Strona 1 z 1

węgiel aktywny

: czwartek, 16 kwie 2009, 20:13
autor: buszu_82
cześć. mam problem jak używać węgla aktywnego.Podobno poprawia smak i zapach. Próbowałem przepuścić przez niego bimberek ale wychodzi dziwny kolor i czuć węglem. Jeżeli już ktoś to robił proszę o rade

Re: węgiel aktywny

: czwartek, 16 kwie 2009, 23:13
autor: demon1122
jajek12 pisze:demon1122
Witam. Ja robiłem według tego przepisu.
Węgiel aktywowany jest tym bardziej efektywny, im większa powierzchnia jego granulek jest wykorzystywana. Napełnij tubę granulowanym węglem. Zwykle używana jest 1,5 metrowa tuba o średnicy 40 milimetrów. Filtracja powinna być tak wolna, jak to tylko możliwe, bez żadnego blokowania lub przerw. Jeżeli oczyszczanie ma być maksymalnie skuteczne alkohol musi przepływać przez granulki węgla. Zwróć uwagę aby alkohol nie omijał granulek węgla oraz aby tuba była pozbawiona powietrza.

Podniesienie efektu oczyszczania węglem o 100%

1.Wsyp węgiel do naczynia ze stali nierdzewnej i napełnij je co najmniej dwukrotną ilością wrzącej wody.
Zamieszaj węgiel w naczyniu, pozwól aby całkowicie opadł na dno, zanim odlejesz nadwyżkę wody. Powtórz czynność 4-5 razy, tak aby wszystkie substancje znajdujące się w porach węgla zostały wypłukane na zewnątrz i aby węgiel nasycił się wodą.

2.Tubę filtracyjną napełnij całkowicie ciepłą wodą. Następnie tubę napełnij węglem, zwróć uwagę, aby cały był zanurzony w wodzie, a całe powietrze zostało usunięte. Opukaj tubę aby węgiel dobrze się ułożył. Przefiltruj przez tubę 2-5 litrów wody, aby wypłukać pozostałości rozpuszczonych substancji.

3.Zalej tubę alkoholem, przefiltruj do ostatniej kropli. Spróbuj przefiltrowanego alkoholu / wody. Dopóki ciecz będzie lecieć, odbieraj ją do zbiornika.
4.Kiedy ostatnia kropla alkoholu opuści tubę, zalej filtr litrem wody w celu wypłukania alkoholu. Jeszcze raz, spróbuj alkohol / wodę, i wylej wodę.

5.Tym sposobem węgiel jest gotowy, całe powietrze z tuby zostało usunięte. Zabieg ten eliminuje również kanały baypass (miejsca którymi przepływa alkohol, omijając węgiel), uformowane podczas używania suchego węgla oraz zapobiega zmianom wartości pH (z 7 do 10), która normalnie zachodzi kiedy zawarte w węglu substancje są rozpuszczane w wodzie lub alkoholu.

Jeżeli Węgiel jest wygrzany i nasycony, a całe powietrze opuściło tubę, alkohol będzie przepływał kanałami w węglu, nie przepłynie prze tubę nieprzefiltrowany. Efektywność wzrasta co najmniej 100%, dając czysty alkohol i umożliwiając podwójne filtrowanie w o wiele krótszym czasie.


Ja zrobiłem według tego schematu i efekt zwalił mnie z nóg. ( na plus rzecz jasna)

Po drugie, to założyłeś temat, który był już roztrząsany, a tobie się nie chciało poszukać.
Po trzecie, nie napisałeś jakiego węgla użyłeś.
Po czwarte, poczytaj sobie to: wegiel-aktywny-pytanie-t343.html .
Po piąte, jak już sobie poczytasz to napisz do Qby (admin) prośbę o usunięcie tego tematu. (tego założonego przez ciebie ;) )
Pozdrawiam

Re: węgiel aktywny

: piątek, 17 kwie 2009, 21:33
autor: mima
Jest tak dokładnie jak napisał kolega demon!! :D

Ale nie jak napisał, a raczej przekleił jajek.

Bez urazy że przeklejał nie o to chodzi.

Chodzi o to że niepotrzeba nalewac do filtra wody.

Ja tak też pierwszy raz zrobiłem. Niepotrzebnie.

