Strona 1 z 1

Słaba wydajność zacierania

: środa, 6 maja 2020, 19:42
autor: votrox
Witam wszystkich,
mam problem z zacieraniem, mianowicie słabą wydajność na poziomie około 50%. Użyłem 5 kg słodu jęczmiennego diastatycznego oraz 5 kg pszenicy. Poprzednio użyłem 10 kg słodu jęczmiennego i wydajność była taka sama ( różni producenci słodu ). W obu przypadkach uzyskałem zacier około 15 blg. Stosunek słód/woda 1:3. Zacieram w kociołku Coobra CB5. Proces przeprowadzam następująco:
-nalewam do kociołka 30-31 L wody oraz dodaje 15g kwasku cytrynowego
-temperaturę ustawiam na 65 stopni, ostatnio było 68 wynik ten sam
-po osiągnięciu temp. wsypuje śrutowane ziarno i oczywiście mieszam
-zacieram 60-80 min od czasu do czasu mieszam
-filtruje, wysładzam 9 L wody
-schładzam

Proszę o sugestie bo nie mam pojęcia co źle robię. Kilka razy pod rząd i wydajność cały czas lipna na poziomie 15 blg.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc, albo chociaż chęci :P

Re: Słaba wydajność zacierania

: środa, 6 maja 2020, 22:11
autor: kwik44
Mierzyłeś blg wysładzanej brzeczki? Patrząc na to co napisałeś to przedostatni punkt jest odpowiedzią. Za mało wysłodziłeś. Ja wysładzam jak przy piwie, aż brzeczka ma 2-4blg. Ale ja zacieram 3 wody, jak Szkoci.

Re: Słaba wydajność zacierania

: czwartek, 7 maja 2020, 11:20
autor: henik
Dodawanie kwasku do wody przed wsypaniem słodu, to błąd! Wsypujemy zboże, mieszamy, sprawdzamy ph paskiem i korygujemy ph jeżeli zachodzi taka konieczność. Do tego temperatura zacierania to 60 do 62 stopni. Można sprawdzać stopień zacierania jodowym wskaźnikiem skrobi. Pobieramy klarowny zacier do sprawdzenia stopnia wysładzania jak i do sprawdzenia BLG. Samo wysładzanie to tak jak wyżej kolega kwik44 napisał, trzy wody.

Re: Słaba wydajność zacierania

: czwartek, 7 maja 2020, 21:58
autor: kwik44
Żeby nie było ;) Da się "na raz". Są destylarnie co nie wysładzają 3 wody, ale prowadzą wysładzanie ciągłe. Ma to zalety, bo nie trzeba czekać aż zatrze się w wyższej temp. Pewnie zwiększają też temperaturę wody przy okazji. Ale zasada jest taka sama. "3cia" woda idzie jako pierwsza do kolejnego zacierania. W domu nie bałbym się wysładzać do tych 1-2 blg, nawet kosztem niskiego %. To i tak jest hobby więc najwyżej trochę więcej prądu pójdzie na odpęd.

Re: Słaba wydajność zacierania

: czwartek, 7 maja 2020, 22:32
autor: Kòpôcz
Wyjątkowo mało. Jak wlewasz wodę do wysładzania? Może robi Ci się kanalikowanie młóta?

Re: Słaba wydajność zacierania

: piątek, 8 maja 2020, 10:03
autor: Puzii
henik pisze:Dodawanie kwasku do wody przed wsypaniem słodu, to błąd! Wsypujemy zboże, mieszamy, sprawdzamy ph paskiem i korygujemy ph jeżeli zachodzi taka konieczność. Do tego temperatura zacierania to 60 do 62 stopni.
Zacieru w ogóle nie trzeba zakwaszać, bo sam w sobie jest kwaśny, zakwaszamy wodę do wysładzania, jeżeli już potrzeba.
Temp 60-62 st max, powyżej, będziesz miał za dużo cukrów niefermentowalnych, a one Ci są niepotrzebne.
Ale nie dziwi mnie takie postępowanie u początkujących, bo jak oglądam instruktaże na YT, to załamuje ręce. Zacieranie w 70st a nieraz już widziałem w 75 i zdziwienie że się zaciera dwa dni :D
I wysładzaj jak chłopaki piszą, aż poleci 1-2 blg, a jeżeli to nie na piwo, to mozesz do zera, bo taniny Ci nie straszne.

