Strona 1 z 16

DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 19 mar 2012, 17:19
autor: radius
Witajcie smakosze :D
Przedstawiłem kiedyś przepisy na domową whisky, dziś chciałbym zaprezentować przepisy na domowy rum. Może ktoś skorzysta :lol:

RUM I

2 kg melasy trzcinowej
4 kg cukru trzcinowego
25 litrów wody

Melasę i cukier rozpuścić w 5 litrach gorącej wody. Dopełnić do 25 litrów zimnej wody.
Dodać do nastawu saszetkę węgla aktywnego w płynie, w celu absorbcji zanieczyszczeń wytwarzanych przez drożdże podczas procesu fermentacji.
Gdy temperatura nastawu osiągnie 25-28*C, dodać drożdże Rum Turbo . Drożdże najlepiej pracują w temperaturze 22-28*C.
Nie używać rurki fermentacyjnej!
Po zakończonej fermentacji dodać do nastawu środek klarujący Turbo Klar.
Destylować najpóźniej po 24 godzinach nawet jeżeli nastaw jest jeszcze trochę mętny.
Dla rumu idealna moc destylatu to 84-88%. Resztę przeznaczyć do kolejnej destylacji.
Rozcieńczyć destylat do 45% i odstawić na co najmniej jeden miesiąc.

RUM II

10 kg cukru trzcinowego nierafinowanego
20 litrów wody
Drożdże Turbo Rum

W 10 litrach gorącej wody, rozpuścić cukier. Uzupełnić resztą zimnej wody.
Gdy temperatura nastawu osiągnie ok. 25*C, rozsypać po powierzchni drożdże, odczekać 15-20 minut a następnie dobrze wymieszać.
Fermentacja trwa od 5-7 dni.
Przedestylować i odstawić na 30 dni, wstrząsając destylatem raz dziennie.

RUM III

6 kg melasy trzcinowej
2 kg cukru trzcinowego
20 litrów wody
0,5 kg startych ziemniaków
50 gramów drożdży gorzelnianych

Dzień 1-szy;
2 kg melasy i 1 kg cukru rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do 30*C i dodać uwodnione drożdże celem rozpoczęcia fermentacji.
Do nastawu włożyć umieszczone w muślinowym woreczku ugotowane i rozdrobnione ziemniaki.

Dzień 2-gi;
Do nastawu dodać 2 kg melasy i 1 kg cukru. Dobrze wymieszać.

Dzień 3-ci;
Dodać do nastawu kolejne 2 kg melasy rozpuszczone w 10 litrach wody i wymieszać.

Po skończonej fermentacji, przedestylować i zaprawić karmelem.

RUM IV

25 litrów wody
5 kg melasy
6 kg cukru
Drożdże Turbo 48

Rozpuścić cukier i melasę w 10 litrach gorącej wody. Uzupelnić resztą zimnej wody i wymieszać. Gdy temperatura nastawu osiągie ok. 25*C, dodać drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną.
Po destylacji, w celu otrzymania SPICED RUM dodać do destylatu następujące składniki:
1 litr destylatu ok. 45%
1 laska wanilii
1 posiekana laska cynamonu
5 jagód ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1/2 gwiazdki anyżu
1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
5 cm korzenia imbiru
skórka z 1/4 pomarańczy.
Macerować od 5-15 dni w zależności od smaku.

RUM V

5 kg cukru trzcinowego
20 litrów wody
100 ml. miodu
50 gramów drożdży gorzelnianych
Pożywka dla drożdży
Sok z 1/2 cytryny

Rozpuścić składniki w wodzie, dodać uwodnione drożdże, pożywkę i sok z cytryny.
Po skończonej fermentacji przedestylować.
Smacznego życzę - Radius :odlot:

P.S.
Dodatkowe przepisy :ok:
Domowy rum spiced.
Składniki:
1 gwiazdka anyżu
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
2 goździki w całości
1 strąk kardamonu
2 całe nasiona gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru, pokrojonego w plastry
2 skórki pomarańczy
4 szklanki złotego rumu
Składniki macerujemy 5-7 dni.

