Piwo świąteczne.
: środa, 10 wrz 2014, 18:25
Czas najwyższy, aby popracować nad piwem świątecznym. Mam za sobą ledwo kilka warek, więc chciałbym skonsultować swój przepis.
Planowana objętość 20L.
Zasyp:
Pale Ale - 3kg
Amber Malt 70 EBC - 1kg
Słód pszeniczny - 1kg
czekoladowy 1200 EBC - 0,3kg
Zacieranie:
53*C - 15min
65*C - 40min
72*C - 25 min
Podgrzanie do 78*C
Chmiele:
Chmielenie 60 min.
0' - Marynka 35g
45' - Lubelski 35g
1) Co sądzicie o powyższym?
Co do dodatków:
30g imbiru
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
5g anyżu
5 gożdzików
1 łyżeczka startego kardamonu
skórka z 2 pomarańczy
2g ziela angielskiego
2) Co sądzicie o dodatkach i ich ilości?
3) Dać na ostatnie 10 min?
I jeszcze 0,9kg miodu gryczanego.
4) Kiedy dać miód?
Drożdże Safale S-04.
Według BrewTarget:
Gęstość początkowa – 17BLG
Goryczka - 45 IBU
Alkohol - 6,8%
Planowana objętość 20L.
Zasyp:
Pale Ale - 3kg
Amber Malt 70 EBC - 1kg
Słód pszeniczny - 1kg
czekoladowy 1200 EBC - 0,3kg
Zacieranie:
53*C - 15min
65*C - 40min
72*C - 25 min
Podgrzanie do 78*C
Chmiele:
Chmielenie 60 min.
0' - Marynka 35g
45' - Lubelski 35g
1) Co sądzicie o powyższym?
Co do dodatków:
30g imbiru
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
5g anyżu
5 gożdzików
1 łyżeczka startego kardamonu
skórka z 2 pomarańczy
2g ziela angielskiego
2) Co sądzicie o dodatkach i ich ilości?
3) Dać na ostatnie 10 min?
I jeszcze 0,9kg miodu gryczanego.
4) Kiedy dać miód?
Drożdże Safale S-04.
Według BrewTarget:
Gęstość początkowa – 17BLG
Goryczka - 45 IBU
Alkohol - 6,8%