Strona 21 z 21

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 22 mar 2020, 16:56
autor: Kamal
Michał, jakoś wolę nie kumulować pogonów w nastawach. Osobiście wybrałem teraz opcję nazbierać ich, i puścić raz, i wtedy zdecydować czy do surówki, czy na drugą destylacje lub na czysty :)
Crocco zapomniałem, a napowietrzyłeś dobrze nastaw?
Jak nie ruszą, to dodaj te do whisky.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 23 mar 2020, 16:35
autor: Crocco
Drożdże się obudziły i pracują aż miło. Piękny korzuszek na wierzchu.
Widocznie potrzebowały czasu.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: wtorek, 24 mar 2020, 18:15
autor: michal278
Jeśli melasa z ostatniej akcji, to bardzo źle fernentuje, z oporem.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: środa, 1 kwie 2020, 15:58
autor: Crocco
Jest ok.
Drugi rumik gotowy, tylko taki jakby trochę mniej aromatyczny od pierwszego.
Dzięki.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: środa, 1 kwie 2020, 17:44
autor: masterpaw2
Daj mu trochę czasu, pozwól pooddychać (nie zakręcaj butelek przez kilka dni). Zapach rumu zaraz po destylacji na kolana nie rzuca, a zdatny do picia jest po minimum roku. Także przedesylować, rozlać np. do 5l dam, lekko zadębić (no chyba, że masz beczkę wtedy dębić nie musisz ;)) i zapomnieć :ok:

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: czwartek, 2 kwie 2020, 09:24
autor: michal278
Ja polecam też karmel palony z cukru trzcinowego, Wawaldek może się wypowiedzieć że bardzo ciekawe posmaki wnosi. Miał okazję próbować. Też zgadzam się że potrzeba mu czasu, wczoraj próbowałem i jest coraz bardziej na +.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: wtorek, 26 maja 2020, 19:50
autor: TenZielony
Cześć:)
jestem po swoim pierwszym nastawie Rumu. Leciałem według przepisu 2kg melasy, 4,5kg cukru trzcinowego i drożdże do rumu. Efekt może nie był powalający ale się nie poddaje ;-) Zostało mi pewnie z 15L Dundru który chciałbym wykorzystać do następnego nastawu. I tu pytanie do Was. Ile tego dundru użyć? Ile melasy, cukru trzcinowego na 25L za drugim razem?
Co do sprzętu to keg 30L z nierdzewki, prosta kolumna ok. 1 metra wysykości, bez refluksów i żadnych wynalazków (taką dostałem). przy nastawach cukrowych wypełniam całą kolumnę ceramiką, przy pierwszym rumie wypełniłem tylko połowę koumny, tak trzymać? zrobić inaczej?

Poradźcie proszę:)

Pozdrawiam!

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: środa, 27 maja 2020, 15:14
autor: masterpaw2

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: środa, 27 maja 2020, 15:37
autor: Kamal
Użyj cały dunder, + melasa + woda do objętości 25L. Ciężko określić proporcje, bo są różne wartości cukru w melasie.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 1 cze 2020, 10:19
autor: patrzal
W temacie wiedzy o dundrze znalazłem ciekawą pracę doktorską: The microbial ecology of a rum production process - Victoria Green, University of New South Wales.
http://unsworks.unsw.edu.au/fapi/datast ... ?view=true
Fragment z abstraktu:
Samples of raw materials (molasses, dunder, water, additives), starter cultures and fermenting
molasses were systematically examined for the populations and species of yeasts and bacteria.
Molasses contained low populations(< 102 CFU/mL) of yeasts, Bacillus species and lactic acid bacteria. Saccharomyces
cerevisiae, used as a starter culture, was the main yeast of molasses fermentation, growing to populations of about 107
CFU/mL. Lactic acid bacteria were consistently isolated from the molasses fermentation and reached populations of 107
CFU/mL. The main species isolated were Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis and an
unidentifiable Lactobacillus spp. These species were indigenous contaminants within the processing environment,
colon ising sites that escaped effective cleaning and sanitation operations. Species of Clostridium, Zymomonas and
Propionibacterium were not detected in the production system. Dunder, which originated from the distillation operation,
was considered to be sterile, but developed a population of lactic acid bacteria (the unidentifiable Lactobacillus spp.) on
storage. Dunder had significant concentrations of organic acids and amino acids. At concentrations of 10% and above, it
significantly inhibited the growth of S. cerevisiae in molasses medium and to a lesser extent lactic acid bacteria.
Laboratory scale molasses fermentations and distillations were performed to investigate the effect of lactic acid bacteria
on the growth of S. cerevisiae, process efficiency and production of flavour volatiles. Both single and mixed cultures
using S. cerevisiae, L. fermentum, L. plantarum and Lactobacillus spp. were undertaken. The bacteria did not restrict the
growth of S. cerevisiae but enhanced utilization of molasses sugars and ethanol production. The work presented in this
thesis is the first comprehensive and systematic study, of its type, into the microbial ecology of a rum distillery.
Przy okazji podepnę się ze swoim pytaniem, jestem w trakcie googlowania, ale jeszcze nie znalazłem odpowiedzi. Czy do dundru przeznaczonego do skiśnięcia w "dunder pit" można w charakterze pożywki dodać (surowej/rozgotowanej) gęstwy drożdżowej jaka została po fermentacji?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 1 cze 2020, 17:19
autor: kwik44
Można ale nie trzeba. Wystarczy odstawić dunder. Ale uwaga - jak masz po samej melasie to lepiej go rozcieńczyć 1:2. Wtedy bakteriom lepiej=łatwiej go zasiedlić i się urządzić. Ja mam teraz 15l zakażone kawałkiem żółtego sera z dziurami, ziemią i zakwasem. Na każdym jest inna pleśń. Wychodziłem z 5l dundru. Czas spożytkować te 40l melasy co siedzi w beczce od zeszłego roku ;)

