciekawy smak, bez jakiegokolwiek większego wpływu infekcji - głównemu spijaczowi porteru smakował :D. Jak pacjent ożyje po tej operacji to będę zadowolony.
ObrazekObrazek

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 30 sty 2015, 21:12
autor: gr000by
W ramach rekompensaty za problemy z #17. i #18. postanowiłem sobie odpalić butelkę z dość wiekowego już Porteru Bałtyckiego Mocnego (#3.). Butelka prosto z piwniczki (15*C), zawartość testowana ze szklanicy Leżajska.
Barwa: Czarne, klarowne, praktycznie nieprzejrzyste ze względu na bardzo ciemną barwę.
Piana: Niewielka, cały czas utrzymuje się podczas picia.
Aromat: Czekolada, kawa, karmel, śliwki suszone.
Smak: Bardzo treściwe piwo. Dominuje nienachalna, ale intensywna słodycz, karmel, gorzka czekolada z solidną dawką kawy. Pojawiają się nuty suszonych owoców i herbaty. Wyczuwalna delikatna kwasowość od słodów palonych. Goryczka chmielowo-palona, w sam raz kontruje słodycz wynikającą z dodatku cukru na początku fermentacji. Doskonale grzeje.
Nagazowanie średnio-mocne, piwo wolno odgazowuje się. Kładzie na łopatki - >11% robi swoje.
Obrazek

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: niedziela, 1 lut 2015, 13:56
autor: Sebastian120
Wygląda smakowicie:)

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: niedziela, 1 lut 2015, 21:41
autor: seneka
grOOOby jak tam infekcja?,pasteryzacja dała radę? Zastanawiam się jaki będzie efekt końcowy bo jeszcze i tak pare tyg musisz mu dać na ułożenie

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: niedziela, 1 lut 2015, 22:04
autor: gr000by
Dopiero jutro otwieram fermentator i wiadro. Dzisiaj przywiozłem gęstwę FM30 Bohemska Rapsodia - posłuży do refermentacji.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: niedziela, 1 lut 2015, 22:19
autor: seneka
Trzymam kciuki:-)

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: poniedziałek, 2 lut 2015, 00:02
autor: Zygmunt
Ile planujesz gęstwy dawać?

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: poniedziałek, 2 lut 2015, 14:27
autor: gr000by
17-18. PorteroMiód Czekoladowy, własna receptura

Zawartość ekstraktu (BLG): 21
Brzeczka nastawna w litrach: 32

Mieszanie
17. Porter Czekoladowy (BLG 10) – 15l
18. Miód po Porterze Czekoladowym (BLG 1) – 17l
Po zmieszaniu pasteryzacja przez podgrzanie do 80°C i pozostawienie do ostygnięcia w fermentatorze w zimnym pomieszczeniu.

Refermentacja
Drożdże Fermentum Mobile FM30 Bohemska Rapsodia – gęstwa. Dodane 150ml luźnej, płukanej gęstwy po 3 dniach od pasteryzacji.

Rozlew
BLG końcowe 5, zabutelkowałem 32 litry.
Refermentacja glukoza 7g/l.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: poniedziałek, 2 lut 2015, 20:50
autor: manowar
Top jak to będzie do picia to ja jedną butelkę bym zaklepał...

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: poniedziałek, 2 lut 2015, 21:40
autor: gr000by
Nic się nie wykluło do momentu zadania drożdży, których dałem kilka razy więcej niż dodaje się do mocnych piw na refermentację. Jak wszystko na poziomie biologicznym jest ok to zostało już tylko nagazowanie i dojrzewanie. Za 2-3 tygodnie powinno być już nagazowane i zdatne do picia po kolejnych 1-3 tygodniach.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: środa, 4 lut 2015, 21:42
autor: Zarkan
Jak Ja widzę twoje specjały to tym bardziej muszę nawiedzić Cię na akademiku gr000by ;). Ja niestety dopiero 1 piwko zabutelkowane a drugie pracuje :D. Ale nie od razu Rzym zbudowano.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 6 lut 2015, 21:31
autor: gr000by
19. Porter Karmelowy, własna receptura

Zawartość ekstraktu (BLG): 24
Brzeczka nastawna w litrach: 25

Słody i dodatki
słód pilzneński 0,5kg
słód pale ale 5,0kg
słód monachijski I 1,0kg
słód monachijski II 1,0kg
słód caramunich II 1,0kg
słód caraaroma 1,0kg
słód karmelowy ciemny Litovel 1,0kg
słód czekoladowy 1200 0,2kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg
cukier 1,0kg

