Strona 9 z 9

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 10 lut 2022, 22:58
autor: kumpocik
Tak dla pierwszaków chciałem obrazki pokazać bo jedno zdjęcie mówi więcej niż tysiąc słów. Kolejność ściągania nastawu z beczki to lewe i prawe wiadro a następnie lewa i prawa butla. Do ostatniej butli wlałem wszystko co zostało. Osad powstał ze 132g drożdży. Lewa butelka ma widoczne początki klarowania a wiadra mają po 1cm krystalicznego płynu. Jaram się jak małolat bo w końcu widzę cały proces.

P.s. rozrywek miej litość :)

Obrazek
Obrazek

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: piątek, 11 lut 2022, 08:35
autor: rozrywek
@Kumpocik dobrze, poznaj litość.

Na początku to wywal to na dwór, do garażu nieogrzewanego, czy gdzieś tam gdzie będzie zimno, ale na plusie, czym bardziej pizga tym lepiej.

Z drugiej damy zlej te 1,5L płynu, wywal resztę.
Z wiader odlej trochę do tej damy, po co?
Pod wiadra podstaw coś, klocek, cokolwiek, aby stały krzywo.
Osad ci się będzie ładnie zbierał tylko w jednym rogu, łatwiej to później zlać znowu, nie porwie ci osadu.
Taki prosty trick.

Już nie wnikajmy co w tej damie siedzi, na pewno nie 132g namnożonych martwych drożdży. Zostawmy to, sam wyciągnąłeś wnioski, to pastwić się nad bidnym kumpocikirm nie trzeba.

Teraz ważne: przy zlewaniu znad osadu absolutnie nie bądź pazerny, nie zlewaj do ostatniej kropelki, wiadomo że pod koniec ci będzie osad porywać, a istotą klarowania jest to aby osadu się pozbyć, tak?
Te końcówki możesz z wiader i dam zlać osobno do butelki, poczekać aż się osiądzie i dopiero do reszty, i na rurę.

Sam widzisz że to wszystko nie jest pracochłonne, a jedynie czasochłonne, poczekać trzeba aż się wyklaruje.

I bardzo proszę, nie poruszaj już tematów żwirków dla kotka, dość.

A to z jednej przyczyny:
Nawet jak teoretycznie jest w składzie tego żwirku tylko bentonit używany również do klarowania win, to różnica jest taka że te klarowiny, turboklary i inne pierdoły są sprzedawane jako produkt do dodatku do tzw żywności, a wino to żywność tak?
A ten kuźwa żwirek, to nie wiadomo co, produkt budowlany, służący kotkom do szczania, nie ludziom do klarowania.

Nigdy więcej nie chcę słyszeć o żwirku.
Jak ktoś chce to stosować, proszę, tylko niech tym się publicznie nie chwali.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: piątek, 11 lut 2022, 09:06
autor: kumpocik
Dzięki rozrywek za okazaną litość i kolejną porcję rad.
Całość stoi w garażu obecnie w 14/15 gradusach - taki mamy klimat.
Były damy z łasiczką a ja mam damę z osadem ale ona to z czystej babskiej ciekawości została zalana. Osad to dwie paczki Alcotec Vodka Star i 2 x klar o ile to ma znaczenie (nastaw 60l). Zgodnie z zaleceniami już pozlewane, popodstawiane i niech się grawitacja tym zajmie. Na rury ma iść kryształ - taką mam koncepcje.
Idea klarowania pampersem dla kotów jakoś do mnie nie przemawia. Sól drogowa też jest słona ale to nie sól spożywcza, albo inaczej: to sól spożywcza ale nie do jedzenia :)


Kolejne dwie beczułki już pracują na jednej paczce T3 i Mockba. Zuważyłem że oba te drożdżaki inaczej pracują i średnica bombelków jest inna. Mockba tak dostojnie daje grubymi bąblami, natomiast T3 bardziej intensywnie drobnymi. Jest cudownie ...

