Strona 1 z 2

Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 17:29
autor: gr000by
Obiecałem, że podzielę się swoimi przepisami i sposobami warzenia piwa. Zachęcam wszystkich do dzielenia się swoimi przepisami, bo gdyby nie przepisy dostępne w sieci, dalej piłbym koncernowe browary.
Na początek trochę formalności, w pierwszym poście będą odnośniki do wszystkich przepisów, komentarze postaram się dodawać na bieżąco. Zapraszam chętnych do dyskusji.

Browar mieści się w Rzeszowie.

Wśród wyposażenia browarniczego znajdują się:
- keg warzelno-zacierny 50l;
- kadź filtracyjna ze zmodyfikowanego wkładu i fermentatora z kranikiem;
- chłodnica do piwa handmade;
- 3 fermentatory;
- 7 minikegów 5l + pompka do rozlewu BeerKing 2000.

Historia warek.
1. Full Aroma Hops (receptura z wiki.piwo.org).
2. KarmeLLove v1.0 (własna receptura).
3. Porter Bałtycki Mocny (zmodyfikowana receptura z wiki.piwo.org).
4. Porter Bałtycki (zmodyfikowana receptura z wiki.piwo.org).
5. Porter Bałtycki(własna receptura).
6. Foreign Extra Stout (zmodyfikowana receptura z wiki.piwo.org).
7. Full Aroma Hops (zmodyfikowana receptura z wiki.piwo.org).
8. Irish Red Ale (receptura z wiki.piwo.org).
9. Letnie Lekkie (własna receptura).
10. Jasne Pszeniczne (własna receptura).
11. Ciemne Pszeniczne (własna receptura).
12. Polski Chmiel Power (własna receptura).
13. KarmeLLove v1.0 (własna receptura).
14. KarmeLLove v2.0 (własna receptura).
15. Porter Bałtycki Mocny (własna receptura).
16. Malinowe (własna receptura).
17. Porter Czekoladowy (własna receptura).
18. Miód po Porterze Czekoladowym (własna receptura).
17-18. PorteroMiód Czekoladowy (własna receptura).
19. Porter Karmelowy (własna receptura).
20. Porter Bałtycki (własna receptura).
21. Ciemny Dolniak Czekoladowy (własna receptura).
22. Coś po Porterze Karmelowym (własna receptura).

Przyszłe warki.
#. Portery bałtyckie, w kilku odmianach:
- wersja light na koniec sezonu.
#. Polski Chmiel Power w dwóch odsłonach.

Na stanie w magazynku:
3. Porter Bałtycki Mocny
8. Irish Red Ale
10. Jasne Pszeniczne
11. Ciemne Pszeniczne
12. Polski Chmiel Power
13. KarmeLLove v1.0
14. KarmeLLove v2.0
15. Porter Bałtycki Mocny
16. Malinowe
17-18. PorteroMiód Czekoladowy

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 17:31
autor: gr000by
Warka 1. Full Aroma Hops z przepisu http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg

Zawartość ekstraktu (Blg): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 27,5

Słody i dodatki
słód pilzneński 6,0kg

Chmiele
Marynka 60g
Lubelski 80g + 20g

Drożdże
Fermentis Safale S-04 1 paczka

Zacieranie

- całość wsypana do 20l wody 40ºC
- 10 minut w 60-62 ºC
- 45 minut w 70-72ºC
- podgrzanie do 75-76ºC, 10 min przerwy
Wysładzanie 20l wody 60-70ºC w 3 porcjach

Chmielenie
czas gotowania 90 minut
- 90 min 60g chmielu goryczkowego Marynka
- 45 min 60g chmielu aromatycznego Lubelskiego
- 5-10 min 20g chmielu aromatycznego Lubelskiego

Fermentacja
Burzliwa - 2 tygodnie w 15-16°C. Cicha fermentacja - 2 tygodnie w 17-18°C + chmielenie na zimno 20g chmielu Lubelskiego.

Rozlew
BLG końcowe 4,5; zabutelkowałem 26 litrów.
Refermentacja 4,5g/l glukozy; przez pomyłkę tylko połowa tego co miało być.

Bardzo smaczne piwo. Po dwóch tygodniach delikatnie gazowane, ale cały czas miło musuje w ustach - następnym razem będę uważniej liczył dodatek glukozy. W smaku przyjemnie chmielowe i bardzo słodowe. Przed latem robię przynajmniej jeszcze jedną taką warkę. Polecam je wszystkim, którzy chcą zacząć warzyć, a nie mają pomysłu na pierwszą warkę.


Warka 2. KarmeLLove v1.0, receptura własna

Zawartość ekstraktu (Blg): 15
Brzeczka nastawna w litrach: 20

Słody i dodatki
słód pilzneński 5,0kg
słód caraaroma 0,5kg
słód carafa I 0,1kg

Chmiele
Marynka 40g
Lubelski 30g

Drożdże
Fermentis Saflager W-34/70 1 paczka

Zacieranie

- całość wsypana do 17,5l wody 60ºC
- 15 minut w 60-62 ºC
- 45 minut w 70-73ºC
- podgrzanie do 77-78ºC, 10 min przerwy
wysładzanie 14l wody 60-70ºC, w 3 porcjach

Chmielenie
Czas gotowania 75 minut (dość mocne)
- 75 min 20g chmielu goryczkowego Marynka
- 45 min 20g chmielu goryczkowego Marynka
- 15 min 30g chmielu aromatycznego Lubelskiego

Fermentacja
14 dni burzliwa, 10-13°C
7 dni cicha, 10-13°C
7 dni cicha, 16-18°C

Rozlew

BLG końcowe 4, zabutelkowałem 19,5 litra.
Refermentacja 4g/l glukozy, pomyłka podobna jak przy warce 1.

