Strona 8 z 14

Re: rum

: wtorek, 23 cze 2015, 19:33
autor: Kamal
Nawet kilka lat. Tylko musi być dobrze zamknięta.
K.

Re: rum

: wtorek, 23 cze 2015, 20:14
autor: scorpio33
To i ja dorzucę garść spostrzeżeń.
Pierwszy nastaw z blg 21 w 8 dni zszedł do 2-3 i koniec.Było 2,5 litra melasy z dodatkiem 2 kg cukru trzcinowego. Temperatura zadania drożdży 28 stopni i stało w ciepełku, ok 22-24 stopnie. Następny nastaw poczyniłem z dodatkiem 1/4 dundru z pierwszego gotowania, temperatura startowa nastawu również ok 28 stopni, blg 26 i po dobie dość ładnie ruszyło ale stojąc w temperaturze 17-18 stopni pracuje wolniej. W ciągu 3 dni zeszło do 21 i sobie spokojnie bulka.
Drożdże distilamax rs.

Re: rum

: wtorek, 23 cze 2015, 23:36
autor: wawaldek11
Czy mierzyłeś Blg dundru? To jest ważna informacja między innymi o stopniu odfermentowania.
Wiadomo też, że dodany dunder podnosi Blg nastawu przed fermentacją i po fermentacji nie zejdzie nisko.
2-3*Blg po fermentacji melasy, to niezły wynik, ale jest jest spowodowany dodatkiem cukru, który odfermentowuje do końca - ma mało melasy.

Re: rum

: środa, 24 cze 2015, 00:11
autor: boxer1981228
Ja dzisiaj popełniłem nastaw na rum na dundrze, który przeleżał w lekko zakręconym słoiku jakieś 2 miesiące :) I tak czytając ten temat tchnęło mnie żeby sprawdzić blg dundru, którego zaaplikowałem do nastawu i po wlaniu do menzurki jest tak cholernie nagazowany że piana wylazła poza menzurkę a cukromierz pokazał 1 na tak nagazowanej próbce. Nastaw przestał pracować z tego co pamiętam na 8 blg i poszedł na rury a po 2 miesiącach dunder ma 1 blg i jest strasznie nagazowany. Do tego zapach dundru jest niesamowity kawa z czekoladą. Poprzednio nastaw puściłem na fermiolach z dodatkiem DAF-u,teraz zaaplikuję Cobrę turbo zobaczymy co wyjdzie a dzisiejszy nastaw był taki:

- 1740 gr melasy 100 % pure cane
- 4 kg demerary firmy gem (100% cukier trzcinowy nierafinowany)
- 5 l dundru wyżej opisanego

To wszystko dopełnione wodą do 22 BLG, mam nadzieję że trunek będzie przedni :)

Re: rum

: środa, 24 cze 2015, 06:15
autor: chprzemo
Melasa odebrana!

Dzięki Kula :poklon;
Dzięki wawaldek11 :poklon;
Dziękuję wszystkim zaangażowanym w akcję :poklon;

Dam znać jak coś nastawię.

Re: Odp: rum

: środa, 24 cze 2015, 06:51
autor: szfagir
wawaldek11 pisze:Czy mierzyłeś Blg dundru?
[...]
Wiadomo też, że dodany dunder podnosi Blg nastawu przed fermentacją i po fermentacji nie zejdzie nisko.
Zgadza się. Mój obecny nastaw (25L)na dundrze (15L) z 4 litrów melisy 3kg cukru (zwykłego białego) wystartował z poziomu 34BLG. Niestety nie zmierzyłem sobie BLG dundru. Ważne ze robotnicy już pracują. :)

Re: rum

: środa, 24 cze 2015, 12:59
autor: scorpio33
wawaldek11 pisze:Czy mierzyłeś Blg dundru? To jest ważna informacja między innymi o stopniu odfermentowania.
Wiadomo też, że dodany dunder podnosi Blg nastawu przed fermentacją i po fermentacji nie zejdzie nisko.
2-3*Blg po fermentacji melasy, to niezły wynik, ale jest jest spowodowany dodatkiem cukru, który odfermentowuje do końca - ma mało melasy.
Niestety zapomniałem i nie zmierzyłem, sam żałuję bo nie znam teraz dokładnych proporcji proporcji nastawu. Ale czy skoro blg nastawu było powiedzmy 3, to dunder po gotowaniu będzie znacząco odbiegał ? Gęstość się zwiększy chyba nieznacznie, proporcjonalnie do ilości odebranego alkoholu ?

