Strona 1 z 1

Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

: czwartek, 10 wrz 2015, 17:16
autor: markus383
Witam.
Możecie napisać czy filtracja likierów i nalewki przez ręcznik papierowy(z Pierdonki) i lejek będzie dobrym rozwiązaniem? Nie zmieni smaku nalewek i likierów? Mam jeszcze pomysł z wacikami, ale boje się o duże straty płynu(mam tylko po ok. litrze nalewek i chciałbym jak najmniej stracić).
Filtrowałbym:
- żołądkową gorzką z cukrem
- likier kawowy(bez mleka, tylko sama kawa i spirytus i cukier) - kawa mielona i powstał osad na dnie i chiałbym się właśnie tego pozbyć
- będę robił też porterówkę i ją też chciałbym odfiltrować

Pozdrawiam,
Mateusz :)

Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

: czwartek, 10 wrz 2015, 18:25
autor: Wald
Filtrowania staram się unikać, natlenia ono trunki i po dłuższym dojrzewaniu to widać. Wolę jak osad zbierze się na dnie i wtedy ściągam co czyste.
Ale są nalewki które trzeba filtrować z zasady i są takie, gdzie osad nie "zbija się" w cienką warstwę, tylko sięga do połowy naczynia. Ściągam co czyste i to leżakuje i dojrzewa. Resztę filtruje do bieżącego spożycia.
Zamiast lejka używaj sita. W lejku filtr (np. ręcznik papierowy) przykleja się do ścianek i to nie pracuje, nie przepuszcza płynu. Na sicie cały będzie filtrował. A więc na sito ręcznik papierowy, a na niego wata. Taki zestaw oczyszcza nawet bardzo mętne płyny. Na koniec watę możesz odcisnąć i masz niemal bez strat. Oczywiście taki zestaw oczyszcza tylko z grubsza i dalej trzeba zaczekać aż matka natura poprawi po nas grawitacyjnie, ale na dnie będzie już niewiele. Można to przelać przez dużo dokładniejszy filtr do ekspresu kawowego, ale ten nadaje się tylko do prawie czystych płynów. Jest bardzo gęsty i szybko się zapycha. Czasem już po przepuszczeniu 50 ml. potrafi tak się zapchać, że już nic nie przepuści.

Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

: czwartek, 10 wrz 2015, 18:26
autor: JanOkowita
Nie wiadomo z czego ten ręcznik (oprócz celulozy) jest zrobiony. Bezpieczniej będzie użyć sączków filtracyjnych (np. https://alkohole-domowe.pl/product-pl-5 ... cyjne.html ). Można też spróbować papierowych filtrów do ekspresów przelewowych.

Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

: czwartek, 10 wrz 2015, 21:12
autor: gr000by
Polecam płatki waty kosmetycznej wciśnięte w lejek, filtruje toto bardzo dobrze, ale wolniej niż przez ręcznik papierowy czy filtr do kawy i łatwiej się zapycha.

Re: Odp: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

: sobota, 12 wrz 2015, 02:04
autor: waz_2000
gr000by pisze:Polecam płatki waty kosmetycznej wciśnięte w lejek, filtruje toto bardzo dobrze, ale wolniej niż przez ręcznik papierowy czy filtr do kawy i łatwiej się zapycha.
Też tak filtruje.

Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

: sobota, 12 wrz 2015, 09:09
autor: markus383
dzięki za podpowiedzi :)
Zrobiłem to tak. Wziąłem sitko, wylozylem ręcznikiem papierowym i ustawiłem nad dzbankiem. Przelewalem do dzbanka, a następnie przez lejek do butelek. Płyn nie jest chyba krystalicznie czysty i lekka mgiełka utrzymuje się. Wrzuciłem do piwnicy i będę czekał na osad. Być moze wydaje mi się i nic nie opadnie. Nie czuć bylo dziwnych, chemicznych posmakow. Zobaczymy za pol roku albo przy okazji świat raczej, bo nie wiem, czy wytrzymam te ustawowe pol roku ;)

Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

: sobota, 12 wrz 2015, 11:13
autor: wawaldek11
Ja korzystam ze specjalnego lejka do wkładów filtracyjnych do kawy i zakrętki słoja z wyciętym otworem na lejek.
Ustawiam kolejno słój z filtrowanym wsadem, filtr papierowy, lejek i słój z zakrętką. Energicznie odwracam o 180* i zostawiam na kilka godzin do kilku dni jak ciężko się filtruje.
(In)filtracja.jpg

Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

: sobota, 13 lut 2016, 16:36
autor: dzzd1
A co robisz by Ci płyn nie wyciekał między lejkiem
a górnym słoikiem?

dz

Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

: niedziela, 14 lut 2016, 00:35
autor: wawaldek11
Stosuję prawa fizyki :mrgreen:
A raczej stosują się same.
Nalew nie wypływa, bo w górnym słoju wytworzyło się podciśnienie. Dopiero gdy poziom w lejku obniży się poniżej szyjki słoja, to do górnego dostaje się bąbel powietrza uwalniając tyle samo płynu. Jak nie załapałeś, to pisz - postaram się szerzej.
http://brasil.cel.agh.edu.pl/~09urmastyna/barometr.html