Strona 2 z 5

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 11:45
autor: psotamt
wawaldek11 pisze:...z samym dyrem gadam :mrgreen:
Dyr nie wielbłąd przecież. Złóż jakąś obietnicę, sprawa ruszy.
Wiadomym przecież jest, że za 20 zł w PL nic nie załatwisz, ale za flaszkę można całkiem sporo :mrgreen:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 13:02
autor: Kula
A ty myślisz, że dyro chciałbym rozmawiać bez wsparcia?? Ja wcześniej rozmawiałem z pracownicą dyra i nie było opcji na załatwienie. Nie ma i już. Jak widać, znajomości rzecz święta, nawet w prywatnej firmie.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 16:38
autor: wawaldek11
Zmiękczałem grunt swoimi zasobami i widocznie nie są złe :D
Ale gdy dojdzie do interesującego finału, to sprawdzonym zwyczajem liczę na "dary" z Waszej strony ;)

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 16:45
autor: Fiflak
"Oczywistością Kaziu to jest". Jak mawiali w kabarecie zwącym się kaczki z nowej paczki.
Nie wskórasz nic bez odpowiednich pleców.
Śledzę niniejszy temat z nadzieją, bo także byłbym zainteresowany powtórką ostatniej, jakże owocnej, melasowej akcji.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 17:32
autor: wawaldek11
Dam hasło do zapisów jak już będę znał cenę.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 12 cze 2018, 19:58
autor: psotamt
wawaldek11 pisze:...liczę na "dary" z Waszej strony ;)
Jasne.........
Pomożecie....jpg

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 15 cze 2018, 11:24
autor: wawaldek11
Wczoraj poszły próbki melasy do testerów: czytam, euphorbia1, radius(już odebrał), masterpaw2 i gary1966. I są już w doręczeniu.
Szkoda ( ale zazdraszczam ;) ), że niektórzy kioledzy w delegację wybrali się.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 15 cze 2018, 16:12
autor: masterpaw2
Potwierdzam odbiór melasy, przed chwilą kurier ją dostarczył. Wawaldek11 :poklon;
Koledzy jakieś sugestie co do sporządzenia nastawu. Ile i czy w ogóle dodawać cukier trzcinowy?
Pierwsze wrażenia smakowe, wydaje się mniej aromatyczna i mniej słodka od allegrowej.
Poczekamy jaki da efekt po zagęszczeniu.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 15 cze 2018, 17:12
autor: gary1966
Do mnie też dotarła, dzięki.
Byłoby dobrze startować z tego samego Blg.
Na Bayanusach będę fermentować.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: piątek, 15 cze 2018, 17:31
autor: masterpaw2
No właśnie, trzeba ustalić czy dodajemy cukier, jeśli tak to ile, jakie blg i objętość. Dysponuje 5kg melasy. Drożdże to alcotec turbo rum.
Edit. 16.06.18
Otrzymaną melasę(5kg/3,5l) rozcienczyłem z około 2,5l wody, wypłukując zarazem całą jej zawartość z opakowań. Otrzymałem zatem 6l melasowego roztworu. Próbkę płynu 100ml zmieszałem z 300ml wody uzyskując 16blg.
Takie proporcje (3,5l/5kg melasy +20,5l wody) dają nam 24l nastawu o gęstości 16 blg.
Biorąc poprawkę na około 50% zawartość cukrów fermentowalnych w melasie, z w/w nastawu uzyskamy nieco ponad 1litr etanolu. Bez podbicia blg wynik mizerny.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 15:22
autor: radius
Dopiero co wróciłem z weekendu, więc melasy jeszcze nie rozpuszczałem, ale jeśli ma to być test, to jestem zdania żeby nie dodawać cukru. Fermentujmy tylko melasę, będziemy przynajmniej wiedzieć jaka jest jej wartość i jakiej jakości destylat z niej uzyskamy :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 15:24
autor: Pretender
Do tego bayanusy. Żadnych turbo.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 15:40
autor: radius
Mam i Bayanus 995 i DistillaMax SR. Jutro zdecyduję, których użyję :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 15:41
autor: Pretender

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 19:00
autor: masterpaw2
Jak ortodoks to ortodoks, jak bayanusy to bajanusy. Się nie będę wyłamywał :bezradny: :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 17 cze 2018, 20:24
autor: gary1966
U mnie, w 25 l nastawu zmieściło się 5 kg melasy oraz 1,5 kg cukru trzcinowego co dało ok 20 Blg, do tego Bayanusy + Activit.