Re: rum

: środa, 24 cze 2015, 14:58
autor: wawaldek11
Wg mnie zwiększy się o 5-6*BLG.
Ale to nie apteka :mrgreen:

Re: rum

: środa, 24 cze 2015, 17:37
autor: ras13
Witam kolegów, mój nastaw to około 19 litrów do fermentacji w tym 6,5kg melasy wagowo. Całość o blg 24.
Użyłem pożywek 3,3g supervit enartis przeterminowanej 7 miesięcy oraz 1,3g wyeast nutrient blend.
Napowietrzyłem porządnie nastaw i dodałem drożdże Coobra rum yeast (połowę paczk) do 29 stopniowego płynu, zbiłem to przez noc do stałych 20 stopni. Używam lodówki z termoregulatorem, skok ustawiłem 0,3 stopnia. Pierwsze oznaki fermentacji po 16 godzinach. Po 24h piana 2cm ale niezbyt obfita. Dziś czyli po ośmiu dniach nastaw ma 12blg i nadał ładnie bulka, wyjąłem z lodówki fermentor i w temperaturze pokojowej sobie teraz pochodzi. Możliwe, że dodam nieco syropu cukrowego (trzcinowego) by pobudzić do dalszej szybszej fermentacji. Nie śpieszy mi się więc niech sobie nadal pracuje.

Re: rum

: środa, 24 cze 2015, 17:39
autor: scorpio33
Będę nastawiał następny też na dundrze to już na pewno zmierzę teraz. Rozumiem że gęstość dundru będzie coraz większa i co za tym idzie nastawy na nim robione również, co należy uwzględniać przy dozowaniu melasy i może zbliżać się w okolice 40 blg ?

Re: rum

: środa, 24 cze 2015, 20:43
autor: piotrunia24
Udział w akcji melasa nie Bralem, ale jestem po okolo 10 przebiegach rumowych i najlepsze efekty uzyskiwałem stosując metodę dundrową. Blg rosło oczywiście za każdym razem i aby nie powiększać nastawu polowe dundru wylewałem a do drugiej części wlewałem melasę gęstwę i tak w kolo. Ostatnie dwa cykle szły na samym cukrze trzcinowym a dunder jest bardzo aromatyczny i różnica jest słabo wyczuwalna. Polecam ten sposób każdemu pozdrawiam

Re: rum

: czwartek, 25 cze 2015, 20:46
autor: entman
Ja czekam na kolejną akcje ' melasa " :) uwielbiam rum i chętnie coś sam ugotuje, zwłaszcza czytając wasze wypowiedzi które coraz bardziej mnie do tego zachęcają

Re: rum

: sobota, 27 cze 2015, 13:09
autor: koli_7
Wam też po gotowaniu melasy zostają grudki w kegu?

Re: rum

: sobota, 27 cze 2015, 18:39
autor: scorpio33
koli_7 pisze:Wam też po gotowaniu melasy zostają grudki w kegu?
Nic mi nie zostało.

Re: rum

: sobota, 27 cze 2015, 20:46
autor: Kamal
Nie nic nie zostaje, przynajmniej mi. :-)
K.

Re: rum

: sobota, 27 cze 2015, 21:35
autor: piotrunia24
U mnie też nie pojawiły się grudki po gotowaniu nastawu na melasie ;-)

Re: rum

: niedziela, 28 cze 2015, 23:32
autor: koli_7
Jak długo zostawiacie nastaw do sklarowania, czy robicie to jakoś inaczej ?