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: piątek, 11 lut 2022, 09:18
autor: radius
rozrywek pisze:A ten kuźwa żwirek, to nie wiadomo co, produkt budowlany, służący kotkom do szczania, nie ludziom do klarowania.
Rozrywku ty nasz, rozrywkowy :D
Znajdź mi w tym żwirku cokolwiek innego niż tylko glinkę bentonitową :lol:
https://zoo-factory.pl/nasze-produkty/h ... -dla-kota/
Przez kilka lat używałem tego żwirku do klarowania cukrówek i żyję :) Nie pokryłem się sierścią a i ogona też się nie dorobiłem :mrgreen:
W niektórych żwirkach "Standard", dodatkowym składnikiem jest węglan sodu, który jest bezpieczny i zwykle stosowany w produkcji batonów, ciastek, biszkoptów, krakersów, zup błyskawicznych.
Węglany sodu mają bardzo niską toksyczność i spożywane w postaci produktów spożywczych nie wywołują żadnych skutków ubocznych.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: piątek, 11 lut 2022, 09:33
autor: jakis1234
Fajne jest to jaranie się świeżaka, też tak miałem przy pierwszej cukrówce. :)
Dobrze kumpocik, obserwuj, ciesz się, jak będziesz robił którąś tam z kolei, to już będzie rutyna.
Nastawy z alkoholem możesz trzymać nawet w temperaturach trochę poniżej zera, alkohol obniża temperaturę zamarzania.
Oczywiście bez przesady, ale u nas ostatnio coś tej przesady temperaturowej nie ma.
Rozrywek, bentonit jest dobry, jeżeli komuś się spieszy, to produkt naturalny i w całości się wytrąca.
A ponieważ sprzedawcy strasznie zdzierają licząc sobie po kilka zł za saszetkę 10-15 g, więc nic dziwnego, ze kupuje się inaczej.
Kupiłem bentonit wędkarski, około 6 zł za kilogram, a jest już dobrze zmielony, ale jak do tej pory użyłem go może ze dwa razy.
Jak to pisze Rozrywek "pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy..."

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: piątek, 11 lut 2022, 10:09
autor: rozrywek
Koledzy
@radius
@Jakiś1234.

Obydwaj macie rację.

Możliwe że te tanie żwirki to czysta glinka bentonitowa.
Możliwe że te klarowiny w sprzedaży to dokładnie to samo.
Nie twierdzę że nie.

Oczywiście to jest ździerstwo 10zł za paczuszkę, więcej kosztuje proces pakowania niż zawartość tej torebeczki.

Przydaje się owszem środek klarujący w gorące lato, nie zaprzeczam.

Ale teraz? Czas nie kosztuje, Newton nam za darmo grawitację dał.
Kupić parę wiaderek bądź fermentorów za grosze, wlać i zostawić.
Nie puścisz na rurę w ten weekend, puścisz w następny.

Nie jestem przekonany do tych żwirków, właśnie dlatego że nikt nie bada zawartości tego w co kot się zejszczy, a te środki do klarowania to już jakimś regulacjom i parametrom muszą odpowiadać. Bo to spożywka.

@Jakiś1234, z tymi środkami klarującymi to trochę też jak z drożdżami turbo.

W większości to ten sam, albo parę szczepów, pod innymi tysiącami nazw.

Jakby tak je wszystkie przebadać micro, to by wyszło że to prawie jedno i to samo.

Reasumując: nie mam kota, to i nie potrzebuję źwirku. Ot i moja prosta filozofija, kochanka Grawitacja mi wystarczy.

Właśnie pracuję w firmie wytwarzającej kiełbaski wegetariańskie, niejadalny syf, dla vegan i innych śrubokrętów.
Ale sanitarne przepisy stosuję, nie ładuję szuflą z podłogi w mikser, rękawiczki mam, a maszyny czyste i stalowe.
Także ja wolę naturalne metody.
Śpieszy mi się gdzieś?

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: wtorek, 15 lut 2022, 07:54
autor: kumpocik
Nie mam doświadczenia ale klarowanie w tempie 1cm/24h to chyba dość wolno nawet jak na grawitację ?

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: wtorek, 15 lut 2022, 08:46
autor: użytkownik usunięty
Normalka

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 27 kwie 2022, 20:34
autor: czapkazwierz
Mozna klarować cukrówkę filtrami do wody? Wziąłem 0,4L do dzbanka filtrującego i kryształ.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 27 kwie 2022, 22:45
autor: rozrywek
@Czapkazwierz.
Pogadamy jak wyklarujesz tym filtrem 40 litrów, nie 0,4.
Ok?