Ps
Rano robiłem, dundru nie dałem to chyba ortodoks :D

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: poniedziałek, 18 cze 2018, 14:41
autor: masterpaw2
Również odmeldowuję poczynienie nastawu :
5kg melasy, uzupełnione do ~20l, blg 19, bayanusy + DAF, temperatura na starcie ~25°C

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 19 cze 2018, 14:33
autor: wawaldek11
Ustaliłem sposób odbioru - tylko czyste mauzery. Za swoje liczą coś koło 600 zł.
Macie jakiś pomysł jak to w miarę szybko ogarnąć?
Cena melasy dobra :wink:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 19 cze 2018, 15:06
autor: Lesuaf
Czyli wychodzi 500zł/1000l? Najłatwiej będzie zebrać chętnych, kupić 1000l, rozdzielić do wiader i wysłać.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 19 cze 2018, 15:43
autor: wawaldek11
Dobry pomysł :ok:
Zajmiesz się tym?
Odbiór z Glinojecka.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 19 cze 2018, 16:42
autor: Lesuaf
Gdyby nie to, że mam do ciebie 400 km pewnie mógłbym pomóc. Co do ceny, wychodzi 500zł za 1000 litrów?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: wtorek, 19 cze 2018, 16:55
autor: wawaldek11
500 (netto) za tonę, nie za 1000l.
A do mnie wcale nie musisz zajeżdżać - melasę trzeba odebrać z Glinojecka, rozlać i wysłać chętnym. Część kolegów może odbierze osobiście.
Ja raczej nie jestem zainteresowany melasą - czynię to na prośbę kilku kolegów.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: środa, 20 cze 2018, 13:30
autor: wawaldek11
Nowe ustalenia: trzeba się śpieszyć bo melasa może wyparować :) W zbiorniku jest 1200 kg melasy.
Jest opcja z wypożyczeniem mauzerów za kaucją i zwrot po kilku tygodniach. Tylko odbiór trzeba załatwić jednorazowo.
Ja widziałbym to tak: kolega, który ma stosunkowo niedaleko do Glinojecka i miejsce na złożenie kilku palet odbiera z cukrowni. Chętni odbierają we własnym zakresie od tego kolegi. Po rozparcelowaniu paletopojemniki zwraca do cukrowni.
Można też odebrać we własne, czyste paletopojemniki.
Czekamy na takiego kolegę. Oczywiście wszystkie dodatkowe koszty dodajemy do ceny melasy, aby nie dołożył do interesu.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 21 cze 2018, 17:58
autor: wawaldek11
Coś nie zatrybiło w cukrowni - każą czekać jeszcze tydzień. To może i lepiej, bo się zorganizujemy ;)
Info będą na bieżąco.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: czwartek, 21 cze 2018, 20:20
autor: masterpaw2
Info jak najbardziej na rękę, zdąży się pojemniki ogarnąć :angry:. Ale mam nadzieję, że się nie rozmyślą?

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 01:46
autor: masterpaw2
Koledzy testerzy, jak Wasze nastawy?
Mój na samej melasie już znacznie zwolnił, a blg na poziomie 6 :bezradny:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 09:26
autor: rosjan
Waldek,
Gdybyś mógł gdzieś ją przetrzymać do sierpnia, to chętnie wziąłbym 60 l.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 10:22
autor: gary1966
@masterpaw2, u mnie spokój, to nie ruszam, "bluka" sobie co 10 sekund, temperatura nastawu 24*C, otoczenia 21*C.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 11:03
autor: wawaldek11
masterpaw2 pisze:Koledzy testerzy, jak Wasze nastawy?
Mój na samej melasie już znacznie zwolnił, a blg na poziomie 6 :bezradny:
Na melasie nie zejdzie do zera - jest dużo składników niefermentowalnych - ile °Blg miałeś na początku?

