Strona 1 z 2

Pytanie o melase

: piątek, 10 wrz 2021, 16:07
autor: Balibar
Witam czy ktoś używał tej melasy?
https://m.olx.pl/d/oferta/melasa-trzcin ... Cm9nX.html

Re: Pytanie o melase

: piątek, 10 wrz 2021, 17:11
autor: psotamt
Tak, jest OK.

Re: Pytanie o melase

: piątek, 10 wrz 2021, 17:46
autor: dzozef
Też używałem, na rum się nadaje.

Re: Pytanie o melase

: sobota, 11 wrz 2021, 14:21
autor: Skir
Potwierdzam. rzetelny dostawca, tania przesyłka, mozliwy odbiór osobisty

Re: Pytanie o melase

: sobota, 11 wrz 2021, 23:17
autor: MASaKrA_Domingo
Potwierdzam. Ponad 300kg odebrane od rybaka i melasa jest naprawdę dobra.

Re: Pytanie o melase

: środa, 19 kwie 2023, 18:05
autor: arfi
Mając wśród przyjaciół dwóch może miłośników rumu (i ja), zamówiłem właśnie pierwsze 25 kg melasy z linku powyżej. Czekam na przesyłkę. Czytam wątki związane z rumem od kilku dni. I nadal nic nie wiem. Doradźcie proszę najlepszą Waszym zdaniem recepturę: na czystej melasie czy dosładzane cukrem trzcinowym (tego trochę też mam).

Re: Pytanie o melase

: środa, 19 kwie 2023, 18:49
autor: boxer1981228
Sam sobie odpowiedziałeś. Czysta melasa i nic więcej. Poczytaj o metodzie dundrowej czyli o nastawianiu kolejnego nastawy na dundrze po wcześniejszym gotowaniu. U mnie dało to najlepsze efekty. https://alkohole-domowe.com/forum/rum-p ... t9773.html

Re: Pytanie o melase

: środa, 19 kwie 2023, 19:23
autor: Góral bagienny
:witam: Wszystko zależy od sprzętu który masz.
Ja destylowałem na alembiku i pomimo dodania kg cukru trzcinowego rum wyszedł bardzo aromatyczny.

Re: Pytanie o melase

: środa, 19 kwie 2023, 19:34
autor: Skir
ja uważam, że cukier trzcinowy podbija aromat melasy jeszcze bardzie. oczywiście w proporcji 1/4 cukru max. i wykorzystaniu dundru!!! Dunder kolejny warto potem jeszcze w nawet do cukru!

Re: Pytanie o melase

: środa, 19 kwie 2023, 20:19
autor: wawaldek11
Chyba dużo zależy od melasy. Glinojecka miała b. mocne aromaty i nawet dunder z glukozą dawał niezły rum. Sama melasa była trudno fermentowalna, to dodawałem trzcinowego cukru. Trzeba wysysać aromaty do końca ;)
Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusu :mrgreen: I jest porównywalna z Paschalną z polmosu Bielsko Biała.

Re: RE: Re: Pytanie o melase

: środa, 19 kwie 2023, 20:29
autor: Carl
wawaldek11 pisze: Teraz nawet śliwowicę II gatunku robię z aromatycznego wywaru i dolanego dobrego spirytusu :mrgreen: I jest porównywalna z Paschalną z polmosu Bielsko Biała.
Czy możesz coś więcej o tym napisać?Przy destylacji śliwowicy I gat. ciągniesz do zera, czy po sercu dolewasz spiryt?



Wystukane z Tapatalka

Re: Pytanie o melase

: środa, 19 kwie 2023, 22:04
autor: kamilasta
Ja robię dwa nastawy z wiaderka melasy.
1. Połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, drożdże coobra rum. Po fermentacji destyluje jeden raz i zostawiam.
2. Druga połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, dunder z pierwszego nastawu, uzupełniam wodą do około 45 litrów, drożdże coobra rum. Przepuszczam raz.
Potem łączę obie surówki i puszczam drugi raz na gotowo.
Wychodzi bardzo aromatyczny trunek, ale wymaga czasu, żeby dojrzeć. Ja lubię rum "spiced", słodkawy i z dużą ilością przypraw, więc skracam leżakowanie. No, ale to już moje osobiste preferencje.
Natomiast na dundrze z drugiego nastawu zatarlam QQ. Wyszło coś naprawdę fajnego. Z tym, że ten trunek już dałam do leżakowania z kostkami dębowymi mocno palonymi i bez żadnych przypraw. Coś czuję, że będzie hit :)

Re: Pytanie o melase

: środa, 19 kwie 2023, 22:28
autor: arfi
Wiaderko melasy? Ile to?

Re: Pytanie o melase

: środa, 19 kwie 2023, 23:07
autor: Kamal
W wiadrze 20L to przeważnie 25kg (warunki dostawy).
1l to ~1,4kg.
K.

Re: RE: Re: Pytanie o melase

: czwartek, 20 kwie 2023, 14:46
autor: wawaldek11
Carl pisze:Czy możesz coś więcej o tym napisać?Przy destylacji śliwowicy I gat. ciągniesz do zera, czy po sercu dolewasz spiryt?
Przy pierwszej praktycznie do zera. Po przestudzeniu wlewam na 35-40 l wywaru ok. 3,5 l spirytusu 96%. Wlałem kiedyś 5l, ale rzadziak wyszedł. Końcówka leci już niefajna - kompot i powidła.

Re: Pytanie o melase

: czwartek, 20 kwie 2023, 14:59
autor: kamilasta
Przepraszam, wyraziłam się mało precyzyjnie.
Wiaderko melasy - 22,5 kg
Jak kupowałam coś takiego (na Allegro była promka), ale wiem, że wskazany przez Ciebie sprzedawca ma dobre opinie.

Re: Pytanie o melase

: czwartek, 20 kwie 2023, 16:24
autor: arfi
kamilasta pisze:Ja robię dwa nastawy z wiaderka melasy.
1. Połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, drożdże coobra rum. Po fermentacji destyluje jeden raz i zostawiam.
2. Druga połowa wiaderka, 1,5 kg cukru trzcinowego, dunder z pierwszego nastawu, uzupełniam wodą do około 45 litrów, drożdże coobra rum. Przepuszczam raz.
Rozumiem, że pierwsze wiaderko też uzupełnisz do 45 l?
Ile dundru dodajesz do 2. nastawu?

Re: Pytanie o melase

: czwartek, 20 kwie 2023, 18:30
autor: kamilasta
Tak. Oba nastawy robię na 45 l. Mam 50 litrowy zbiornik, więc robię płynu na jeden wsad.
Do drugiego nastawu daję około 30 litrów dundru i dopełniam wodą. Może trochę za dużo, ale za to mam "kumulację" aromatu.

Re: Pytanie o melase

: środa, 3 maja 2023, 22:24
autor: arfi
Zrobiłem pierwszy nastaw na rum: w dobrze podgrzanej wodzie rozmieszałem 5 l melasy (ok. 7 kg). By dojść do 23 BLG musiałem dodać 2 kg cukru trzcinowego. Uzupełniłem do 25 l wodą o po wystudzeniu dodałem uwodnione drożdże (bayanus g995). Ruszyły po ok. dwóch dobach.
Zbiornik mam bez płaszcza, KEG 30 l z dwiema grzałkami: 2 i 1,5 kW. Czy duże jest prawdopodobieństwo ich przypalenia? Mogę grzać normalnie czy tylko jedną, która jest z regulacją mocy? Jeśli tak, to jaką mocą?

Re: Pytanie o melase

: środa, 3 maja 2023, 22:46
autor: Góral bagienny
Jeżeli chcesz grzać mocą 3.5kw to mieszadło w kociołku i mieszaj do 75 stopni w kegu.
Wtedy nic się nie przypali :ok:

Re: Pytanie o melase

: środa, 3 maja 2023, 23:09
autor: arfi
To nie będzie łatwe, mam mały wlew, 1 1/4". Już łatwiej będzie przez złącze kolumny jakimś wąskim mieszadełkiem. Trzeba będzie spróbować ;)

Re: Pytanie o melase

: środa, 3 maja 2023, 23:15
autor: Góral bagienny
O tym mówię :ok:
Ja zakładam aparaturę przy 75-80 stopniach :D
Dobra wentylacja musi być bo strasznie capi :?

Re: Pytanie o melase

: środa, 3 maja 2023, 23:55
autor: moszeusz
Rozgrzewałem na 4 kW bez płaszcza. O ile w destylacie nie czuć spalenizny, to grzałki musiałem dokładnie czyścić, bo zostały pooblepianie czarnym czymś. To coś relatywnie łatwo schodziło, także wystarczyło nawet silnym strumieniem wody przepłukać + delikatne mechaniczne wzruszenie i było ok.

Re: Pytanie o melase

: czwartek, 4 maja 2023, 09:19
autor: psotamt
arfi pisze:Czy duże jest prawdopodobieństwo ich przypalenia?
Żadne. Nastaw z melasy i cukru daje się łatwo klarować, choć tego nie widać. Po zakończeniu fermentacji jakiś środek klarujący i robić dokładnie jak z nastawem z cukru. Ściągać wężykiem do kotła, na dnie zostanie osad z drożdżowej padliny.
Na rum choć destylowałem na półkach, gotowałem tylko w kotle bez płaszcza.

Re: Pytanie o melase

: piątek, 5 maja 2023, 08:36
autor: Doody
Mam dokładnie odwrotne zdanie niż @psotamt ;)
U mnie zawsze po odpędzie (choć grzałem z niewielką mocą) grzałki czarne, przypalone do wykręcenia i mycia. Choć zapach przypalenia nie przechodzi tak do destylatu jak w przypadku zbóż.

Re: Pytanie o melase

: piątek, 19 maja 2023, 17:57
autor: arfi
Po równo dwóch tygodniach nastaw skończył pracę. Przelałem do naczynia ze spustem na dole by ułatwić sobie zlanie znad osadu. Mam wrażenie, że ładnie się sklaruje - już było trochę osadu. Nie mogę się doczekać pierwszego puszczenia na rurę ;)
PS Bardzo fajny zapach ma ten nastaw, a w smaku wyczuwam jakby nutę podpiwka (a może mi się wydaje - kiedy go ostatni raz piłem ??) albo kwasu chlebowego.

Re: Pytanie o melase

: wtorek, 23 maja 2023, 19:03
autor: arfi
Wczoraj zrobiłem odpęd. Zaskakuje wydajność: prawie 6 l surówki ponad 50%. Nawet fajnie pachnie, znam takich co już by to pili ;)
Dunder po wystudzeniu ok 10 BLG - rozpuściłem w nim 5 l melasy na kolejny nastaw - BLG ~23. Chyba nie ma potrzeby dodawać cukru?

Edit: grzałem pełną mocą, do 70° lekko jedynie mieszając przez wlew. Na grzałkach nie ma osadu :)

Re: Pytanie o melase

: wtorek, 23 maja 2023, 20:15
autor: Kamal
Będzie miało ciężej pracować ;)
To uzyskasz jakieś 2L rumu 50%

Melasa z cukrowni ma przeważnie 42% cukru.
Aby mieć większy uzysk, trzeba by używać melasy mniej wyekslaptowanej.
K.

Re: Pytanie o melase

: wtorek, 23 maja 2023, 21:51
autor: arfi
Czyli sugerujesz dodać cukru, ile?

Re: Pytanie o melase

: wtorek, 23 maja 2023, 23:34
autor: Kamal
Nie sugeruję (pierwsze zdanie) ;)
Musiał byś z cukrem dodać wody, aby zbić blg.
K.

Re: Pytanie o melase

: środa, 24 maja 2023, 23:13
autor: arfi
Dodałem ledwie kilogram cukru trzcinowego a BLG wzrosło do 28. Dałem za dużo dundru? Czy dobrym wyjściem będzie podzielenie na dwa pojemniki i uzupełnienie cukrem/melasą do BLG ~23? Czy zostawić z tak wysokim?

Re: Pytanie o melase

: czwartek, 25 maja 2023, 03:48
autor: Kamal
Drożdże przerobią, ale dłużej.
Rozdzielając na 2, będą miały lżej pracować. Możesz też dodać wody ;).
Używałem kiedyś 80%/100% dundru, ale doczytałem, że na Jamajce stanowi on 40%. I celują w nastaw w okolicy 15BLG. I zmieniłem trochę podejście. Nastaw im dalej, to BLG już nie rośnie tak szybko w wywarze. Choć nie mówię, że całkowicie odszedłem od wykorzystywania całego dundru.
Wywaru nie używa dużo destylarni, większość zdecydowana, go poprostu utylizuje w kontrolowanych warunkach.
K.

Re: Pytanie o melase

: środa, 31 maja 2023, 16:32
autor: arfi
Podzieliłem na dwa pojemniki, dolałem wody, jeszcze nieco melasy i 1 kg cukru (BLG <23), świeże drożdże i... nie chcą ruszyć :(
A minęło już kilka dni.

Re: Pytanie o melase

: czwartek, 1 cze 2023, 22:45
autor: Kamal
Napowietrzyłeś? Drożdże były dobre?
K.

Re: Pytanie o melase

: piątek, 2 cze 2023, 17:36
autor: arfi
Świeże, z tej samej paczki. Uwodniłem, wlałem i zamieszałem. Może za mało. Dzisiaj rano nadal nic nie chodziło. Może zadam jakieś inne drożdże (aktualnie bayanus)?

Re: Pytanie o melase

: sobota, 3 cze 2023, 00:00
autor: Kamal
Napowietrz i daj bayanus ;), te sobie praktycznie ze wszystkim radzą.
K.

Re: Pytanie o melase

: sobota, 3 cze 2023, 00:06
autor: Góral bagienny
:scratch: Czytaj dokładnie bo kolega dał bayanusy :hammer:
Jedyny problem jaki widzę to za duży dodatek dundru :scratch:
Wtedy trzeba trochu ponapierdzielać wiertarką by napowietrzyć lub ph się nie spodobało bayanusom.

Re: Pytanie o melase

: sobota, 3 cze 2023, 08:43
autor: Kamal
Zrozumiałem, że aktualnie mu zostały bayanusy. ;)
K.

Re: Pytanie o melase

: sobota, 3 cze 2023, 09:07
autor: arfi
Do jednego nastawu dodałem już fermiole, też bezskutecznie :(
Dzisiaj rano mocno napowietrzyłem, zobaczę co dalej. Może faktycznie to było przyczyną, nastawy zamknięte rurką - brak dostępu powietrza.

Re: Pytanie o melase

: niedziela, 4 cze 2023, 08:33
autor: dynio
Góral ma rację. Miałem ten sam problem. Przyczyną była za duża ilość dundru do nastawu i zmiana drożdży tu nic nie pomoże.
Zbyt kwaśne środowisko dla drożdży, musisz to jeszcze rozcieńczyć