Strona 4 z 16

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: piątek, 16 mar 2018, 22:56
autor: cybkryst
Po dodaniu do nastawu który stanął na 19blg, cukru trzcinowego, blg czałego nastawu podskoczyło do 24, ale niestety nastaw nie ryszył.
Dodanie Bayanus G995 dopiero zmieniło sytuację. Wszystko zaczęło ładnie pracować i już po paru dniach blg wynosi 13, a w fermentatorze dalej kipiel. Ciekawi mnie do ilu tym razem zjedzie blg.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 13 maja 2018, 18:13
autor: cybkryst
Zakończyłem przygodę z fermentacją na rum. Dodany cukier trzcinowy po fermentacji stawał na 9 blg.
Na tą chwilę mam 12l serca o mocy 70%, do ponownego koncertu. To wszystko z 25 litrów melasy i 14 kg cukru trzcinowego.
Po rektyfikacji pogonów wyszedł taki spirytus ,że kto by nie próbował nie mógł wyjść z zachwytu.
Na tę chwilę kończe zabawe z melasą. Małżonka jest tolerancyjna ale ta melasa strasznie grała jej na nerwach, mówiła,że ten smród podczas fermentacji i destylacji nie jest wart tego rumu.
Po głowie chodzi mi nastaw z tego najciemniejszego lidlowego cukru trzcinowego na spirytus.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:55
autor: Kamal
Spróbuj najpierw na rum z tego najciemniejszego (muscovado), a żona zobaczy różnicę w aromatach :).
Albo inną melasę, spróbuj.
K.

Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 20 maja 2018, 14:53
autor: pawelklin
masterpaw2 pisze:Jak powiedział tak i zrobił, poszło na półki.
Zbytnio się nie szczypałem z nastawem, bo jak wcześniej pisałem miał on służyć, jako baza do kolejnych (...)
Kolejny nastaw na uzuskanym dundrze już pracuje.
masterpaw2, i jak się historia dalej potoczyła? Zadowolony jesteś z jakości urobku? Na dundrze z glukozą zamiast cukru trzcinowego lepszy? Jedzie do mnie 10l melasy i chciałem mniej więcej podobny schemat do Twojego przejąć, więc się zastanawiam.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 21 maja 2018, 11:25
autor: masterpaw2
@pawelklin, jako wywołany, się odmeldldowuję.
Swoje 10l melasy (<14kg)rozplanowałem na 4 nastawy :
I - pozyskanie dundru, 2kg melasy, 4kg cukru trzcinowogo, dopelnione do około 26l
II - na ~20l dundru z pierwszego tłoczenia, 4kg melasy, 4kg cukru trzcinowogo, 4kg gluko, dopelnione do ~ 47l
III - już w całości na dundrze, 4kg melasy, 6kg cukru trzcinowogo, 2kg gluko (tyle mi zostało, dlatego zwiększyłem ilość CT), pojemność również 47l
IV - dunder, 4kg melasy, 8kg cukru trzcinowogo (gluko się skończyło), pojemność j/w.
To tyle jeśli chodzi o fizyczne parametry nastawów.
Urobek z I nastawu (odpęd), jak i przed/pogony z nastawów II/III czekają na powtórną kąpiel w dundrze i destylację, coś w podobie domowy-rum-przepisy-t5558-60.html#p170772, z tym, że zamiast spirytusu, rum.
IV nastaw, odfermentowany, zlany znad osadu, z braku czasu czeka na termoobróbkę.
Serducho z nastawów II i III, 10l 80%, zaprawione dosłownie kilkoma płatkami dębowymi (dla kolorku) grzecznie leniuchuje w domowym zaciszu.
Odpowiadając na Twoje pytanie, oczywiście, że jestem zadowolony, ale pamiętać trzeba, że rum, tak jak wszystkie alkohole wymaga czasu aby nabrał ogłady. Nie zastepowałem cukru trzcinowogo glukozą, jedynie wykorzystałem jej zapas.
Powodzenia :ok:

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: środa, 30 maja 2018, 19:34
autor: pawelklin
Dzięki @masterpaw2 za dokładny opis.
Ja na razie nastawiłem pierwszy wsad ~48L wg przepisu I (4kg melasy, 8kg cukru trzcinowego).
Zobaczę, co z tego wyjdzie i podejmę decyzję co dalej.
Dwie sprawy mnie zastanowiały:
- czy do nastawu dodać węgiel aktywny w płynie czy nie? Nie dodałem. Mam Aabratka więc nie będzie problemu z odbiorem przedgonów. Ale jak przeglądam fora, to zdania są podzielone.
- temperatura fermentacji. Drożdże ostro ruszyły, jest gorąco i temperatura nastawu wzrosła mi w drugim dniu do 29 stopni. Myślałem, że to za dużo, że będzie dużo syfu w gotowym produkcie, ale oglądałem film o produkcji rumu Bacardi (o tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=orptzl_NqD0, od 8:30) i co? Temperatura w fermentorze 31-35 stopni (minuta 9:10 - 90,5F=32,5C). Więc może taka temperatura nie jest problemem przy produkcji rumu?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: środa, 30 maja 2018, 21:26
autor: Kamal
Temp fermentacji lepsza niższa. W Bacardi mają szczep drożdży które są tajemnicą firmy.
Węgiel aktywny, odradzam. Powoduje oczyszczanie z części smaku w rumie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sprawdził czy rum gdzie był użyty węgiel lepiej Ci podejdzie, czy nie od tego gdzie nie był użyty węgiel.
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 10 cze 2018, 00:02
autor: klepa
Re, no! Chciałem przeprosić tych wszystkich popapranców, co melasy tego śmego. Dostałem od mistrza womitów flaszeczki, wchodzę pod stół i chał, bark, bark! Dobre! Ergo, rum nie jest zły! Dziwne.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 10 cze 2018, 06:34
autor: czytam
Tak się zastanawiam nad dodawaniem cukru do melasy przy produkcji domowego rumu. Najpierw analogia do owocówek. Pamiętam przepisy, gdzie sypano niemożebne jego ilości do śliwowicy na przykład. Potem nadeszła refleksja, że przecież to jest wyrób dla siebie. Lepiej jest iść w jakość niż w ilość. Obecnie poleca się ortodoksy lub nastawy z niewielkim dodatkiem cukru (na przykład kilogram na 10 kilogramów owoców, co i tak może podwoić zawartość alkoholu). A do rumu, wg forumowych przepisów, sypany jest cukier jak przed wspomnianą reformą. Trochę usprawiedliwia się to jego trzcinowym rodowodem, jakoby nie zostawiającym ducha buraka. Ale skąd się bierze w brązowym cukrze duch trzciny? No z melasy właśnie. A ile jej tam w tym cukrze jest? Kilka procent. Jakie to ma znaczenie, gdy mieszamy go w rzeczonych recepturach mniej więcej pół na pół z melasą? Czyżby kolejna autosugestia?
Może nadszedł czas na ograniczenie jego dodawania? Przecież wszędzie trąbi się, że cukier szkodzi. W popularnych przepisach z krajów, gdzie rum jest wytwarzany tak, jak śliwowica w Polsce, możemy wyczytać o dodatku kilograma cukru do pięciu litrów melasy. Nie mówiąc już o rumowych ortodoksach. Może czas na pewne modyfikacje naszych procedur?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 10 cze 2018, 07:07
autor: masterpaw2
klepa pisze:Re, no! Chciałem przeprosić tych wszystkich popapranców, co melasy tego śmego. Dostałem od mistrza womitów flaszeczki, wchodzę pod stół i chał, bark, bark! Dobre! Ergo, rum nie jest zły! Dziwne.
Puk puk, już żeś wylazł spode stoła, mam nadzieję, żeś sąsiadów nie pobudził(ujadając całą noc) i że połowica niczego nie świadoma, że to moja sprawka (bom obaw pełen o swą przyszłość).............
Klepa'czu, Wy wszyscy, i to są najlepsze momenty w naszym jakże fascynującym hobby
Teraz moja kolej, wasze zdrówko :pije:

