Strona 1 z 1

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: wtorek, 23 cze 2015, 07:21
autor: wampirek26
Dzień Dobry :). Niestety stało się jak się stało - doradźcie jak uratować resztę nastawu? dodać drożdży? Jak tak to jakie polecacie? Jak można teraz ich dodać? Nigdy nie miałem takiej sytuacji. Dziękuję za odzew.

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: wtorek, 23 cze 2015, 08:33
autor: Lootzek
Użyj drożdży do restartu :) Są takie dedykowane.

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: wtorek, 23 cze 2015, 09:56
autor: aronia
wampirek26 a czy w tym pożyczonym zestawie ZP miałeś termometr w zbiorniku? Jeśli tak to czy pamiętasz może jaka była temperatura przy której zaczęło kapać? Bo posiadając tą informację można by było wstępnie oszacować aktualną moc - jeżeli jest wysoka to restart może być utrudniony.
Skoro nastaw i tak już stoi w miejscu to zacząłbym od zrobienia na spokojnie matki drożdżowej (np. na G995)i dopiero po jej odpowiednim rozwinięciu(namnożeniu i powiększeniu) dodałbym ją do tego nastawu. Dodatkowo warto byłoby dodać trochę wody do tego nastawu, bo bardzo prawdopodobne, ze Blg było za wysokie i nawet te nowo dodane drożdże sobie z tym nie poradzą.

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: wtorek, 23 cze 2015, 10:27
autor: wampirek26
Nie ma na tych ZP żadnych termometrów :( Robiłem tam już parę razy tylko nie na jabłkach i wychodziło takie mniej więcej jak goście mówili( max 85% i ciągłem do 60% a resztę za siatkę :D) było to akceptowalne. A teraz wyszło z kega 30l 3x0,7 i to słabego dlatego zmierzyłem wartość cukru. Wg mnie (po lekturze forum i odpowiedziach) dałem za dużo cukru a jabłka nie dały rady przerobić :( Tylko teraz muszę uratować pozostałość. Znalazłem drożdże do restartu"Bayanus G995 Spiritferm" lub" Drożdże Alcotec do restartu nastawu" Mam około 80 l więc planuję dać 3 paczki (czy dać 4?) i dolać z 10 l wody?

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: wtorek, 23 cze 2015, 16:59
autor: aronia
Cukru zdecydowanie za dużo - już samo 35kg w tych 120l daje Blg prawie 26, a nie mówiąc o cukrze z tych jabłek(w jakiej były formie - całe czy sam sok?). Jeżeli chodzi o restart to wody dałbym co najmniej 20l. W kwestii drożdży to przy takiej ilości możesz też dać 1 paczkę jakiś turbo do owoców(np. AD Owocowe Turbo). Niestety bez pomiarów początkowych ciężko coś więcej powiedzieć. A jeśli restart się nie uda to zawsze możesz też przegotować to i na dundrze(pozostałości w zbiorniku po gotowaniu) nastawić kolejne - tylko tym razem kierując się wskazaniami cukromierza.
A w czasie jak to będzie fermentować polecam np. zapoznać się z tym tematem: http://alkohole-domowe.com/forum/smakow ... 11891.html

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: wtorek, 23 cze 2015, 17:16
autor: wawaldek11
Wampirek - ja bym zrobił próbę restartu na małej ilości, np. 5l i jak się powiedzie, to wtedy z całością.

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: wtorek, 23 cze 2015, 20:29
autor: wampirek26
Witam, dziękuje za podpowiedzi :) Zamówiłem drożdże Bayanus G995 Spiritferm z pożywka i spróbuje ich wskrzesić :D. Jak dodam drożdży i ruszy to nie omieszkam się napisać. Aa swoją drogą to muszę kupić własny sprzęt do destylacji, ale jeszcze trochę muszę poczytać o zasadach destylacji i biję się z myślami czy iść w miedź czy wziąć aabratka od ludzi forumowych :D

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: czwartek, 8 paź 2015, 17:01
autor: elegands
Witam. Podpinam się.
Mianowicie: nastaw owocowy mieszany 17 litrów (owoce, soki, kompoty i dodałem 1 kg cukru po 24 h), blg początkowe ok. 21, wystartowało 19 wrzesnia, pracowało, zrobiła się gęsta piana - drożdże BROWINu TurboFruit Yeast
Poszło to do piwnicy, bo wyjechałem. W piwnicy temperatura nie schodziła poniżej 14 stopni C (minimum w ciągu ostatnich nocy - cukrówka robiona w tym samym czasie skończyła na -4).
Sfermentowane owoce i resztki wywaliłem, przelałem przez sito do nowego fermentatora (jakieś resztki owoców jeszcze pływają). Blg obecnie wynosi 7.
Moje pytanie:
Czy wynik cukromierza może być oszukany przez resztki pulpy (nie jest ich wiele) i rzeczywiście blg jest niższe?
Na rury i na pozostałościach z kega stawiać kolejny nastaw? (wówczas tylko dorzucić cukru do początkowego blg 23?)