Ciekawe piwo. Z jednej strony dość zdecydowana goryczka, a z drugiej delikatny karmel. Słód palony jednak nie był potrzebny, piwo przypomina piwa typu "ciemne mocne". Następnym razem zwiększę ilość słodów karmelowych i obniżę ekstrakt początkowy do 14 - składniki już są kupione.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 17:35
autor: gr000by
Warka 3. Porter Bałtycki Mocny ze zmodyfikowanego przepisu http://www.wiki.piwo.org/Porter_Ba%C5%8 ... %28wena%29

Zawartość ekstraktu (Blg): 24,5
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody i dodatki
słód pilzneński 0,5kg
słód pale ale 5,0kg
słód monachijski I 1,0kg
słód monachijski II 1,0kg
słód caramunich II 1,0kg
słód caraaroma 1,0kg
słód carafa II 0,1kg
słód carafa III 0,2kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg
cukier 1kg

Chmiele
Marynka 60g
Lubelski 40g

Drożdże
Fermentis Saflager W-34/70 (gęstwa po KarmeLLovym v1.0) + Fermentis Saflager S-23 2 paczki

Zacieranie
- całość wsypana do 22,5l wody 50ºC
- 5 minut w 55ºC
- 45 minut w 62-64 ºC
- 40 minut w 70-73ºC
- podgrzanie do 76-77ºC + carafa III, 10 min przerwy
Wysładzanie 20l wody 60-70ºC, w 3 porcjach

Chmielenie
Czas gotowania 120 minut (bardzo mocno)
- 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 40g chmielu aromatycznego Lubelskiego + cukier

Fermentacja
14 dni burzliwa, 10-13°C
14 dni cicha, 12-15°C

Rozlew
BLG końcowe 6,5, zabutelkowałem 20 litrów.
Refermentacja glukoza 7g/l


Warka 4. Porter Bałtycki ze zmodyfikowanego przepisu http://www.wiki.piwo.org/Porter_Ba%C5%8 ... %28wena%29

Zawartość ekstraktu (Blg): 23
Brzeczka nastawna w litrach: 19,5

Słody i dodatki

słód pilzneński 0,5kg
słód pale ale 5,0kg
słód monachijski I 1,0kg
słód monachijski II 1,0kg
słód caramunich II 1,0kg
słód caraaroma 1,0kg
słód carafa II 0,1kg
słód carafa III 0,2kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg

Chmiele

Marynka 60g
Lubelski 40g

Drożdże
Fermentis Saflager S-23 2 paczki

Zacieranie

- całość wsypana do 26l wody 50ºC
- 5 minut w 55ºC
- 45 minut w 62-64 ºC
- 40 minut w 70-73ºC
- podgrzanie do 76-77ºC + carafa III, 10 min przerwy
Wysładzanie 15l wody 70ºC, w 2 porcjach + wysładzanie 12l wody 60-70ºC na cienkusz

Chmielenie

Czas gotowania 130 minut (bardzo mocno)
- 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 40g chmielu aromatycznego Lubelskiego + płaska łyżka mchu irlandzkiego

Fermentacja
21 dni burzliwa, 10-13°C
14 dni cicha, 15-18°C

Rozlew

BLG końcowe 7,5, zabutelkowałem 17 litrów.
Refermentacja glukoza 7g/l.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 17:37
autor: gr000by
Warka 5. Porter Bałtycki

Zawartość ekstraktu (Blg): 23
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody i dodatki

słód pilzneński 0,5kg
słód pale ale 5,0kg
słód monachijski I 1,0kg
słód monachijski II 1,0kg
słód caramunich II 1,0kg
słód caraaroma 1,0kg
słód carafa II 0,1kg
słód carafa III 0,2kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg

Chmiele
Marynka 60g
Lubelski 40g

Drożdże
Fermentis Saflager S-23 2 paczki

Zacieranie
- całość wsypana do 28l wody 50ºC (w tym 14l cienkusza 5BLG po poprzednim porterze)
- 5 minut w 55ºC
- 45 minut w 62-64 ºC
- 40 minut w 70-73ºC
- podgrzanie do 76-77ºC + carafa III, 10 min przerwy
Wysładzanie 20l wody 70ºC, w 2 porcjach + wysładzanie 10l wody 60-70ºC na cienkusz

Chmielenie
Czas gotowania 130 minut (bardzo mocno)
- 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 40g chmielu aromatycznego Lubelskiego

Fermentacja
14 dni burzliwa, 10-13°C
14 dni cicha, 15-18°C

Rozlew
BLG końcowe 9,5, zabutelkowałem 20 litrów.
Refermentacja glukoza 7g/l.


Warka 6. Foreign Extra Stout ze zmodyfikowanego przepisu http://www.wiki.piwo.org/Foreign_Extra_ ... %28dori%29

Zawartość ekstraktu (Blg): 17
Brzeczka nastawna w litrach: 20

Słody i dodatki
słód pilzneński 5,0kg
słód caraaroma 0,3kg
słód carafa I 0,1kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg
jęczmień palony 0,2kg

Chmiele
Marynka 30g
Lubelski 20g
Challenger 30g

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka

Zacieranie

- całość wsypana do 25l wody (w tym 10l cienkusza 6BLG po poprzednim porterze)
- 40 minut w 64°C
- 30 minut w 72°C
- podgrzanie do 75-76ºC, 10 min przerwy
Wysładzanie 10l wody 65°C w 1 porcji + wysładzanie 12l wody 85°C na cienkusz

Chmielenie
Czas gotowania 90 minut
- 50 min 30g chmielu goryczkowego Marynka i 10g goryczkowego Challenger
- 10 min 20g chmielu aromatycznego Lubelskiego i 20g goryczkowego Challenger + płaska łyżka mchu irlandzkiego

Fermentacja

7 dni fermentacji burzliwej w 16-19°C
14 dni fermentacji cichej w 16-19°C

Rozlew

BLG końcowe 7,5, zabutelkowałem 18 litrów.
Refermentacja glukoza 7,5g/l.

