Jak lubisz rum spokojnie możesz brać. Cena trochę odstrasza, ale trunek zacny.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: środa, 18 sty 2017, 18:26
autor: wawaldek11
Gość sprzedaje melasę od kilku dobrych lat. Najprawdopodobniej jest to melasa z cukrowni w Glinojecku. Wielu kolegów miało przyjemność tworzyć trunek z glinojeckiej - z dobrym efektem
Ta melasa jest wg mnie lepsza - ma więcej przyjemnych aromatów - http://www.mikroorganizmy-sklep.pl/mela ... -p-51.html. Ale też droższa.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: środa, 18 sty 2017, 19:09
autor: Kamal
A najlepsza była chyba w bogutynmłyn.
Ale od dawna nie prowadzą sprzedaży...
K.
Cena bomba, ale czy to jest 100% melasa trzcinowa? Nigdzie nie mogę znaleźć jej składu.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: środa, 18 sty 2017, 23:32
autor: Marcias78
Dziekuje za pomoc.A może ktos ma jakis sprawdzony przepis na rum?
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: środa, 18 sty 2017, 23:50
autor: Doody
Mam pytanie,
Jakie startowe blg stosuje się przy nastawach z melasy? Podobne do zwykłej cukrówki czy raczej niższe jak w przypadku owocówek?
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: czwartek, 19 sty 2017, 00:33
autor: wawaldek11
Podobnie jak przy cukrówkach - 22 - 24*Blg. Odfermentowuje różnie: do 12*Blg glinojecka, do 7 z mikroorganizmów, pomieszana z cukrem trzcinowym nawet do 2*.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: czwartek, 19 sty 2017, 00:44
autor: Doody
Dzięki Waldku
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: czwartek, 19 sty 2017, 00:58
autor: Kamal
Wszystkiego zależy od "klasy" melasy. A są 3-4 nie pamiętam dokładnie.
1. Duża zawartość cukru, mniej aromatyczna, ale dobra wydajność
2. Mniejsza zawartość cukru, lepsza aromatyczność, słabsza wydajność
3....I tak dalej...
Zygmunt chyba gdzieś na forum to doskonałe opisał.
Więc na każdej melasie będzie inne odfermentowanie.
K.
Edit
Opis Zygmunta:
Treść ukryta:
Zygmunt pisze:Nie wiem co konkretnie chcielibyście wiedzieć, napiszę parę ogólnych informacji o melasie i syropie i potem może pociągniemy dyskusje w jakąś stronę już w innym temacie? Nie będziemy zaburzać listy
Może od początku- melasa może być produkowana (choć tak naprawdę jest produktem pobocznym, a głównym jest cukier) z wielu składników- najbardziej znana jest oczywiście buraczana oraz ta z trzciny cukrowej, da się jednak otrzymywać melasę np. z cytrusów, czy nawet… drewna. Skupimy się na trzcinowej, bo to to ona wykorzystywana jest do rumu, a to nasze główne zainteresowanie w tym temacie.
Zacznijmy od HTM- High Test Molasses, czyli w zasadzie samego, częściowo zinwertowanego syropu z trzciny cukrowej. Na tym etapie ma ona jeszcze cały cukier, a jego poziom to ok. 85 Brixów. To właśnie HTM używana jest w destylarniach rumu i jako słodzik np. w piekarnictwie. HTM może powstawać z soku klarowanego lub surowego (integral HTM).
Jej produkcja jest podobna do produkcji cukru, ale dodaje się mniej mleka wapiennego. Inwersja może przebiegać dwoma metodami. Metoda starsza, używana rzadko i w zasadzie wyprowadzona z komercyjnego użycia polega na dodawaniu kwasu siarkowego w ilości 1-2% do soku o zawartości cukru na poziomie 55 Brix, a następnie odparowywaniu wody w temperaturze 90-93 stopni. Następnie dodaje się mleczko wapienne ( w celu ustalenia pH)i odparowuje dalej, aż od zagęszczenia do ~ 85 Brix. Temperatura oraz wapno skutkowały ciemno- czerwonym kolorem i dużą lepkością, a melasa zawierała dwie trzecie inwertu i jedną trzecią sacharozy. 3 do 5% cukru niestety było niszczone poprzez obecność kwasu siarkowego.