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 10 cze 2018, 08:33
autor: Kamal
@czytam, w krajach gdzie jest rum trunkiem narodowym, melasa jest sporo tańsza, i nie muszą dodawać cukru, aby uzysk był godny.
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 10 cze 2018, 09:54
autor: czytam
Nie ma przecież przymysu. Jest za to wybór między ilością a jakością. Moim zdaniem trzeba wykorzystywać właśnie lokalne surowce i to te najwyższej jakości i możliwie niskiej ceny. Jak jest urodzaj na jabłka, to są one po pierwsze dobrej jakości a po drugie są niedrogie. Podobnie z innymi owocami. Wracając do rumu, też trzeba się zastanowić po co to wszystko jest robione. Nie ma dróg na skróty. Dla osiągnięcia trunku, który może przewyższac sklepową srednią półkę trzeba zadbać o każdy etap - surowce, fermentację, destylację, leżakowanie i końcowy kupaż.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 10 cze 2018, 10:10
autor: Kamal
Tak, tylko zauważ, że dobra melasa kosztuje i to sporo. Choć sam często nastawiam rum na samej suchej melasie, a ciekłą z cukrem czasami, ale produkty po destylacji trzymam osobno.
Ale jak miał bym używać do nalewek, ciasta rumu z samej melasy, to bym był bankrutem.
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 10 cze 2018, 16:16
autor: Hashu
@Kamal Jakieś rady co do nastawu z samej melasy? Albo jakieś godne proporcje? Mam 8l melasy (10kg) i zastanawiam się jakie proporcje zastosować. Najpierw miałem nastawiać 100l no ale skoro ma wyjść lepsze to i ze dwa fermentory starczą. 10kg melasy i 4kg cukru dark muscovado na około 60l będzie git?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 10 cze 2018, 17:31
autor: Kamal
Jak pierwszy nastaw, to ustaw na 20Blg, a później na dundrze.
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 10 cze 2018, 21:59
autor: wawaldek11
Kamal pisze:Ale jak miał bym używać do nalewek, ciasta rumu z samej melasy, to bym był bankrutem. K.
A jakież to ciasta na rumie pieczesz? Chętnie spróbujemy ;)
Dobra melasa, to przede wszystkim melasa spożywcza, a ta podlega wielu rygorom, które podnoszą jej cenę. Zobaczymy ile nam zaśpiewają za taką w Glinojecku.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 11 cze 2018, 09:56
autor: Kamal
Ja tylko pomagam, a szczególnie je konsumować :). A tak to siostra robi, i dodaje rumu, bo nadaje smaku ;)
A robi coś w stylu milkyway i podobne. :odlot:
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: piątek, 20 lip 2018, 20:14
autor: cybkryst
Ja tydzień temu zrobiłem nastaw z 12 kg trzcinowego najciemniejszego z lidla na aclotec-ach RUM. Start z 23 Blg, dzisiaj jest na -3.
Przepiękny zapach fermentacji, żadnego smrodu, w porównaniu z cukrówką. Jak znajdę chwilę to zorganizuję koncert na 20 cm miedzi i 20cm sprężynek.
Zapowiada się obiecująco, a co z tego wyjdzie to zobaczymy.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 21 lip 2018, 21:59
autor: sargas
Użyłem tych samych drożdży bardzo pracowite początkowe blg ~30 blg koniec pracy 3blg i potwierdzam bardzo dobry produkt. Destylacja na alembiku miód w gębie brak pieczenia przy mocy około ~70% tylko ciepełko w gardełku. Polecam te drożdże ogólnie tę firmę.
Dodam że korzystałem z przepisu nr 4 room spices po macerowaniu bardzo obiecująco się zapowiada. Ktoś jeszcze może próbował tego przepisu i podzieli się spostrzeżeniami ?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 29 lip 2018, 22:56
autor: cybkryst
No i poszedł na rurę nastaw z lidlowego cukru trzcinowego. Z 12 kg mam 2l przedgonu, 4l serca i 3l pogonu.
Po smrodliwej destylacji poprzednich nastawów z melasą, destylacja samego cukru trzcinowego przebiegła bez zapachowo.
Co do urobku to sercre jest bardzo delikatne w smaku lecz bez specjalnych aromatów rumowych.
W przedgonach mam ten dziwny posmak jaki był w każdym single malcie ze sklepu, który miałem okazję próbować.
Pogony zalatują wywarem z siana.
Generalnie w porównaniu do cukrówki to jak nastaw na glukozie. Bez żadnych piekących smaków i ostrych aromatów.
Nastawię jeszcze raz ten trzcinowy ale na spirytus. Jak efekty będą tak samo dobre jak na glukozie to będę miał fajny dostęp do dobrego materiału na spirytus.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: piątek, 17 sie 2018, 07:27
autor: arTii
To w Lidlu jest w jakiejś atrakcyjnej cenie ten cukier trzcinowy? Jak to wychodzi?
Bo od znajomych wiem, że w Łodzi kupują po około 170zł/25kg czyli wychodzi po niecałe 7zł/kg

