Strona 1 z 1

Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁYN

: niedziela, 6 mar 2011, 19:19
autor: lupus1978
Witam,

Czy ktoś używał słodu jęczmiennego jasnego pilzneńskiego z BogutynMlyn.pl?

Jaki był efekt, przed i po destylacji?

Proszę o informacje dotyczące tego słodu - liczy się każda informacja.

Chcę kupić trochę tego towarku :)

Dzięki za info.

L1978

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: wtorek, 8 mar 2011, 19:34
autor: jelonek81
Słód o którym piszesz właśnie testuję, jak wyjdzie dam znać. :piwo:

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: wtorek, 8 mar 2011, 21:01
autor: lupus1978
Ok. czekam.
L1978

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: wtorek, 8 mar 2011, 21:17
autor: Kucyk
I ja popieram te testy... 8-)

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: środa, 9 mar 2011, 10:56
autor: jelonek81
Po siedmiu dniach delikatnej fermentacji alkoholu w baniaku -2 %, doprawiłem syropem z cukru i poczekam.

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: środa, 9 mar 2011, 12:27
autor: Zygmunt
-2%?

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: środa, 9 mar 2011, 12:57
autor: jelonek81
Jeśli wierzyć alkoholomierzowi firmy Biowin , to ilość alkoholu w zacierze mieści się między (-4 %) a (-2 %), do 25 l dodałem 4 kg cukru w syropie i 10 dkg drożdży. Przepis na żytniówkę z "naszej" strony. A swoją drogą to ciekawe, czy jeśli wypiłbym taki zacier to stanę się trzeźwiejszy ? :odlot:

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: środa, 9 mar 2011, 13:50
autor: galt
Alkoholomierzem nie zmierzysz zawartości alkoholu w zacierze, tylko w czystych (bez cukru) destylatach. Zawartość alkoholu w zacierze możesz obliczyć z różnicy zawartości cukru, zawartość cukru mierzy się cukromierzem.

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: czwartek, 10 mar 2011, 07:52
autor: jelonek81
Dzięki "galt". A swoją drogą , szukając błędu, dopatrzyłem się w innych tematach, że przez jakiś czas należy utrzymać śrutę z żyta i słodu w temp. 65 stopni. Ja zalałem ją przegotowaną wodą, schłodzoną do 65 st. i do baniaka. Jeśli to błąd to mnie naprostujcie bo żytniówkę i tak zrobię, tylko że mam na razie pod górkę i trochę szkoda czasu na próby, skoro mogłoby już chodzić jak należy.

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: czwartek, 10 mar 2011, 12:14
autor: galt
W zacieraniu jeszcze nie mam doświadczenia ale bazował bym na tych wiadomościach:
Obrazek
Obrazek

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: niedziela, 13 mar 2011, 13:16
autor: jelonek81
Dzięki serdeczne, okazuje się , że to ja popełniłem błąd. Jak go naprawię to dam znać co :D wyszło.

Posty scalone.

Zastosowałem się do informacji, płyn po przygotowaniu okazał się niezwykle słodki. Gąsior napełniony do 3/4 wykipiał, sugeruję "ekstrakt" żytni zalewać do max. 2/3 przy zamknięciu rurką. Dziękuję za wskazówki. Jak wyjdzie-napiszę :D

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: niedziela, 13 mar 2011, 20:00
autor: galt
Z "Destylatów alkoholowych" Pischla
"Z reguły najbardziej burzliwymi fermentacjami są fermentacje zacierów zbożowych, warto więc pamiętać o pozostawieniu w fermentatorze/balonie minimum 40-45% wolnej przestrzeni, a dodatkowo można zastosować tzw. preparaty przeciwpianotwórcze, które mogą być na bazie olejów naturalnych lub emulsji silikonowych. W Polsce można je znaleźć pod nazwą Antypiana, Dakisil, Espumisan."

Re: Słód jęczmienny jasny pilzneński w ziarnie - BOGUTYN MŁY

: piątek, 25 mar 2011, 16:32
autor: lupus1978
Kolego jelonek81
Jak efekt końcowy pracy twojej?