Re: rum

: poniedziałek, 29 cze 2015, 11:19
autor: wawaldek11
Jakie są te grudki? Twarde? Dające się rozetrzeć w palcach? Czy jeszcze jakieś inne?
W czym gotujesz? Prąd, gaz?
Bez dodatkowych danych stawiałbym na przypalone resztki pomelasowe z niesklarowanego nastawu.
Nigdy nie gotuję na żywca zaraz po spowolnieniu fermentacji - czekam aż większość osadu opadnie, zlewam do innego pojemnika i odczekuję aż się sklaruje Samo gęste zlewam do mniejszego pojemnika - często peta - i po czasie ściągam czyste znad osadu. Nie jest tego wiele, ale mam miejsce i czas :D
W celu przyśpieszenia klarowania można zastosować dedykowane środki lub bentonit.

Re: rum

: poniedziałek, 29 cze 2015, 12:26
autor: koli_7
Też mi się wydaje ze to przypalone niefermentowalne resztki pomelasowe. Gotuje grzałką 1,4kw. Gródki są miękkie wielkości rodzynek. Nastawu nie klaruje z takiego powodu ze moje drożdże nie chcą paść - od tygodnia blg potrafi się nie zmieniać a ciągle widać prace drożdży (bayanusy). Gdy widze ze blg juz nie spada to zlewam z nad osadu (zwykle ponad 3 tygodnie), odgazowuje, zostawiam na 3 dni, znów zlewam i do kega.

Re: rum

: poniedziałek, 29 cze 2015, 17:47
autor: wawaldek11
Kolejne 26 wiader pojechało do odbiorców ;)

Dodane 30-06-2015, g. 23:20
Było małe zawirowanie z dostawą 4 wiader do jednego z kolegów - w południe dostał trzy wiadra i lekka panika - gdzie czwarte? Czwarte dowiózł kurier, bo chyba więcej jak trzy listonosz nie dał rady do torby wcisnąć :mrgreen:

Re: rum

: środa, 1 lip 2015, 20:48
autor: entman
Myślałem że i mnie św. mikołaj odwiedzi :D w środku roku ale chyba byłem niegrzeczny ..

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 07:54
autor: Szymciu
iihaa.... :D :D
Przesyłeczka i do mnie dotarła z pyszną, ciemną melaską :D
Także ogrrrooomne podziekowania dla kolegi :poklon; @wawaldek11 :poklon; za stworzenie możliwości zakupu tegoż niezbędnego składnika do produkcji rumu.
Nie chcę pominąć oczywiście pozostałych osób, które się przyczyniły do powodzenia "AKCJI MELASA".
Wszystkim po 100 dziękuję :D

P.S. W najbliższym czasie i ja zdam relację z efektów pracy nad trunkiem.

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 09:08
autor: Kula
Chciałbym zapytać, kto z kolegów zrobił nastaw z samej melasy od Waldka?? Jak wrażenia po destylacji??

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 09:34
autor: euphorbia1
Ja robię z samej melasy. Wczoraj pierwsza partia poszła do beczki. Wrażenia - słowa mojej teściówki " to jest pyszne " to było powiedziane przed zabeczkowaniem

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 09:38
autor: Kula
Robiłeś kiedyś melasę z dodatkiem cukru trzcinowego lub buraczanego?? Jak wypada porównanie??
Mierzyłeś blg startowe i na koniec??

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 10:00
autor: euphorbia1
Moje zbożówki i inne nastawy nie mają nigdy dodatku cukru! Zależy mi na jakości. Rozcieńczałem do ok 22-23 Brixa Nie mogę zrozumieć w jakim celu dodatek cukru do melasy. W końcu robimy to dla siebie

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 10:27
autor: Kamal
Dodatek cukru w celu zwiększenia wydajności :-)
K.

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 10:33
autor: Lootzek
No i bodaj gr000by sygnalizował kiedyś że rum z samej melasy jest aż nazbyt aromatyczny, choć o ile pamiętam, tyczyło się to "koziej" :)

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 10:46
autor: wawaldek11
Dodatek cukru był z biedy :(
Jak kupowałem trudno dostępną melasę po 10 czy 15 zł za kg, to eksperymentowałem z cukrem najczęściej trzcinowym w proporcji 2 :3, 1:1. Nastawy na dundrze po dwukrotnej destylacji dawały produkt, o smakach, których nie znałem do tej pory ;)
Mam też surówkę z "koziej" melasy - ma inny zapach niż surówki z miksów melasy i trzcinowego. Nie wiem jak się wygładzi po drugiej destylacji.
Teraz, gdy mamy surowiec w dobrej cenie róbmy z samej melasy :D
Porównania wcześniejszych dokonań z produktem z glinojeckiej melasy nie mam, bo jeszcze nie mam melasy ;)
Tak, tak, szewc bez butów chodzi :mrgreen:

Entman - jesteś w ostatniej już turze wysyłkowej razem z innymi czterema kolegami.

