Strona 1 z 1

Rum z soku trzcinowego

: czwartek, 31 gru 2015, 14:10
autor: Kamal
:klaszcze: Dzisiaj otrzymałem 4L soku trzcinowego. Długo oczekiwanego :lol: . Zrobiłem z 3,40L soku, 0,5kg cukru jasnego trzcinowego, 0,5kg cukru złotego trzcinowego i 0,7L wody nastaw. Blg 25. Użyłem dzikich drożdży z Kuby. :D A sam sok ma 14g cukru na 100g soku. :D Czyli 14Blg :)
Nastaw mogłem zrobić, dzięki pomocy kolegom z forum. Jeden przetransportował sok, a drugi ściągnoł drożdże. Bez niech było by ciężko. Dlatego jestem im ogromnie wdzięczny. :respect: :poklon; :klaszcze:
Chłopaki macie zapewnione próbki z tego nastawu. :piwo: :pije:
A 0,5L zostawiłem sobie do rozcieńczenia rumu. :pije:
A oto kilka zdjęć:

Re: Rum z soku trzcinowego

: niedziela, 3 sty 2016, 12:37
autor: Topsin_on
Mniam, mniam ale Ci zazdroszczę może kiedyś i ja tak daleko zajdę. Póki co zaczynam od podstaw. :)

Re: Rum z soku trzcinowego

: sobota, 6 lut 2016, 21:19
autor: Kamal
Nastaw na razie ma 14 Blg. Czyli dopiero ma 5.7%.
Dodam dzisiaj do niego 200 ml soku i 100-300 ml wody, żeby drożdże miały lżej.
K.

Re: Rum z soku trzcinowego

: niedziela, 14 lut 2016, 14:52
autor: michalbe
Z pięciolitrowego nastawu ile przewidujesz psoty? Wydaje mi się że jak obdarujesz ww. kolegów próbkami to już dla Ciebie nic nie zostanie :)

Re: Rum z soku trzcinowego

: niedziela, 14 lut 2016, 19:25
autor: Kamal
Podliczmy cukier. 1kg dodane + 0,5kg cukru z soku. Wyjdzie sporo ponad 1L rumu. Czyli coś dla mnie zostanie. ;-)
K.

Re: Rum z soku trzcinowego

: poniedziałek, 15 lut 2016, 09:50
autor: jurek1978
1 litr to ja wypijam na jeden wieczór :) Więc co tu dzielić :) Hehehe

Re: Rum z soku trzcinowego

: poniedziałek, 15 lut 2016, 12:39
autor: Kamal
To akurat jest nastaw próbny do degustacji. :pije:
Ale jak dobrze w tym roku trzciny cukrowe będą rosnąć, to nastawy będą x krotnie większe. :-)
K.

Re: Rum z soku trzcinowego

: środa, 1 mar 2017, 07:22
autor: Kamal
Dawno temu przepuściłem nastaw. I klapa. :-( Wyszło z 0,7 55% chyba. Na dodatek, pomyliły mi się słoiki i rum poszedł do destylacji z pogonami wczesnymi rumów, oraz mezcali. Zapach ogólnego destylatu... mhm inny :-). Wyślę próbki i poczekam na krytykę.
Za jakiś czas, pomyślę znowu o soku. Ale większej ilości. :-)
K.

Re: Rum z soku trzcinowego

: środa, 1 mar 2017, 10:44
autor: Saccharomyces
Na czym przepuszczałeś ?

Re: Rum z soku trzcinowego

: środa, 1 mar 2017, 11:53
autor: Kamal
Na Pot-stillu. :-)
K.

Re: Rum z soku trzcinowego

: wtorek, 11 cze 2019, 14:56
autor: Kamal
Od pierwszego nastawu na soku trochę czasu minęło, ale nadal pracuje na soku. Choć teraz nastawy lecą na melasie, soku i cukrze paneli (surowym). Run tak powstały jest delikatniejszy, ma smaki które można wyłapać pijąc cachaçe, szczególnie "ziemistość".
K.

Re: Rum z soku trzcinowego

: piątek, 14 cze 2019, 23:05
autor: sargas
@Kamal weźmiesz próbkę na zlot ?

Re: Rum z soku trzcinowego

: sobota, 15 cze 2019, 13:23
autor: Kamal
Nie wiem czy uda mi się być na zlocie, mam w tym roku strasznie napięty sierpień. :( Jak coś postaram się próbki podesłać :)
K.