Strona 1 z 1

zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 10:32
autor: Tomasz76
Witajcie

Zrobiłem zacier w słód jęczmienny (śruta) whiskey w kotle warzelnym, 50L. Wlałem do fermentatora, dodałem drożdże coobra turbo whiskey.
Poziom cukru był na poziomie 19 blg. Pierwsze 3dni pracował jak szalony. Później zatrzymał się na poziomie 8blg i nic ...

Jaka może być przyczyna??
Warto taki przerabiać?? Czy nie warto??

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 11:17
autor: mac_23
A gdzie kolega trzyma fermentator? Może jest w jakimś chłodnym miejscu i wystarczyło by delikatnie wszystko podgrzać.

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 11:21
autor: rastro
Może jakiś błąd podczas zacierania, część skrobi poszła w kierunku cukrów nie fermentowalnych, może temperatura w pierwszych dniach intensywnej fermentacji poszła za wysoko i drożdże padły... a może pomiar jest zafałszowany przez nagazowany nastaw?

Czym ty ten blg mierzysz?

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 11:28
autor: Tomasz76
Poziom mierzę refraktometrem. Temperatura nie przekroczyła 25stopni . Zastanawiam się nad dodaniem do tego enzymu scukrzającego

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 12:28
autor: rastro
A refraktometrem... oba refraktometrem... jeżeli tak to refraktometr nie pokaże -4 ani zera... on inaczej oszukuje niż spławik... gdzieś na forach piwowarskich są wzory do przeliczenia blg z refraktometru na wskazania spławika.

Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przerobiły wszystko do końca, a pomiar spławikiem będzie znacznie bliższy zera.

Na rurki z tym ;)

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 12:30
autor: kiwitom23
Tomasz76 pisze:Poziom mierzę refraktometrem.
Tutaj: https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer masz kalkulator do przeliczania wskazań refraktometru.

8 BRIX, to w praktyce 2,46 BLG

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 12:30
autor: Tomasz76
rastro pisze:A refraktometrem... oba refraktometrem... jeżeli tak to refraktometr nie pokaże -4 ani zera... on inaczej oszukuje niż spławik... gdzieś na forach piwowarskich są wzory do przeliczenia blg z refraktometru na wskazania spławika.

Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przerobiły wszystko do końca, a pomiar spławikiem będzie znacznie bliższy zera.

Na rurki z tym ;)
Sprawdzę jeszcze spławikowe. Dziękuję

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 12:42
autor: Doody
No to masz odpowiedź. +2 to często spotykany poziom zakończenia pracy zacieru. A trzeba kupić szklany spławik, najlepiej z Gomaru i takim przyrządem zaciery ogarniać ;)

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 13:12
autor: Tomasz76
Doody pisze:No to masz odpowiedź. +2 to często spotykany poziom zakończenia pracy zacieru. A trzeba kupić szklany spławik, najlepiej z Gomaru i takim przyrządem zaciery ogarniać ;)
Dziękuję

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 13:21
autor: rastro
E tam zaraz trzeba - nie trzeba, natomiast trzeba mieć świadomość jakiego narzędzia się używa. Zobacz, jak tylko odkryliśmy, że pomiar nie był spławikiem - wszystko stało się jasne. Teraz kolega też będzie miał świadomość że refraktometr to nie spławik i będzie pokazywał coś innego niż spławik - do tego będzie wiedział jak sobie z tym poradzić.

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 14:11
autor: Tomasz76
rastro pisze:A refraktometrem... oba refraktometrem... jeżeli tak to refraktometr nie pokaże -4 ani zera... on inaczej oszukuje niż spławik... gdzieś na forach piwowarskich są wzory do przeliczenia blg z refraktometru na wskazania spławika.

Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przerobiły wszystko do końca, a pomiar spławikiem będzie znacznie bliższy zera.

Na rurki z tym ;)
Miałeś rację . Szklanym pokazuje mi ok 1blg... :)

A i jeszcze jedno . Może poleżeć Xavier z tydzień ?? Nic mu nie będzię? Czy to trzeba od razu gonić?

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: wtorek, 2 lis 2021, 15:51
autor: rastro
Myślę że jak nie było grzebane za nerwowo... to raczej nie powinno się nic stać jeżeli poleży dodatkowy tydzień.