Zwiększyłem ilość słodu pilzneńskiego ze względu na spory dodatek bardzo ciemnego (i dość treściwego) cienkusza z poprzedniego porteru.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 17:39
autor: gr000by
Warka 7. Full Aroma Hops

Zawartość ekstraktu (Blg): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 29

Słody i dodatki

słód pilzneński 6,0kg

Chmiele
Iunga 35g
Sybilla 45g
Lubelski 45g + 20g

Drożdże
Fermentis Safale S-04 1 paczka

Zacieranie
- całość wsypana do 20l wody 40ºC
- 10 minut w 60-62 ºC
- 45 minut w 70-72ºC
- podgrzanie do 75-76ºC, 10 min przerwy
- wysładzanie 25l wody 70ºC w 4 porcjach

Chmielenie
Czas gotowania 90 minut
- 90 min 35g chmielu goryczkowego Iunga
- 45 min 25g chmielu aromatycznego Lubelskiego i 45g chmielu aromatycznego Sybilla
- 5-10 min 20g chmielu aromatycznego Lubelskiego

Fermentacja

14 dni burzliwa, 19-20°C + chmielenie na zimno 20g chmielu Lubelskiego
7 dni cicha, 19-20°C

Rozlew
BLG końcowe 3, zabutelkowałem 26 (12,5 butelki + 13,5 minikegi) litrów.
Refermentacja glukoza 9g/l (butelka) i cukier 20g/4,5l (minikeg).


Podzieliłem warkę na 2 fermentatory, bo nie chciałem ryzykować ucieczki piwa z jednego fermentatora. To piwo było warzone z myślą o wykorzystaniu 3-4 minikegów, reszta trafi do butelek.


Warka 8. Irish Red Ale (Czerwony topór)

Zawartość ekstraktu (BLG): 12,5
Brzeczka nastawna w litrach: 30

Słody i dodatki
słód pilzneński 5kg
słód monachijski 0,75kg
słód caraamber 0,3kg
słód carared 0,5kg
słód cararoma 0,1kg

Chmiele
Marynka 20g
Challenger 40g

Drożdże
Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po Full Aroma Hops)

Zacieranie

- całość wsypana do 20l wody 45ºC
- 20 minut w 52ºC
- 40 minut w 64-66ºC
- 30 minut w 71-73ºC
- podgrzanie do 75-76ºC, 10 min przerwy
- wysładzanie 25l wody 70ºC w 2 porcjach + wysładzanie 14l wody 75°C na cienkusz

Chmielenie
Czas gotowania 60 minut
- 60 min 20g chmielu goryczkowego Marynka
- 30 min 25g chmielu goryczkowego Challenger
- 10 min 15g chmielu goryczkowego Challenger + płaska łyżka mchu irlandzkiego

Fermentacja
14 dni burzliwa, 18-21°C
10 dni cicha, 18-21°C

Rozlew
BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 26,5 litra.
Refermentacja glukoza 6g/l.


Wyjątkowo udana warka. Fermentator jest praktycznie pełny, 1,5 litra musiałem odlać do wiadereczka 5l, a nie mam wolnego drugiego fermentatora... Gęstwa po FAHu zabrała się w 10 minut do roboty, widać było powstającą piankę.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 17:44
autor: gr000by
Warka 9. Lekkie Letnie (Sikacz)

Zawartość ekstraktu (BLG): 10
Brzeczka nastawna w litrach: 24

Słody i dodatki
słód pilzneński 2,25kg
słód karmelowy 30 2kg
słód karmelowy ciemny Litovel 0,25kg

Chmiele
Iunga 10g
Marynka 10g
Lubelski 55g

Drożdże
Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po Irish Red Ale)

Zacieranie
- całość wsypana do 16l wody 70ºC (w tym 14l cienkusza 2,5BLG po poprzednim IRA)
- 70 minut w 72-73ºC
- podgrzanie do 76ºC, 5 min przerwy
- wysładzanie 23l wody 75ºC w 3 porcjach

Chmielenie
Czas gotowania 60 minut
- 60 min 10g chmielu goryczkowego Iunga + 10g chmielu goryczkowego Marynka
- 10 min 55g chmielu aromatycznego Lubelskiego + płaska łyżka mchu irlandzkiego

Fermentacja
5 dni burzliwa, 19-21°C
16 dni cicha, 19-21°C

Rozlew
BLG końcowe 5, zabutelkowałem 19 litrów.
Refermentacja cukier 8g/l.


Warka 10. Jasne Pszeniczne (Złote), receptura własna

Zawartość ekstraktu (BLG): 11
Brzeczka nastawna w litrach: 24,5

Słody i dodatki
słód pilzneński 2,0kg
słód monachijski I 1,0kg
słód pszeniczny 2,5kg
słód carahell 0,4kg
słód caraamber 0,3kg

Chmiele

Marynka 15g
Lubelski 30g

Drożdże
Fermentis Safbrew WB-06 1 paczka

Zacieranie
- całość wsypana do 23l wody 40ºC
- 10 minut w 45ºC
- 5 minut w 50ºC
- 30 minut w 63-65ºC
- 30 minut w 72-74ºC
- podgrzanie do 76ºC, 10 min przerwy
- wysładzanie 14l wody 75ºC w 1 porcji + wysładzanie 14l wody 75°C na cienkusz

Chmielenie
Czas gotowania 70 minut
- 65 min 15g chmielu goryczkowego Marynka
- 5 min 30g chmielu aromatycznego Lubelskiego

Fermentacja
7 dni burzliwa, 19-22°C
7 dni cicha, 19-22°C

Rozlew
BLG końcowe 2, zabutelkowałem 22 (8 butelki + 14 minikegi) litry.
Refermentacja cukier 8g/l (butelka) i cukier 20g/4,75l (minikeg).


Można by powiedzieć, że kolor piwa zgadza się z medalem na mistrzostwach świata w siatkówce :D. Bardzo udana warka, wystartowałem o 14:30, pracę zakończyłem o 20:25, tak że zdążyłem na pierwszą akcję. Wydajność nieco niższa niż w podobnych piwach na początku "kampanii piwowarskiej", ale zapomniałem o mieszaniu w trakcie przerwy maltozowej. Tak to jest zrobić przerwę... Za tydzień pszeniczne ciemne.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 17:45
autor: gr000by
Warka 11. Ciemne Pszeniczne (Brązowe), receptura własna

Zawartość ekstraktu (BLG): 15
Brzeczka nastawna w litrach: 29

Słody i dodatki
słód pilzneński 2,0kg
słód monachijski I 1,2kg
słód pszeniczny 2,5kg
słód carawheat 0,5kg
słód caraamber 0,7kg
słód caraaroma 0,1kg
słód carafa II 0,03kg

Chmiele
Challenger 25g
Lubelski 25g

Drożdże
Fermentis Safbrew WB-06 1 paczka (gęstwa po Jasnym Pszenicznym)

Zacieranie
- całość wsypana do 23l wody 40ºC (w tym 10l cienkusza 2,5BLG po poprzednim pszenicznym)
- 10 minut w 45ºC
- 8 minut w 50ºC
- 50 minut w 64-66ºC
- podgrzanie do 74ºC + carafa II, 2,5 godziny przerwy (zeszło do 60ºC)
- wysładzanie 19l wody 75ºC w 3 porcjach

Chmielenie

Czas gotowania 70 minut
- 65 min 25g chmielu goryczkowego Challenger
- 5 min 25g chmielu aromatycznego Lubelskiego

Fermentacja
7 dni burzliwa, 19-22°C
7 dni cicha, 19-22°C

Rozlew
BLG końcowe 3, zabutelkowałem 27 litrów.
Refermentacja cukier 8g/l.