Chmiele
Marynka 70g
Sybilla 40g

Drożdże

Fermentis Saflager S-23 2 paczki

Zacieranie

- słody karmelowe, palone i płatki wrzucone do 9l wrzącej wody z dodatkiem temostabilnej alfa‑amylazy, po 30 minutach dolane 9l wrzącej wody – około 120 minut w 80-90ºC
- po ochłodzeniu do 66ºC – dodany słód pilzneński – około 60 minut w 60-66ºC
- wysładzanie 14l wody 100ºC, w 2 porcjach (filtracja w worku filtracyjnym do zacierów – zbyt drobno ześrutowane słody zatykały otwory w filtratorze)
- słody jasne (pale ale i monachijskie) wsypane do 25l filtratu (XX BLG) 50ºC
- 5 minut w 55ºC
- 40 minut w 64-65ºC
- 30 minut w 70ºC
- podgrzanie do 76-77ºC, 10 min przerwy
- wysładzanie 18l wody 75ºC, w 3 porcjach

Chmielenie
Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)
- 60 min 70g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla + cukier + płaska łyżka mchu irlandzkiego

Fermentacja

14 dni burzliwa, 10-14°C
14 dni cicha, 10-14°C

Kolejna "męcząca" warka, na szczęście kończę już drobno śrutowane słody. Wysładzanie szło opornie, zrezygnowałem z czekania na klarowny filtrat i z wysładzania na cienkusz. Osadu po burzliwej znów będzie sporo - ale mam już plan na niego, powinno się to zgrać z kolejnym warzeniem porteru (wersja standardowa zasypu, słody grubo śrutowane) i wykorzystaniem cienkusza.

#17-18. PorteroMiód bardzo ładnie się nagazował przez 3 dni. Chyba przesadziłem z gęstwą do refermentacji, w każdej butelce jest osad, raz większy, raz mniejszy, na razie dość luźny, ale bez tendencji do mieszania się z piwem. W smaku piwo jest dość słodkie i czekoladowe. Postaram się go powtórzyć za rok, bo aktualnie mam w planach jeszcze inne lagery.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 20 lut 2015, 14:56
autor: gr000by
20. Porter Bałtycki, własna receptura

Zawartość ekstraktu (BLG): 20
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody i dodatki

słód pale ale 5,0kg
słód monachijski I 1,0kg
słód monachijski II 1,0kg
słód caramunich II 1,0kg
słód caraaroma 1,0kg
słód czekoladowy 1200 0,3kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg

Chmiele
Marynka 60g
Sybilla 40g

Drożdże
Fermentis Saflager S-23 2 paczki

Zacieranie
- słód czekoladowy ekstrahowany 2x1,75l+4x0,35l letniej wody, dodane do wody zaciernej
- całość wsypana do 26l wody 55ºC
- 10 minut w 55ºC
- 45 minut w 64-66 ºC
- 40 minut w 72-73ºC
- podgrzanie do 77-78ºC, 10 min przerwy
- wysładzanie 19l wody 78ºC, w 3 porcjach + wysładzanie 20l wody 78ºC na cienkusz

Chmielenie
Czas gotowania 120 minut (bardzo mocno)
- 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla + płaska łyżka mchu irlandzkiego

Fermentacja
14 dni burzliwa, 12-15°C
14 dni cicha, 12-15°C

Moja najszybsza warka porteru (7h warzenia ze sprzątaniem po sobie). W końcu odkryłem główny powód problemów z filtracją - za niska temperatura mash out'u. Po podgrzaniu do 77-78°C zamiast 76°C (jak od jakiegoś czasu miałem w zwyczaju) wszystko poszło tak jak należy. Cienkusz będzie dość treściwy, patrząc po uzysku brzeczki na porter, aczkolwiek taki był plan - zrobić lżejszy porter w standardowym zasypie. Kolejny będzie jeszcze lżejszy (17-18 BLG), z większym udziałem słodów karmelowych - tak na koniec serii porterów bałtyckich.
Cienkusz jutro będzie bazą do kolejnego piwa - będzie to totalny bezstylowiec, warzony w ramach czyszczenia składziku ze słodami. Powinien wyjść jakiś lekki, ciemny lager, wykorzystam do niego gęstwę z osadem po Porterze Karmelowym.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: sobota, 21 lut 2015, 10:28
autor: seneka
Widzę że ostro walczysz:-) A może czas już na górną fermentację?:-)

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: sobota, 21 lut 2015, 10:37
autor: ramzol
Podejrzewam ze wykorzystuje warunki panujące zimą w norze/warzelni bo z tego co kojarzę to dolniaki potrzebują troszkę niższych temperatur dla fermentacji. Zastanawiam się dość często kiedy on znajduje czas na to wszystko :D I mu tego zazdroszczę :ok:

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: sobota, 21 lut 2015, 10:48
autor: seneka
To prawda z informacji przekazanych mi przez samego zainteresowanego wiem iż jest w posiadaniu magicznej zimnej piwniczki:-)