Są już nowe informacje: w poniedziałek chyba ruszymy z zakupem :)

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 12:46
autor: masterpaw2
Na melasie nie zejdzie do zera - jest dużo składników niefermentowalnych - ile °Blg miałeś na początku?
Domyślam się, że do zera nie zejdzie ale z 19 zaledwie do 6blg?
@gary1966, z czystej ciekawości zmierz blg, choć u Ciebie zapewne będzie niższe - dałeś cukier.
Ciekawe jak to u radiusa wygląda.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 13:37
autor: Pretender
Zeszło 13 blg, nie narzekaj
To, że dodał cukru nie znaczy że niżej odfermentuje, ilość niecukrów pozostaje taka sama.
I tutaj się zaczyna ... czy dużo ale gorszej jakości, czy mniej ale lepiej dla podniebienia.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 13:56
autor: wawaldek11
Będą niższe wskazania, bo przy cukrze dodatkowy alkohol obniży Blg.
Miarodajne jest Blg dundru.
Mi ostatnio z 25 zeszło do 12°Blg.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 14:58
autor: masterpaw2
Mi ostatnio z 25 zeszło do 12°Blg
Czyli ten sam rząd wielkości co u mnie z 19 do 6blg,jest już jakieś porównanie :ok:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 15:49
autor: acurlydrug
Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 15:53
autor: masterpaw2
Koleżanko, do zakupu z pewnością dojdzie, tylko póki co nie ma zadeklarowanej osoby która zajęła by się dystrybucją mniejszych ilości :bezradny:
A to niestety wymaga, i czasu, i miejsca.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 17:36
autor: kamilpl82
Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa, jak by była w cukrowni Gostyń, Miejska Górka czy nawet Środa Wlkp, to bym temat ogarnął bo to moje rejony a firma ta sama Pfeifer & Langen Polska, a do Glinojecka mam 400km :angry:

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 17:54
autor: Doody
masterpaw2 pisze: Czyli ten sam rząd wielkości co u mnie z 19 do 6blg,jest już jakieś porównanie :ok:
Jeżeli w nastawie po fermentacji z 19Blg masz 6, to spodziewaj się w dundrze 10 Blg.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: sobota, 23 cze 2018, 19:01
autor: acurlydrug
kamilpl82 pisze:Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa (...)
Dokładnie tak samo myślę, i mam jeszcze kawałek dalej... Szkoda.

Ale! Gdyby ktoś brał z północnych stron, będę 8-10.07 w Chojnicach. Rozsądne kilometry mogę po nie zrobić.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 24 cze 2018, 00:57
autor: wawaldek11
acurlydrug pisze:Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.
Takie niewielkie ilości od pewnego czasu nazywam homeopatią :mrgreen:
A z dystrybucją będzie problem, bo nie ma chętnych do poświęcenia się dla ogółu.
Z przykrością muszę powiedzieć, że po poprzedniej akcji zakupowej straciłem ochotę na takie działania. Sugerowałem beneficjentom przekazanie symbolicznych ilości swoich produktów dla cukrownika. Większość kolegów odpowiedziało na prośbę, ale nie wszyscy :(
Teraz akcję rozpocząłem od znacznego uszczuplenia swoich zapasów...
kamilpl82 pisze:Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa, jak by była w cukrowni Gostyń, Miejska Górka czy nawet Środa Wlkp, to bym temat ogarnął bo to moje rejony a firma ta sama Pfeifer & Langen Polska, a do Glinojecka mam 400km :angry:

Dobre pytanie Kamil :ok: Zapytam czy nie mogą przerzucić paru mauzerów do wskazanych miejsc.

Re: Melasa z trzciny cukrowej

: niedziela, 24 cze 2018, 01:15
autor: kamilpl82
wawaldek11 pisze:

Dobre pytanie Kamil :ok: Zapytam czy nie mogą przerzucić paru mauzerów do wskazanych miejsc.
Waldek jak będzie możliwość to ogarnę temat najlepsza była by cukrownia Miejska Górka lub Gostyń, mam najbliżej i były by najmniejsze koszty.