Bardzo, ale to bardzo udana warka. Mimo problemów czasowych z zacieraniem (przerwa maltozowa planowana na 30 minut i przerwa dekstrynująca "na odczepnego"), bardzo opornego wysładzania i długiego zagotowywania brzeczki przed chmieleniem. Zapach przedni, kolor wpadający w dość ciemny brąz oraz wydajność, która trochę mnie zaskoczyła. Do fermentatora nie wlałem i tak ok. 2 litrów osadów z chmielinami, po prostu się nie zmieściły. W 12h gęstwa się tak rozkręciła, że z rurki nie strzela, a leci jedna seria od dwóch godzin :D.


Warka 12. Polski Chmiel Power (PCP), receptura własna

Zawartość ekstraktu (BLG): 12,5
Brzeczka nastawna w litrach: 29

Słody i dodatki
słód pilzneński 6,0kg

Chmiele
Iunga 53g
Marynka 22g
Sybilla 55g
Lubelski 23g

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka

Zacieranie
- całość wsypana do 20l wody 40ºC
- 50 minut w 64-65 ºC
- 20 minut w 71-73ºC
- podgrzanie do 75-76ºC, 5 min przerwy
- wysładzanie 22l wody 75ºC w 2 porcjach + wysładzanie 12l wody 75°C na cienkusz

Chmielenie
Czas gotowania 60 minut
- 60 min 53g chmielu goryczkowego Iunga
- 40 min 22g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 45g chmielu aromatycznego Sybilla
- 1 min 23g chmielu aromatycznego Lubelskiego + 10g chmielu aromatycznego Sybilla

Fermentacja
7 dni burzliwa, 10°C
7 dni burzliwa, 11-13°C
7 dni burzliwa, 17-20°C
7 dni cicha, 17-20°C

Rozlew
BLG końcowe 2, zabutelkowałem 26 (16,5 butelki + 9,5 minikegi) litrów.
Refermentacja glukoza 7g/l.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 17:47
autor: gr000by
Warka 13. KarmeLLove v1.0 (Strong), receptura własna.

Zawartość ekstraktu (BLG): 14
Brzeczka nastawna w litrach: 23,5

Słody i dodatki
słód pilzneński 5,0kg
słód caraaroma 0,5kg
słód carafa I 0,1kg

Chmiele
Marynka 40g
Lubelski 30g

Drożdże
Fermentis Saflager W-34/70 2 paczki

Zacieranie
- całość wsypana do 21l wody 60ºC (w tym 12l cienkusza 2BLG po poprzednim jasnym PCP)
- 20 minut w 64-65ºC
- 60 minut w 70-71ºC
- podgrzanie do 77ºC, 10 min przerwy
- wysładzanie 21l wody 75ºC, w 3 porcjach

Chmielenie

Czas gotowania 100 minut
- 70 min 20g chmielu goryczkowego Marynka
- 40 min 20g chmielu goryczkowego Marynka
- 10 min 30g chmielu aromatycznego Lubelskiego

Fermentacja
7 dni burzliwa, 10°C
23 dni burzliwa, 11-15°C

Rozlew
BLG końcowe 4, zabutelkowałem 22,5 (18 butelki + 4,5 minikeg) litrów.
Refermentacja glukoza 7g/l.

Trochę zmieniłem czasy zacierania i chmielenia. Dałem 2 paczki W34/70, bo obie były do kwietnia 2014 - mam nadzieję, że wystartują i przerobią to piwo. Będę potrzebował ich gęstwy do uwarzenia wzmacnianego porteru bałtyckiego.



Warka 14. KarmeLLove v2.0 (Czerwone), receptura własna.

Zawartość ekstraktu (BLG): 10,5
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody i dodatki
słód pilzneński 3,0kg
słód carared 0,5kg
słód caraaroma 0,5kg

Chmiele
Marynka 20g
Lubelski 20g

Drożdże
Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po PCP)

Zacieranie
- całość wsypana do 14l wody 60ºC
- 20 minut w 64-65ºC
- 60 minut w 70-73ºC
- podgrzanie do 77ºC, 10 min przerwy
- wysładzanie 21l wody 75ºC, w 4 porcjach

Chmielenie
Czas gotowania 70 minut
- 60 min 20g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 20g chmielu aromatycznego Lubelskiego

Fermentacja
12 dni burzliwa, 12-15°C
2 dni cicha, 17-20°C

Rozlew
BLG końcowe 3, zabutelkowałem 15 litrów.
Refermentacja glukoza 7g/l.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 17:48
autor: gr000by
Warka 15. Porter Bałtycki Mocny

Zawartość ekstraktu (BLG): 24,5
Brzeczka nastawna w litrach: 25

Słody i dodatki
słód pilzneński 0,5kg
słód pale ale 5,0kg
słód monachijski I 1,0kg
słód monachijski II 1,0kg
słód caramunich II 1,0kg
słód caraaroma 1,0kg
słód carafa I 0,1kg
słód carafa II 0,1kg
słód carafa III 0,1kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg
cukier 1kg

Chmiele
Marynka 60g
Sybilla 40g

Drożdże
Fermentis Saflager W-34/70 2 paczki (gęstwa po Kv1.0) + Fermentis Saflager S-23 2 paczki