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: sobota, 21 lut 2015, 11:58
autor: gr000by
Póki się da trzymam poniżej 12*C w piwniczce, zwykle udaje mi się to dopóki na polu jest do 5-8*C w dzień i trochę zimniej w nocy (końcówka marca), potem staram się utrzymać 15*C, co udaje się zwykle nawet do połowy maja (zimne noce, ciepłe dnie). Górniaki robię na początku i końcu sezonu, bo jak mogę pobawić się w lagery, to sobie tego nie podaruję :D.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: sobota, 21 lut 2015, 14:48
autor: gr000by
21. Ciemny Dolniak Czekoladowy, własna receptura

Zawartość ekstraktu (BLG): 15
Brzeczka nastawna w litrach: 27,5

Słody i dodatki

słód pilzneński 3,5kg
słód czekoladowy 400 0,4kg
słód czekoladowy 1200 0,05kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 1,0kg

Chmiele
Marynka 40g
Sybilla 60g

Drożdże

Fermentis Saflager S-23 2 paczki (gęstwa i osad po Porterze Karmelowym – 5 z 12l, 10 BLG)

Zacieranie
- słód czekoladowy 1200 ekstrahowany 4x0,35l letniej wody, dodane do wody zaciernej
- całość wsypana do 20l wody 50ºC (w tym 18,5l cienkusza 5,5 BLG po poprzednim porterze)
- 5 minut w 55ºC
- 30 minut w 64-66 ºC
- 30 minut w 72-73ºC
- podgrzanie do 77-78ºC, 15 min przerwy
- wysładzanie 29l wody 76ºC, w 5 porcjach, część ostatniej porcji odebrana na cienkusz

Chmielenie
Czas gotowania 80 minut (bardzo mocno)
- 60 min 40g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla
- 2 min 20g chmielu aromatycznego Sybilla

Fermentacja

7 dni burzliwa, 12-15°C
14 dni cicha, 12-15°C

Bezproblemowa warka. Mimo drobno śrutowanego słodu czekoladowego 400 i sporego dodatku płatków jęczmiennych, filtracja i wysładzanie poszły bardzo sprawnie. Przy dobrych wiatrach zdążę jeszcze z zaplanowanymi lagerami przed końcem sezonu - prognozy długoterminowe nie przewidują temperatur wyższych niż 10°C ciągu dnia, więc utrzymam 10-15°C w fermentowni.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: sobota, 21 lut 2015, 15:53
autor: gr000by
22. Coś po Porterze Karmelowym, własna receptura

Zawartość ekstraktu (BLG): 16
Brzeczka nastawna w litrach: 14

Słody i dodatki

cienkusz 2,5 BLG po poprzednim CDC – około 9l
warka 15 BLG CDC po chmieleniu Marynką – około 0,5l
cukier topiony do złotej barwy 0,5kg
cukier 0,6kg

Drożdże

Fermentis Saflager S-23 2 paczki (gęstwa i osad po Porterze Karmelowym – 7 z 12l, 10 BLG)

Gotowanie

Około 3h, do uzyskania 7l 16 BLG (cukier wrzucony w ostatnich 20 minutach gotowania).

Fermentacja
7 dni burzliwa, 12-15°C
14 dni cicha, 12-15°C

Ponieważ przy zlewaniu Porteru Karmelowego na cichą zostało mi 12l osadu (zlałem tylko 13l piwa), postanowiłem coś jeszcze z tego osadu odzyskać. Po burzliwej prawdopodobnie połączę klarowną część #19. i #22., co pozwoli zbić ekstrakt początkowy i końcowy porteru (obecnie 24 -> 10 BLG).

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: środa, 25 lut 2015, 20:28
autor: gr000by
Zlałem dzisiaj #22. Coś do fermentatora z #19. Porterem. Wyszło 20,5l o BLG około 8,5. Zlewałem wcześniej, żeby zaciągnąć trochę drożdży (aczkolwiek #22. już było wyklarowane) i mieć możliwość zlania 19-22. jeszcze raz przed butelkowaniem - prawdopodobnie w ten weekend. W smaku jest dość palony, podobnie jak #21. CDC. Więcej słodów palonych (czekoladowy 1200) ze Strzegomia nie biorę, mają zbyt silną nutę przypalenizny po zatarciu/ekstrakcji wodą. CDC miało około 5,5 BLG, a klasyczny porter #20. około 9 BLG - idą jak burza, mimo 10-12*C w fermentatorni.

A co do przypalenizny jeszcze - próbuję doszorować keg zacierno-warzelny po dość upierdliwym przypaleniu (prawdopodobnie podczas zacierania Porteru Czekoladowego) i nawet skrobanie szpachelką nie pomaga. Zalałem go na noc 2l wrzątku z 2 tabletkami do zmywarek - może to pomoże, a jak nie to zostaje mi gotowanie kreta/proszku do prania przez kilka godzin. Nie chodzi tu już o przenoszenie smaku/zapachu przypalenizny (bardzo cienka warstewka, która już się wygotowała i nie zasmradza), tylko o to, że takie coś ułatwia przypalanie kolejnych zacierów i warek...