Strona 1 z 1

Spiced rum, autorska receptura

: czwartek, 2 lip 2020, 00:11
autor: srbeny
Forum na temat rumu trochę kuleje, a żeby znaleźć dobry przepis na spiced rum to już w ogóle trzeba się postarać. Otwieram więc wątek, publikuję swój przepis i zapraszam do dyskusji oraz dzielenia się swoimi przepisami, czy spostrzeżeniami.
Przepis powstał na podstawie kilku prób, przeanalizowanych przepisów w internecie, którym jednak zawsze brakowało "tego czegoś" i w takiej formie podchodzi mi najbardziej.

Z góry informuję, iż nie jest to przepis z przeznaczeniem do leżakowania 10 lat w beczce. Raczej forma dla niecierpliwych :D
Składniki na 1,5l urobku:
8g płatków dębowych medium
8 goździków
4 ziarna jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu syczuańskiego
skórka z 1/3 limonki, bez albedo
laska cynamonu wielkości palca wskazującego
mała laska wanilii, rozcięta i wywinięta
łyżeczka melasy
duża szczypta kurkumy


Do gąsiora wsypujemy wszystko jak leci i zalewamy rumem (w moim przypadku z melasy). Mieszać kilka razy dziennie.
Kilka uwag:
- Laska wanilii szybko oddaje swój aromat, polecam kontrolować i wyciągnąć w miarę szybko, bo można przedobrzyć. Ja trzymałem swoją 3 dni.
- Melasa zabarwia nam trunek
- Kurkuma może wydawać się dziwnym składnikiem, natomiast powoduje żółte refleksy w szkle i dodaje odrobiny pikantności. Należy z nią uważać, bo łatwo przegiąć. Najlepiej wsypać jako ostatni składnik, odrobinę mniej, zamieszać i sprawdzić kolor. Powinien delikatnie błyszczeć na żółto przy mieszaniu. Składnik must have!
- Trunek po tygodniu nie zmienia już stanowczo swojego smaku. Jeśli komuś zależy na bardziej beczkowym posmaku, może zlać bez przypraw, wyciągnąć część płatków dębowych i odstawić do dalszego macerowania.
106483880_280399660039753_954756312801058033_n.jpg

Re: Spiced rum, autorska receptura

: piątek, 3 lip 2020, 11:10
autor: ArkuS_One
Ciekawa sprawa.
Jakiego woltarzu destylat użyłeś i z czego?

Re: Spiced rum, autorska receptura

: piątek, 3 lip 2020, 19:04
autor: srbeny
Wybacz, nie napisałem. Rozrobione do 45%. Rum własny na melasie.

Re: Spiced rum, autorska receptura

: sobota, 4 lip 2020, 22:17
autor: wilkołek
Dzięki. Mam parę litrów urobku jakieś 70% i teraz rozważam co dalej. Osobiście już tylko melasa, smak jak dla mnie nie do pobicia.

Re: Spiced rum, autorska receptura

: sobota, 4 lip 2020, 23:00
autor: .Gacek
A oprócz melasy jaki cukier? Pytam z ciekawości bo po moich próbach zwykły buraczany się nie nadaje... Natamiast trzcinowy daje lepszy efekt ale dalej cena mnie przeraża.

Re: Spiced rum, autorska receptura

: poniedziałek, 6 lip 2020, 12:03
autor: srbeny
Masz na myśli do dosłodzenia, czy z czego nastaw? Bo rumu już niczym nie dosładzam, zaś nastaw zrobiłem na 4kg melasy 2kg cukru trzcinowego i 0,5kg Muscovado, bo akurat miałem.

Re: Spiced rum, autorska receptura

: poniedziałek, 6 lip 2020, 14:26
autor: rozrywek
Z tą wanilią to akurat doskonale. Można kawałeczek odciąć i zostawić, ale lepiej wyjąć szybko. Oddaje aromat potrzebny a potem jeszcze się przyda. I może być lepsza nawet.
Kurkuma. Też ciekawy pomysł. Dla koloru i może podnieść nietypowy smak.
Celujesz w wytrawne widzę to ja dla podniesienia pozornej słodyczy bym jeszcze kardamonu dał. Szczyptę albo nawet mniej.
Ale to twój przepis, przecieraj szlaki egzotyka przed nami kroczy☺

A kto wie z czego zrobisz następne? Niech wyobraźnia i chęć nowego cię prowadzi.
Spiced to spiced. Działaj.