Metnienie alkoholu po dodaniu trawy, normalne zjawisko?
: niedziela, 30 gru 2018, 08:31
Witam kolegów. Otóż uzyskałem podczas swojej rektyfikacji troszkę alkoholu 95 procentowego na kolumnie aabratek. Odbiór nastąpił z głowicy, dwukrotna rektyfikacja z dokładnym odbiorem przedgonu i pogonu (odbiór prowadzę dodatkowo do 200ml butelek bo mam ich dość sporo).
Uzyskany alkohol rozcieńczam do 55% wdl. wskazań najtańszego alkoholomierza, woda o niskiej zawartości minerałów (Żywiec Zdrój - minerały coś ponad 200),po rozcienczeniu alkohol jest czysty, klarowny, ogółem bajka.
Wymyśliłem sobie, że zaprawię alkohol trawa Żubrowa. Otóż włożyłem do każdej butelki po 3-4 trawki i szczyptę cukru. Jakież było moje zdziwienie, że alkohol zmetniał w pokojowej temperaturze (nawiasem mówiąc, w takiej była rozcieńczana).
Pyt1. Czy trawa Żubrowa może powodować początkowe zmetnienie. Dodam że po samym rozcienczeniu alkohol był czysty dopiero po ok12h zauważyłem zmetnienie.
Pyt2. Czy lepszym sposobem nie będzie zrobienie zaprawki wdl. różnych innych przepisów z forum.
Poniżej umieściłem zdjęcie.
https://zapodaj.net/f559eb50bd7af.jpg.html
Uzyskany alkohol rozcieńczam do 55% wdl. wskazań najtańszego alkoholomierza, woda o niskiej zawartości minerałów (Żywiec Zdrój - minerały coś ponad 200),po rozcienczeniu alkohol jest czysty, klarowny, ogółem bajka.
Wymyśliłem sobie, że zaprawię alkohol trawa Żubrowa. Otóż włożyłem do każdej butelki po 3-4 trawki i szczyptę cukru. Jakież było moje zdziwienie, że alkohol zmetniał w pokojowej temperaturze (nawiasem mówiąc, w takiej była rozcieńczana).
Pyt1. Czy trawa Żubrowa może powodować początkowe zmetnienie. Dodam że po samym rozcienczeniu alkohol był czysty dopiero po ok12h zauważyłem zmetnienie.
Pyt2. Czy lepszym sposobem nie będzie zrobienie zaprawki wdl. różnych innych przepisów z forum.
Poniżej umieściłem zdjęcie.
https://zapodaj.net/f559eb50bd7af.jpg.html