Re: Słaba wydajność zacierania

: piątek, 8 maja 2020, 10:17
autor: Skir
Puzii pisze: Ale nie dziwi mnie takie postępowanie u początkujących, bo jak oglądam instruktaże na YT, to załamuje ręce. Zacieranie w 70st a nieraz już widziałem w 75 i zdziwienie że się zaciera dwa dni :D
Też widziałem. Facet robi filmik instruktażowy i sprawdza na kartce wydrukowany przed minutą przepis, który po raz pierwszy czyta:)).

Re: Słaba wydajność zacierania

: piątek, 8 maja 2020, 15:54
autor: henik
Puzii pisze:Zacieru w ogóle nie trzeba zakwaszać, bo sam w sobie jest
. A to ciekawe? To teoria czy sprawdziłeś? Ja zacierając słód dodaję 20 ml kwasu mlekowego na 35 l zacieru, mam wtedy Ph na poziome 5,2. Zacierając zboże dodaję 25 do 30 ml. Nigdy mi się nie zdarzyło, nawet zacierając na piwo bym nie musiał korygować Ph.

Re: Słaba wydajność zacierania

: piątek, 8 maja 2020, 19:59
autor: Puzii
Od prawie 10 lat robię piwo i nigdy nie koryguję. Nie ma takiej potrzeby, no kwestia też jaką masz wodę.

Ps do wysładzania też nie daję, bo nie wysładzam już ;)

Re: Słaba wydajność zacierania

: piątek, 8 maja 2020, 22:48
autor: votrox
Dziękuję wszystkim za rady. Za kilkanaście dni będą testy :)

Re: Słaba wydajność zacierania

: czwartek, 14 maja 2020, 12:44
autor: votrox
Panowie, sukces ! Cały proces prowadziłem podobnie, ale :
- na termostacie trzymałem cały czas 61 stopni
- zacieranie oparłem o próby jodowe, dłużej trwało zacieranie
- WYSŁADZANIE, nie bez przyczyny napisałem dużymi literami
Do kotła nalałem 35 L wody, 10 kg słodu pilzneńskiego. Po wysładzaniu otrzymałem 45 L zacieru 15 blg, co daje około 6,5 kg cukru. Wydajność około 70 % :) , a dla oka zdjęcie z popełnianego czynu :evil:

Dziękuję i pozdrawiam :respect:

Re: Słaba wydajność zacierania

: wtorek, 30 cze 2020, 13:33
autor: david.buchalik
votrox pisze: Do kotła nalałem 35 L wody, 10 kg słodu pilzneńskiego. Po wysładzaniu otrzymałem 45 L zacieru 15 blg, co daje około 6,5 kg cukru. Wydajność około 70 % :) :
Też mam CB5 i bortkam sie z problemem wydajności u mnie okazało się ze przy warkach miałem problem poważny z temperaturą. poniewaz termostat pokazywał 63 stopnie a u góry było 55 stopni no i sie nie zacierało.