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: piątek, 17 sie 2018, 08:22
autor: radius
W Łodzi można kupić dużo taniej ;) - https://www.olx.pl/oferta/cukier-trzcin ... 6b1199d832

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 19 sie 2018, 12:54
autor: pawelklin
To podzielę się moimi pierwszymi doświadczeniami z rumem. Może się komuś przyda.
I nastaw: 4 kg melasy, 8 kg cukru trzcinowego Demerara, uzupełnine wodą do ok. 48 litrów.
BLG początkowe: 22 BLG
BLG po fermentacji: 6 BLG (-16 BLG)
BLG dundru 5 BLG
II nastaw: 4 kg melasy, 8 kg cukru trzcinowego Demerara, cały dunder z I nastawu + woda do 44 litrów.
BLG początkowe: 26 BLG
BLG po fermentacji: 12 BLG (-14 BLG)
BLG dundru 8,8 BLG
III nastaw: 5 kg melasy, 6 kg cukru trzcinowego Demerara, cały dunder z II nastawu + woda do 48 litrów.
BLG początkowe: 25,3 BLG
BLG po fermentacji: 13,2 BLG (-12,1 BLG)
BLG dundru 10,5 BLG

Drożdże: Coobra Rum Yeast po 2 saszetki na nastaw. Widać, że w II i III nastawie trochę za duże BLG. Wydajność spadała.
Wszystko przepędzone na kolumnie w trybie pot-still bez podziału na frakcje.
Uzyskałem łącznie jakieś 27 litrów surówki 57,8% (nie zawsze miałem czas, żeby ciągnąć do zera).