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 16:55
autor: euphorbia1
Pierwszy urobek wlany do beczki. Z dwóch wiader otrzymałem serca 11 litrów 71 %

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 17:33
autor: Kula
Planowałem zrobienie nastawu na samej melasie, ale wolałem się upewnić, że nie ma jakiś przeciwwskazań smakowych.

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 17:56
autor: scorpio33
euphorbia1 pisze:Pierwszy urobek wlany do beczki. Z dwóch wiader otrzymałem serca 11 litrów 71 %
Czy ty kolego na alembiku rum destylujesz ?
Ktoś podzieli się wskazówkami na temat destylacji? Ja po pierwszym rumie nie jestem zadowolony z efektu, teraz dochodzi drugi nastaw na dundrze i zastanawiam się w jaki sposób go zrobić żeby wyszło lepiej.

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 18:11
autor: euphorbia1
Tak ja mam rum z alembika

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 18:51
autor: scrabie
Melasa dotarła, jest bardzo aromatyczna i kawowa. Dziękuję wszystkim zaangażowanym. Czekam na cukier i startuje z produkcją. Mam w domu bayanusy, użyć ich czy kupić drożdże do rumu?

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 19:08
autor: jajek12
@scorpio33. A ja jestem zadowolony z pierwszego rumu :D . Też destylowany na alembiku. Mam nadzieję, że następny będzie jeszcze lepszy. Napisz jak destylowałeś, a może to już sam nastaw jest przyczyną Twojego niezadowolenia. Odnoszę wrażenie, że znaczna część "niezadowolonych" to wynik niewłaściwego cięcia frakcji. Tu nie można ciągnąć do ostatniej chwili. Lepiej złapać 0,5 litra mniej serca niż ma wpaść 100 ml pogonów. I nie chodzi tylko o rum, ale o każdy alkohol.
Pozdrawiam. jajek12

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 19:26
autor: scorpio33
Zbudowałem ministila specjalnie do smakówek. Wypełnienie 40cm sprężynki miedziane + 2 zmywaki. Puszczałem z refluksem w taki sposób że temperatura podnosiła się o 1-1,5 stopnia od temp stabilizacji (po odebraniu przedgonu oczywiście). I czuję zapachy pogonowe w urobku, czuć już je było od początku przy każdym skoku temperatury ponad 0,5 stopnia. Przy zbożówkach mogłem puszczać temperaturę wyżej i zapach był ok. Przy rumie nie jestem pewien jak powinien taki na świeżo pachnieć. Dorobiłem odcinek rury 60 cm który mam zamiar dołożyć teraz wypełniony zmywakami. Tylko nie wiem jak to puszczać teraz, chciałbym na jeden raz. Nastaw był ok melasa + 2 kg cukru trzcinowego.

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 20:41
autor: Trener
@euphorbia1, już raz to pisałem i powtórzę jeszcze raz. Moim skromnym zdaniem powinieneś założyć własny temat na Forum i nauczać obsługi alembika. Twierdzę tak, ponieważ próbowałem Twoich wyrobów i (nie tylko) moim zdaniem - są genialne. Naprawdę, rozważ opisanie sposobów destylacji i to we własnym, osobnym temacie.

Re: rum

: czwartek, 2 lip 2015, 23:46
autor: scrabie
Panowie, jak z tymi drożdżami, bo czytałem, że używane były jedne i drugie i nie wiem co wybrać ? Pomożecie?

Re: rum

: piątek, 3 lip 2015, 06:50
autor: Kamal
Bayanusy są bardzo dobrymi drożdżami do rumu. :-)
K.

Re: rum

: czwartek, 9 lip 2015, 10:44
autor: wawaldek11
Ostatnia wysyłka melasy przesunęła się o tydzień - powinna wyjechać do odbiorców 20 lipca.