Strona 1 z 1

Co z zalegających win ?

: poniedziałek, 20 lip 2020, 22:49
autor: pietr
Witam.
Doradźcie mi co zrobić z wina-mam ok 12 litrów wszelkiej maści o blg od "0" do "15".
Wina pochodzą z mojej produkcji, są wiekowe i niekoniecznie smaczne :)
Za mało aby je dać na rurki, to może dodać do czegoś, np.cukrówka lub nastaw z kompotów i przymierzam się do nastawu ze świeżych papierówek-możecie coś podpowiedzieć ?

[mod: po kropce i przecinku wstawią się spację!]

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 21 lip 2020, 11:17
autor: Zbyszek T
Jak są "niekoniecznie smaczne", to weź to wylej.
Zaoszczędziłbyś tak naprawdę 3 kg cukru dodając to do jakiejś cukrówki - a efekt moze być taki, że możesz pospuć smak całości.

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 21 lip 2020, 12:05
autor: Kamal
Jak na spiryt, to będzie bez większej różnicy.
K.

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 21 lip 2020, 12:34
autor: rozrywek
Po prostu daj to komuś.
I nic nie mieszaj nie kombinuj.

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 21 lip 2020, 13:06
autor: użytkownik usunięty
Wlewasz winko do keg, dolewasz wody, żeby powstał normalny pełny wsad i szybko jedziesz z odpędem. Możesz mieszać to z przefermentowanymi cukrówkami i j/w. W ten sposób uzyskasz dobrą suróweczkę do następnego procesu. Na pozostym dundrze, możesz postawić kolejną cukrówkę-15blg :o Wylać raczej szkoda.

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 21 lip 2020, 19:00
autor: pietr
Kamal pisze:Jak na spiryt, to będzie bez większej różnicy.
K.
Też tak myślę,ale trochę mało-mogę dolać wody ? i puścić przez OVM na spiryt ? :scratch:

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 21 lip 2020, 19:08
autor: Egon777
Wylać żal, lepiej przerobić na co chcesz. Co znaczy "niekoniecznie smaczne"? Jeden lubi wytrawne, inny słodkie, a lump wszystko wypije za darmoszkę ;-)

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 21 lip 2020, 23:09
autor: Kamal
Zrób nastaw na cukrze, ale mniej. Jak skończy to z winami do kega na czysty. Do dundru dodaj cukru, napowietrz, dodaj drożdże.
I tym sposobem pozbywasz się wina, zyskując alkohol, i odzyskując cukier do fermentacji na alkohol. ;)
K.

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 21 lip 2020, 23:47
autor: Dwaid
Tak jak napisał Kamal - jak na spirytus, to nie ma żadnej różnicy. Możesz też zmieszać z cukrówką. U mnie poszło w przemiał 150l win z początków moich zabaw z fermentacją i uzyskałem z tego całkiem sporo spirytusu.

Re: Co z zalegających win ?

: środa, 22 lip 2020, 12:43
autor: pietr
Dwaid pisze:Tak jak napisał Kamal - jak na spirytus, to nie ma żadnej różnicy. Możesz też zmieszać z cukrówką. U mnie poszło w przemiał 150l win z początków moich zabaw z fermentacją i uzyskałem z tego całkiem sporo spirytusu.
Właśnie klaruję cukrówkę i razem z nią wleje te wina,ale chcę zrobić dwa pędzenia-nie przeszkadza to ?

Re: Co z zalegających win ?

: środa, 22 lip 2020, 14:08
autor: użytkownik usunięty
pietr pisze:Właśnie klaruję cukrówkę i razem z nią wleje te wina,ale chcę zrobić dwa pędzenia, nie przeszkadza to ?
Musisz tak dobrać pojemność wsadów, żebyś uzyskał ich na dwa pełne procesy. Jeżeli tak postąpisz, z niczym nie będzie to kolidować.

Re: Co z zalegających win ?

: środa, 22 lip 2020, 14:34
autor: pietr
defacto pisze: Musisz tak dobrać pojemność wsadów, żebyś uzyskał ich na dwa pełne procesy. Jeżeli tak postąpisz, z niczym nie będzie to kolidować.
Mam nastawione na dwa procesy, bo mnie już "dobry pan" poinformował jak robić :)

Ad: 28.07. no i pozbyłem się win-już są w surówce :ok: dzięki.

Re: Co z zalegających win ?