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 28 kwie 2022, 07:31
autor: czapkazwierz
Do takich ilości to trzeba wziąć filtry wstępnego oczyszczania (20 000 L) i podzlewozmywakowy (12 000 L).
Przed filtrowaniem miał zapach cydru, kwaśno-gorzki smak, po było czuć alkohol, w smaku tak gorzki, że myślałem, że zwymiotuję.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 28 kwie 2022, 08:33
autor: jakis1234
czapkazwierz pisze:Mozna klarować cukrówkę filtrami do wody? Wziąłem 0,4L do dzbanka filtrującego i kryształ.
Czy Ty za pomocą filtra klarujesz nastaw z cukrówki?
A po co? Przecież to nie wino, tego się nie pije.
Sklaruj grawitacyjnie, a jak Ci się spieszy to za pomocą jakiegoś środka do klarowania i już.
Po przepuszczeniu przez kolumnę tych wszystkich smaków nie będzie.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 28 kwie 2022, 08:36
autor: jakis1234
kumpocik pisze:Nie mam doświadczenia ale klarowanie w tempie 1cm/24h to chyba dość wolno nawet jak na grawitację ?
Za wolno, za słabo odgazowałeś, za wysoka temperatura nastawu itp.
Generalnie 2-3 dni wystarczą do sklarowania fermentora 25 litrów, jeżeli zapewni się dobre warunki klarowania.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 28 kwie 2022, 11:19
autor: kumpocik
Po kilku (negatywnych) doświadczeniach wiem że u mnie przyczyną wolnego klarowania było za szybkie zlewanie znad osadu i dodawanie turbo klaru. Pojawiło się -4 i już zlewałem do klarowania. Osad po dodaniu turbo klaru co prawda szybko opada ale na kryształ muszę długo czekać. Odgazowuje wkrętarką z końcówką do gipsu przez kilka minut ale gaz ucieka za każdym razem. BLG oczywiście -4.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 28 kwie 2022, 14:35
autor: czapkazwierz
Nie, na próbę trochę zrobiłem, w słoiku 1L.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 28 kwie 2022, 16:15
autor: jakis1234
kumpocik pisze:Osad po dodaniu turbo klaru co prawda szybko opada ale na kryształ muszę długo czekać.
Nie przesadzaj z tym kryształem, czasami jak nie mam czasu czekać, to biorę cukrówkę taką powiedzmy jakby z mlekiem.
Osad opadł, ale przezroczysta to ona nie jest.
Nie zauważyłem różnicy. Może mam za niskie wymagania, ale jako podstawa do nalewek jest wystarczająca.

Re: RE: Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 28 kwie 2022, 21:45
autor: Carl
Tak sobie czasem czytam i tak sobie czasem myślę... jak to odgazowanie powinno przebiegać? Czy tak?
kumpocik pisze: Odgazowuje wkrętarką z końcówką do gipsu przez kilka minut
Czyli zlać znad osadu i pobełtać mieszadłem?

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 30 maja 2022, 10:21
autor: czapkazwierz
Czy do klarowania bentonitem, temp. 14*C jest za wysoka? Do jakiej temp. można stosować bentonit?

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 30 maja 2022, 16:17
autor: rozrywek
Klarować możesz w każdej, ale czym zimniej tym lepiej.
Na dworze w nocy zimno, garaż, balkon, szopa, cokolwiek.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 4 lip 2022, 21:54
autor: wieku
Panowie czy czujecie różnicę pomiędzy cukrówką klarowaną a cukrówką zaraz po zejściu cukru do zera ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 4 lip 2022, 22:53
autor: Doody
W klarowanym nastawie jest mniej przedgonów. Szybciej leci serce, przynajmniej wg mnie.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 4 lip 2022, 22:55
autor: jakis1234
wieku pisze:Panowie czy czujecie różnicę pomiędzy cukrówką klarowaną a cukrówką zaraz po zejściu cukru do zera ?
Jak to do zera? Powinna zejść poniżej zera (do -4).
I o jaką różnicę chodzi? Klarowna cukrówka daje lepszy spirytus i mniej przed i pogonów. I o to chodzi w klarowaniu.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 4 lip 2022, 23:02
autor: wieku
Ok dzięki Panowie, pierwszy raz robię o tej porze roku więc trzeba będzie długo czekać :(