Ale temat wydaje mi sie ogarniety

u teraz haj oatrze na twoje wyniki w brewnesie to nie moge tego ogarnac jak Ci mogło wyjśc z 10 kg słodu 15 blg brzeczka po wysładzaniu 45 l. Brewnes pokazuje 12,5 blg jesli oczekiwana ilość piwa to 40 l przt wydajności 75% coś kłamczuszysz? :D

Re: Słaba wydajność zacierania

: wtorek, 30 cze 2020, 19:49
autor: votrox
Panie kolego,
myślę, że kłamanie w tym temacie z mojej strony jest kompletnie zbędne i niepotrzebne. Napisałem tylko ile miałem zacieru, a blg było mierzone refraktometrem. Takie miałem odczyty. Zazwyczaj zacieram około 240 minut (co 20 minut mieszam wsad), kiedy próba jodowa jest negatywna. Proces przeprowadzam w 64 stopniach na sterowniku (około 61-62 stopnie w koszu zaciernym). Co do warzenia piwa oraz programu o którym mówisz, nie wypowiem się bo go nie używam. Wszystkie zaciery są przerabiane na destylat. Ilość przedgonu,gonu, pogonu prawie idealnie pasowała mi do ilości "cukru" zawartego w zacierze. Ufam tylko i wyłącznie swoim obserwacjom, odczytom, oraz ilości końcowego urobku. Być może źle wyliczyłem wydajność procentową słodu. Pomijając ten fakt osiągnąłem 15 blg 45L. Tylko cukry fermentowalne mnie interesują:)
Może doszukujesz się kłameusza bo sam masz problem z wydajnością i nie ogarniasz? :)

PS.
Przedwczoraj uzyskałem zacier prawie 14 blg 41L przy wsadzie 8-8,5KG słodu.

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.

Re: Słaba wydajność zacierania

: środa, 1 lip 2020, 15:35
autor: david.buchalik
votrox pisze: Może doszukujesz się kłameusza bo sam masz problem z wydajnością i nie ogarniasz? :)


Ustrzeliłeś w sedno - mam problemy z wydajnością w tym kotle.

Przy warzeniu 22 litrów piwa osiągałem wydajność około 70-75 % zaś przy warkach 42 litrowych wydajność ta spadała poniżej 45% co dość mocno bolało :D

Jak pisałem wcześniej miałem problemy z temperaturą i pewnie do końca mi się zacierało stąd problem z wydajnością. Od czasu warek 22 litrowych z powodu pandemii nie warzyłem nic więcej, a miałem w planach duże warki.

Teraz staram się dociec i zorientować co robią inni, że osiągają dużą wydajność w kotłach Coobra CB5.

Nie chciałem Ci zarzucić kłamstwa w dosłownym znaczeniu tego słowa więc napisałem rozbrajające kłamczuszenie. Pomyślałem ze gdzieś Ci tu jakaś litrówka mogła wkraść lub inna pomyłka. Nie jesteś również jedyną osobą, która osiąga wysokie wydajności podczas warzenia.

Wedle brewnsa to musiałbyś mieć 100% wydajności żeby osiągnąć taki wynik. Gdybyś podzielił się informacją co robisz krok po kroku w swoim kotle:
1. w jakie temperaturze zadajesz słód
2. jak długo zacierasz mniej więcej i kiedy podnosisz temperaturę do góry
3. jakiej ilości wody używasz do wysładzania.

Re: Słaba wydajność zacierania

: czwartek, 2 lip 2020, 11:38
autor: votrox
Na wstępie chciałem powiedzieć, że dla mnie trzy bardzo ważne czynniki to:
1. MIESZANIE zacieru, staram się to robić bardzo dokładnie co około 20 minut
2. Obniżenie PH, dodaję około 5 g kwasku na 10L wody ( tyczy się to również wody do wysładzania )
3. 1:3,5 35 L wody na 10 kg słodu

Słód zadaję w temperaturze 66 stopni. Wsypuję, mieszam bardzo dokładnie. Kiedy jestem pewien, że nie ma żadnych grudek zamykam pokrywkę i zadaję na sterowniku 64 stopnie. Około 210 minut trzymam jak wyżej opisałem, następnie zwiększam temp do 70-72 stopni na ostatnie 30 minut. Nie robię żądnego wygrzewu itp. Filtruję, wysładzam 10 kg słodu na oko. Zacier na destylat to nie apteka :P. Jest tego jakieś 20L wody o temperaturze 80-90 stopni. Zauważyłem, że im wolniej woda do wysładzania przepływa przez młóto tym lepiej wypłukuje cukry.
Filozofii chyba nie ma, ale u mnie się to sprawdza. Jak masz więcej pytań zapraszam na PW, możemy się zdzwonić, będzie znacznie prościej porozmawiać.