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 1 cze 2020, 20:43
autor: Kamal
Pomyśl o kawałku trzciny cukrowej, czytałem, że też dodają.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 1 cze 2020, 20:56
autor: patrzal
U mnie melasa poszła raz, a po destylacji dunder został dosłodzony cukrem trzcinowym Demerara, jeszcze raz sfermentowany i przedestylowany, i potem jeszcze raz z Dark Muscovado. Jutro mam w planie wykonać destylację tego, a dunder po tym podzielić np. na 3 części. Jedna do zapasteryzowania i pozostawienia jako próba kontrolna, druga zadana zakwasem żytnim, a trzecia liśćmi wiśni i śliwy (nieopryskiwane). I niech sobie żyją długo i szczęśliwie, mi się nie spieszy.
Ja z kolei pracuję na mikroilościach, dundru to wyjdzie mi ze 2,5, moooże 3 litry. Właśnie nabyłem 2 petainery 30l, będzie można się bardziej rozpędzić z przyszłą fermentacją. Tylko potem będę to destylował na pięć razy :D

@Kamal - też pomyślę. Pewnie ostatecznie wyjdzie z tego mix godny Panoramiksa :D

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 1 cze 2020, 21:02
autor: Kamal
Czytałem co na Jamajce niby dawlai, szły ploty o błocie, kozich łbach, itp :)
A co do czego, to do dundru szły resztki po fermentacji, dodatek trzciny, i to leżakuje w dole. Następnie używa się tego do nastawu.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 1 cze 2020, 21:59
autor: patrzal
Ha, legendy i bajki często towarzyszą takiej produkcji mam wrażenie :)
U mnie dobór dodatków jest bardziej podyktowany tym, na czym mogą siedzieć interesujące bakterie/drożdże okołofermentacyjne. W tych dwóch źródłach spodziewałbym się m.in. bakterii kwasu mlekowego. Pyłek kwiatowy też wydaje się być interesujący.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 sie 2020, 14:52
autor: klodek4
Wlasnie jestem w trakcie destylacji, nastawu na samym mocno pachnacym dundrze po rumie, dunder nie kłamiąc stał u mnie w komórce ze trzy lata, efekty opiszę...pozdówka dla wszystkich.

Enviado desde mi LM-X525 mediante Tapatalk

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 sie 2020, 15:17
autor: Kamal
To taki najlepszy, jak odleżały ;)
Czekam na próbki :pije:
K.

Nastaw na rum szybko fermentuje

: poniedziałek, 8 lut 2021, 22:41
autor: maciekjoss
:scratch:
W piątek o północy nastawiłem na rum:
2,2 litra melasy
4 kg cukru trzcinowego
Drożdże Cobra do rumu
Kwasek cytrynowy
Woda do 25 litrów w fermentorze

23 blg na starcie 23 stopnie miał nastaw, drożdże zaczęły mocno pracować po 24 godzinach temperatura maksymalna jak się pojawiła 27,4. Dzisiaj tj w poniedziałek o 11 sprawdziłem z ciekawości blg 4 nastaw 23 stopnie, o godzinie 22 blg 1 temperatura nastawu 22,7.
Taka szybka fermentacja to normalna rzecz, bo robię pierwszy raz nastaw na rum wcześniej zrobiłem raptem jedną cukrówkę.
Czy wszystko będzie z tym nastawę ok?
Będę wdzięczny za rady :D

Re: Nastaw na rum szybko fermentuje

: wtorek, 9 lut 2021, 00:56
autor: Kamal
Tak, wszytko :ok:.Te drożdże już tak mają. Dlatego lepiej użyć połowę porcji ;).
Im szybciej nastaw przerobi, tym mniej aromatów.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: środa, 17 lut 2021, 19:36
autor: acurlydrug
Mam problem z nastawem na rum. Pierwszy ma pójść na dunder do kolejnych nastawów, wymieszałam więc 2l melasy (z olx) z 8l wody. Blg wyszło +- 22. Drozdze bayanus, posypane na wierzchu. Nastawione w poniedzialek. Temperatura pomieszczenia ok. 18 stopni. Tylko zero reakcji do tej pory... Dziś rano posypałam drożdżami ponownie, postawione obok grzejnika, lecz niestety nadal zero reakcji. Innych drożdży nie posiadam, lecz jeśli nie da się zakombinować z bayanusami, po prostu zamówię, byle ruszyło...

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: środa, 17 lut 2021, 19:44
autor: Kamal
Spróbuj napowietrzyć nastaw.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: środa, 17 lut 2021, 20:19
autor: wawaldek11
Kasia, rozruszaj bayanusy - w peta wlej pół litra nastawu, ok. litra wody i kilka łyżek cukru. Dobrze napowietrz i postaw w cieplejszym. Jak dobrze zaczną pracować, to wlej do nastawu. Niby melasa zawiera sporo cukru, ale czysty burak jest nieraz potrzebny.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: środa, 17 lut 2021, 21:20
autor: acurlydrug
Kamal pisze:Spróbuj napowietrzyć nastaw.
Nastaw był napowietrzony, dużo było mieszania by rozpuścić tę melasę w wodzie.

Ruszę jutro ze zrobieniem matki z bayanusów, jak radzisz Wawaldku. Mam nadzieję, że ogarnie to temat.