Strona 1 z 2

Plastik PEHD

: wtorek, 18 maja 2010, 22:33
autor: kedziorek91
Witam! Co myślicie o robieniu nastawów w beczce (70 litrowej) wykonanej z plastiku PEHD?

Re: Plastik PEHD

: wtorek, 18 maja 2010, 22:35
autor: Kucyk
A co to takiego PTHD?

Re: Plastik PEHD

: wtorek, 18 maja 2010, 22:37
autor: Maciej_K
PEHD, HDPE, high density polyetylene... Można. Szwedzi nawet robią z tego kotły.

Re: Plastik PEHD

: wtorek, 18 maja 2010, 22:39
autor: kedziorek91
Na mojej plastikowej beczce od dołu tak pisze. Jest to chyba jakiś rodzaj plastiku ;)

Re: Plastik PEHD

: wtorek, 18 maja 2010, 22:41
autor: Kucyk
Bardziej w pytaniu chodziło mi o to, skąd Kolega Kędziorek taki symbol polimeru znalazł... Aaaaa.... pewnie z dołu beczki! 8-)

Poszukaj innych symboli, choć jeśli beczka służyła przechowywaniu martwych niemowląt, to może się średnio nadawać.

Re: Plastik PEHD

: wtorek, 18 maja 2010, 22:52
autor: kedziorek91
Jest ona nowa gdyż mama ją kupiła i miała nadzieje w niej ogórki kiszone robić ale ją szybciej znalazłęm ;p

Re: Plastik PEHD

: wtorek, 18 maja 2010, 22:52
autor: Zygmunt
Powszechne znane kiszone niemowlaki z Czerniejowa były trzymane (o ile dobrze fotki prasowe pamiętam) w beczce do ogórasków, niebieskiej, plastikowej- więc beczka jak najbardziej nadająca się :)

Re: Plastik PEHD

: wtorek, 18 maja 2010, 23:21
autor: Maciej_K
Tamte beczki były do kapusty... Znów mi się przypomniał Terry Deary, który przestrzegał przed myleniem azteckich glinianych beczko-trumienek dla dzieci ze słoikami z dżemem... Jakby ktoś pytał: tak, kamionka nadaje się.

A tak w ogóle to sam na wsi mam taką niebieską sześćdziesiątkę po ogórach. Myłem ją kilka razy, odkażałem pirosiarczynem, dwa razy w niej fermentowało (raz cukrówka, raz pseudośliwa), wietrzyła się, ostatnio ostro ją siarkowałem, teraz stoi w niej dwadzieściaparę litrów jabcoka... a i tak pewnie będzie walić ogórem. Zapach nie do wyparcia chyba.

Re: Plastik PEHD

: środa, 19 maja 2010, 20:07
autor: Kucyk
Maciej_K pisze:Zapach nie do wyparcia chyba.
Można go wyprzeć niedużym niemowlakiem... 8-)

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 20 maja 2010, 17:35
autor: pokrec
Maciej_K: ja tez popełniłem ten błąd i nastawiłem nalewkę z wiśni w słoju po ogórkach. Szklanym. Myłem, płukałem, czarowałem, okadzałem, niestety, wiśniówka miała lekki posmak kiszonych ogórków. Wypitka i zakąska w jednym...
Sądzę, że to nie słój woniał, ale... nakrętka od słoja. Ona jest od środka powleczona jakims palstikiem i ma podobna uszczelkę. I owe plastiki przełażą zapachem kiszenia jak mało co.
A pisali mi chemicy, uczyli, że plastiki zasadniczo są obojętne chemicznie względem kuchennych rzeczy. Tymczasem zwyczajna woda w poliuretanowym bukłaku Made in USA po godzinie tak śmierdoliła plastikiem, że bałem się ją pić.
Zasada jest prosta: nie wolno mieszać naczyń fermentacyjnych z tymi od kiszenia. Nie wolno z 2-ch przyczyn: po pierwsze zapach kiszonych ogórków jest ultratrwały, po drugie, bakterie kwasu mlekowego bardzo ujemnie wpływają na fermentujące zaciery, nastawy i wina. W jednej mądrej książce pisali nawet, że nie wolno fermentowac wina w tym samym pomieszczeniu, w którym się cos kisi.
Ja do fermentacji kupiłem 2 plastikowe, niebieskie beczki 50 i 60 litrów i uzywam ich tylko do tego celu oraz do spuszczania wina znad osadu (i potem z powrotem do balona).

