Strona 1 z 1

Zacieranie w parniku elektrycznym

: niedziela, 11 lis 2018, 11:29
autor: FRUTTI
Witam wszystkich kolegów i koleżanki.
Ostatnio otrzymałem od teścia parnik elektryczny z regulacją mocy (Parnik 29letni, ani razu nie używany) i oto moje pytani czy taki parnik nada się do zacierania ziarna ? Może ktoś już miał z czymś takim doświadczenie ?

Re: Zacieranie w parniku elektrycznym

: sobota, 25 kwie 2020, 03:07
autor: camillusPl
Odświeżę temat, zacierał ktoś w parniku ?

Re: Zacieranie w parniku elektrycznym

: sobota, 25 kwie 2020, 09:03
autor: arTii
Ja nie zacierałem, ale teoretycznie:
- sprawdź z czego jest kadź w której się gotuje, czy nie jest z jakiegoś szkodliwego materiału.
- doposaż parnik w termostat jeśli nie ma
- ja bym próbował - nawet myślałem o tym ale doszedłem do wniosku że nie mam aż tyle miejsca na niego

Re: Zacieranie w parniku elektrycznym

: sobota, 25 kwie 2020, 13:35
autor: Kòpôcz
29 lat to z wysokim prawdopodobieństwem będzie aluminium - do zacierania niestety odpada. Inna rzecz, że dzisiejsze słody szybko się zacierają, 30-40 minut i gotowe, a tyle czasu praktycznie każdy gar utrzyma temperaturę.