Zacieranie
- całość wsypana do 25l wody 50ºC
- 5 minut w 55ºC
- 45 minut w 64-65 ºC
- 60 minut w 70-73ºC
- podgrzanie do 76-77ºC + carafa III, 10 min przerwy
- wysładzanie 22l wody 75ºC, w 3 porcjach + wysładzanie 22l wody 65°C na cienkusz, w 2 porcjach

Chmielenie
Czas gotowania 120 minut (bardzo mocno)
- 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla + cukier + płaska łyżka mchu irlandzkiego

Fermentacja
14 dni burzliwa, 10-14°C
20 dni cicha, 10-14°C

Rozlew
BLG końcowe 7, zabutelkowałem 22 litry.
Refermentacja glukoza 7g/l.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 17:49
autor: gr000by
Taka sobie odskocznia, skomponowana na poczekaniu i pod wpływem http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrob ... iadczenia/.
Warka 16. Malinowe

Zawartość ekstraktu (BLG): 11 (obliczone), 8 (po zmieszaniu)
Brzeczka nastawna w litrach: 20

Baza piwna z osadem drożdżowym
14. KarmeLLove v2.0 (Czerwone), drożdże Fermentis Safale US-05 – 8l

Słody, chmiele, dodatki

słód pilzneński 0,5kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 1kg
Marynka 10g
syrop malinowy Herbapol 2x420ml
woda kranowa filtrowana w dzbanku z wkładem z węglem aktywnym

Zacieranie
- płatki wsypane do 2l wrzątku, zagotowane, 5 minut przerwy
- dolane 3l zimnej wody (temperatura całości około 40°C), wsypany słód
- 5 minut w 57°C
- 8 minut w 64-65°C
- 45 minut w 70-73°C, po 20 minutach dolane 2l wody 74°C
- podgrzanie do 78°C, 5 minut przerwy
- zacier przecedzony na sitku po dolaniu 2l zimnej wody

Chmielenie zacieru
Czas gotowania 50 minut
- 50 min 10g chmielu goryczkowego Marynka
- 5 min przed końcem płaska łyżka mchu irlandzkiego

Mieszanie
baza piwna z osadem + nachmielony zacier + syrop + woda do objętości 20l

Fermentacja
9 dni burzliwa, 12-15°C
5 dni cicha 17-20°C

Rozlew
BLG końcowe 2, zabutelkowałem 17 litrów.
Refermentacja syrop malinowy 9ml/l (cukier 7,5g/l).
Słodzik Stewia Zielony Listek 3 tabletki/l.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 17:50
autor: gr000by
Warka 17. Porter Czekoladowy, receptura własna.

Zawartość ekstraktu (BLG): 21
Brzeczka nastawna w litrach: 27 + 5 rezerwy

Słody i dodatki

słód pilzneński 0,5kg
słód pale ale 5,0kg
słód monachijski I 1,0kg
słód monachijski II 1,0kg
słód caramunich II 1,0kg
słód caraaroma 1,0kg
słód czekoladowy 400 0,6kg
słód czekoladowy 1200 0,2kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg
miód rzepakowy 1,8l

Chmiele

Marynka 60g
Sybilla 40g

Drożdże

Fermentis Saflager S-23 2 paczki

Zacieranie
- całość wsypana do 28l wody 50ºC (w tym 26l cienkusza 3,5BLG po poprzednim porterze)
- 5 minut w 55ºC
- 45 minut w 63-65ºC
- 40 minut w 71-73ºC
- podgrzanie do 76-77ºC, 10 min przerwy
- wysładzanie 25l wody 75ºC, w 3 porcjach (cedzenie na sitku – zbyt drobno ześrutowane słody zatykały otwory w filtratorze) do 15 BLG (około 36-39 litrów)

Chmielenie
Czas gotowania 110 minut (bardzo mocno)
- 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla + płaska łyżka mchu irlandzkiego
- 0 min miód

Fermentacja
14 dni burzliwa, 12-15°C
14 dni cicha, 12-15°C

Moje plany szlag trafił. Jakoś tak wyszło, że wziąłem paczki z najdrobniej ześrutowanymi słodami (szczególnie czekoladowymi), przez co nie byłem w stanie przeprowadzić filtracji i wysładzania (najdrobniejsza frakcja zatkała otwory w fałszywym dnie), ratowałem się sitkiem i prowizorycznym wysładzaniem. Z tego względu warka wyszła mi paskudnie mętna i bardziej rozcieńczona niż planowałem - na szczęście dodatek miodu uratował sytuację i dobrze wpasował się w czekoladowość warki. Po raz pierwszy odłożyłem rezerwę, stoi wlana do butli 5l na polu - w lodówce nie było miejsca. Wykorzystam ją jako faktyczną rezerwę do refermentacji (po wstępnym wyklarowaniu) lub jako dodatek do kolejnego porteru.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 6 sty 2015, 18:03
autor: HomoChemicus
W czwartek zrobię i ja swój temat.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: niedziela, 11 sty 2015, 20:40
autor: gr000by
Warka 18. Miód po Porterze Czekoladowym, własna receptura

Zawartość ekstraktu (BLG): 21
Brzeczka nastawna w litrach: 26

Baza piwna z osadem drożdżowym

17. Porter Czekoladowy, drożdże Fermentis Saflager S-23 – 9,5l

Dodatki
miód rzepakowy 3,5l rozrobiony na gorąco wodą do 21 BLG

Mieszanie
baza piwna z osadem + rozrobiony miód do objętości 26l

Fermentacja
7 dni burzliwa, 12-15°C

Zlałem dzisiaj 17. Porter Czekoladowy na cichą przy 10 BLG - wyszło ledwo 18 litrów "bardziej klarownego". Pozostałe 9,5 litra drożdży i mułu zaleję miodem rozrobionym do 21 BLG - dodam 15,5 litra i zostawię na 7-10 dni w temperaturze w jakiej fermentował porter. Jak BLG solidnie zjedzie w dół to połączę część porterową i miodową, żeby trochę zbić ekstrakt końcowy warki. Rezerwa stojąc na polu ładnie się wyklarowała - cykliczne zamrażanie i rozmrażanie ułatwiło ten proces.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: niedziela, 11 sty 2015, 21:05
autor: Zbyszek T
Oj będzie dobry trunek.
Też planuje niedługo postawić takie miodowe koło 20 Blg :-)
Dwa razy już takie robiłem, nazwałem je "Piast Kołodziej". Oj dobre,dobre wychodzi. Ale zawsze na górniakach robiłem.
Ale 3 takie piwa i światło się gasi wieczorem :D :D :D