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 20 maja 2010, 22:39
autor: kedziorek91
Całe szczęście w tej mojej beczce nie było jeszcze nic kiszone wiec mogę spokojnie nastawiać :)

Re: Plastik PEHD

: sobota, 29 sty 2011, 11:11
autor: cyniu22
Mam problem trochę z innej beczki :D , zastanawiam się czy w plastikowych beczkach mogę przechowywać nastaw przez dłuższy czas (2-3miesiące) ,w teorii nie jest zalecane przechowywanie wina w plastiku ale czy ma to aż tak duże znaczenie w przypadku przerobionego nastawu ( szklane balony są drogie a w przypadku beczki wystarczy w pokrywkę wkleić rurkę fermentacyjną).

Re: Plastik PEHD

: sobota, 29 sty 2011, 13:50
autor: Maciej_K
Przy zachowaniu należytej higieny - nie ma żadnych przeciwwskazań do nawet dłuższego przechowywania nastawu.

Re: Plastik PEHD

: niedziela, 30 sty 2011, 17:35
autor: Kucyk
Cyniu, ja przechowuję przefermentowaną pulpę jabłkową już 4 miesiące i nic się z nią złego nie dzieje. Mało tego, przechowywałem prawie rok sfermentowane soki z pomarańczy i grejpfrutów i w niczym nie znać było tego przechowywania. Warunek nr jeden - tak jak Kolega Maciej pisze - beczki mają być czyste i szczelnie zakryte oraz nr dwa: trzymane w chłodzie.

Re: Plastik PEHD

: piątek, 11 mar 2011, 16:10
autor: Darek1
Plastik przeznaczony do kontaktu z produktami spożywczymi musi posiadać symbol noża i widelca. Pozdrawiam

Re: Plastik PEHD

: niedziela, 22 maja 2011, 15:52
autor: pradera63
Ja niestety mam złe doświadczenia z nastawianiem w beczce plastikowej: http://alkohole-domowe.com/forum/post32765.html#p32765
Po zmianie fermentatora na szklany, problem znikł.

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 20 paź 2011, 21:55
autor: lech.zywiec
Panowie! Oczekując na kolumnę chcę kupić trochę osprzętu. Lepiej kupić jedną dużą beczkę np. 200 l na fermentator, czy 2-3 mniejsze? :?:

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 20 paź 2011, 22:56
autor: Zygmunt
Kup kilka mniejszych, najlepiej tych 33l i jedna beczkę np. 60, czy 120l. Tak jest najwygodniej :)

Re: Plastik PEHD

: piątek, 21 paź 2011, 08:35
autor: lech.zywiec
Nie wspomniałem, że keg będę miał 50l, te 33l nie będą w tym przypadku za małe?

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 29 gru 2011, 19:04
autor: manunderthemoon
Witajcie,
zaczerpnięto z forum wino.org od użytkownika Olmek:
" Najlepsze do celów winiarskich są beczki z polipropylenu (PP) , bez zapachu , całkowicie obojętne chemicznie i nierozpuszczalne w najmniejszym stopniu w żadnym związku organicznym.
trochę gorsze z politereftalanu etylenu(PET) , i polietylenu o dużej gęstości (HDPE). Znaczek noża i widelca informuje tylko o dopuszczeniu do konaktu z żywnością i nie przesądza o tym ,że nie wprowadzimy do wina obcych "aromatów". Wino wszak , to zupełnie coś innego niż kapusta kiszona , choć i to i to żywność. Jeżeli chodzi o HDPE , najlepiej wybierać beczki bezbarwne lub białe , mamy wówczas pewność ,że są wyprodukowane z nowego granulatu , wszystkie kolorowe , a szczególnie czarne z "polietylenowego złomu". "
Co sądzicie?
Proszę tych, co używają beczek plastikowych i czują się dobrze (tych co źle, o nic nie proszę, jedynie czuć się dobrze) powiedzieć o swoich pojemnikach parę słów. Np, jakie na nich są oznaczenia, jakie wrażenia z użytkowania, czy są jakieś porady. Czy ma ktoś wspomniany pojemnik z PP. No i gdzie można nabyć. Na allegro patrzyłem, same podejrzane o poprzedni kontakt z czymś paskudnym jak chemia budowlana albo kichy chińskich świń.

