Strona 1 z 1

Piwo świąteczne.

: środa, 10 wrz 2014, 17:25
autor: HomoChemicus
Czas najwyższy, aby popracować nad piwem świątecznym. Mam za sobą ledwo kilka warek, więc chciałbym skonsultować swój przepis.

Planowana objętość 20L.

Zasyp:
Pale Ale - 3kg
Amber Malt 70 EBC - 1kg
Słód pszeniczny - 1kg
czekoladowy 1200 EBC - 0,3kg

Zacieranie:
53*C - 15min
65*C - 40min
72*C - 25 min
Podgrzanie do 78*C

Chmiele:
Chmielenie 60 min.
0' - Marynka 35g
45' - Lubelski 35g

1) Co sądzicie o powyższym?

Co do dodatków:
30g imbiru
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
5g anyżu
5 gożdzików
1 łyżeczka startego kardamonu
skórka z 2 pomarańczy
2g ziela angielskiego

2) Co sądzicie o dodatkach i ich ilości?
3) Dać na ostatnie 10 min?

I jeszcze 0,9kg miodu gryczanego.
4) Kiedy dać miód?

Drożdże Safale S-04.
Według BrewTarget:
Gęstość początkowa – 17BLG
Goryczka - 45 IBU
Alkohol - 6,8%

Re: Piwo świąteczne.

: czwartek, 25 wrz 2014, 09:52
autor: pawgin
Troche mało slodu na blg17. Dodał bym jeszcze 0, 5 carafa II i ze 300gr cukru do gotowania. Przyprawy dodaj na 15 minut. Skórka zparzona i dodana razem z miodem na cichą. Dal bym wiecej goryczki bo przyprawy trochę zgłoszą. Ale to tylko moje zdanie.