Strona 19 z 21

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: wtorek, 29 sty 2019, 18:52
autor: wawaldek11
Myśl, myśl, myśl....
Powódzenia!

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 1 lut 2019, 18:26
autor: 9kaczor6
Witam. Przyznaję, że nie chce mnie się czytać całego tematu, a mam krótkie pytanie..
Jak myślicie, czy użyty do nastawu na rum dundr ma znaczenie z czego pochodził?
Mam ładnie wyklarowaną cukrówkę, oraz z 15l nastawu z jabłek i 15 ze śliwek... Tak myślę czy nie użyć dundru po owocach...

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 1 lut 2019, 18:33
autor: Garstka
9kaczor6 - rozmowa dotyczy rumu - w związku z tym dunder powinien być tylko i wyłącznie z nastawów z melasy z trzciny cukrowej oraz z cukru trzcinowego.
Ale jak chcesz to nikt Ci nie broni - tylko pochwal się wynikami i jakością otrzymanego rumu

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 1 lut 2019, 19:07
autor: wawaldek11
Dunder z cukrówki myślę, że odpuszczasz. Natomiast owocowy niesie jeszcze wiele aromatów i połączenie z fermentującą melasą może być ciekawe - owocowy rum, lub rum z nutą owoców :ok:

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 1 lut 2019, 20:58
autor: 9kaczor6
Dundr owocowy że śliwek pachnie bardzo ładnie moim zdaniem. Myślałem że w drugim pojemniku mam nastaw z jabłek ale są tam również śliwki tylrn, że żółte małe brzoskwinie.

Nie robiłem jeszcze rumu ale spróbuję tymbardziej że bardzo go lubię. Dam znać co tam z tego wyszło :)

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 8 lut 2019, 22:10
autor: arTii
Właśnie nadszedł u mnie czas, że będę nastawiał melasę + cukier trzcinowy na rum, a dzisiaj puściłem na rurki wino jabłkowe - myślicie że warto użyć tego dundru do nastawu?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 8 lut 2019, 22:21
autor: masterpaw2
Dunder z jabłuszka do nastawu na melasie? Raczej kiepski pomysł, nie ryzykowałbym spierdzielenia melasy i cukru. Z drugiej zaś strony kto nie ryzykuje, szampana nie pije ;) Osobiście bym nie kombinował.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: sobota, 9 lut 2019, 00:19
autor: arTii
No dobra - przekonałeś mnie ...
Musze w takim razie zrobić sobie dunder z melasy i cukru ;)

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: sobota, 9 lut 2019, 07:38
autor: niebieski-n2
Ile tego dundru należy użyć do drugiego nastawu. Jeśli np. chciałbym użyć 3kg melasy + 3 kg cukru - to zamiast 21 litrów wody, dodać sam dunder czy zapewne wodę + dunder - ale w jakich proporcjach?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: sobota, 9 lut 2019, 12:55
autor: arTii
Nastawiłem właśnie:
- 10l melasy trzcinowej
- 5kg cukru trzcinowego nierafinowanego
w sumie około 45l nastawu - BLG - 24
dodam do tego 2 paczki Coobra Rum Yeast i zobaczymy co dalej :) Stoi w ciepłym miejscu - ile powinno to fermentować?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: sobota, 9 lut 2019, 14:57
autor: masterpaw2
@arTii, jak władujesz do w/w nastawu dwie paczki drożdzaków, to w sprzyjających dla nich warunkach przerobią Ci to w moment (3/4 dni), tylko czy o to chodzi? Szybka fermentacja najkorzystniejsza nie jest wiadomo, poza tym istnieje ryzyko przegrzania nastawu (napisałeś, że mają ciepło, byle nie za ciepło). Może trochę demonizuję, ale odkąd ugotowałem 200l cukrówki, nieco inaczej podchodzę do tematu fermentacji. Wolniej dla mnie, znaczy lepiej.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: sobota, 9 lut 2019, 16:16
autor: arTii
Rozumiem, ale myślę, że nie powinny mieć "za ciepło". Ja nie jestem zaś pewien, czy te drożdże "ugotowałeś".
We środę zrobiłem nastaw 200l na tych właśnie grzybkach - 55kg cukru i około 200l nastawu.
Dzisiaj na cukromierzu - BLG=0 - a mają właśnie dość ciepło (łazienka). Myślę, że w Twoim przypadku zabiły je %.