Jesienny rum spiced.
Składniki:
1 gwiazdka anyżu
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
2 goździki w całości
2 nasiona gałki muszkatołowej
1 kawałek imbiru, pokrojony
1 szklanka cydru jabłkowego
3 szklanki złotego rumu
Macerujemy 24 godziny.

Rum kawowy.
Składniki:
1 pomarańcza
44 ziarna kawy
1 szklanka cukru
2 laski wanilii
1 laska cynamonu
4 szklanki złotego rumu
Pomarańczę "nadziewamy" ziarnami kawy i wraz z pozostałymi składnikami, zalewamy rumem. Macerujemy 44 dni :)

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 19 mar 2012, 19:53
autor: ziom_al_2009
Witaj RADIUS.
Jestem początkującym psotnikiem stąd moje pytanie.
Nastaw przedestylować czyli w przypadku Aabratka przepuścić na otwartym refluxsie.
Pozdrawiam :punk:

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 19 mar 2012, 20:39
autor: radius
Destylację najlepiej przeprowadzić na pot stillu (najlepszy byłby alembik). Jeżeli na kolumnie to bez refluksu, czyli pełnym odbiorze destylatu.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 19 mar 2012, 23:05
autor: szabix
Destylacja na kolumnie ma tę przewagę, że mamy możliwość dokładnego odbioru przedgonów. Następnie postępujemy wg potrzeb i upodobania.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 20 mar 2012, 10:40
autor: ziom_al_2009
Dzięki Koledzy
Napewno skorzystam z przepisów i cennych porad.
Nara

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 24 mar 2012, 10:11
autor: radius
Jeszcze słów kilka o rumie i nowe przepisy.
W dawnych koloniach francuskich produkowano dwa rodzaje rumu - jeden z melasy tzw. "INDUSTRIEL" i drugi bezpośrednio z soku trzcinowego "AGRICOLE".
W przepisie z 1881 r. zalecano użycie 1,5 funta (ok. 800g) melasy na galon (amerykański - ok. 3,8 l) wody. To dawało ok. 5% zawartości cukru w nastawie. Aby uzyskać procentową zawartość cukru taką jak w soku trzcinowym, zalecano użyć 1 szklankę białego cukru, 1/3 szklanki melasy i 7 szklanek wody. To dawało ok. 15% zawartość cukru w nastawie.

Oto przepisy;

RUM INDUSTRIEL
4 kg melasy
20 l wody
50 g drożdży gorzelnianych
20 g pożywki

RUM INDUSTRIEL (produkcja domowa)
4 kg melasy
4 kg białego cukru
20 l wody
Drożdże RUM TURBO

RUM AGRICOLE (brazylijski Cachaca)
3 kg białego cukru
1 kg melasy
20 l wody
50 g drożdży gorzelniczych
20 g pożywki

RUM AGRICOLE (produkcja domowa)
5.5 kg białego cukru
1,5 kg melasy
20 l wody
drożdże RUM TURBO

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: piątek, 17 sty 2014, 22:22
autor: Kamal
@radius przeglądając tematy o rumie, ciekawi mnie od dłuższego czasu ten przepis. I tak się zastanawiam, czy drożdże przerobią tyle cukru w tak małej ilości wody?
radius pisze: RUM II

10 kg cukru trzcinowego nierafinowanego
20 litrów wody
Drożdże Turbo Rum

W 10 litrach gorącej wody, rozpuścić cukier. Uzupełnić resztą zimnej wody.
Gdy temperatura nastawu osiągnie ok. 25*C, rozsypać po powierzchni drożdże, odczekać 15-20 minut a następnie dobrze wymieszać.
Fermentacja trwa od 5-7 dni.
Przedestylować i odstawić na 30 dni, wstrząsając destylatem raz dziennie.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: piątek, 17 sty 2014, 22:50
autor: jakub2001
Cukier nierafinowany to w dużej części melasa więc zawiera mniej cukru w cukrze.
Powinny dać radę.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 18 sty 2014, 06:58
autor: Rusin
A czy do rumu można wykorzystać melasę wędkarską?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 18 sty 2014, 12:01
autor: wawaldek11
Jak nie pachnie rybami, to można :mrgreen:

Jeśli z trzciny cukrowej, to się nadaje.
Ile kosztuje taka melasa? Bo wydaje mi się, że będzie droga.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 18 sty 2014, 13:16
autor: Rusin
Nie wiem ile kosztuje bo już nie wędkuje.
Ale raczej będzie z buraków.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 18 sty 2014, 20:09
autor: Kamal
jakub2001 pisze:Cukier nierafinowany to w dużej części melasa więc zawiera mniej cukru w cukrze.
Powinny dać radę.
Zgodzę się z Tobą, ale w 50%. Ponieważ cukier trzcinowy nierafinowany, jest ciemny i jasny. Jeżeli nastawimy na ciemnym, to może i przerobią, jest tam dużo melasy. Ale jeśli na jasnym to już wątpię. W jasnym, jest bardzo mało melasy, czyli drożdże mogą nie dać rady.


@Rusin jak z buraków, to nawet nie warto nastawiać.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: środa, 12 lut 2014, 16:41
autor: bubbles
Witam!
Mam pytanie odnośnie melasy: Czym różni się melasa sypka od tej gęstej "płynnej"? Której używać? Która lepiej się rozpuszcza? Pytam, ponieważ znalazłem sypką i płynną, a różnią się znacząco ceną.
Pozdrawiam!

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: czwartek, 13 lut 2014, 20:41
autor: Kamal
Sucha daje większy aromat. Ale spokojnie możesz używać płynnej, sam na razie na takiej robię.
Rozpuszczalność, mhm..., wydaje mi się, że obydwie dobrze się rozpuszczają. :)

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: czwartek, 27 lut 2014, 21:46
autor: gr000by
RUM ZŁOTY KAWOWY
Do 2 litrów 45-50% rumu (uzyskanego w dowolny sposób zgodny z własnymi upodobaniami) dodajemy:
- płaską łyżeczkę płatków dębowych średnio pieczonych;
- kopiatą łyżkę rodzynek, uprzednio sparzonych wrzątkiem;
- karmel z 50g cukru;
- 10-12 świeżych (niezwietrzałych) ziaren kawy.
Wszystkie składniki zalewamy rumem i trzymamy w ciepłym miejscu przez 5-20 dni, w zależności od upodobań smakowych. Po tym czasie zlewamy alkohol i filtrujemy przez filtr do kawy. Trunek dojrzewa niezbyt szybko.

RUM KOKOSOWY
Do 1 litra 35-40% rumu (uzyskanego w dowolny sposób zgodny z własnymi upodobaniami) dodajemy:
- 60-70g wiórek kokosowych;
- 40-60g cukru (najlepszy jest trzcinowy);
- płaską łyżeczkę cukru wanilinowego;
- kilka kropli soku z cytryny.
Wiórki kokosowe zalewamy rumem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni (nie dłużej, bo alkohol nabiera gorzkich posmaków). Zlewamy rum z kokosa (można odcedzić sitkiem), filtrujemy przez filtr do kawy i dodajemy pozostałe składniki. Trunek dość szybko dojrzewa.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: piątek, 28 lut 2014, 20:44
autor: Kamal
Ja bym w rumie kokosowym, zamiast soku z cytryny dał sok z limonki. On dla mnie ma bogatszy smak, i nawet lepiej komponuje się w drinkach, niż sok cytrynowy.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 25 lis 2014, 14:43
autor: Krisso
Nie śmiejcie się, ale znalazłem na popularnym portalu aukcyjnym melasę trzcinowo-buraczaną, w cenie 17 zł za 2,5 kg, czy z czegoś takiego wyszedłby przyzwoity rum?
W nazwie pisze, że jest dla "ryb i koni" :)))

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 25 lis 2014, 17:23
autor: gr000by
Jak jest tam chociażby trochę buraka to szkoda marnować swój czas - jak melasa na rum, to tylko trzcinowa.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: środa, 26 lis 2014, 09:50
autor: Czarny79
Sprawdziłem przepis na rum kokosowy gr000bego. Leżakuje około miesiąca. Po dodaniu cukru trzcinowego i waniliowego trochę zmętniał, ale podwójna filtracja przez filtry do kawy pomogła. Smak, zapach rewelacja. Próbowało kilka osób - wszystkim smakuje. Polecam przepis!

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 16 gru 2014, 14:08
autor: bakers19
Witam. Następny ciekawy przepis na forum jak skończę działać z kukurydzą biorę się za rum :) o efektach poinformuje. Pozdrawiam

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: środa, 4 maja 2016, 16:16
autor: pepolek
Witam kolegów,poniżej zamieszczam przepis na rum z tzw melasy koziej:
2,5 l melasy trzcinowej(ok 3,5kg)
4,5-5 kg glukozy
drożdże rum distiller's yeast lub inne do rumu
laska wanilii
150-200 g. wiórków kokosowych
węgiel aktywny w płynie lub granulacie
wszystkie składniki zalać gorącą wodą wymieszać do rozpuszczenia glukozy i uzupełnić zimną wodą do pojemności 25l.Fermentacja następuje dosyć szybko,po ok.5 dniach,blg mojego nastawu zatrzymało się na 3(niecukry). Część nastawu przepuściłem na pot stillu część na aabratku,dla mnie zdecydowanie lepszy był ten z kolumny delikatny,waniliowo-rumowy oczywiście po rozcieńczeniu.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: środa, 4 maja 2016, 23:32
autor: chprzemo
pepolek pisze: [...]wszystkie składniki zalać gorącą wodą [...]

Drożdże też proponujesz potraktować gorącą wodą? Ja takich rad bym raczej na forum nie dawał bo już na początku pobytu na forum możesz spotkać się z ostrą krytyką :D

ps. Węgla aktywnego też bym nie używał bo może za bardzo oczyścić nastaw....

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: czwartek, 5 maja 2016, 09:13
autor: pepolek
No drożdże to chyba sprawa oczywista, ale tak masz rację, wszystko oprócz drożdży, węglą użyłem w granulacie, zapach melasy jest bardzo intensywny, tak że po destylacji na pot stillu wychodzi jeszcze bardzo rumowy.

Więcej staranności w pisaniu - MANOWAR

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 15 maja 2016, 11:30
autor: A@H@K
Koledzy od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia mojego pierwszego rumu. Posiadam taki oto zestaw. Obrazek Obrazek
-5l melasy
-5kg cukru trzcinowego nierafinowanego
-drożdże Turbo rum firmy Prestige

Proszę o podpowiedzi doświadczonych kolegów w jaki sposób skonfigurować nastaw abym mógł po raz drugi nastawić także na dundrze? Dodam, że do dyspozycji mam balon 54l.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 16 maja 2016, 01:16
autor: boxer1981228
To masz idealny zestaw na ten balon. Ja takie proporcje zawsze robiłem na 2 wiadra 25l. Tylko nie pamiętam czy było 5 czy 6 kg cukru. Ale chyba 6kg. Taki zestaw 7.26 kg melasy i 6kg cukru dawało mi idealne 26 blg w około 50l nastawie.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 16 maja 2016, 08:30
autor: Szlumf
Melasa może się różnić zawartością cukru. Bezpieczniej rozpuścić w wodzie melasę, zmierzyć blg i dodać odpowiednią dla docelowego blg ilość cukru. Jeżeli pełna dawka cukru może dać zbyt duże blg początkowe to dodawać cukier na raty w trakcie fermentacji.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 16 maja 2016, 10:04
autor: scrabie
Ja bym jeszcze dodał połowę mniej drożdży niż zaleca producent, drożdże turbo zawsze pozostawiają gorszy smak, więc lepiej dac mniej, a niech długo Popracują

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 16 maja 2016, 11:21
autor: boxer1981228
Akurat ta melasa Black Treacle chyba się nie różni i u wszystkich producentów jest podobnie. Ale oczywiście jak najbardziej jest wskazane użycie cukromierza.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 16 maja 2016, 11:36
autor: A@H@K
Oczywiście cukromierza użyję (26blg?). Połowa paczki drożdży.
Cukier do melasy tylko trzcinowy rozumiem? - inwertować?
Trochę wybiegnę do przodu... Czy gdy już będę miał dunder to następnym razem używać też cukru trzcinowego czy robić inwert z białego?

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 16 maja 2016, 18:05
autor: boxer1981228
Ja tam zawsze dawałem tyle drożdży ile zaleca producent. Melasa to dość odporny materiał wiec na tym akurat nie ma co żałować. Cukru nie inwertuj i dawaj tylko trzcinowy, demerara albo Muscovado. A jak już się uparłeś na ten dunder to na pierwsze nastawu nie dawaj go za dużo, zacznij od 25-30 %. Potem ewentualnie będziesz dodawał więcej. Ja przestałem robić rum z dundrem ale na dundrze robiłem recykling. Do całego dundru co został po gotowaniu dawałem zwykłego białego, tyle żeby było 26 blg i ponownie fermentowałem. I wychodził całkiem fajny rum recyklingowy a potem z niego robiłem albo Canadian Spiced albo kokosowy :) Przepisy są na forum.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 16 maja 2016, 18:19
autor: A@H@K
Właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałem. Dziękuję. Zrobię tak jak radzisz.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 16 maja 2016, 20:02
autor: scrabie
Nie przesadzaj, zarówno bajanusów jak i cobra rum dawałem pół i wszystko działa. Niejednokrotnie chłopaki pisały, że drożdże turbo zostawiają ostry posmak, ja sam to sprawdziłem i potwierdzam

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 16 maja 2016, 23:07
autor: boxer1981228
Ostry posmak destylatu to raczej przed lub pogon. Robiłem na cobrach kilka razu i nigdy nie wyszedł piekący destylat. A po to są turbo żeby było turbo :)

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 17 maja 2016, 07:42
autor: scrabie
Sprawdź sobie, że jeśli dasz mniej drożdży i będą pracowały powoli, otrzymasz lepszy i bardziej aromatyczny trunek, wiele osób o tym pisało

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 17 maja 2016, 11:29
autor: boxer1981228
A to nie tak że drożdże się namnażają w nastawie ;) dopóki mają tlen a dopiero potem biorą się za konsumpcję słodyczy? Robiłem i tak i tak, nie zauważyłem żadnej różnicy w destylacie. Jedynie okres fermentacji się wydłużał przy mniejszej ilości drożdży.

Edit:

Ja to bym się raczej skupił na temperaturze w jakiej fermentuje nastaw niż na ilości początkowej drożdży. Bo to już na pewno ma znaczenie czy fermentowałeś w 15 stopniach czy 22 stopniach, mówię oczywiście o temperaturze otoczenia.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 17 maja 2016, 13:01
autor: scrabie
Oczywiście, że ma znaczenie, ja zawsze fermentuje w niskiej. Drożdże się namnazaja niezależnie od tego czy dasz pół paczki, czy całą. Ja generalnie nie jestem zwolennikiem drożdży turbo do smakówek, bo mają wpływ na smak destylatu. Lepiej na normalnych drożdżach, powoli i cieszyć się smakiem. Wysłałem kamalowi próbkę destylatu jabłkowego z dębem i ma ostry posmak, był robiony na drożdżach turbo. Destylat na bayanusach był zdecydowanie łagodniejszy. Nie mniej jednak, autor tematu zrobi jak uważa.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 17 maja 2016, 13:18
autor: boxer1981228
A jeszcze lepszymi drożdżami są DistilaMax SR :) Sprawdziłem i polecam ;) http://destylacja.com/pl/p/DistilaMax-SR/2036

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 17 maja 2016, 13:42
autor: A@H@K
-7,26kg melasy trzcinowej
-5kg cukru trzcinowego nierafinowanego
dopełnieniem do 45l
blg 27, więc dodałem jeszcze 5l wody i jest 21blg - pół paczki drożdży i już chłopaki pracują.

Czy dodać jeszcze syropu z cukru trzcinowego aby podnieść blg do 26? Czy może tak pozostać?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 17 maja 2016, 19:31
autor: seneka
Z drożdżami jest tak że lepiej jeśli jest ich za dużo niż za mało. Nie bez kozery w piwowarstwie domowym istotna jest wielkość startera do poszczególnych gatunków piw. Kluczowa oczywiście jest teperatura fermentacji lepiej ciut za niska niż za wysoka. Ewentualnie podnosi sie powoli temeraturę po paru dniach fermentacji żeby drożdże zjadły to co miały zjeść :D

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: wtorek, 17 maja 2016, 22:42
autor: Kamal
@A@H@K może tak pozostać. :D
K.