Od razu lejcie wódę i nie pękajcie. :D ;)

Re: węgiel aktywny

: sobota, 18 kwie 2009, 20:40
autor: jajek12
mima. Ja też pierwszy raz od razu zalałem destylatem, ale... z efektu końcowego nie byłem zadowolony :( . Węgiel się pienił i pływał po powierzchni szary pył, który niestety zabarwił destylat na szaro. Nie wiem, może to wina węgla(gorsza jakość czy coś takiego). Tak więc u mnie po kilkakrotnym płukaniu węgla jest OK. Myślę, że na forum jest przedstawione sporo problemów do których każdy musi podejść indywidualnie a nawet poeksperymentować(co może przynieść pewne straty). Całą teoretyczną wiedzę posiadam z tego forum. Praktyka -jak to zwykle bywa- trochę odbiegała od teorii, ale po kilku psotach doszedłem do wprawy. Moje doświadczenie pewnie się komuś przyda, ale i tak musi to zweryfikować i dostosować do swoich warunków.
Pozdro :poklon;

Re: węgiel aktywny

: niedziela, 19 kwie 2009, 21:29
autor: mima
Jest dokładnie tak jak mowisz!! :klaszcze:

Praktyka praktyka i jeszcze raz praktyka.

Ale wcześniejsza wiedza to podstawa.

Jest tutaj temat o filtracji. Kolumna filtrowa.

To że destylat był u Ciebie mętny, wynikało
z dwóch przyczyn;
Mianowicie,- węgiel był mocno zanieczyszczony,
oraz, za słaby, albo brak filtra na dnie kolumny.

Ja mam na dole zmywak ss. owinięty w filtr od kawy.
A na deklu dotatkowo dwa krążki z tegoz filtra leżące
na siatce.

Ja zostawiam filtr zalany destylatem.
Wcześniej węgiel dobrze ubijam.
A jak pierwszy raz zalewam to,- po kontrakcji,
jak zaczyna kapać, to zakręcam wtedy filtrowanie na
jakiś czas, żeby destylat ,, ułożył się dobrze,, w kolumnie.

Re: węgiel aktywny

: czwartek, 30 kwie 2009, 16:23
autor: izoamyl
Cały czas czytam o tym weglu i myśle czy warto kase wydać. Dobre mam i moze zepsuje tym weglem, jak raz czytam ze metne wylatuje, raz czuć weglem, raz ze czarne. Czy moj bimber niestraci swojego smaku i zapachu, czy sie nie zrobi z tego sklepowy syf?
Nie wiem czy kupic , ba kasa nie mała, prawie 10 kg cukru z przesylką z internetu.

Re: węgiel aktywny

: wtorek, 7 wrz 2010, 23:02
autor: Caps-EL
Witam. Mam takie pytanie. Jestem w tej dziedzinie laikiem. Chciałbym się dowiedzieć po ilu litrach przelanego destylatu, aktywny węgiel traci swoje właściwości? Co jaki czas trzeba go wymieniać?

Re: węgiel aktywny

: środa, 8 wrz 2010, 11:01
autor: masol
Witam
Mam pytanie do tych, którzy używają węgla - czy jest to potrzebne i do czego?! Zakładając, że psoci się na kolumnie z częściowym lub całkowitym wypełnieniem miedzianym, to przepuszczenie przez węgiel nie ma sensu - psotka jest idealna, pięknie pachnie, smakuje i wygląda, natomiast przy psotkach smakowych węgiel zabija zapach i smak... więc po co to?
pozdrawiam

Re: węgiel aktywny

: środa, 8 wrz 2010, 19:27
autor: Zygmunt
Z tym jest tak, że dopóki nie spróbujesz czegoś lepszego, będziesz uważał, że z kolumny leci absolut....

Re: węgiel aktywny

: środa, 8 wrz 2010, 20:31
autor: lotu
Mimo iż nie mam miedzianego wypełnienia, pozwolę sobie na wypowiedź. W ostatnim czasie przelałem bimber pierwszy raz przez węgiel i różnica zdecydowana, może nie jestem obiektywny ale smak 40 procentowego destylatu porównywalny do wódki ze sklepu. :D

Re: węgiel aktywny

: środa, 8 wrz 2010, 21:01
autor: jajek12
Witam.
Mój post w ty temacie jest z przed roku. Od tamtej pory nie używam swojego filtru. Robię raz a dobrze. Przykładam się do psocenia. Jeżeli smakuje Wam to co wyszło z aparatury, nie czujecie żadnych posmaków itp. itd., to nie filtrujcie. Oczywiście po filtrowaniu jest OK. Chociaż.......Jak dla mnie nie ma żadnego smaku oprócz mocy. Niektórzy mówią, że smakuje jak woda i trzeba uważać bo łatwo przesadzić z ilością. Ja osobiście wolę jak ma delikatny posmak drożdży. Kwestia smaku i gustu.
Metodą prób i błędów dojdziecie do swoich ulubionych smaków.
Pozdro. jajek12