Pozdrawiam,
Mum

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 29 gru 2011, 22:11
autor: Zygmunt
Te po kichach są ok. Niebieskie beczki też. Nie bierz po czosnku, bo ciężko odsmrodzić. Nadają się też białe 33l wiadra po wszelakiej spożywce i wiaderka z LeroyMerlin (12l). Oznaczenia:
Wiadra 33l białe sa z PP, maja widelec i nóż.
Wiadra 12l z LM są z PP, tez maja symbol widelca i noża.
Beczki niebieskie to jedna wielka zagadka, bo nie mają zwykle żadnych oznaczeń (przynajmniej moje) poza datą produkcji. Ale nigdy nie zauważyłem ich wpływu na smak. Nawet te ultraśmierdzące czosnkiem nie oddawały tegoż zapachu do cieczy.

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 29 gru 2011, 23:01
autor: Wald
Jeśli szukasz beczki 100; 120; 200 litrów do nastawu, omijaj te czarne, budowlane.
Jeśli wystarczy 10; 15; 20 litrów, odwiedź piekarnię cukierniczą. Codziennie wyrzucają kilkanaście sztuk. Poprosisz to Ci odłożą. Wszystkie do spożywki. Tyle że odbiór przed końcem nocnej zmiany. Mam tyle, że część przeznaczyłem na rupiecie w piwnicy.

Re: Plastik PEHD

: piątek, 30 gru 2011, 00:06
autor: manunderthemoon
Właśnie, dobrze by było mieć dostęp do pewnych beczułek z PP, tych co ich ponoć nic nie rusza.
Jak ktoś ma wiedzę na ten temat, dajcie proszę znać.
@Wald, za piekarnie dziękuję.
Najlepszości :)

Re: Plastik PEHD

: piątek, 30 gru 2011, 00:34
autor: Zygmunt
Białe wiadra z PP kupisz w sklepiku AD (jako fermentor 33l). Czasem bywają na Allegro, są po syropie skrobiowym lub glukozowo- fruktozowym. Poszukaj fabryk cukierków czy napojów w okolicy- tam tego tony zużywają, a nuż się coś znajdzie. Ja kiedyś prawie wyrwałem zbiornik paletowy po syropie:)

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 27 gru 2012, 15:04
autor: klodek4
Mam baniak niebieski 120 l, na dole ma oznaczenie w trójkącie PEHD 02, nadaje się ??????????
Do fermentacji nastawu!!!

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 27 gru 2012, 15:29
autor: mtx
Nadaje się :ok: miałem kiedyś z takim oznaczeniem tyle, że mały - 20l nie miał on wpływu
na smak i jakość nastawu i późniejszego destylatu.

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 27 gru 2012, 16:11
autor: klodek4
Super :ok: , gracias :poklon;

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 27 gru 2012, 19:02
autor: zigi696
Jako człowiek z branży wam powiem, że HDPE się nadaje. Raczej stosować te bezbarwne.
Tworzywa PE są generalnie stosowane do pakowania produktów, które w składzie mają kwasy, tłuszcze, alkohol. Nie stosować do przechowywania destylatów.

Re: Plastik PEHD

: niedziela, 21 kwie 2013, 20:53
autor: BartekBartek1
Witam. Kupiłem beczkę HDPE o pojemności 200l. Jest to coś takiego:
DSC_0250.jpg
. I teraz jest pytanie czy trzeba to uszczelnić, aby można fermentować w tym owoce? Czy szczelność zbiornika wpływa na fermentacje? Pozdrawiam Bartek :D

Re: Plastik PEHD

: środa, 20 lis 2013, 20:37
autor: bociann2
2xBartek+1,

wygląda mi to na jakiś kompostownik albo kosz na śmieci (hasiok :) ). Wtedy może być problem, bo takie rzeczy robi się najczęściej z recyklingowanego tworzywa i atestu na kontakt z żywnością to raczej mieć nie będzie. No bo i nie wiadomo, co poszło w młyn do zmielenia na granulat tworzywa bazowego.
Co prawda to nieco obok tematu, ale nigdy nie zapomnę smaku najtańszej czystej sklepowej, pitej z plastykowej manierki w temperaturze jakichś +28C :odlot: ...a był to rok 1982, więc i tworzywa trochę gorsze...

pozdrawiam

bnn

Re: Plastik PEHD

: środa, 30 kwie 2014, 19:45
autor: Drzewo
A ja przechowuję psotkę 96% w białym kanistrze z pe-hd. NIe czuje żadnego obcego posmaku. Ale zastanawiam się czy to bezpieczne dla zdrowia.

