Strona 39 z 41

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: czwartek, 14 lut 2019, 08:03
autor: Kamal
Tak, nastaw się sklaruje. Nawet po gotowaniu, dunder potrafi osad zrzucić.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 17 lut 2019, 12:32
autor: szadok34
Mam małe pytanie ale o tym troszkę później.
Nastawiłem rum
17 kg melasy
5 kg cukru trzcinowego
wody do 75 l
3 paczki drożdży alcoteca do rumu.
Do kega wlane 36 l i uzysk po pierwszym gonieniu 6 l o średniej mocy 55%
Niestety zdarzył się przykry wypadek i przypaliłem grzałki. Co do grzałek to luzik poszła woda z kretem i po zagotowaniu grzałki wszystko puściły,lecz urobek waniajet spalenizną. I tu moje pytanie,czy puszczając to drugi raz pozbędę się tego zapachu czy raczej będę musiał nakarmić porcelanowego mumina?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 17 lut 2019, 14:52
autor: Doody
Jeżeli destylat po drugim puszczeniu będzie dalej dawał spalenizną, możesz zawsze to rektyfikować na spirytus. Drugą część nastawu melasowego grzej bardzo powoli niską mocą.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 17 lut 2019, 19:25
autor: szadok34
Teraz to wiem,kolejne grzanie na pot stillu gazowym,grzałki odpadają

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 17 lut 2019, 20:52
autor: masterpaw2
Niekoniecznie odpadają, tak jak napisał Doody minimalna moc grzania (konieczny regulator mocy), mała moc lepszy destylat, mniejsze ryzyko przypalenia grzałek.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: sobota, 23 lis 2019, 13:51
autor: Miłosz
Polecam bardzo dobry rum i duzy wybór maja na https://rumlovefestiwal.com/ polecam poczytac artykuł mozna duzo ciekawych rzeczy sie dowiedziec

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: sobota, 23 lis 2019, 18:01
autor: Egon777
Wystawa była w czerwcu i ja nic ciekawego się nie dowiedziałem z tej strony. :scratch:
Mod.
Nie cytuj postu poprzedzającego.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 25 lis 2019, 09:05
autor: Kamal
Bo, aby się dowiedzieć, trzeba tam być, spróbować :)
Za rok kolejna edycja. We Wrocławiu była większa gama wystawców niż w Warszawie :)
Można było spróbować, rumów które już mają trochę lat (np. Flor de caña 25, świetny rum), albo są "eksperymantami" (np. dostępny tylko w Meksyku rum, macerowany z grzybem, można owszem go ściągnąć, ale cena mija się z celem)
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 19:51
autor: adamus1
Małe pytanko. Mam dunder o mocy 13 Blg. Jakie proporcje melasy i cukru użyć do nastawy 25 l ?
Cukier trzcinowy czy można zwykły ?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 20:20
autor: przegab
Wszystko zależy od tego ile cykli chcesz tak zrobić.
W przypadku dudru z melasy w kolejnych obrotach kumulują się niefermentowalne składniki (głównie sól)które podbijają blg i utrudniają pracę drożdży.
Planuj nastaw tak by dudnder nie podbił Ci więcej niż 6-7 BLG w całości.
Z buraczanego cukru zamiast rumu wyjdzie Rumburak.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 20:57
autor: Kamal
A ile tego dundru masz? Tak to ciężko dobrać proporcje.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 21:06
autor: adamus1
Mam ok 25 l dundru. Na razie był przepuszczany tylko raz

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 21:32
autor: Kamal
Jak dasz 3kg cukru to będzie 24blg
K

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 21:48
autor: adamus1
Czyli melasy już nie dodawać ?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:44
autor: czytam
17 l melasy
4 kg glukozy (jeżeli nie wierzysz w duch buraka może być zwykły cukier, na trzcinowy szkoda kasy, bo smaku w nim znikoma ilość w porównaniu z melasą i dundrem)
42 l wody
25 l dundru
drożdże i pożywka

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: wtorek, 11 lut 2020, 11:20
autor: kwik44
Czy robił ktoś takie doświadczenie, że dunder dodawał dopiero na końcu fermentacji? Ciekawi mnie różnica destylatu z fermentacji z dundrem i bez niego. W sensie czy będzie duża. Do tej pory fermentowałem tak, że szlam po fermentacji zostawał w beczce. Do tego dodawałem cały dunder + cukier trzcinowy.

Ja muszę w końcu wrócić do rumu w tym roku. Mam jeszcze 10l dundru i 20l melasy. O starym destylacie nie mówiąc. Pora w sam raz, rozcieńczę dunder wodą 1:1 i zaszczepię ;) jeszcze nie wiem czym. Jak nabierze niespecjalnego zapachu, kożuszek będzie miał z 1cm to późną wiosną zabiorę się za destylację. Dunder powinien już na tyle dojrzeć, żeby dawał ciekawe posmaki do rumu. I do beczki...

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: wtorek, 11 lut 2020, 11:32
autor: Kamal
Dunder zakwasza nastaw, i wprowadza "ciężejsze" aromaty. Więc będzie różnica.
Wiele destylarni nie używa wegule dundru, tylko pozbywa się go.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 14 lut 2020, 14:44
autor: adamus1
Robiłem rum do tej pory dwa razy. Raz czysty i raz z dundru. Zdecydowanie czysty po dwóch miesiącach zrobił się tak szlachetny że aż ciężko było się od niego oderwać. Rum z dundru wyszedł dobry ale nic poza tym. Brakuje mu " tego czegoś" w smaku

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 14 lut 2020, 14:54
autor: kwik44
Mnie dunder interesuje głównie jako pożywka dla bakterii i grzybów innych niż drożdże. To wprowadzi inne kwasy organiczne, a w konsekwencji przyczyni się do powstania ciekawych estrów. Adamus ile razy recyrkulowałeś dunder?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 14 lut 2020, 15:06
autor: Kamal
Ale na dundrze robiłeś z tych samych składników co pierwszy?
Co do estrów, to opis produkcji rumu na jamajce zobacz, w temacie - Trochę wiedzy o rumie. :)
K.