Metoda nowocześniejsza wykorzystuje enzym- inwertazę- ze specjalnie hodowanych w tym celu szczepów drożdży. Inwersja przebiega w obecności kwasu solnego i przebiega w dużych kadziach (krystalizatorach) z mieszadłami. Po inwersji, która trwa zaledwie kilka godzin, syrop odparowywany jest w warunkach obniżonego ciśnienia. Obniżenie cisnienia pozwala na odparowywanie wody w niższej temperaturze, niż przy pierwszym sposobie. Dzięki temu melasa ma tylko lekko brązowy kolor, ma małą zawartość popiołu i nie mamy tu w/w ubytku cukru.
Kolejnymi typami melasy są melasa: A, B, oraz C. Oznaczenia alfabetyczne to nic więcej, jak kolejne, stopniowo odcukrzane "melasy".
A: ok 77% dostępnego surowego cukru ze skoncentrowanego i wyklarowanego syropu z trzciny cukrowej jest ekstrahowane podczas wirowania. Jednocześnie powstaje "pierwszy" cukier, oznaczany również literką A. Syrop A musi być zużywany lub przetwarzany na bieżąco- jeżeli ma być przechowywany musi zostać zinwertowany, inaczej skrystalizuje w tankach.
B: inaczej zwana "drugą" melasą. To też produkt pośredni, pozyskiwany ze wspólnego gotowania zarodków kryształków cukru i i melasy A, a następnie odwirowaniu cukru- ekstrahujemy kolejne 12% cukru. Na tym etapie z syropu trzcinowego odzyskaliśmy 89% dostępnego cukru. Melasa B raczej samoistnie nie krystalizuje i można ją wygodniej przechowywać bez inwertowania.
Ostatnia melasa, czyli "C" lub też końcowa (ang. blackstrap lub treacle) powstaje analogicznie jak poprzednia, wyciągamy tylko dostępny cukier do cna. Na tym poziomie melasa zawiera wprawdzie jeszcze ok. 32-42% cukru, jednak niedostępnego żadną ekonomicznie sensowną metodą ekstrakcji.
Na Kubie melasa Bi C używana jest jako pasza dla trzody- niestety dodają do niej wtedy mocznik. Odnośnie kubańskiej melasy wygrzebałem taką tabelkę:
Podejrzewam, że fermentacja rozsadziła zbiornik.
K.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: sobota, 4 mar 2017, 16:34
autor: jurek1978
Albo jakiś Bin Laden jej pomógł
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: sobota, 4 mar 2017, 16:44
autor: Kamal
Hehe, taka była jedna z wersji. Ktoś go wysadził.
K.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: sobota, 4 mar 2017, 21:21
autor: kmarian
Z praktycznego punktu widzenia, komuś była potrzebna melasa do wyprodukowania rumu. Podkopał zbiornik, "zajomał" tyle co mu potrzeba i zrobił nastaw. Pewnie opłakiwał ofiary, ale czy ktoś to widział?
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: poniedziałek, 2 paź 2017, 16:48
autor: Izual
Radius czy tak melasa z sklepu bergo.pl okazała się trzcinowa czy jakaś inna?
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: czwartek, 19 paź 2017, 22:23
autor: Izual
Pisałem do sklepu co do tej melasy i sprzedający sam nie wie z czego ona jest więc z góry zakładam że nie z trzciny cukrowej
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: wtorek, 22 maja 2018, 18:51
autor: wawaldek11
Żeby trochę tchnąć optymizmu w serca rumiarzy powiem, że jest światełko nadziei ma surowiec na rum
Jeszcze nie znam szczegółów, a zwłaszcza ceny i składu, bo to jakiś syrop. Mam otrzymać próbki (poprosiłem bezczelnie o dwa wiadra ) i zobaczymy co to jest.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: środa, 23 maja 2018, 09:01
autor: Kamal
Z syropami trzeba uważać, bo są w ofercie syropy z zagęszczonego soku, oraz mieszanka cukru i wody.
