Strona 1 z 1

Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

: wtorek, 31 mar 2015, 12:08
autor: dombo86
Właśnie jestem przy czwartym zacierze i po 5 dniach przestało mi bąbelkować w rurce fermentacyjnej, jednak słyszę lekki szum w beczce.
BLG = 6. Przypuszczam, że początkowo nie czekałem jeszcze kilka dni dodatkowych tylko książkowo po około 4-5 dniach, gdy przestało bąbelkować w rurce destylowałem (wówczas BLG = -2, ale to za pierwszym razem tylko mierzyłem). Czy cukier mógł się skumulować i teraz mam zbyt słodki zacier? Jeśli tak, to czekać jescze kilka dni aż drożdze zjedzą cukier i BLG spadnie do -3, -4? Czy dać na rurki a do kolejnego dundru dodać mniej cukru?

Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

: środa, 1 kwie 2015, 14:25
autor: dombo86
Może inaczej sformułuje pytanie:
- mam czekać aż powolutku drożdże przerobią cukier?
- czy mam destylować a do kolejnego zacieru dać mniej cukru?

Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

: środa, 1 kwie 2015, 14:55
autor: boxer1981228
Jeżeli BLG nie spada a nastaw już nie pracuje to chyba nie ma sensu dalej czekać. Gdzieś na forum wyczytałem żeby zmierzyć blg dundru i potem dodać odpowiednio cukru co by nie było za słodko.

Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

: środa, 1 kwie 2015, 16:02
autor: dombo86
No to czekam, bo de facto z rurki nie bulgocze ale nadal słyszę szum na powierzchni i dzisiaj spadło BLG już o jeden stopień i jest na poziomie około 4. Ciekawi mnie ten wątek z mierzeniem BLG dundru, co, ile i jak...

Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

: środa, 1 kwie 2015, 16:17
autor: boxer1981228
Nie pamiętam gdzie o tym czytałem chyba w temacie o rumie z wykorzystaniem metody dundrowej.

Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

: środa, 1 kwie 2015, 16:29
autor: Lootzek
A przypadkiem inne substancje zawarte w dundrze nie zafałszowują Ci wyniku?

Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

: środa, 1 kwie 2015, 16:46
autor: boxer1981228
Aż taki specjalistą nie jestem ale również sugerowałem się tym postem:
http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... ml#p119718

Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

: piątek, 3 kwie 2015, 16:55
autor: łmarko
Proponuję jeszcze czekać. U mnie były też wysokie blg +4,+5 . Czekałem jak się uspokoi sycenie , czasami jeszcze bąbelkuje jak otwarłem pokrywę. Od czasu do czasu puści bąbel, ale jest mało gazu , żeby przecisnąć wodę w rurce. Pozostawiałem jeszcze na dwa dni i blg spadało . Na końcu miałem -2 , i wtedy dawałem na rury. Przy innym zacierze dodałem na próbę 1/2 paczki drożdży i też zeszły poniżej zera.
Trzeba cierpliwości i prób. Nic się nie zepsuje.

Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

: piątek, 3 kwie 2015, 17:38
autor: wawaldek11
Musisz mieć mikronieszczelności skoro przy fermentacji woda w rurce choćby i bardzo powoli nie podnosi się.

Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

: sobota, 4 kwie 2015, 08:54
autor: dombo86
Też tak myślę, że może być mała nieszczelność, ale wątpię aby miała negatywny wpływ na pracę zacieru. Przy mocnej pracy gazy na tyle szybko się zbierają, że woda w rurce prawie mi wyskakiwała górą. Dzisiaj poziom cukru wynosi równe 0 BLG. Po odkręceniu wieka na powierzchni nieźle szumi i wręcz faluję, pomimo braku bąbelków w rurce. Pewnie gdzieś na chamskim gwincie do beczki ulatnia się co nie co, ale to nic. Myślę, że w Lany Poniedziałek czeka mnie mokra robota...

Re: Wysokie BLG w piątym zacierze do ŁKZWJ

: sobota, 4 kwie 2015, 14:16
autor: wawaldek11
Na pracę zacieru nie ma to wpływu.
Drobne nieszczelności można usunąć smarując powierzchnie stykające się olejem - nawet jadalnym lub lepiej smarem silikonowym czy takim olejem.
Do szczelności przykładam wagę przy fermentacji win, miodów i raz przy cukrówce nastawionej w pracy :mrgreen:
Z beczki zrobiłem odprowadzenie gazów do wentylacji i nic nie było czuć ;) . No, może czasami, ale to raczej były cofki z wentylacji przy gwałtownym otwieraniu drzwi lub silnych podmuchach wiatru.