iSpindel czyli hydrometr elektroniczny, test działania
: środa, 27 maja 2020, 20:51
Witam wszystkich,
ostatnimi czasy zakupiłem urządzenie zwane iSpindel. Dla tych co nie wiedzą, pozwala on kontrolować przebieg fermentacji na bieżąco w czasie rzeczywistym. Kolegom "dobra rada" od razu powiem, że miałem taka potrzebę/ochotę, aby go zakupić i przetestować, więc proszę się opanować od komentarzy typu "po co to komu" itp. Urządzenie zakupiłem na forum piwowarskim piwo.org. Dlaczego zdecydowałem się napisać cały ten wywód? Odpowiedź jest prosta. Zobaczymy najpierw na przykładzie glukozówki, następnie na zacierze słodowym czy gadżet ten się sprawdza. Lubię wykresy .
Zaznaczam, że nigdy nie miałem z iSpindel styczności więc był to mój pierwszy raz. Pływak najpierw trzeba zaprogramować, a potem skalibrować. Wszystko jest opisane na stronie pomysłodawcy ispindel.de. Mój iPindol był kalibrowany do 20 BRIX/Plato. Można przyjąć praktycznie 1:1.
Pierwszym moim testem jak wspomniałem będzie glukozówka.
- 7 L wody
- 2 KG glukozy krystalicznej PEPES ( nastaw ma około 20 BRIX )
- drożdże Alcotec Vodka Star 22g, czyli 1/3 paczki (dobrze wymieszane, aby nie wsypać samej pożywki )
- temperatura zadania drożdży około 26 stopni około godziny 20:00
W załącznikach zdjęcia, screeny które na bieżąco z przebiegiem fermentacji będę uzupełniał tak abyście mogli zobaczyć jak urządzenie się sprawuje.
Przerwa na wykresie był to czas w którym iSpindel był wyjęty i zadane były drożdże.
Jeżeli dział nie jest odpowiedni do tego tematu, proszę moderatora o przeniesienie.
CDN.
PS. Po napisaniu posta zauważyłem, że taki temat już istanieje, ale myślę, że od przybytku głowa nie boli
Wpadłem na pomysł, aby udostępnić podgląd iSpindla na żywo.
https://thingspeak.com/channels/1068597
ostatnimi czasy zakupiłem urządzenie zwane iSpindel. Dla tych co nie wiedzą, pozwala on kontrolować przebieg fermentacji na bieżąco w czasie rzeczywistym. Kolegom "dobra rada" od razu powiem, że miałem taka potrzebę/ochotę, aby go zakupić i przetestować, więc proszę się opanować od komentarzy typu "po co to komu" itp. Urządzenie zakupiłem na forum piwowarskim piwo.org. Dlaczego zdecydowałem się napisać cały ten wywód? Odpowiedź jest prosta. Zobaczymy najpierw na przykładzie glukozówki, następnie na zacierze słodowym czy gadżet ten się sprawdza. Lubię wykresy .
Zaznaczam, że nigdy nie miałem z iSpindel styczności więc był to mój pierwszy raz. Pływak najpierw trzeba zaprogramować, a potem skalibrować. Wszystko jest opisane na stronie pomysłodawcy ispindel.de. Mój iPindol był kalibrowany do 20 BRIX/Plato. Można przyjąć praktycznie 1:1.
Pierwszym moim testem jak wspomniałem będzie glukozówka.
- 7 L wody
- 2 KG glukozy krystalicznej PEPES ( nastaw ma około 20 BRIX )
- drożdże Alcotec Vodka Star 22g, czyli 1/3 paczki (dobrze wymieszane, aby nie wsypać samej pożywki )
- temperatura zadania drożdży około 26 stopni około godziny 20:00
W załącznikach zdjęcia, screeny które na bieżąco z przebiegiem fermentacji będę uzupełniał tak abyście mogli zobaczyć jak urządzenie się sprawuje.
Przerwa na wykresie był to czas w którym iSpindel był wyjęty i zadane były drożdże.
Jeżeli dział nie jest odpowiedni do tego tematu, proszę moderatora o przeniesienie.
CDN.
PS. Po napisaniu posta zauważyłem, że taki temat już istanieje, ale myślę, że od przybytku głowa nie boli
Wpadłem na pomysł, aby udostępnić podgląd iSpindla na żywo.
https://thingspeak.com/channels/1068597