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: niedziela, 11 sty 2015, 21:13
autor: gr000by
Hmmm, jak dobrze przepracuje, to jedna butelka 0,5l lub 2 szpilki 0,33l Porteru Bałtyckiego Mocnego i zasypia się tam gdzie się siedziało :D. Z obliczeń wychodziło mi w nim około 11,5% alkoholu :odlot:, ale jakoś tego nie czuć w treściwości piwa. O jego zdradzieckiej naturze przekonał się mój tato, główny spijacz porteru w domu :D. Niestety, skończyły mi się zapasy miodu i takich piw na razie nie będzie. Może i dobrze, bo chcę dopracować Polski Chmiel Power. Po raz kolejny przekonuję się, dość boleśnie, że goryczka Iungi nie jest przeznaczona dla mnie - po prostu jej nie czuję. Za to Marynka to było to - może i ostra i zalegająca, ale Full Aroma Hops chmielone Marynką na goryczkę to było TO.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: wtorek, 20 sty 2015, 21:04
autor: HomoChemicus
#13 KarmeLLove v1.0

Barwa: Ciemno brązowe, nieprzejrzyste.
Piana: Piana mała, szybko znika.
Aromat: Mocno słodowy, karmelowy, lekkie rodzynki.
Smak : Treściwe piwo, o mocno karmelowym, lekko miodowym smaku. Zdecydowana, przyjemna i niezalegająca goryczka. Alkoholowy finisz.
Ogólne wrażenia: Pełne piwo, o przyjemnej goryczce. Szybko i przyjemnie się pije. Nagazowanie średnie.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 23 sty 2015, 12:06
autor: kolpaw
@grooby: Takie pytanie od strony technicznej bo zawsze butelkowałem a zaciekawiły mnie te mini kegi, czy refermentacja w nich jest bezpieczna? Nie wysadza tych zaworków albo korków ani nie odkształca kegów? Pytam dlatego że lubię mocno gazowane piwo i nie ma takiej warki w której by mi nie rozsadziło 1-2 butelek.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 23 sty 2015, 13:17
autor: manowar
@kolpaw - mocne gazowanie to nie keg. Kegowałem tak 4 sztuki 20g / 4.5l. - to mało.
3 kegi przegazowane (sama piana leci i trzeba czekać aż opadnie) w tym jeden rozwalony - http://www.piwo.org/topic/10922-manufak ... ntry295020
Ostatni czeka by go sprawdzić przy kranie z kompensatorem piany - zobaczymy czy pomoże.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 23 sty 2015, 16:00
autor: gary1966
Zaworek.jpg
Serwus, czy zaworki automatyczne do mini kegów mają wady, np: upuszczają za dużo gazu :?:

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 23 sty 2015, 18:25
autor: gr000by
Swoje piwo w minikegach gazuję 20g cukru białego na 4,5-4,75l piwa. Stosuję tylko uszczelki standard - nic mi się nie deformuje, piwo jest odpowiednio nagazowane. Jedna uwaga - do minikegów leję tylko piwo dobrze odfermentowane, czyli takie, gdzie jedyny cukier przyswajalny dla drożdży dosypuję ja do nagazowania. Rozlew przeprowadzam BeerKingiem i jak beczułka nie jest wstrząśnięta i leje się ostrożnie to nie potrzeba odpieniacza, ale piwo wychodzi słabo nagazowane. Jedyna zaleta tych beczułek i nalewaka jest taka, że można bez problemu obsłużyć małego grilla lub wieczorną nasiadówkę ;). W przyszłości myślę o zrobieniu systemu umożliwiającego podpięcie minikega do prawdziwego nalewka z odpieniaczem, ale to jeszcze daleka przyszłość.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: poniedziałek, 26 sty 2015, 15:33
autor: gr000by
Butelkowanie z Reginą to sama przyjemność. Bączki, szpilki 0,33, wszelkie półlitrówki - po prostu bajka. Zabutelkowałem nią #15. Porter Bałtycki Mocny. Samemu piwu nic nie można zarzucić, oprócz tego, że wymaga dłuuuuugiego nagazowywania - co najmniej pół roku. Dlatego wyląduje w kącie na samym dole wieżyczki krat z porterami :D. Po środzie warzę kolejny porter - wersję karmelową. Nie obejdzie się bez zabawy z zacieraniem na raty, ale połączę przyjemne z pożytecznym - będę porządkował swój grajdołek.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: czwartek, 29 sty 2015, 12:10
autor: gr000by
(27.01.14) #17. Porter Czekoladowy złapał jakąś infekcję - dzisiaj pojawiła się cieniutka biała błonka na powierzchni :( . Musiałem coś mu "wpuścić" do fermentatora jak wrzucałem cukromierz. Niestety, wyjeżdżam dzisiaj i wracam jutro, więc nie uratuję już tego piwa dzisiaj. Z tego powodu prawdopodobnie zmienię plan co do tego piwa - zleję go ile się da i mocno zapasteryzuję przez doprowadzanie do 90°C. Następnie wleję je do fermentatora i zostawię do schłodzenia, zobaczyć czy coś się jeszcze wykluje. Jak piwo pozostanie nietknięte, to jak #18. Miód po Porterze Czekoladowym nie będzie zainfekowany (brak objawów do końca czasu kwarantanny porteru, ma ok. 11% alkoholu, to może nic mu się nie stało) to doleję go do porteru w stosunku 1:1, żeby zbić ekstrakt końcowy do 4-5 BLG. Mieszankę pozostawię na kilka dni, żeby sprawdzić czy drożdże nie znajdą czegoś jadalnego i zabutelkuję - pójdzie jako pierwsze do spożycia.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 30 sty 2015, 09:40
autor: gr000by
Wrzucam zdjęcia #17. i #18 przed zlewaniem. Na porterze błonka już zrobiła się bardzo wyraźna, a na miodzie dopiero zaczęły pojawiać się małe plamki. Zlałem 15l porteru i 17l miodu przez kranik (bardzo klarowne, smak i zapach OK) i spasteryzowałem przez podgrzanie do 80°C, po czym przelałem do fermentatora i wiaderka zdezynfekowanych StarSanem do ostygnięcia. Jak do soboty/niedzieli nic się nie wykluje - leci do butelek z glukozą i gęstwą do refermentacji. Swoją drogą, mikstura przed pasteryzacją miała ciekawy smak, bez jakiegokolwiek większego wpływu infekcji - głównemu spijaczowi porteru smakował :D. Jak pacjent ożyje po tej operacji to będę zadowolony.
ObrazekObrazek