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: piątek, 9 paź 2015, 07:42
autor: Kamal
Cząsteczki pulpy, mogą zawyżać Blg.
Możesz nastaw podklarować i wtedy zmierzyć blg. Albo na rury. A czy na wywarze robić smakówke to nie wiem. Bo dla mnie nic tam aromatów ciekawych nie będzie. I ilość cukru też jak zostanie to będzie nie wielka. Więc sam się zastanów czy nastaw na wywarze jest warty roboty. :-)
K.

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: piątek, 9 paź 2015, 11:27
autor: eldier
Na dundrze można nastawić cukrówke na spiryt ;) Po co marnować dodatkowo wodę której i tak już jest mało.
Ja cały dunder z przetworówek wykorzystałem do zacierania zboża ;)

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: wtorek, 20 cze 2017, 09:27
autor: Riddick
Witam
Mam taki problem. Zrobiłem zacier z 10kg słodu whisky malt. Wyszło mi z tego 33l zacieru blg 18-20, dodałem drożdże Fermiol do zbóż i pożywkę (20g). Temperatura fermentacji 28-22 ( start - koniec). Wystartowało bardzo burzliwe i zatrzymało się na bgl 5. Zacier jest już klarowny od 2dni od startu minęło 12dni.
To już drugi nastaw tego typu poprzedni bgl 17 i też koniec na 5

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: wtorek, 20 cze 2017, 13:11
autor: Zygmunt
Pamiętaj, że cukromierz jest "głupi"- on jest skalowany dla wody z rozpuszczonym cukrem. W zacierze są jeszcze inne związki, które wpływają na gęstość, więc zaburza to pomiar (białka, cukry niefermentowalne). Z podanego spadku gęstości wychodzi, że Twój zacier ma ok. 7%, więc całkiem normalny wynik, spokojnie możesz to przegotować.

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: wtorek, 20 cze 2017, 13:11
autor: ramzol
Zaciery schodzą do 2blg. Według mnie krzywdy nie ma. Gotuj i wstawiaj następny na dundrze. Jak dobrze kojarzę to przy zacieraniu powstają cukry których drożdże nie gryzą. To może powodować podbicie blg końcowego.

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: piątek, 2 sie 2019, 19:30
autor: Elektor
w poniedziałek zrobiłem nastaw: 6kg słodu żytniego zatarłem, dodałem do tego pozostałość po wysładzaniu słodu na piwo, oraz zrobiłem syrop z cukru 8kg, potem dodałem chłodnej wody, bo nie miałem jak inaczej tego wystudzić :(
łącznie użyłem jakieś 55l wody, nie mierzyłem BLG bo nastaw miał jakieś 35 stopni Celsiusza, stwierdziłem że to za dużo żeby dodać drożdże, postanowiłem poczekać z tym do wtorku, ale we wtorek już samo ruszyło (bo zatarty słód był już na wierzchu) jednak postanowiłem dodać jeszcze trochę drożdży,
dałem saszetkę "Gozdawa FAMOUS SCOTCH WHISKEY Yeast 10g", niby wszytko pracuje ale blg drugi dzień stoi na 16
ktoś miał coś podobnego ale podpowie co się tam dzieje i jak dalej postępować

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: piątek, 2 sie 2019, 21:04
autor: Góral bagienny
Jak pracuje to wszystko ok. cukromierz może być oszukiwany przez nastaw i dwutlenek :)

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: piątek, 2 sie 2019, 21:15
autor: Elektor
pracuje :)
sprawdziłem też refraktometrem, pokazuje ok 17 brix.

Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą.

Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

: sobota, 3 sie 2019, 19:10
autor: Elektor
Podpytam jeszcze trochę :P bo coś mi nie pasi :/

Nastaw pracuje, ale wydaje mi się że ma dziwny zapach, może jestem przewrażliwiony, coś jakby nadpsute mleko,
odfiltrowałem trochę przypomina jakby mleko z czymś rozcieńczył
Podejrzewam że wdała się infekcja i jest fermentacja mlekowa :/

Czy idzie to jakoś uratować, czy powinienem wylać wszystko?