Strona 1 z 1

Po 17 dniach blg 10

: piątek, 27 kwie 2018, 11:02
autor: tompa
Panowie
Robiłem według przepisu Kucyka.
20 litrów soku jabłkowego z biedry, 3 kg cukru w 1,5 l wody, pożywka i bayanusy.
Pięknie ruszyło. Po 4 dniach dodałem 2 kg cukru.
Po 17 dniach fermentacji bardzo zwolniło. Bulki z rurki raz na minutę, gdy poprzednio było 30 bulków.
Sprawdziłem, jest 10 blg.
Czy dodać jakiś drożdży, czy jeszcze czekać, bo ten blg jest wysoki?

Re: Po 17 dniach blg 10

: piątek, 27 kwie 2018, 14:53
autor: trzmi3lu
Jaka temp. nastawu? Jakie blg początkowe miałeś? W 17 dni to można 100L przefermentować do -3, coś trochę długo. Albo za niska temp. albo drożdże stanęły(podobno bayanusy czasami mają takie odchyły od normy). Pożywki więcej Ci nie trzeba, bo na jabłkach to i bez tego się obejdzie.
Sprawdź jak smakuje nastaw.
pozdrawiam

Re: Po 17 dniach blg 10

: piątek, 27 kwie 2018, 20:46
autor: tompa
Temperatura nastawu taka jak w domu bo stoi w małym pokoju czyli 21-22st.
Blg początkowe nieznane bo nie miałem cukromierza. Posmakowałem i smak drożdżowy i słodki.
Mam kolejne bayanusy GT i turbo fruit. Może nastaw poczęstować turbo?

Re: Po 17 dniach blg 10

: piątek, 27 kwie 2018, 22:59
autor: olo 69
Daj pożywki, dodaj ze 2-3 pokrojone jabłka, dobrze wymieszaj. Bayanusy potrzebują owoce w nastawie a ty im sok z kartonika dałeś. Możesz ewentualnie rodzynki wsypać.

Re: Po 17 dniach blg 10

: wtorek, 1 maja 2018, 16:04
autor: tompa
Dałem wszystko ja zaproponował olo 69.
Dzisiaj blg wynosi 6.
Delikatnie jeszcze bulka w rurce.

Re: Po 17 dniach blg 10

: wtorek, 8 maja 2018, 18:26
autor: tompa
Po tygodniu czyli dzisiaj sprawdziłem i jest równo 5 blg.
Czekać jeszcze, czy klarować i dawać na rurki a dunder ponownie potraktować cukrem i dać turbo fruit.

Re: Po 17 dniach blg 10

: środa, 9 maja 2018, 09:06
autor: Drupi
Nie czekaj już, tylko na rurki i odbierz więcej przedgonu niż zwykle. Sklaruj jakimś środkiem, takie coś mało się klaruje ale cokolwiek chociaż. Na przyszłość nie rób z tych drożdży, a z innych.

Re: Po 17 dniach blg 10

: poniedziałek, 4 cze 2018, 20:45
autor: tompa
Klarowanie botonitem nieudane. Po dwóch tygodniach trafiło na rurki. Po jednym psoceniu na miedzianym micro pot stilu od Zygmunta wyszła w zapachu ambrozja.
1 litr dostał czipsów dębowych a drugi czysty. Oba stoją i dojrzewają. Pozostałość po destylacji dostała 4 kilo cukru w 20 litrach soku jabłkowego i turbo fruity. Chodzi jak ta lala.
Podobno jabłko się ciężko klaruje.