Strona 1 z 1

Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: poniedziałek, 6 kwie 2020, 21:39
autor: foto29
Ma ktoś może taką beczkę? Cena atrakcyjna, produkt nowy niby z atestem. Tylko obawiam się jakości. Wypowiecie się?
https://allegro.pl/oferta/beczka-60l-og ... 9003413703,
Jakby zniknęło : http://archi.inosak.org/imgdb/item8255003726_1.html

ta druga wygląda porządniej, ale może tylko wrażenie
https://allegro.pl/oferta/beczka-beczki ... 7369459904
mirror: http://archi.inosak.org/imgdb/item7369459904_1.html

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: wtorek, 7 kwie 2020, 11:42
autor: Doody
Ja mam tę druga wersję już od lat (50, 60 i 120l) Sprawdzają się znakomicie.

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: wtorek, 7 kwie 2020, 17:00
autor: nemeto
Ja mam tą drugą w wersji 80l i co o niej sądzę? Sądzę, że za mała ;)

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: wtorek, 7 kwie 2020, 21:05
autor: foto29
Keg ma 50l, chciałem idealnie na 1 wsad na 1 paczce robić, to większej nie potrzebuję :)
Poszperałem internet, i ogólnie nie polecam sam sobie tej z pierwszego linku. Oszukują z certyfikacją do żywności i cieniutkie to, że komuś się rozlazło na łączeniu, i 60l czegoś poszło na podłogę.

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: czwartek, 9 kwie 2020, 21:53
autor: donald1209
Ja mam taką https://allegro.pl/oferta/beczka-plasti ... 4f69ac7020 .
dobra jakość i cena..

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: środa, 5 sie 2020, 23:21
autor: whiskyinthejar
Witam,
Jestem tu nowy, bez większego doświadczenia. Mam taką beczkę (nr 1) 60 litrów. Robię w niej nastaw cukier +drożdże + woda. Nic nie mam do zarzucenia. Fakt, jest trochę cienka ale dzięki temu przyklejony termometr ciekłokrystaliczny pokazuje rzeczywistą temperaturę nastawu. Posiadam też beczkę 120 l., która jest wykonana z grubszego tworzywa. W niej muszę sprawdzać temperaturę zanurzonym w cieczy termometrem, co czasem jest uciążliwe. Ta 60 l. sprawdza się bardzo dobrze. Przynajmniej mój egzemplarz.
Pozdrawiam

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: czwartek, 6 sie 2020, 02:19
autor: rozrywek
Panowie. Precyzujcie proszę tematy.
Bo człek prosty myśli że chodzi o dębową. Beczkę.

Ja mam dwie. Dużo większe. I balonów parę. No i fermentatory też.
Zawsze planuję nastaw tak aby wyszło akurat.
Z pojemności 200l Wychodzi równo.
Poniewaź osad klarowanie i takie tam.
Mam dwa kegi i 50 i 30.
W zależności co będę robił zawsze mi wychodzi 3/4 wsadu. Tak ustalam.
Z balona 50 idealnie się to nadaje do keg 50. Bo się nie partolę w tańcu. Baniak nie jest pełny, minus osad, klarowanie to akurat.
A z balonika 35 idealnie się nadaje do kega 30L.
W planie jest i setka. Zobaczymy.
W każdym razie ta 60L fajna jest. Uchwyty ma to chyba wytrzymała.
Rurkę się zaopatrz. Może nie na początku bużliwej ale potem się przyda.

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: piątek, 14 sie 2020, 19:01
autor: donald1209
Info dla kolegów z podkarpacia.
https://www.olx.pl/oferta/beczka-plasti ... 4;promoted
Beczki używane ale porządne do spożywki, podejrzewam, że z zakładów przetwórstwa GERBER w Rzeszowie, dawna Alima. Ceny dobre, np za 160 l z pokrywą z obejmą aktualnie 60 zł.
Jeden problem, pan nie wysyła :-(

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: piątek, 14 sie 2020, 20:50
autor: Drupi
A ja uważam że jeden tzw. rzut, to 2 niebieskie beczki 60 L które w rzeczywistości do gwintu mają po 70. Do pełna wychodzi 140 L po odlaniu osadu 135 L a to z kolei jest akurat na 3 gotowania surówki, a to co uleci jest akurat na 2 gotowania ( 18 %) wsadu. Nic nie nazostaje i nie ma gotowania połowy kega. Na nastaw nigdy nie lejemy do pełna bo piana wykipi ale jak po dobie piana opadnie dolewamy letniej wody pod gwint i jest super. A drożdze Moskwa Style 2 paczki na beczkę spokojnie przerobią i jeszcze lepiej bo spokojniej. Na 25 litrów są zbyt szalone. :D