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 30 sty 2015, 21:12
autor: gr000by
W ramach rekompensaty za problemy z #17. i #18. postanowiłem sobie odpalić butelkę z dość wiekowego już Porteru Bałtyckiego Mocnego (#3.). Butelka prosto z piwniczki (15*C), zawartość testowana ze szklanicy Leżajska.
Barwa: Czarne, klarowne, praktycznie nieprzejrzyste ze względu na bardzo ciemną barwę.
Piana: Niewielka, cały czas utrzymuje się podczas picia.
Aromat: Czekolada, kawa, karmel, śliwki suszone.
Smak: Bardzo treściwe piwo. Dominuje nienachalna, ale intensywna słodycz, karmel, gorzka czekolada z solidną dawką kawy. Pojawiają się nuty suszonych owoców i herbaty. Wyczuwalna delikatna kwasowość od słodów palonych. Goryczka chmielowo-palona, w sam raz kontruje słodycz wynikającą z dodatku cukru na początku fermentacji. Doskonale grzeje.
Nagazowanie średnio-mocne, piwo wolno odgazowuje się. Kładzie na łopatki - >11% robi swoje.
Obrazek

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: niedziela, 1 lut 2015, 13:56
autor: Sebastian120
Wygląda smakowicie:)

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: niedziela, 1 lut 2015, 21:41
autor: seneka
grOOOby jak tam infekcja?,pasteryzacja dała radę? Zastanawiam się jaki będzie efekt końcowy bo jeszcze i tak pare tyg musisz mu dać na ułożenie

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: niedziela, 1 lut 2015, 22:04
autor: gr000by
Dopiero jutro otwieram fermentator i wiadro. Dzisiaj przywiozłem gęstwę FM30 Bohemska Rapsodia - posłuży do refermentacji.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: niedziela, 1 lut 2015, 22:19
autor: seneka
Trzymam kciuki:-)

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: poniedziałek, 2 lut 2015, 00:02
autor: Zygmunt
Ile planujesz gęstwy dawać?

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: poniedziałek, 2 lut 2015, 14:27
autor: gr000by
17-18. PorteroMiód Czekoladowy, własna receptura

Zawartość ekstraktu (BLG): 21
Brzeczka nastawna w litrach: 32

Mieszanie
17. Porter Czekoladowy (BLG 10) – 15l
18. Miód po Porterze Czekoladowym (BLG 1) – 17l
Po zmieszaniu pasteryzacja przez podgrzanie do 80°C i pozostawienie do ostygnięcia w fermentatorze w zimnym pomieszczeniu.

Refermentacja
Drożdże Fermentum Mobile FM30 Bohemska Rapsodia – gęstwa. Dodane 150ml luźnej, płukanej gęstwy po 3 dniach od pasteryzacji.

Rozlew
BLG końcowe 5, zabutelkowałem 32 litry.
Refermentacja glukoza 7g/l.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: poniedziałek, 2 lut 2015, 20:50
autor: manowar
Top jak to będzie do picia to ja jedną butelkę bym zaklepał...

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: poniedziałek, 2 lut 2015, 21:40
autor: gr000by
Nic się nie wykluło do momentu zadania drożdży, których dałem kilka razy więcej niż dodaje się do mocnych piw na refermentację. Jak wszystko na poziomie biologicznym jest ok to zostało już tylko nagazowanie i dojrzewanie. Za 2-3 tygodnie powinno być już nagazowane i zdatne do picia po kolejnych 1-3 tygodniach.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: środa, 4 lut 2015, 21:42
autor: Zarkan
Jak Ja widzę twoje specjały to tym bardziej muszę nawiedzić Cię na akademiku gr000by ;). Ja niestety dopiero 1 piwko zabutelkowane a drugie pracuje :D. Ale nie od razu Rzym zbudowano.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 6 lut 2015, 21:31
autor: gr000by
19. Porter Karmelowy, własna receptura

Zawartość ekstraktu (BLG): 24
Brzeczka nastawna w litrach: 25

Słody i dodatki
słód pilzneński 0,5kg
słód pale ale 5,0kg
słód monachijski I 1,0kg
słód monachijski II 1,0kg
słód caramunich II 1,0kg
słód caraaroma 1,0kg
słód karmelowy ciemny Litovel 1,0kg
słód czekoladowy 1200 0,2kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg
cukier 1,0kg

Chmiele
Marynka 70g
Sybilla 40g

Drożdże

Fermentis Saflager S-23 2 paczki

Zacieranie

- słody karmelowe, palone i płatki wrzucone do 9l wrzącej wody z dodatkiem temostabilnej alfa‑amylazy, po 30 minutach dolane 9l wrzącej wody – około 120 minut w 80-90ºC
- po ochłodzeniu do 66ºC – dodany słód pilzneński – około 60 minut w 60-66ºC
- wysładzanie 14l wody 100ºC, w 2 porcjach (filtracja w worku filtracyjnym do zacierów – zbyt drobno ześrutowane słody zatykały otwory w filtratorze)
- słody jasne (pale ale i monachijskie) wsypane do 25l filtratu (XX BLG) 50ºC
- 5 minut w 55ºC
- 40 minut w 64-65ºC
- 30 minut w 70ºC
- podgrzanie do 76-77ºC, 10 min przerwy
- wysładzanie 18l wody 75ºC, w 3 porcjach

Chmielenie
Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)
- 60 min 70g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla + cukier + płaska łyżka mchu irlandzkiego

Fermentacja

14 dni burzliwa, 10-14°C
14 dni cicha, 10-14°C

Kolejna "męcząca" warka, na szczęście kończę już drobno śrutowane słody. Wysładzanie szło opornie, zrezygnowałem z czekania na klarowny filtrat i z wysładzania na cienkusz. Osadu po burzliwej znów będzie sporo - ale mam już plan na niego, powinno się to zgrać z kolejnym warzeniem porteru (wersja standardowa zasypu, słody grubo śrutowane) i wykorzystaniem cienkusza.