Wracając do melasy - jak będzie za gorąco to wyprowadzę beczkę na strych - tam jest około 10°C, więc szybko ochłoną.
Na drugi rzut mam zamiar dać tylko 5l melasy i cukier do 25BLG ( i cały dunder) - ewentualnie zastanowię się nad większą beczką.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: sobota, 9 lut 2019, 21:38
autor: masterpaw2
arTii pisze:Ja nie jestem zaś pewien, czy te drożdże "ugotowałeś".............. Myślę, że w Twoim przypadku zabiły je %.
Raczej będę się upierał przy własnym błędzie ;)
Screenshot_2019-02-09-19-51-45-1008x1792.png
Wracając do właściwego tematu, trzeba brać poprawkę na blg dundru, gdyż dość znacznie podbija tą wartość w nowym nastawie, a pamiętać należy iż są to substancje niefermentowalne, które też mocno zagęszczają nam wsad. I tak pierwszy uzyskany dunder śmiało możemy dać w całości, ale już "dundru na dundrze" do kolejnego nastawu należy w/g mnie dać połowę, resztę uzupełnić wodą. Pewnie niejeden z kolegów (w tym i ja) czyścił grzałki po warzeniu tej smoły :scratch:(mowa oczywiście o klasycznym grzaniu)

Edit.
Cukry - nie cukry, jeden pies ;) ważne , że podbijają blg nowego nastawu, i nie fermentują. Znieniam cukry na substancje, co by przejrzyście bylo :ok:

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 10 lut 2019, 11:00
autor: arTii
masterpaw2 pisze: trzeba brać poprawkę na blg dundru, gdyż dość znacznie podbija tą wartość w nowym nastawie, a pamiętać należy iż są to cukruy niefermentowalne,
Ale czy na pewno są to cukry? Ktoś bawił się w sprawdzenie tego w sposób "profesjonalny"? Może to są zanieczyszczenia, ale nie cukry? A jeśli nawet cukry (niefermentowalne) to przeszkadzają drożdżom?
Jeśli uwzględnię poprawkę na BLG dundru, to dam mniej cukru i melasy, a co za tym idzie uzyskam mniejsze stężenie % w nastawie.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 10 lut 2019, 11:34
autor: Kamal
To nie są cukry. Resztki po oczyszczaniu soku itp.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 10 lut 2019, 12:31
autor: arTii
OK - nie cukry, czyli "zanieczyszczenia". A jak one wpływają na drożdże? Mają jakieś znaczenie?
Czy po prostu jeśli dundur będzie miał +6BLG, to mam dodać tyle cukru i melasy, żeby nastaw miał +31BLG?
Wprawdzie to jeszcze "pieśń przyszłości" ale dobrze było by wiedzieć już żeby się mentalnie do tego przygotować ;)

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 11 lut 2019, 09:48
autor: Kamal
Ma znaczenie dla drożdży. Im więcej tych zanieczyszczeń, tym drożdże wolniej pracują. Przerabiałem to kiedyś. To dundru dodawałem melasę i wody w ilość w takiej ile odebrałem alkoholu. Wkońcu dunder osiągnął jakoś duże blg, + melasa i praktycznie nie było oznak fermentacji.
Pamiętaj, że im większe blg dundru, tym jest "bardziej słony". I wydaje mi się, że to jest przyczyną, stopowania fermentacji.
M.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: środa, 13 lut 2019, 09:49
autor: michal278
Czym większe blg tym większe ciśnienie osmotyczne i temu mikroorganizmy nie mogą się rozwijać. Tak działa sól i cukier konserwująco.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: środa, 13 lut 2019, 14:12
autor: arTii
OK. W takim razie obecnie mam nastawione jakieś 45l nastawu, więc po przefermentowaniu (czy nastaw się sklaruje tak jak cukrówka?) i destylacji nastawię 100l, czyli rozcieńczę dość mocno dundur i będę miał na pełny kociołek :) i dodam cukier trzcinowy i trochę melasy, tak żeby BLG startowe miało około 25
A na kolejny się zobaczy...

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: środa, 13 lut 2019, 18:45
autor: masterpaw2
czy nastaw się sklaruje tak jak cukrówka?
Na to raczej bym nie liczył, po prostu odgazuj, wystaw pod chmurkę (teraz jest fajnie zimno) na dobę i na rurki.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: czwartek, 14 lut 2019, 08:03
autor: Kamal
Tak, nastaw się sklaruje. Nawet po gotowaniu, dunder potrafi osad zrzucić.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 17 lut 2019, 12:32
autor: szadok34
Mam małe pytanie ale o tym troszkę później.
Nastawiłem rum
17 kg melasy
5 kg cukru trzcinowego
wody do 75 l
3 paczki drożdży alcoteca do rumu.
Do kega wlane 36 l i uzysk po pierwszym gonieniu 6 l o średniej mocy 55%
Niestety zdarzył się przykry wypadek i przypaliłem grzałki. Co do grzałek to luzik poszła woda z kretem i po zagotowaniu grzałki wszystko puściły,lecz urobek waniajet spalenizną. I tu moje pytanie,czy puszczając to drugi raz pozbędę się tego zapachu czy raczej będę musiał nakarmić porcelanowego mumina?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 17 lut 2019, 14:52
autor: Doody
Jeżeli destylat po drugim puszczeniu będzie dalej dawał spalenizną, możesz zawsze to rektyfikować na spirytus. Drugą część nastawu melasowego grzej bardzo powoli niską mocą.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 17 lut 2019, 19:25
autor: szadok34
Teraz to wiem,kolejne grzanie na pot stillu gazowym,grzałki odpadają

