Strona 1 z 1

Ciekawe zjawisko

: środa, 15 maja 2019, 17:35
autor: Aksen
Witam, otworzyłem nastaw dziś, i zauważyłem coś co jeszcze nie widziałem do tej pory... :shock:
Pojawiają się białe plamki i znikają, robi się jakby "korzeń" i opada na dno...
Czy ktoś spotkał się z takim czymś lub może mi powiedzieć o co chodzi? :scratch:
Dałem 50l do klarowania, ale nie wiem czy rzucać na gotowanie :bezradny:

(2 beczki, nie szczelne pokrywy, 32 kg cukru i drożdże pure)

Filmik
https://www.youtube.com/watch?v=khBLPeq ... e=youtu.be
Zdjęcie
Obrazek

Re: Ciekawe zjawisko

: niedziela, 19 maja 2019, 13:02
autor: 70-MAREK
Skoro drugi był ok, to wnioskuję iż wdała się jakaś infekcja ;)
Osobiście nie widziałem czegoś takiego
Jaki jest zapach ?

Re: Ciekawe zjawisko

: niedziela, 19 maja 2019, 18:17
autor: masterpaw2
@Aksen, a odgazował kolega nastaw??? Zapewne nie, pęcherzyki CO2 podrywają martwe drożdże ku górze, i gdy wydostaną się ponad powierzchnię drożdżaki opadają. Ot i cała tajemnica dziwnego zjawiska :ok:
Zobacz post:
post182606.html#p182606

Re: Ciekawe zjawisko

: czwartek, 23 maja 2019, 17:32
autor: Aksen
Odgazowuję dopiero gdy klaruje :D
aaa sklarowałem i nie było nic podejrzanego po kilku dniach, w nastawie moczyłem nos z dziobem i też nic nie wyczułem.. jedno gotowanie wyszło, jeszcze 3, tylko że czasu nie mam teraz :) i spróbuje dopiero za 2 tygodnie.....