Strona 1 z 1
Rum z soku trzcinowego
: czwartek, 31 gru 2015, 14:10
autor: Kamal
Dzisiaj otrzymałem 4L soku trzcinowego. Długo oczekiwanego
. Zrobiłem z 3,40L soku, 0,5kg cukru jasnego trzcinowego, 0,5kg cukru złotego trzcinowego i 0,7L wody nastaw. Blg 25. Użyłem dzikich drożdży z Kuby.
A sam sok ma 14g cukru na 100g soku.
Czyli 14Blg
Nastaw mogłem zrobić, dzięki pomocy kolegom z forum. Jeden przetransportował sok, a drugi ściągnoł drożdże. Bez niech było by ciężko. Dlatego jestem im ogromnie wdzięczny.
Chłopaki macie zapewnione próbki z tego nastawu.
A 0,5L zostawiłem sobie do rozcieńczenia rumu.
A oto kilka zdjęć:
Re: Rum z soku trzcinowego
: niedziela, 3 sty 2016, 12:37
autor: Topsin_on
Mniam, mniam ale Ci zazdroszczę może kiedyś i ja tak daleko zajdę. Póki co zaczynam od podstaw.
Re: Rum z soku trzcinowego
: sobota, 6 lut 2016, 21:19
autor: Kamal
Nastaw na razie ma 14 Blg. Czyli dopiero ma 5.7%.
Dodam dzisiaj do niego 200 ml soku i 100-300 ml wody, żeby drożdże miały lżej.
K.
Re: Rum z soku trzcinowego
: niedziela, 14 lut 2016, 14:52
autor: michalbe
Z pięciolitrowego nastawu ile przewidujesz psoty? Wydaje mi się że jak obdarujesz ww. kolegów próbkami to już dla Ciebie nic nie zostanie
Re: Rum z soku trzcinowego
: niedziela, 14 lut 2016, 19:25
autor: Kamal
Podliczmy cukier. 1kg dodane + 0,5kg cukru z soku. Wyjdzie sporo ponad 1L rumu. Czyli coś dla mnie zostanie.
K.
Re: Rum z soku trzcinowego
: poniedziałek, 15 lut 2016, 09:50
autor: jurek1978
1 litr to ja wypijam na jeden wieczór
Więc co tu dzielić
Hehehe
Re: Rum z soku trzcinowego
: poniedziałek, 15 lut 2016, 12:39
autor: Kamal
To akurat jest nastaw próbny do degustacji.
Ale jak dobrze w tym roku trzciny cukrowe będą rosnąć, to nastawy będą x krotnie większe.
K.
Re: Rum z soku trzcinowego
: środa, 1 mar 2017, 07:22
autor: Kamal
Dawno temu przepuściłem nastaw. I klapa.
Wyszło z 0,7 55% chyba. Na dodatek, pomyliły mi się słoiki i rum poszedł do destylacji z pogonami wczesnymi rumów, oraz mezcali. Zapach ogólnego destylatu... mhm inny
. Wyślę próbki i poczekam na krytykę.
Za jakiś czas, pomyślę znowu o soku. Ale większej ilości.
K.
Re: Rum z soku trzcinowego
: środa, 1 mar 2017, 10:44
autor: Saccharomyces
Na czym przepuszczałeś ?
Re: Rum z soku trzcinowego
: środa, 1 mar 2017, 11:53
autor: Kamal
Na Pot-stillu.
K.
Re: Rum z soku trzcinowego
: wtorek, 11 cze 2019, 14:56
autor: Kamal
Od pierwszego nastawu na soku trochę czasu minęło, ale nadal pracuje na soku. Choć teraz nastawy lecą na melasie, soku i cukrze paneli (surowym). Run tak powstały jest delikatniejszy, ma smaki które można wyłapać pijąc cachaçe, szczególnie "ziemistość".
K.
Re: Rum z soku trzcinowego
: piątek, 14 cze 2019, 23:05
autor: sargas
@Kamal weźmiesz próbkę na zlot ?
Re: Rum z soku trzcinowego
: sobota, 15 cze 2019, 13:23
autor: Kamal
Nie wiem czy uda mi się być na zlocie, mam w tym roku strasznie napięty sierpień.
Jak coś postaram się próbki podesłać
K.