Strona 1 z 1

Jaka beczka?

: czwartek, 4 sie 2016, 21:58
autor: logitech55
Mam możliwość zakupu beczek. 60, 100, 220 litrów. Cena od 40 do 60 zł w zależności od pojemności. Jaką najlepiej jest zakupić do cukrówki i być może śliwowicy. Chciałbym zakupić 2 szt o różnych pojemnościach. Czy beczka ok 220 litrów nie będzie za duża?

Re: Jaka beczka?

: czwartek, 4 sie 2016, 22:30
autor: daniel86
:D Na to pytanie chyba tylko Ty sam potrafisz odpowiedzieć. Każdy ma inny przerób :D

Re: Jaka beczka?

: czwartek, 4 sie 2016, 23:45
autor: boxer1981228
A jaki masz zbiornik? Dobrze by było żeby beczka mieściła wielokrotność wsadu. Jak masz kega to lejesz 45l czyli beczka 100l idealna na 2 wsady itd...

Box

Re: Jaka beczka?

: piątek, 5 sie 2016, 11:53
autor: janik
Biorąc pod rozwagę wielokrotny wsad to przy cukrówce tak jak radzi kol.@boxer1981228 wystarczyłaby beczka
100l..ale jeśli chciałbyś przygotować nastaw z owoców,lub zboża to będzie to poj. niewystarczająca więc warto zakupić jedną beczkę 220l.. W handlu są również dostępne beczki 120l i 160l. a to byłby najlepszy wybór. :)

Re: Jaka beczka?

: piątek, 5 sie 2016, 12:10
autor: Kula
Plastikowa beczka 120L idealna do pracy z cukrówkami i kolumną ze zbiornikiem 100L.
Ogólnie warto mieć beczkę o pojemności wielokrotnej posiadanego zbiornika w kolumnie.

Re: Jaka beczka?

: piątek, 5 sie 2016, 17:52
autor: plipek1
Zawsze do większej beczki mniejsza ilość się zmieści, odwrotnie raczej nie
Myślę że 160l to tak optymalnie.

Re: Jaka beczka?

: sobota, 6 sie 2016, 21:54
autor: logitech55
Beczki zakupiłem. Niestety sprzedający nie wie dokładnie jakie mają pojemności mają być w okolicach 200 i 100 litrów. Zmierzyłem tak orientacyjnie bo beczki mają wybrzuszenie. Wymiary wziąłem z dekla i wysokość pod gwint i nie wiem jak to obliczyć? :lol:
1 beczka szerokość 48 cm, wysokość 75 cm
2 beczka szerokość 52 cm, wysokość 80 cm

Poproszę o obliczenie chociaż jednej i podanie jak to się robi żebym wiedział i nie zadawał takich pytań :D

Re: Jaka beczka?

: sobota, 6 sie 2016, 22:17
autor: lesgo58
logitech55 pisze: Poproszę o obliczenie chociaż jednej i podanie jak to się robi żebym wiedział i nie zadawał takich pytań :D
https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... %87+beczki

Re: Jaka beczka?

: sobota, 6 sie 2016, 23:46
autor: radius
Najprościej;

V=1/12π(2D² + d²)h

gdzie D to średnica w najszerszym miejscu, d - średnica przy deklu, h - wysokość beczki.

Re: Jaka beczka?

: niedziela, 7 sie 2016, 01:12
autor: boxer1981228

Re: Jaka beczka?

: niedziela, 7 sie 2016, 21:27
autor: logitech55
Dzięki wszystkim za pomoc.
1 beczka ma 180 litrów
2 120 litrów

Temat do zamknięcia

Re: Jaka beczka?

: wtorek, 23 sie 2016, 20:42
autor: KaSyX
No moment. Radzicie, żeby pojemność beczki była wielokrotnością wsadu. Np. dla Kega 50 l fermentować nastaw należy w beczce o pojemności 100 l . W takim razie to jest normą, żeby pędzić 2 razy ? Czy to w praktyce zostawia się drugie pół nastawu na później ? Bo ja się zastanawiam nad Kegiem 50 L i beczką 65 L.

Re: Jaka beczka?

: wtorek, 23 sie 2016, 22:16
autor: Zygmunt
To nie tak- np. nastawiasz w beczce 70l i masz na dwa wsady do kega 30l. Nastaw robisz jeden, a procesy dwa- dzięki temu nastawiasz tylko raz i oszczędzasz czas przygotowania nastawu (a czasem i drożdże) kosztem wydłużonego czasu pracy. Jak masz mniejsze potrzeby, to beczka 65 w zupełności wystarczy do kega 50l.

Re: Jaka beczka?

: wtorek, 23 sie 2016, 23:01
autor: boxer1981228
Ja mam tak obliczone nastawy i pojemności pod swój zbiornik że po przerobieniu nastawu mam akurat odpowiednią ilość surówki na pełny wsad do drugiego gotowania. Zbiornik mam 85l więc nastawiam 2 x 20kg cukru w nastawach 75l i urobek z tych dwuch gotowań to pełny wsad do drugiego razu. Czasami coś tam zostanie surówki ale to nie problem przecież ;)

Box

Re: Jaka beczka?

: środa, 7 gru 2016, 19:56
autor: tacim
To zadam lamerskie pytanie przy kegu 50 l zakup wiadra 30l do nastawu cukru mija się z celem ? Bo tak myślałem , że na początek będzie git do nauki jak to widzicie.

Re: Jaka beczka?

: środa, 7 gru 2016, 21:02
autor: Optoelektron
Jeżeli masz gdzie postawić to kup niebieską 120 l.

Re: Jaka beczka?