#17-18. PorteroMiód bardzo ładnie się nagazował przez 3 dni. Chyba przesadziłem z gęstwą do refermentacji, w każdej butelce jest osad, raz większy, raz mniejszy, na razie dość luźny, ale bez tendencji do mieszania się z piwem. W smaku piwo jest dość słodkie i czekoladowe. Postaram się go powtórzyć za rok, bo aktualnie mam w planach jeszcze inne lagery.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: piątek, 20 lut 2015, 14:56
autor: gr000by
20. Porter Bałtycki, własna receptura

Zawartość ekstraktu (BLG): 20
Brzeczka nastawna w litrach: 23

Słody i dodatki

słód pale ale 5,0kg
słód monachijski I 1,0kg
słód monachijski II 1,0kg
słód caramunich II 1,0kg
słód caraaroma 1,0kg
słód czekoladowy 1200 0,3kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg

Chmiele
Marynka 60g
Sybilla 40g

Drożdże
Fermentis Saflager S-23 2 paczki

Zacieranie
- słód czekoladowy ekstrahowany 2x1,75l+4x0,35l letniej wody, dodane do wody zaciernej
- całość wsypana do 26l wody 55ºC
- 10 minut w 55ºC
- 45 minut w 64-66 ºC
- 40 minut w 72-73ºC
- podgrzanie do 77-78ºC, 10 min przerwy
- wysładzanie 19l wody 78ºC, w 3 porcjach + wysładzanie 20l wody 78ºC na cienkusz

Chmielenie
Czas gotowania 120 minut (bardzo mocno)
- 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla + płaska łyżka mchu irlandzkiego

Fermentacja
14 dni burzliwa, 12-15°C
14 dni cicha, 12-15°C

Moja najszybsza warka porteru (7h warzenia ze sprzątaniem po sobie). W końcu odkryłem główny powód problemów z filtracją - za niska temperatura mash out'u. Po podgrzaniu do 77-78°C zamiast 76°C (jak od jakiegoś czasu miałem w zwyczaju) wszystko poszło tak jak należy. Cienkusz będzie dość treściwy, patrząc po uzysku brzeczki na porter, aczkolwiek taki był plan - zrobić lżejszy porter w standardowym zasypie. Kolejny będzie jeszcze lżejszy (17-18 BLG), z większym udziałem słodów karmelowych - tak na koniec serii porterów bałtyckich.
Cienkusz jutro będzie bazą do kolejnego piwa - będzie to totalny bezstylowiec, warzony w ramach czyszczenia składziku ze słodami. Powinien wyjść jakiś lekki, ciemny lager, wykorzystam do niego gęstwę z osadem po Porterze Karmelowym.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: sobota, 21 lut 2015, 10:28
autor: seneka
Widzę że ostro walczysz:-) A może czas już na górną fermentację?:-)

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: sobota, 21 lut 2015, 10:37
autor: ramzol
Podejrzewam ze wykorzystuje warunki panujące zimą w norze/warzelni bo z tego co kojarzę to dolniaki potrzebują troszkę niższych temperatur dla fermentacji. Zastanawiam się dość często kiedy on znajduje czas na to wszystko :D I mu tego zazdroszczę :ok:

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: sobota, 21 lut 2015, 10:48
autor: seneka
To prawda z informacji przekazanych mi przez samego zainteresowanego wiem iż jest w posiadaniu magicznej zimnej piwniczki:-)

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: sobota, 21 lut 2015, 11:58
autor: gr000by
Póki się da trzymam poniżej 12*C w piwniczce, zwykle udaje mi się to dopóki na polu jest do 5-8*C w dzień i trochę zimniej w nocy (końcówka marca), potem staram się utrzymać 15*C, co udaje się zwykle nawet do połowy maja (zimne noce, ciepłe dnie). Górniaki robię na początku i końcu sezonu, bo jak mogę pobawić się w lagery, to sobie tego nie podaruję :D.

Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy

: sobota, 21 lut 2015, 14:48
autor: gr000by
21. Ciemny Dolniak Czekoladowy, własna receptura

Zawartość ekstraktu (BLG): 15
Brzeczka nastawna w litrach: 27,5

Słody i dodatki

słód pilzneński 3,5kg
słód czekoladowy 400 0,4kg
słód czekoladowy 1200 0,05kg
płatki jęczmienne błyskawiczne 1,0kg

Chmiele
Marynka 40g
Sybilla 60g

Drożdże

Fermentis Saflager S-23 2 paczki (gęstwa i osad po Porterze Karmelowym – 5 z 12l, 10 BLG)

Zacieranie
- słód czekoladowy 1200 ekstrahowany 4x0,35l letniej wody, dodane do wody zaciernej
- całość wsypana do 20l wody 50ºC (w tym 18,5l cienkusza 5,5 BLG po poprzednim porterze)
- 5 minut w 55ºC
- 30 minut w 64-66 ºC
- 30 minut w 72-73ºC
- podgrzanie do 77-78ºC, 15 min przerwy
- wysładzanie 29l wody 76ºC, w 5 porcjach, część ostatniej porcji odebrana na cienkusz

Chmielenie
Czas gotowania 80 minut (bardzo mocno)
- 60 min 40g chmielu goryczkowego Marynka
- 20 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla
- 2 min 20g chmielu aromatycznego Sybilla

Fermentacja

7 dni burzliwa, 12-15°C
14 dni cicha, 12-15°C

Bezproblemowa warka. Mimo drobno śrutowanego słodu czekoladowego 400 i sporego dodatku płatków jęczmiennych, filtracja i wysładzanie poszły bardzo sprawnie. Przy dobrych wiatrach zdążę jeszcze z zaplanowanymi lagerami przed końcem sezonu - prognozy długoterminowe nie przewidują temperatur wyższych niż 10°C ciągu dnia, więc utrzymam 10-15°C w fermentowni.