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 17 lut 2019, 20:52
autor: masterpaw2
Niekoniecznie odpadają, tak jak napisał Doody minimalna moc grzania (konieczny regulator mocy), mała moc lepszy destylat, mniejsze ryzyko przypalenia grzałek.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: sobota, 23 lis 2019, 13:51
autor: Miłosz
Polecam bardzo dobry rum i duzy wybór maja na https://rumlovefestiwal.com/ polecam poczytac artykuł mozna duzo ciekawych rzeczy sie dowiedziec

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: sobota, 23 lis 2019, 18:01
autor: Egon777
Wystawa była w czerwcu i ja nic ciekawego się nie dowiedziałem z tej strony. :scratch:
Mod.
Nie cytuj postu poprzedzającego.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 25 lis 2019, 09:05
autor: Kamal
Bo, aby się dowiedzieć, trzeba tam być, spróbować :)
Za rok kolejna edycja. We Wrocławiu była większa gama wystawców niż w Warszawie :)
Można było spróbować, rumów które już mają trochę lat (np. Flor de caña 25, świetny rum), albo są "eksperymantami" (np. dostępny tylko w Meksyku rum, macerowany z grzybem, można owszem go ściągnąć, ale cena mija się z celem)
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 19:51
autor: adamus1
Małe pytanko. Mam dunder o mocy 13 Blg. Jakie proporcje melasy i cukru użyć do nastawy 25 l ?
Cukier trzcinowy czy można zwykły ?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 20:20
autor: przegab
Wszystko zależy od tego ile cykli chcesz tak zrobić.
W przypadku dudru z melasy w kolejnych obrotach kumulują się niefermentowalne składniki (głównie sól)które podbijają blg i utrudniają pracę drożdży.
Planuj nastaw tak by dudnder nie podbił Ci więcej niż 6-7 BLG w całości.
Z buraczanego cukru zamiast rumu wyjdzie Rumburak.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 20:57
autor: Kamal
A ile tego dundru masz? Tak to ciężko dobrać proporcje.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 21:06
autor: adamus1
Mam ok 25 l dundru. Na razie był przepuszczany tylko raz

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 21:32
autor: Kamal
Jak dasz 3kg cukru to będzie 24blg
K

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: niedziela, 9 lut 2020, 21:48
autor: adamus1
Czyli melasy już nie dodawać ?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:44
autor: czytam
17 l melasy
4 kg glukozy (jeżeli nie wierzysz w duch buraka może być zwykły cukier, na trzcinowy szkoda kasy, bo smaku w nim znikoma ilość w porównaniu z melasą i dundrem)
42 l wody
25 l dundru
drożdże i pożywka

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: wtorek, 11 lut 2020, 11:20
autor: kwik44
Czy robił ktoś takie doświadczenie, że dunder dodawał dopiero na końcu fermentacji? Ciekawi mnie różnica destylatu z fermentacji z dundrem i bez niego. W sensie czy będzie duża. Do tej pory fermentowałem tak, że szlam po fermentacji zostawał w beczce. Do tego dodawałem cały dunder + cukier trzcinowy.

Ja muszę w końcu wrócić do rumu w tym roku. Mam jeszcze 10l dundru i 20l melasy. O starym destylacie nie mówiąc. Pora w sam raz, rozcieńczę dunder wodą 1:1 i zaszczepię ;) jeszcze nie wiem czym. Jak nabierze niespecjalnego zapachu, kożuszek będzie miał z 1cm to późną wiosną zabiorę się za destylację. Dunder powinien już na tyle dojrzeć, żeby dawał ciekawe posmaki do rumu. I do beczki...

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: wtorek, 11 lut 2020, 11:32
autor: Kamal
Dunder zakwasza nastaw, i wprowadza "ciężejsze" aromaty. Więc będzie różnica.
Wiele destylarni nie używa wegule dundru, tylko pozbywa się go.
K.

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 14 lut 2020, 14:44
autor: adamus1
Robiłem rum do tej pory dwa razy. Raz czysty i raz z dundru. Zdecydowanie czysty po dwóch miesiącach zrobił się tak szlachetny że aż ciężko było się od niego oderwać. Rum z dundru wyszedł dobry ale nic poza tym. Brakuje mu " tego czegoś" w smaku

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 14 lut 2020, 14:54
autor: kwik44
Mnie dunder interesuje głównie jako pożywka dla bakterii i grzybów innych niż drożdże. To wprowadzi inne kwasy organiczne, a w konsekwencji przyczyni się do powstania ciekawych estrów. Adamus ile razy recyrkulowałeś dunder?

Re: Rum - produkcja metodą dundrową

: piątek, 14 lut 2020, 15:06
autor: Kamal
Ale na dundrze robiłeś z tych samych składników co pierwszy?
Co do estrów, to opis produkcji rumu na jamajce zobacz, w temacie - Trochę wiedzy o rumie. :)
K.