: czwartek, 8 gru 2016, 12:35
autor: golec269
Tacim najlepiej wielokrotność wsadu kega, wiadro siebie odpuść.
Jeśli masz większe potrzeby to 200l lub co najmniej 100l bo inaczej będziesz żałował.

Re: Jaka beczka?

: czwartek, 8 gru 2016, 16:05
autor: tacim
Hehe jak wsadzę żonie do kuchni 100l to zemdleje :) albo w piwnicy muszę grzejnik zrobic .

Re: Jaka beczka?

: czwartek, 8 gru 2016, 21:15
autor: zzibii
Jak ciepła piwnica, to bez dodatkowego grzejnika będzie nastaw pracował. Zawsze można zastosować styropian, stary koc lub kołderkę jako ocieplenie. U mnie nastaw pracuje w piwnicy, gdzie temperatura w zimie wynosi ok 16'C. Wiaderka fermentacyjnego 30l nie ocieplam. Na początku fermentacji temp.utrzymuje się ponad 20'C.

Re: Jaka beczka?

: niedziela, 23 wrz 2018, 10:05
autor: Jucu
:bardzo_zly: Ja też mam początkującego pytanie:
Czy jeśli piszą sprzedający, że beczka nadaje się do produktów spożywczych i kiszenia, posiada jakiś atest (phz,un?) oraz, że jest zrobiona PP, PE,
(czy może lepiej z HDPE), to nadaje się do bezpiecznego robienia nastawów?
I jeszcze jeśli mam już beczkę, to w którym miejscu wstawić kranik spustowy? Gdzieś w śliwowicach wyczytałem 8cm. nad dnem, lecz chodziło o zostawienie pestek na dnie. A jak z pozostawieniem na dnie drożdży i osadu? Gdyby odpowiedź była „to zależy” (moja ulubiona;(), to chociaż tak z grubsza, +/- proszę.

Re: Jaka beczka?

: niedziela, 23 wrz 2018, 12:53
autor: radius
Jucu pisze: jeśli mam już beczkę, to w którym miejscu wstawić kranik spustowy? Gdyby odpowiedź była „to zależy”, to chociaż tak z grubsza, +/- proszę.
To zależy :mrgreen: co chcesz w tej beczce fermentować. Jeśli tylko cukrówki, to wystarczy te kilka centymetrów na dnem. Warstwa drożdży zajmuje mało miejsca. Jeśli jednak owocówki lub zbożówki, to musisz wziąć pod uwagę ilość owoców/zboża, które zalegną na dnie ;)

Re: Jaka beczka?

: niedziela, 23 wrz 2018, 13:09
autor: Jucu
Ok. Czyli, jeśli chcę wykorzystywać jedną beczkę, powinienem zamontować kilka kraników na różnych wysokościach? Nie mam miejsca na kilka studwudziestolitrowych beczek. Ile cm nad dnem proponujecie dla cukrówki, ile dla owocówki? Tak mniej- więcej... i czy te beczki PP PE HDPE do kiszenia są dobre do nastawów ?

Re: Jaka beczka?

: niedziela, 23 wrz 2018, 15:34
autor: JanOkowita
Jeśli beczki mają oznaczenie na spodzie "nóż+widelec" to są O.K. Dla cukrówki i owocówek kranik 7 cm nad dnem, tak aby w trakcie zlewania nie zaciągał martwych drożdży. Potem beczkę można lekko przechylić i organoleptycznie sprawdzić ile warto zlać bez ruszania warstwy trupków.

Re: Jaka beczka?

: niedziela, 23 wrz 2018, 22:34
autor: Jucu
Wielkie dzięki:)

Re: Jaka beczka?

: poniedziałek, 24 wrz 2018, 07:43
autor: Drupi
Ale najwięcej beczek niebieskich ma atest spożywczy na wierzchu dekla wygrawerowany napis w postaci cyfer. Jak wpiszemy te cyfry w Google, dostajemy informację że beczka jest z atestem spożywczym . Dzwoniłem kiedyś do producenta beczek, to powiedział że wszystkie niebieskie w Polsce są bezpieczne. Odradzał stosowanie szarych, czarnych, bo są z tworzywa ze szkodliwymi dodatkami. Takie nie będą miały atestu.
I

Re: Jaka beczka?

: poniedziałek, 24 wrz 2018, 18:10
autor: Jucu
Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)

Re: Jaka beczka?

: poniedziałek, 24 wrz 2018, 19:45
autor: arTii
A ma ktoś dostęp do tanich beczek niebieskich >200l

Re: Jaka beczka?

: poniedziałek, 24 wrz 2018, 20:56
autor: robert4you
Sprawdzałeś na OLX?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jaka beczka?

: piątek, 5 paź 2018, 20:28
autor: zaradek
Myślicie, że beczka 60L do nastawu cukrowego do kega 50L będzie dobra?
http://archi.inosak.org/imgdb/item6896851089_1.html

Re: Jaka beczka?

: piątek, 5 paź 2018, 21:42
autor: Kamal
Tak.
K.

Re: Jaka beczka?

: sobota, 6 paź 2018, 21:20
autor: Drupi
Już to pisałem kiedyś że zwykła beczka 60 L w rzeczywistości ma 70 L. Najlepiej opłaca się nastawić 2 beczki pod sam gwint dekla. Wtedy jest 140 L ale po zlaniu z nad osadu 133 Lnastawu . Mając keg 50 L nigdy nie lejemy więcej niż 45 L . A więc wtedy wystarczą na równe 3 gotowania. A to co uleci jest też potem na 2 ostateczne gotowania metodą 18 %.. Można w beczce nastawić nie pełno żeby piana nie wypłynęła, a jak piana opadnie, dopiero następnego dnia dolać ciepłej wody do blisko gwintu dekla .