Re: Plastik PEHD

: środa, 30 kwie 2014, 23:15
autor: BartekBartek1
Ja destylaty trzymam też w pojemnikach PE i PP i nie wyczułem nigdy jakiś zmian w smaku. Jest to wygodniejsze niż szkło i tańsze ;)

Re: Plastik PEHD

: czwartek, 1 maja 2014, 10:48
autor: radonix
Tylko temperatura przechowywania musi być poniżej pokojowej. Przy wysokich temperaturach, wysokim nasłonecznieniu destylat czuć plastikiem. Kiedyś zostawiliśmy wódkę na plaży na słońcu, przez 2-3 godziny, w butelce po wodzie mineralnej i było to nie pijalne. Od tamtej pory omijam z daleka połączenie plastik+ wysokoprocentowy alkohol. Nawet przelewając spirytus przez lejek plastikowy zastanawiam się, czy nic się z niego nie przedostaje do alkoholu(ja nie wyczuwam, ale ktoś inny może).

Re: Plastik PEHD

: sobota, 3 maja 2014, 10:34
autor: Pretender
Panowie, starcie się robić jak najlepsze produkty, wróć - robicie, pilnujecie fermentacji, dbacie o prawidłowy przebieg procesu. A później samą esencję, samo Serce, przechowujecie w plastiku? Nikt nie każe przecież kupować nowych butelek. Podejrzewam, że osoby z waszego otoczenia, te najbliższe wiedzą o Waszym hobby, nie raz kosztowali Waszych wyrobów, więc ze zbieraniem opakowań nie powinno być problemu (szklanych oczywiście). Do tego jeszcze kilka innych pomysłów, dzięki którym jednym wyjazdem lub wyjściem można zaopatrzyć się w spory zapas butelek. Powiem szczerze, że dziwi mnie takie postępowanie, i to przez userów z Naszego forum, bo przy konstruowaniu maszynek dbacie o każdy szczególik, aby wykonany był zgodnie ze sztuką, a później samo dobro wlewacie w plastik. Ehhh...
Kupilibyście wódkę w sklepie (jeśli już) w plastiku? Ja nie....

Re: Plastik PEHD

: sobota, 3 maja 2014, 11:07
autor: wojs40
AMEN. Nic dodać, nic ująć.

Re: Plastik PEHD

: sobota, 3 maja 2014, 11:32
autor: pokrec
Butelki PET po mineralce nadają się do przechowywania wina. Sprawdziłem, 5 lat w takim bukłaku 6l, wino gronowe - zero problemów, wino - wspaniałe. Niestety, juz się skończyło...

Re: Plastik PEHD

: sobota, 3 maja 2014, 11:56
autor: Lootzek
Ja używam butelek po Cisowiance, ale tylko do chwilowego przetrzymania surówki przed właściwym procesem. Nie zauważyłem różnicy w produkcie finalnym przy tym samym półprodukcie przechowanym w butelkach po mineralce i części ze szklanego galonika. Ale stoi to raptem 2-3 dni a potem znów na rurki.
Bimbrozja ostateczna, tylko w szkiełku! :)

Re: Plastik PEHD

: wtorek, 17 cze 2014, 15:39
autor: tbajdo
Mam beczkę 120 l niebieską z oznaczeniem PE, nada się na fermentację cukrówki?

Re: Plastik PEHD

: środa, 18 cze 2014, 21:08
autor: radius
Jak najbardziej :ok:

Re: Plastik PEHD

: sobota, 20 gru 2014, 22:10
autor: seat2
Mogę mieć dużą beczkę akurat niebieską ale(no właśnie). Ale polega na tym że beczka jest po chemii dodawanej do produkcji betonu na bazie cukru z tego co mi wiadomo ,mam jedną ale na wodę. Jeśli by mogła by być na nastaw to jakich symboli szukać na niej? Żeby nie wchodziło w reakcje z nastawem i żeby nastaw nie spiepszyć.