Wszystkiego dobrego.

PS. Może zbyt grubo masz ześrutowane ziarno oraz zbyt mało dokładnie mieszasz?

Re: Szkocki słód whisky

: czwartek, 11 mar 2021, 14:44
autor: .Gacek
czytam pisze:25 to naprawdę minimum w spodziewanych zastosowaniach. Będzie z tego max 15l ~65%.
Czy mógłbyś mi napisać jak to obliczyłeś?

Re: Szkocki słód whisky

: czwartek, 11 mar 2021, 16:37
autor: łoles
.Gacek pisze:
czytam pisze:25 to naprawdę minimum w spodziewanych zastosowaniach. Będzie z tego max 15l ~65%.
Czy mógłbyś mi napisać jak to obliczyłeś?
Zależy jak dużo cukru dodasz :hahaha:

Re: Szkocki słód whisky

: czwartek, 11 mar 2021, 17:43
autor: czytam
Oto obliczenia:
Radius w swoim poście o zacieraniu mąki ryżowej koji pisał o wydajności bodajże 0,48l z kilograma mąki. Dlaczego ze słodu ma być dużo mniej? Zgodnie z ogólnie dostępną literaturą z 1t słodu w destylarniach otrzymuje się 425l alkoholu (przeliczając na 100%). Weźmy 400l, którą uznaje się za bardzo niską (oczywiście dla przemysłu). No to z 25kg mamy 400*25/1000=10l 100%. Licząc dalej 10*100/65=15,4 (65% alkoholu). Napisałem max 15l 65% z 25kg słodu. Oczywiście, zależnie od prowadzenia całego procesu, może być i 5l. To się też mieści w granicy, którą podałem. Chciałem tylko zwrócić koledze uwagę, że te 25kg, to nie jest tak dużo.

Re: Szkocki słód whisky

: czwartek, 11 mar 2021, 21:00
autor: .Gacek
Szczerze mówiąc to nie robiłem jeszcze tak dokładnych wyliczeń dla danego słodu ale poczyniłem już kilka prób.
Pierwsza próba to zacieranie słodu 4kg caramel oraz 4 kg vienna z malteurop w 27,5 litrach w automatycznym kotle zaciernym. Woda do wysładzania 5 litrów, generalnie chodziło o to aby zmieściło się w 30-to litrowym fermentorze. Dwie identyczne próby zakończyły się na wynikach 11BLG oraz 13 BLG.
Druga próba to również dwa równoległe zaciery lecz tylko z samego słodu vienna z malteurop i tutaj już lepiej bo obydwa miały równo 15-16BLG.
W weekend będę zacierał dwa razy słód pilznenski ze Strzegomia również będzie to 8 kg zasypu.
Wg mnie dużą rolę odegrał tutaj mocno wyprażony słód karmelowy. Pożyjemy zobaczymy...