K.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: środa, 23 maja 2018, 09:49
autor: Kula
Gdyby to była mieszanka cukru trzcinowego surowego (nierafinowanego) i wody to może być ciekawie. Pytanie tylko po kiego grzyba rozcieńczać cukier z wodą skoro sam cukier jest lżejszy i łatwiejszy w przewozie.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: środa, 23 maja 2018, 14:16
autor: wawaldek11
To ma być melasa, ale mocniej przetworzona, o powtarzalnych parametrach. Bo tamta miała różne - to był typowy odpad poprodukcyjny.
Jak będę miał kartę produktu, to coś wywnioskujemy. Trochę się martwię o cenę...
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: środa, 23 maja 2018, 16:04
autor: Pretender
Czekamy na wieści
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: środa, 23 maja 2018, 16:48
autor: radius
I to z niecierpliwością
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: środa, 23 maja 2018, 20:30
autor: Kamal
Cena syropu jest wysoka, wystarczy wejść na francuskie strony. Więc czekam na skład i cenę.
K.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: czwartek, 7 cze 2018, 15:59
autor: wawaldek11
Melasa miękko wylądowała u mnie i na pierwszy ogień dam certyfikat jakości:
Melasa 2018.jpg
Po rozlaniu na mniejsze porcje wysyłam do testerów trzech
Dodano:
Spróbowałem - melasa jak melasa każda jest dobra na rum!
W smaku przypomina mi tę z akcji. Nie ma na dnie wiadra cukru, ale może była nalewana tuż przed wysyłką.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: czwartek, 7 cze 2018, 19:51
autor: psotamt
wawaldek11 pisze:Trochę się martwię o cenę...
W dalszym ciągu martwisz się, czy już mniej?
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: piątek, 8 cze 2018, 00:08
autor: wawaldek11
Dalej się martwię o cenę. Po niedzieli porozmawiam i kosztach. Jak bedzie znana cena, to zbiorę na PW (RODO ) zamówienia i heya!
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: poniedziałek, 11 cze 2018, 00:17
autor: wawaldek11
Zaproponowana cena 500 zł. ale nie napisał za jaką ilość, jak tona to super, ale 100 kg, to gorzej. Jutro sprawdzę ale raczej to drugie.
Wchodzimy?
Chętnych proszę o info na PW o zamawianej ilości.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: poniedziałek, 11 cze 2018, 06:39
autor: Szlumf
Jak pakowane?
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: poniedziałek, 11 cze 2018, 10:25
autor: wawaldek11
Zapytałem.
Dla nas chyba najlepiej w wiadra 25 kg i dla grup we własne mauzery.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: poniedziałek, 11 cze 2018, 23:31
autor: Pretender
wawaldek11 pisze:Zaproponowana cena 500 zł. ale nie napisał za jaką ilość, jak tona to super, ale 100 kg, to gorzej. Jutro sprawdzę ale raczej to drugie.
Wchodzimy?
Chętnych proszę o info na PW o zamawianej ilości.
Ja bym wchodził, doprecyzuj tylko cenę. Czekamy na wyniki testerów?
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: poniedziałek, 11 cze 2018, 23:37
autor: wawaldek11
Poczekamy na ostateczną cenę - odpowiedzi mam z opóźnieniem dwu, trzydniowym.
I ustalimy sposób odbioru.
Melasa dla pięciu testerów jeszcze u mnie, bo sendello ma awarię.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: poniedziałek, 11 cze 2018, 23:43
autor: Pretender
No dobra, to czekamy.
Re: Melasa z trzciny cukrowej
: wtorek, 12 cze 2018, 02:15
autor: masterpaw2
wawaldek11 pisze:Poczekamy na ostateczną cenę - odpowiedzi mam z opóźnieniem dwu, trzydniowym.
Wszak cierpliwość to nasze drugie ja ..........., dawaj tą cenę, ile można czekać