: piątek, 31 lip 2020, 17:43
autor: pietr
Muszę się pochwalić,bo uzyskałem spir "lux" kierując się tym https://alkohole-domowe.com/forum/kolum ... =kompedium postem-"gotowanie 2.5". Z 22 buraków i 5 litrów wina uzyskałem ok.13l bezwonnego napoju 97%.
W porównaniu do "robienia na raz"-duża różnica :ok:

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 18 maja 2021, 16:08
autor: KofiSzop
Witam szanowne grono,

Podepnę się pod temat,

chciałbym przedestylować 18l wina z papierówek oraz 15l winka z dzikiej róży. Posiadam aabratek
KEG 50cm
katalizator 15cm
kolumna 120cm
OLM 30cm
głowica 19cm
grzanie 1,5+2,5 od kolegi AK-Spaw.
Nie posiadam regulatora napięcia
Pytanie jak to zrobić najlepiej :scratch: Opcja pierwsza: całość zlać razem i zrobić 2x rektyfikację lub 1X rektyfikację +kolumna filtracyjna z węgielem uzyskam 96% spiryt.
Albo korzystając z doświadczenia kolegów coś poeksperymentować :help: .
Pozdrawiam :)

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 18 maja 2021, 20:10
autor: czytam
Czy wina są udane (bez wad wyczuwalnych w smaku i zapachu)?
Co chciałbyś uzyskać?

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 18 maja 2021, 20:17
autor: Góral bagienny
Wina szkoda na spiryt :angry:.
Przepuść to w trybie pot-still a będziesz zadowolony :ok:.

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 18 maja 2021, 21:21
autor: rozrywek
Kofiszop. Ja ty to robisz bez regulatora?

Re: Co z zalegających win ?

: wtorek, 18 maja 2021, 21:53
autor: MASaKrA_Domingo
Abolutnie nie rób spirytusu 96%. Szkoda surowca! No chyba, że robiłeś wino w stylu jabłko na kilogram cukru - wtedy śmiało wrzucaj na rurki na czysty.

Jak Ci napisał góral - zrób to na PSie. W najgorszym przypadku wyjdzie Ci bimber z fajnym posmakiem.

Re: Co z zalegających win ?

: środa, 19 maja 2021, 07:48
autor: KofiSzop
Dziękuję za odpowiedź.
@Rozrywek na razie przerabiałem tylko cukrówki na mocy roboczej 2,5 KW.
@Czytam akurat te wina nie należą do najlepszych (dzika róża mocna, intensywna i wytrawna, wino z papierówek smak i aromat płytki- rozrabiałem sokiem z biedronki w celach testowych-nie polecam tej metody)
Zleję całość do kega i przepuszczę w trybie PS jak radzi Góral. Muszę tylko sensowny regulator zamówić ;)

Re: Co z zalegających win ?

: środa, 19 maja 2021, 14:13
autor: rozrywek
Koffiszopie tak właśnie zrób. Najprostrzy regulator ci wystarczy.
Radius chyba miał jeden. Poszukaj na targowisku. Jak nie to drganatt coś prostego ci na stówę wymyśli.

Teraz wiesz już dlaczego papierówka tak się nazywa? Bo jest papierowa. Dobra na surowo i umyta otarciem o kolano. Nie na wino.

Przepuść to na ps. Z kiepskich win ciekawe destylaty wychodzą.
Przedestyluj i zostaw niech stoi.
Aromatu jabłka tam nie wyczujesz. Zapomnij. Ale po kieliszeczku na święta...ciekawostka co to.

Puść to bez głowicy i tyle.

Re: Co z zalegających win ?

: środa, 19 maja 2021, 16:27
autor: czytam
Można i regulator, ale jak dasz w szereg diodę, to będziesz miał 1,25kW. W sam raz na tryb PS. Do kupienia za kilka PLN 25A, nie trzeba nawet radiatora. Montowałem takie w wyłączniku natynkowym. Prosta regulacja 0-1,25-2,5kW.

Re: Co z zalegających win ?

: niedziela, 26 wrz 2021, 12:30
autor: KofiSzop
Hej,
po nabyciu regulatora mocy przeprowadziłem swoją pierwszą destylację :D
Dwa dni wcześniej kupażowałem 15l winka z DR oraz 18l winka z białych winogron. (to z papierówek poszło na spiryt)
Z odpędu uzyskałem 10l 42%(grzanie 1500W bez cięcia frakcji ).
Odpęd rozcieńczyłem do 25l (tak żeby przykryć port termometru w kegu)
Destylacja z mocą 650-700W+katalizator 15cm+głowica aabratek.
Odbiór 50ml+600ml do buteleczek. Serce do damy 5l aż w papudze areometr wskazywał 53% po skalowaniu temp.
Reszta pogonów do kolekcji na spiryt.
Po rozcieńczeniu uzyskałem 5l 55% dobra. +600ml 70-75% do weryfikacji.
Dziękuję doświadczonym kolegom powyżej rady :poklon;
Wstępnie sprawdzając w przedgonach wybijał się zapach winogron a w pogonach cięższe nuty DR. Myślę, że może z tego wyjść ciekawy destylat :) Chciałbym go zalać do kamionki od magasa z białego tylko czekam na dostawę ew. zaprawić wiórami od kowal lub szczapkami.
BTW polecam się dopisać są jeszcze miejsca https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=8&t=7873