Strona 1 z 1

destylat z jabłek - przepuścić przez węgiel ?

: piątek, 15 gru 2017, 17:44
autor: moryske
Uzyskałem destylat sporządzony z jabłek z dodatkiem minimalnej ilości wody; jego posmak jest jabłkowy. Zamierzam przepuścić przez węgiel aktywny gdyż jest trochę mętny. Ale boję się, że zginie jego posmak i zapach i nie wiem jak go sklarować przed drugą destylacją, może ktoś podpowie, oczekuję rady, za którą dziękuję.

Re: destylat

: piątek, 15 gru 2017, 19:32
autor: ramzol
Nie klaruj. Węgiel ma za zadanie oczyści destylat i zje twoje jabłko.
Napisz na czym destylowałeś i jak ciąłeś frakcje. To dużo wyjaśni ;).

Re: destylat

: piątek, 15 gru 2017, 19:41
autor: Doody
Jeżeli destylat jest mętny po pierwszej destylacji to nic nie szkodzi. Odbierałeś do samego końca i odebrałeś również część alkoholu amylowego, który znajduje się w pogonach. Wlej to co masz do kotła, rozcieńcz wodą i destyluj z podziałem na frakcję, tym razem do 50% destylatu.

Re: destylat

: piątek, 15 gru 2017, 19:59
autor: moryske
Tak właśnie rozumowałem; jabłka ciąłem w plastry 1/8-12 ; nastaw po przefiltrowaniu przez worek i grzanie w typowym 18 litrowym kociołku z użyciem dwóch termometrów i destylatora; smak ok, ale zapach mógł być lepszy, gdzieś popełniłem błąd, może trochę za szybko goniłem. Dziękuję za podpowiedź. Czy możesz coś dodać ?

Re: destylat

: piątek, 15 gru 2017, 22:28
autor: Kamal
Do ilu % odbierałeś?
K.

Re: destylat

: piątek, 15 gru 2017, 22:39
autor: kropelka uk
Cięcie frakcji to nie to samo co cięcie jabłek . Chyba mylisz pojęcia, albo ja zle cie zrozumiałem .

Re: destylat

: piątek, 15 gru 2017, 23:02
autor: ramzol
Zrobiłeś nastaw z jabłek. Odcedziłeś i ugotowałeś. W zależności od aparatu i doświadczenia otrzymałeś jakąś surówkę. Podaj zakres odbioru najlepiej w %. Dzieliłeś na 3 części? Czy odebrałeś jak leci do jednego gara.