Strona 2 z 2
Re: Dodanie węgla aktywnego do zacieru?
: czwartek, 13 lip 2017, 20:00
autor: wiking
ar2rion pisze:Czy ktoś próbował, dodać węgiel do nastawu z glukozy? Czy ma to w ogóle sens?
Dla mnie nie ma to żadnego sensu, po takich wynalazkach dostałem jak by w pysk, gdy usłyszałem, że czuć mydłem.
Re: Dodanie węgla aktywnego do zacieru?
: czwartek, 13 lip 2017, 20:30
autor: robert4you
A ja uważam że ma. Nastaw lepiej się klaruje, a urobek po pierwszym razie jest wyraźnie lepszy.
Re: Dodanie węgla aktywnego do zacieru?
: czwartek, 13 lip 2017, 21:45
autor: drgranatt
Nie próbowałem więc nie wiem ale raczej jestem sceptyczny do takiego pomysłu.
Re: Dodanie węgla aktywnego do zacieru?
: piątek, 14 lip 2017, 01:16
autor: robert4you
Spróbuj - zobaczysz.
Re: Dodanie węgla aktywnego do zacieru?
: piątek, 14 lip 2017, 09:27
autor: JanOkowita
@wiking - może ktoś nie domył pojemnika fermentacyjnego. Z doświadczeń handlowych dodam, że klienci którzy pierwszy raz spróbowali dodawać węgiel w płynie teraz już go zamawiają stale - a to o czymś świadczy.
Re: Dodanie węgla aktywnego do zacieru?
: sobota, 15 lip 2017, 17:57
autor: seneka
Potwierdzam węgiel robi robotę
.
Re: Dodanie węgla aktywnego do zacieru?
: niedziela, 16 lip 2017, 23:36
autor: ar2rion
Zrobiłem dwa nastawy, 8kg glukozy zalane do 25L, Okowita T3. Nastaw z węglem wydaje zupełnie inny zapach, nastaw bez węgla pachnie glukozą a ten z węglem delikatnie śmierdzi. Nastawy pracują drugi dzień, w następny weekend "organoleptycznie" sprawdzę różnice.
Re: Dodanie węgla aktywnego do zacieru?
: środa, 19 lip 2017, 08:41
autor: sargas
Lepiej przypilnować zacier i dać mu takie warunki, żeby nie było potrzeby ingerencji dodatkowych środków typu klar, węgiel. Kluczowe są drożdże a jeżeli nadal efekt nie będzie zadowalający to lepiej kolejny raz przedestylować. Jestem zwolennikiem dosypywania jak najmniej jeśli nie trzeba podobna zasada przy uprawie warzywek.