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: wtorek, 5 lip 2022, 08:30
autor: użytkownik usunięty
Serwus :ok:
To dobre, dobre.
Gdyby ktoś napisał o zależności temperatury fermentacji lub ilości cukru w nastawie do ilości odpadów - zgoda. Ale jaki związek ma klarowność wsadu do ilości odpadów? Przy rektyfikacji?
W drugim przypadku, nie widzę związku.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: wtorek, 5 lip 2022, 11:26
autor: jakis1234
defacto pisze:Ale jaki związek ma klarowność wsadu do ilości odpadów? Przy rektyfikacji? W drugim przypadku, nie widzę związku.
No to jeszcze musisz trochę poczytać albo poeksperymentować, ewentualnie nie odnosisz się do pytania.
Drożdże i różne inne śmieci w nastawie w czasie grzania też dokładają swoje i masz więcej zanieczyszczeń.
Spróbuj zrobić rektyfikację idealnie czystego nastawu i takiego niesklarowanego - sam zobaczysz, że ilości odpadów będą różne.
Natomiast ja dla odmiany nie rozumiem tego stwierdzenia:
Gdyby ktoś napisał o zależności temperatury fermentacji lub ilości cukru w nastawie do ilości odpadów - zgoda.
O co chodzi? Kolega @wieku pytał o różnicę między sklarowaną i niesklarowaną cukrówką. Skąd tutaj niby jakieś odpady?
Woda, cukier, drożdże.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: wtorek, 5 lip 2022, 11:45
autor: rozrywek
defacto pisze:Ale jaki związek ma klarowność wsadu do ilości odpadów? Przy rektyfikacji?
Prze-rektyfikuj raz nastaw, zwykłą cukrówkę, razem z osadem, z gęstwą, tak jak jest, wlej w kocioł i dawaj.

Zobaczysz efekt sam.

Zauważam to pewną tendencję....rektyfikacja, super kolumna wszystko załatwi.
Ale, dlaczego procesowi w tym nie pomóc? Dobrym sklarowaniem?
Dlaczego nie?
Dlaczego?

Ps: AD się rozrasta bardzo, przybywa nowych, młodych, to uczmy ich dobrych podstaw, a jeśli ktoś nie chce klarować, to niech to robi po cichu.
Klarowanie jest bardzo ważne, koniec kropka i....kropka.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 25 lip 2022, 00:35
autor: CrawfordPL
A co sądzicie o filtrowaniu przez piasek kwarcowy? Sąsiad mój taką procedurę robi z użyciem piasku 0,1-0,2 jak nie chce czekać na wpływ grawitacji.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: niedziela, 31 lip 2022, 18:14
autor: użytkownik usunięty
Serwus :ok:
CrawfordPL pisze:A co sądzicie o filtrowaniu przez piasek kwarcowy?
Nic nie sądzę, bo nigdy nie słyszałem o czymś takim. Natomiast mam prośbę - zagadaj z sąsiadem, niech porobi zdjęcia jak wygląda przefiltrowany nastaw przez piasek kwarcowy, jak wygląda kolumna do filtracji i jak długo trwa przelanie np 25l. Wklej wyniki i dopiero po tym możemy podyskutować :ok:

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 3 maja 2023, 20:09
autor: Denenter
Witam
Nie wiem czy ktoś żyje jeszcze na tym forum, ale co do klarowania mam bardzo ciekawą metodę :
- nastawiłem 2x nastaw 1 woda cukier + 2 zmielone jabłka takie całe bez pestek pół na pół woda/owoce
-Zlać jabłka znad osadu i dolewać wino jabłkowe 3litry na 12 litrów nastawu. (wino nie musi być sklarowane)
Ogólnie klaruje poniżej tygodnia - przeźroczystość jak nad morskim Okiem.
Co prawda objętości małe więc nie wiadomo co przy 20, 50 czy 100 litrach wyjdzie
P.S
Białko jajka nic nie daje - ani zapachu, ani smaku, ani rezultatów, przynajmniej w moim przypadku :)

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 4 maja 2023, 14:24
autor: jakis1234
Nic z tego nie rozumiem, o jakie niby klarowanie chodzi i czego?
To ma klarować cukrówkę, czy wino? I po co taka metoda?

A swoją drogą kolego, jakieś 'cześć, jestem taki a taki"
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.