Strona 1 z 1

Nastaw z przepalonego cukru-czy to ma sens?

: środa, 1 maja 2013, 11:14
autor: cannon
Witajcie.
Czy ktoś próbował zrobić nastaw z przepalonego cukru ?
Jeśli tak proszę opisać czy to ma sens , jaki ma smak destylat , czy warto itd.
W piątek chce zrobić nastaw z 16 kg przepalonego cukru i drożdży t 48 .Szkoda by było zmarnować tyle słodyczy i dlatego interesują mnie Wasze opinie.

Re: Nastaw z przepalonego cukru-czy to ma sens?

: środa, 1 maja 2013, 15:50
autor: arkadiuszcz
Co znaczy z przepalonego? Z karmelu?

Re: Nastaw z przepalonego cukru-czy to ma sens?

: środa, 1 maja 2013, 17:23
autor: olo 69
Kiedyś coś takiego zrobiłem. Drożdże nie przefermentują cukru do końca. U mnie fermentacja doszła tylko do plus 2 blg. Wniosek chyba taki, że oprócz sacharozy w takim cukrze są jakieś cukry niefermentowalne dla drożdży. Nastaw robiłem na drożdżach Alcotec T48 pure. Wyklarowany nastaw puściłem dwa razy na kolumnie i jakiś posmak pozostał w destylacie ale był raczej ok.

Re: Nastaw z przepalonego cukru-czy to ma sens?

: środa, 1 maja 2013, 22:35
autor: gr000by
Zamiast przepalać cukier, fermentować go i potem destylować lepiej przefermentować zwyczajny cukier, przedestylować i przypalić niewielką ilość cukru i dodać do gotowego produktu o lubianym %, smakuje wyśmienicie :).