Odpęd surówki:
Całość 27 litrów 57,8% do kotła, uzupełnione wodą (kranową) do ok. 50 litrów (wyszło około 31,5%).
Odbiór przedgonów na Aabratku (30 min. stabilizacji, 60 min. odbioru przedgonów - ok. 200ml (zwykle odbieram mniej przez 30 minut, ale po tym czasie nadal leciał syf).
Potem zmiana na pot-still i odbiór. Najpierw w buteleczki (2 litry - później całość wlałem do serca bo było OK.), następnie serce do 92.5 stopni w kegu, reszta pogon.
Od 90 stopni w kegu włączyłem lekki reflux (bo % spadł poniżej 70%), tak żeby utrzymać ok. 75%.
Uzysk: około 18 litrów 76,5% + 3 litry pogonów.
Tak na nos i smak, to najbardziej aromatyczne jest powyżej 80%. Ale zdania na forum do jakiego procentu odbierać są bardzo podzielone.
Ogólnie jestem zadowolony. Niezdecydowanym gorąco polecam zabawę z rumem.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 19 sie 2018, 18:24
autor: masterpaw2
Dobra robota kolego :ok:
Grunt to zadowolenie z wykonanej pracy, robiłeś z "forumowej" melasy?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 19 sie 2018, 19:01
autor: psotamt
pawelklin pisze:To podzielę się moimi pierwszymi doświadczeniami z rumem. Może się komuś przyda.
Mnie się przyda. Bardzo przemawia do mnie ten opis całego procesu. Skorzystam prawie 1:1, bo gotował będę na półkowej.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 19 sie 2018, 21:23
autor: pawelklin
masterpaw2 pisze: robiłeś z "forumowej" melasy?
Nie, melasę miałem już wcześniej. Kupiłem 10 litrów od Eko-Natural (np. aukcja allegro).

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 19 sie 2018, 21:56
autor: kmarian
I to jest to co tygryski lubią najbardziej. Kolega pawelklin wykonał, opisał krótko acz treściwie i tak ma być. Dzięki Kolego za info. Przyda się. :)

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 20 sie 2018, 23:32
autor: sargas
Też używałem tej melasy bardzo dobry rumik wyszedł.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 21 sie 2018, 08:36
autor: Doody
Nie rozumiem tylko jak dunder mógł mieć niższe Blg niż nastaw po fermentacji :scratch:
Wielokrotnie korzystałem z dundru, nie tylko po melasie ale także po owocówkach. Z Blg nastawu na poziomie +6 uzyskiwałem dunder o Blg +10. A z +12 nawet + 18. Alkohol zawarty w nastawie musi zafałszowywać wynik pomiaru na minus.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 21 sie 2018, 10:17
autor: masterpaw2
Trafna uwaga Darku, nie zwróciłem na to wcześniej uwagi :scratch:
Kolego Pawle, przy jakiej temperaturze dundru mierzyłeś BLG? Może tu jest pies pogrzebany.....

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 21 sie 2018, 20:09
autor: pawelklin
No sam nie wiem. Trzy nastawy i zawsze BLG dundru zapisałem niższe niż po fermentacji. Na logikę po odparowaniu alkoholu BLG powinno wzrosnąć a nie spadać. Macie rację, coś skopciłem. Temperatura pomiaru może nie miała dokładnie 20 stopni, no ale na gorącym dundrze też nie sprawdzałem.
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to że BLG startowe i dundru badałem refraktometrem, a BLG po fermentacji za pomocą spławika (porządnego, z Gomaru). Choć teraz już nie dam sobie głowy uciąć, że tak było. Zwrócę na to uwagę następnym razem (mam apetyt na śliwowicę :) ).

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: środa, 22 sie 2018, 02:33
autor: masterpaw2
Choć teraz już nie dam sobie głowy uciąć, że tak było. Zwrócę na to uwagę następnym razem (mam apetyt na śliwowicę :) ).
Nigdy nie dawaj ;), nikt z nas nie jest nieomylny......
A kto nie ma smaka na podkręconą śliwkę :crazy:

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: środa, 5 wrz 2018, 23:00
autor: cybkryst
Witam po chwilowej przerwie w produkcji rumu.
Jak już wcześniej pisałem rum z powszechnie dostępnej tu melasy, mimo potrójnej destylacji dalej smakuje spalenizną a dokładnie paloną oponą. 5 litrów zadębiłem a drugie 5 litrów zostawiłem czyste, i poszły w ciemny kąt w zapomnienie.
Wielką niespodzianką okazał się destylat z najciemniejszego cukru trzcinowego z Lidla.
Zadębiłem 5 litrów ok 4 tyg temu. W ostatnią niedzielę na lotnisku zakupiłem sobie Krakena. Dotarłem do domu i....
Najpierw świeżo zadębiony destylat, hmmm, dobre myślę sobie, kolej na Krakena.
Otwieram butelczynę, wącham, zapach podobny do mojego, do kieliszeczka, jeszcze parę wdechów i do mordki.
Dominująca wanilia, kawa, i jeszcze kilka innych znanych ale ciężko rozpoznawalnych smaków... niebo w mordce.
Po chwili kontemplacji, kurde jak by dodać do mojego destylatu wanilij i kawy to by było coś podobnego i niepowtarzalnego.
Teraz mam dylemat co zrobić z kolejnym nastawem z cukru trzcinowego, który się już klaruje, na rum czy spirytus??

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: czwartek, 6 wrz 2018, 00:43
autor: masterpaw2
Teraz mam dylemat co zrobić z kolejnym nastawem z cukru trzcinowego, który się już klaruje, na rum czy spirytus??
Zdecydowanie to pierwsze.
Pamiętaj, zawsze nieudany destylat możemy uprocentowić, robiąc rektyfikację, w drugą stronę już to nie za działa.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: czwartek, 6 wrz 2018, 07:46
autor: Kamal
Jest temat na forum o krakenie, jest to ciężki rum do podrobienia. :( Rozszyfrowanie składników jakoś poszło, ale proporcje już nie. :(
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: piątek, 7 wrz 2018, 18:25
autor: cybkryst
Kolego Kamal, jak byś mógł podesłać linka do tego tematu, bo mi szukajka tylko jeden znajduje a tam jest tylko kilka słów o krakenie.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 8 wrz 2018, 10:10
autor: Kamal
post161609.html?hilit=Krakena#p161609
Proszę ;)
Tu był poruszany temat krakena.
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 2 gru 2018, 19:07
autor: psotamt
Stało się! 11,7 kg melasy glinojeckiej z tegorocznej akcji zakupu, 38 l wody, cukru nie dokładałem. BLG 19, drożdże Alcotec Rum zadane w temperaturze 28*C. Pojemnik w temperaturze pokojowej. Nastaw wyszedł czarny jak smoła i podczas mieszania powstało jakieś 5 cm piany. By uniknąć piany podczas mieszania i ewentualnie gotowania, dodałem odrobinę antypiany. Jak za dotknięciem różdżki bąbelki szlag trafił :D Drożdże niemrawo zaczęły pracować gdzieś po 20 godzinach przy temperaturze 23*C. Teraz, prawie po 30 godzinach tempo pracy :dupa: nie urywa. Może to jednak dobrze?
Teraz powiedzcie co z tym zrobić po fermentacji. Gotować mam zamiar w kotle z płaszczem. Łatwo go umyć, nie przypali się. Odpęd mam zamiar zrobić na kolumnie półkowej, sam środek powinien być najlepszy, więc odstawię do mieszania. Resztę na spirytus w drugim odpędzie. Klarować to czernidło po fermentacji, czy nie? Będzie widać, że sklarowało, czy lać całość do kotła zaraz po fermentacji bez klarowania?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 2 gru 2018, 19:30
autor: kmarian
Szkoły są różne. Jeśli poczekasz 1 - 3 dni po fermentacji to nastaw się trochę wyklaruje (osad nieco opadnie). Poznasz to po kolorze, fermentująca melasa jest matowa nieco szara, jak zacznie się klarować to zrobi się szklista czarna.
Destylacja w płaszczu jest dobrym rozwiązaniem.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 3 gru 2018, 09:25
autor: masterpaw2
@psotamt, przede wszystkim odgazuj nastaw(oczywistość), wystaw go na działanie grudniowych temperatur (doba powinna wystarczyć), zlej znad osadu, i do gara :ok: