Strona 1 z 1

Rum z soku trzcinowego

: piątek, 21 lut 2020, 19:33
autor: zGlowaWDenaturacie
Cześć, w tym sezonie będę eksperymentalnie sadzić trzcinę cukrową, wiele wskazuje na to że może wyrosnąć w Polsce, aczkolwiek w mniejszym rozmiarze niż w cieplejszych regionach. Jeśli wyjdzie spróbuje zrobić rum, który wydaje mi się że ze względu na surowiec będzie można nazwać szlachetniejszym. Z moich obliczeń wynika że z ilości którą posadzę, soku wyjdzie ~12 litrów, sok ma około 14% cukru. Z początku chciałem trunek beczkować, ale z tego co wyczytałem beczki o rozmiarze mniejszym niż 50 litrów się po prostu nie nadają. Znacie jakieś ciekawe przepisy które mógłbym wykorzystać?
Nadmienię jeszcze że będę do tego celu kupować jeden z tańszych allegrowych destylatorów, konkretnie ten:
https://allegro.pl/oferta/destylator-17 ... 6742592808
(jeśli link wygaśnie szukaj: "DESTYLATOR 17 L SZYBKOWAR 2 W 1 CHŁODNICA")
Wyczytałem że nie są za dobre, i że jak już ma się je kupować to w wersji bez odstojników. Nie jestem specjalistą i będzie to mój pierwszy trunek więc może kiedyś go wymienię. Na razie wezmę ten i zamontuje termometry cyfrowe, a nóż widelec sobie poradzi.

Re: Rum z soku trzcinowego

: piątek, 21 lut 2020, 20:34
autor: Kamal
Mało czytałeś forum.
Rum z soku już robię od jakiegoś czasu.....
Trzcinę też sadziłem, ba a nawet mam ściągniętą z Dominikany :)
Pewnie jak w PL, to sadzonki trzciny kupujesz w oleander, za niestety spore pieniądze.
Poczytaj o trzcinie, trochę, bo nie lubi bele jakiej ziemi, musi być w cieple, najlepiej unikać spadku temp poniżej 5°C
K.

Re: Rum z soku trzcinowego

: piątek, 21 lut 2020, 22:41
autor: Krzysztof63
Jeśli miałbym coś doradzić, to na początek kup sobie jakiś "rhum agricole" (rum pochodzenia francuskiego, robiony z soku z trzciny) i skosztuj - to trudny smakowo temat i możesz być rozczarowany wynikiem, nawet wielu fanów rumów tych trunków nie tyka. W sieci Auchan są stosunkowo tanie Mangoustan's, Trois Rivieres i Dillon. W Polsce, ze względu na klimat, 14% nie osiągniesz, chyba że postawisz sobie specjalny foliak na tę trzcinę.

Re: Rum z soku trzcinowego

: sobota, 22 lut 2020, 00:59
autor: Kamal
14g cukru jest w 100g soku. Do uzyskania w warunkach domowych, ale nie jest to łatwa uprawa w Polsce.
Krzysztof63 dobrze radzi, - tunel, a najlepiej szklarnia z ogrzewaniem.
K.

Re: Rum z soku trzcinowego

: niedziela, 23 lut 2020, 17:46
autor: zGlowaWDenaturacie
@Krzysztof63
Tak biorę od oleandra, ale mimo wszystko z tego co wiem powinno odbić za rok z tych pędów, więc to jednorazowa inwestycja. Będzie trzeba zobaczyć w Auchanie, dzięki :)

@Kamal
Będę próbować bez tunelu bo niestety nie mam miejsca, zobaczymy, jak się nie uda to mam jeszcze kilka pomysłów na co można wyżej wymiony destylator wykorzystać

[mod: nie cytuj całych postów]

Re: Rum z soku trzcinowego

: niedziela, 23 lut 2020, 21:27
autor: Kamal
Rum z soku jest dla mnie świetny :). Szukaj też cachaça, kaszasa do spróbowania :).
Rumy z Martyniki są robione z soku. Zawsze będziesz miał odniesienie.
Spróbuj rumu z cukru surowego - panela, najlepiej takiego z brył, ostatecznie mielony.
K.

Re: Rum z soku trzcinowego

: niedziela, 25 kwie 2021, 15:24
autor: machnac74
Witam Panowie.Pytanie mam do Kamala,kupiłem panelę z linku https://www.google.com/search?q=panela+ ... ECOBAtiWJM .Jak myslisz,wyjdzie z tego dobry trunek? Pytam,bo jesteś chyba najlepiej obeznany na forum jeśli chodzi o rum.

Re: Rum z soku trzcinowego

: niedziela, 25 kwie 2021, 21:15
autor: Kamal
Ja często kupuję w baryłkach, ale i z takiego robiłem. Wyjdzie, ale musi być najlepiej sam ten cukier, abyś wyczuł dobrze niuanse smakowe. Rum z niego jest lekki, taki coś pomiędzy cachaça a rumem z melasy. Idealnie komponuje się z drewnami owocowymi, (egzotycznymi też)
wiśnia, czereśnia lub owocowe + dąb.
Osobiście wolę w baryłkach, bo tam większa szansa, że to cukier surowy. ;)
K.

Re: Rum z soku trzcinowego

: poniedziałek, 26 kwie 2021, 11:40
autor: przegab
Gdzie kupujesz te w baryłkach?

Re: Rum z soku trzcinowego

: poniedziałek, 26 kwie 2021, 11:47
autor: Kamal
Sprowadzam z Hiszpanii, dzięki pomocy formułowego kolegi, albo sam przywożę. Choć ostatnio na allegro była promocja i chyba po 14zł za 750g. Słowo kluczowe to jaggery, lub panela.
K.

Re: Rum z soku trzcinowego

: poniedziałek, 28 cze 2021, 16:18
autor: bartek7x2
Witam z Kambodży, kraju trzciny cukrowej :D
Jestem po pierwszych testach pędzenia z soku z trzciny cukrowej. Czysty sok ma tutaj 16 BLG, po przegotowaniu 20 litrów soku i schłodzeniu go (co w naszych warunkach wcale nie jest takie proste ;) ), dodałem paczkę drożdży Still Spirits Heat, po tygodniu BLG zeszło do 5, niestety drożdże już więcej nie chciały zjeść. Dałem to na kolumnę półkową od Zygmunta, urobek 1,4 litra o stężeniu 82%, bardziej mi chodzi o jakość niż ilość, tym bardziej, że niedługo będziemy sprzedawać ten alkohol na dużą skalę.
Jeżeli chodzi o smak to jest po prostu genialny, czuć słodycz, posmak trawy i lekko gdzieś aromat bananów (dziwne).
Jutro na półki idzie też trzcina ale z dodatkiem czerwonego wędzonego pieprzu, zobaczymy co z tego wyjdzie :scratch:
Z problemów które napotkałem w Kambodży:
Brak fachowców - spawacza który zrobiłby dobry garnek, próbowałem, wydałem 320 $ i będzie z tego chyba doniczka, wróciłem do KEG-a
Temperatura - otoczenia jak również wody, bardzo szybko wszystko się grzeje a woda z kranu ma 30 stopni Celsjusza, ciężko schłodzić kolumnę. Docelowo kupię chyba chłodziarkę na glikol.
Plusy Kambodży:
Brak jakichkolwiek restrykcji dotyczących produkcji i sprzedaży alkoholu (no chyba że ktoś po nim umrze)
Masa owoców w niskiej cenie lub za darmo, tak za darmo. 100 kilo mango leżało po prostu, wystarczyło je zebrać z ziemi, oczywiście po uprzedniej zgodzie farmera. Tutaj filmik na dowód https://www.youtube.com/watch?v=KYWKW1UmENI&t=922s

Re: Rum z soku trzcinowego

: środa, 14 lip 2021, 23:07
autor: MASaKrA_Domingo
Tak więc masz coś, czego my nie mamy, a my mamy coś, czego Ty nie masz.

Morał z Twojej historii jest taki, aby doceniać to, co się ma ;)

Koniecznie napisz, co Ci wyszło! Na świeżo destylat inaczej smakuje, niż po kilku msc.

Re: Rum z soku trzcinowego

: czwartek, 15 lip 2021, 12:07
autor: Kamal
Zazdroszczę trzciny. Ja kupowałem sok, na rum, i rum z niego mega. Ale kosztownie.
Teraz przyjechały sadzonki, trzciny, i rozpoczynam plantację od nowa, bo z Dominikany padły przez złe podłoże :(, i moją nie obecność. Ale już będę chciał obsadzić w przyszłym roku jakiś ar, jak się uda to będzie to w Hiszpanii, gdzie klimat w miarę sprzyja.
K.