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: sobota, 5 wrz 2020, 18:02
autor: Marian_jl
Dotychczas robiłem nastaw cukrowy w beczce 60l , 10 kg. cukru + 1 paczka drożdży w sam raz na 1 raz do kega 50l.
Teraz pożyczoną mam beczkę 200l i mam zamiar zrobić to samo tylko x3 tj. 30 cukru + 3 torebki drożdży ale rodzą się pytania.
- Czy warto się w takie coś bawić ... tj jakość , czasookres ...itp
- 3 paczki drożdży , wszystkie takie same czy można pomieszać drożdże
- czy może jakieś inne proporcje nastawu będą lepsze
Dlaczego to chcę robić ? - a no dlatego że największym u mnie problemem jest zrobienie nastawu , nie będę mówił komu ale jednej osobie zawsze to śmierdzi ... a tak postawiłbym to na działce , jeszcze jest ciepło i miałbym towar na 3 puszczenia .

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: sobota, 5 wrz 2020, 18:34
autor: użytkownik usunięty
Wszystko ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne. Musisz brać pod uwagę to, że im większy nastaw, tym tendencja do samogrzewania wzrasta i trudniej tym samym, taki nastaw schłodzić. Musiałbyś go kontrolować. Biorąc pod uwagę Twój problem (witaj w klubie ;) ), zaryzykowałbym beczkę 200l (największe upały, chyba poza nami) a 30kg cukru i 120L wody, da Ci bezpieczne Blg i dwie paki drożdży, zrobią robotę tylko nieco wolniej. Dałbym te same.

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: sobota, 5 wrz 2020, 19:03
autor: arTii
Beczka jest 200l czy 220?
Jeśli 220l, to 50kg cukru, dopełnić do 200l i masz na 4 gonitwy :)
Drożdży wtedy 3 paczki, lub 330g jeśli masz w dużych paczkach

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: niedziela, 6 wrz 2020, 09:53
autor: Marian_jl
Dzięki za podpowiedzi , jeśli chodzi o temperaturę to będzie to stało sobie w pomieszczeniu silnie zacieniowanym a ja się bardziej obawiałem że będzie za zimno. Pytanie dlaczego wy dajecie tyle wody zalecenia mówią o mniejszej ilości np:
Alcotec 24 -rozpuścić 6kg cukru w 21l ciepłej wody
Alcotec 48 classic- 6kg lub 8 kg cukru rozpuścić w 21l. ciepłej wody
Alcotec 48 -Opakowanie na 25L nastawu:
Alcotec 48 Carbon -175 g na 25 litrów
Moskba 21% -6kg- 9kg cukru rozpuścić w 21L ciepłej wody

A jak z czasem , czy taki duży nastaw musi dłużej stać ?

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: niedziela, 6 wrz 2020, 10:17
autor: użytkownik usunięty
Po co dawać 1 paczkę drożdży na 6kg cukru i 21L wody, skoro ta jedna paczka zrobi 12kg cukru w podwojonej ilości wody. Nie szkoda kasy? Czystszy nastaw, to czystszy wynik końcowy a jeśli fermentacja dodatkowo prowadzona będzie w ciut niższej temperaturze, nie bój żaby. Nieco dłużej potrwa ferment, ale lepiej na tym wyjdziesz :ok:

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: poniedziałek, 7 wrz 2020, 18:28
autor: Marian_jl
Dzięki za rady, cukier już kupiony 4x10 . W piątek robię nastaw: 36 kg cukru , 3 paczki Moskba , woda 4l/1kg cukru . Będzie surówka na 4 zabawy

Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

: sobota, 3 paź 2020, 19:54
autor: Marian_jl
Temat zakończony , czas na podsumowanie.
Ostatecznie dałam 40 kg cukru , 150 l wody i 3 paczki drożdży Moskwa bo akurat takie miałem .
Start – Piątek 11 IX Blg startowe 25
Pomieszczenie zaciemnione , raczej zimno , temp. 18-20 st. w zależności od pory dnia . Bałem się że będzie za zimno żeby drożdże wstartowały , w Piątek do późna cisza nawet myślałem :scratch: żeby znaleźć grzałkę i podgrzać nastaw .W Sobotę z rana pierwsze kroki skierowałem do budynku z nastawem i nadzieja - drożdże chodzą , bez szału ale pracują , temp. nastawu tylko 18,7 st.
Przyjeżdżam w Piątek 18 IX drożdże pracują lepiej niż tydzień temu Blg12
Przyjeżdżam w Piątek 25 IX praca drożdży ledwo wyczuwalna Blg 1
Kolejny Piątek 2 X cisza w nastawie drożdże zakończyły robotę ale Blg -5 czyli jak w książkach piszą :D :D
Zakupioną na tą okazję pompką przepompowałem towar do 3-ch beczek 60 l i po wyczyszczeniu beczki z powrotem do beki 200l .Wyszło mi prawie 180 l nastawu.