Re: Szkocki słód whisky

: czwartek, 11 mar 2021, 21:04
autor: MASaKrA_Domingo
czytam pisze:Oto obliczenia:
Radius w swoim poście o zacieraniu mąki ryżowej koji pisał o wydajności bodajże 0,48l z kilograma mąki. Dlaczego ze słodu ma być dużo mniej? Zgodnie z ogólnie dostępną literaturą z 1t słodu w destylarniach otrzymuje się 425l alkoholu (przeliczając na 100%). Weźmy 400l, którą uznaje się za bardzo niską (oczywiście dla przemysłu). No to z 25kg mamy 400*25/1000=10l 100%. Licząc dalej 10*100/65=15,4 (65% alkoholu). Napisałem max 15l 65% z 25kg słodu. Oczywiście, zależnie od prowadzenia całego procesu, może być i 5l. To się też mieści w granicy, którą podałem. Chciałem tylko zwrócić koledze uwagę, że te 25kg, to nie jest tak dużo.
Tak, ale weź pod uwagę, że tylko przy rektyfikacji. Inaczej ( alembik pot-still ) będziemy mieć zupełnie inną wydajność z uwagi na fakt, że sporo z tego alkoholu zostanie jednak w pogonach, a o ile przy 100-150kg słodu możesz je kumulować, to przy 25l nie nawojujesz.
Wydajność teoretyczna tak, wydajność praktyczna - nie sądzę.
Chyba, że chcesz mieszać z ziarnem? Wtedy jak najbardziej się zgadzam.

Re: Szkocki słód whisky

: czwartek, 11 mar 2021, 21:25
autor: czytam
Nic nie chcę mieszać. Kumulować można też w mniejszym garnku. A wracając do zacierania, wczoraj robiłem piwo. Z 8kg słodu mam około 30l 16,5Bx. Czyli, przeliczając na alkohol bardzo podobnie do wcześniejszych wyliczeń. Ale zacieranie ręczne a nie w automatycznym garnku. W nim wydajność zazwyczaj jest niższa.

Re: Szkocki słód whisky

: czwartek, 11 mar 2021, 21:36
autor: .Gacek
Czy wydajność ze słodu gorzelnianego może być wyższa niż w przypadku słodu, który jest robiony na piwo? Wydaje mi się, że nie... Ale nie ukrywam, że temat mnie zaciekawił i będę szukał informacji na ten temat w wolnej chwili. Kolego @czytam dziękuję za odpowiedź.

Re: Szkocki słód whisky

: czwartek, 11 mar 2021, 22:11
autor: rastro
A destylarnie (może nie te od Wisky, ale gorzelnie) nie robią przypadkiem tak, że zacierają bez filtracji i wysładzania fermentują i później robią odpęd na gęsto? Wydaje się że w takim przypadku uzysk może być nieco większy. Zresztą chyba i browary przemysłowe mają większą wydajność od planktonu w postaci domowych piwowarów.

Re: Szkocki słód whisky

: czwartek, 11 mar 2021, 23:19
autor: Doody
Jeżeli chodzi o wydajność to każdy ma swoje doświadczenia. Ja ponieważ muszę filtrować zacier przed destylacją, otrzymuję po dwukrotnej destylacji (odpęd + półkowa) około 9- 9,5l z 25kg słodu. Koledzy dysponujący kotłem z płaszczem piszą o 11-13l. 15l to już by była rewelacja.

Re: Szkocki słód whisky

: czwartek, 11 mar 2021, 23:46
autor: Skir
Zawsze mieszałem śrutę ze słodem. Jaka jest różnica kiedy daje się sam słód?

Re: Szkocki słód whisky

: piątek, 12 mar 2021, 15:30
autor: Doody
Sam słód ma lepszą wydajność (przynajmniej u mnie). Prawdopodobnie do jego produkcji używa się dobrej jakości jęczmienia browarnego. Jęczmień, który kupuje od rolnika pewnie jest gorszego gatunku i stąd niższa wydajność ziarna. Ale sama fermentacja, zapach itp. zdecydowanie na korzyść słodu.

Re: Szkocki słód whisky

: piątek, 12 mar 2021, 21:28
autor: Skir
@doodu mam jęczmień i kukurydzę od farmera qmpla, który daje mi swoją śrutę. Bez chemii. Wydajność koło 17-18 BLG zacierając na lenia. Zauważalny efekt kiedy na 10 kg śrutę dodaję z 3 kg słodu wędzonego torfem. Smak i aromat Super. Pozdrawiam z pół zach Pyrlandii :)