Strona 1 z 1

Problem z nastawem cukrowo owocowym

: poniedziałek, 20 sty 2020, 13:38
autor: Waldzi.
Witam. Nastawilem około 45 L nastawu z 8 L starych soków(jabłko, porzeczka ogólnie mix) do tego 6 kg cukru woda I 2 opakowania drożdży t48 I turbo grom 48. Po kilku godzinach wszystko wyglądało że jest ok, drozdze zaczęły pracować trochę za mocno bo piana wychodziła z butli przez kilka godzin, potem gdy wszystko się uspokoiło założyłem z powrotem korek Ale ledwo co już bulgotalo. W tym momencie mam wrazenie ze powoli przestaje robic.Moje pytanie czy coś z tego będzie? Jak to urotowac?

Re: Problem z nastawik cukrowo owocowym

: poniedziałek, 20 sty 2020, 18:17
autor: mocho
Sprawdź blg, stawiam że cukru już nie ma, jeżeli mam rację to sklaruj i gotuj

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: poniedziałek, 20 sty 2020, 22:01
autor: użytkownik usunięty
Przy tej ilości drożdży turbo nie ma co się dziwić, że zjadły wszystko w mgnieniu oka :D Co chcesz uzyskać z tego? Po prostu spirytus?

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: poniedziałek, 20 sty 2020, 22:46
autor: .Gacek
Pozwolę sobie powtórzyć poprzedników jak wyżej... Albo PS albo kolumna, mimo szybkiej fermentacji... To co przefermentowało zaciągnij do szklanki i zmierz blg. Jeżeli blg jest na minusie to odczekaj dzień, dwa i dawaj to na rurę. Na krótkim odcinku będziesz miał fajny destylat do analizy i szerszy pogląd co wychodzi...
Dżemy i kompoty są z reguły bardzo słodkie, ale każda piwnica niesie ze sobą kawał historii... Być może spotkasz babcię 90 lat i będziesz gotował wiśnie, które nie widziały smogu. Babcia opowie Ci historię miasta gdy Ciebie nie było na świecie...

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: wtorek, 21 sty 2020, 07:12
autor: Grzesius88
Ja takie nastawy robię na drożdżach przeznaczonych do wina (nie robię spirytusu). Jak koledzy wyżej piszą sprawdź blg. W tej chwili fermentuje mi nastaw ok. 35l. z nieudanego wina z winogron (musiałem wcześniej zebrać bo ptaki ogromnie się tym zainteresowały, w tamtym roku nie zebrałem ani 1kg bo w przeciągu 1 dnia zjadły ok 50kg winogron) i soków z czarnej porzeczki, malin, trochę syropu z ananasa i brzoskwiń (ze świąt zostało). Fermentuje już ok 1 miesiąca.

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: wtorek, 21 sty 2020, 11:52
autor: Waldzi.
Chce uzyskać dobry bimberek. Też miałem myśli że przestaje robic bo nie ma cukru, ale jeszcze tego nie sprawdzałem. Sprawdzę dziś koło 18 i dam znać co i jak

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: wtorek, 21 sty 2020, 20:12
autor: donald1209
Podstawowa sprawa. Musisz mierzyć blg początkowe nastawu, tym bardziej jak piszesz, że masz czym. Wtedy będziesz wiedział, jak przestanie "bulkać" czy drożdże przerobiły cały cukier ( jak zmierzysz blg końcowe, powinno być ujemne , -3, -4 ).

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: środa, 22 sty 2020, 18:43
autor: Waldzi.
Mierzylem dziś rano blg - było na poziomie 10-8.
Chyba odcedzę resztki owoców, przeleję, zwiększę temperaturę i dodam drożdzy winiarskich lub gorzelniczych do owocowych zacierów.
Co o tym sądzicie?

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: środa, 22 sty 2020, 20:27
autor: Góral bagienny
Zwykłe drożdżaki mogą nie dać rady, jest w nastawie już alkohol :scratch:
Kup drożdże do restartu i próbuj :ok:

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: środa, 22 sty 2020, 23:05
autor: Waldzi.
Szczerze nie czułem w tym za bardzo alkoholu jak powąchałem, więc nie wiem co o tym myśleć. Po.jakim czasie może się z tym zacierem coś stać? W sensie nie wiem czy drożdżezdążą dojść jak zamówię przed weekendem

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: czwartek, 23 sty 2020, 01:06
autor: Kamal
Zmierz cukromierzem, albo spróbuj to poczujesz czy cukier już przerobiony.
K.

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: czwartek, 23 sty 2020, 06:23
autor: .Gacek
Jeżeli nastaw miał 10BLG to był jeszcze stosunkowo słodki, a taka słodycz maskuje alkohol. Odstaw to dalej do fermentacji i czekaj cierpliwie...

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: czwartek, 23 sty 2020, 14:57
autor: mocho
Waldzi. pisze:W tym momencie mam wrazenie ze powoli przestaje robic.
wydaje mi się że za bardzo się spieszysz, skoro aktualnie blg jest 8-10 to poczekaj, daj drożdżakom jeszcze trochę czasu. Za 2-3 dni ponownie sprawdź blg, być może jeszcze dojadają cukier

Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

: piątek, 24 sty 2020, 16:13
autor: Waldzi.
Zacier stanął na 8 big dodałem kolejne drożdże, finalnie pracuje, a co z tego będzie zobaczymy.

Mod: Sprawdź klawiaturę - Blg i big jednak się różnią ;)