Strona 1 z 1

Re: Bimber z Brzozy

: niedziela, 21 kwie 2013, 21:21
autor: arek
...hhhmmmm.
No i zgadnij kolego Zygmunt na czym upłynęła mi niedziela?
Niezłego klina mi zabiłeś :D Od lat korzystam z dobrodziejstw natury. Sok z brzozy, syrop z sosny, miód z mniszka, sok z kwiatów dzikiego bzu, sok z owoców dzikiego bzu, sok z pokrzywy ( tak zwana breja ciężka do wypicia ohyda :D ), nalewka z zielonych owoców orzecha włoskiego.
To wszystko co roku robimy wraz z żonką.
Kupuję także w sklepie zielarskim powyższy ksylitol i... jestem-to znaczy byłem do dzisiaj przekonany iż pozyskuje się go między innymi z soku brzozy. Kiedyś o tym rozmawiałem z tutejszym zielarzem i otrzymałem informację, że co prawda w znikomych ilościach, ale znajduje się w składzie tego soku i im wyżej nawiercisz pień brzozy, tym więcej możesz uzyskać w soku tego cukru.
Pisząc powyższego posta byłem o tym święcie przekonany, ale po Twoim poście Zygmunt postanowiłem się zagłębić w temat. Poczytałem trochę o pozyskiwaniu ksylitolu - jak, z czego, dlaczego. No i muszę szczerze przyznać, że byłem w błędzie nigdzie się nie doczytałem że ksylitol w chodzi w skład soku z brzozy. Jest w nim bardzo wiele składników, ale ksylitolu w nim nie ma.
Pozyskiwanie ksylitolu z brzozy jest troszkę bardziej skomplikowane niż nawiercenie otworu w pniu i podstawienie słoja :D.

Także Zygmunt wielkie dzięki za zobligowanie mnie do poczytania w tym temacie, no ale od czego są ziomale z forum :ok: Oczywiście brak ksylitolu w soku nie zniechęci mnie do corocznego jego pozyskiwania-fajna, przyjemna i pożyteczna zabawa. Pozdrawiam. arek

Re: Bimber z Brzozy

: poniedziałek, 22 kwie 2013, 09:03
autor: pogezan
Nie wykorzystuję osoki do robienia nastawów, już koledzy wcześniej napisali że to nie ma sensu. Na surowo tak, i do rozcieńczania tak.

Re: Bimber z Brzozy

: poniedziałek, 22 kwie 2013, 09:15
autor: lesgo58
Oskoła do nastawów zwykłych - a tym bardziej cukrowych -to pomyłka.

Re: Bimber z Brzozy

: piątek, 8 mar 2019, 11:42
autor: ruSek91
A powie ktoś z kolegów czy ten sok przed rozrobieniem należy przegotować czy nie zacznie się z nim nic dziać .

Re: Bimber z Brzozy

: piątek, 8 mar 2019, 13:22
autor: Kamal
Nie gotować. Wyłącznie świeży, aby zachował wartości.
Po rozrobieniu ze spirytusem, wtrąci się osad.
K.

Re: Bimber z Brzozy

: piątek, 8 mar 2019, 13:55
autor: Doody
Próbował, ktoś odparowywać oskołę w sposób naturalny (bez podgrzewania) tak aby otrzymać coś w rodzaju "polskiego" syropu klonowego?

Re: Bimber z Brzozy

: piątek, 8 mar 2019, 16:16
autor: radius
Nie warto ;) W oskole jest maksimum 50 gramów węglowodanów w 1000 ml, więc aby zagęścić taki sok do konsystencji syropu, trzeba by zebrać dość pokaźne jego ilości :)

Re: Bimber z Brzozy

: piątek, 8 mar 2019, 16:54
autor: arTii
Kamal pisze:Nie gotować. Wyłącznie świeży, aby zachował wartości.
Po rozrobieniu ze spirytusem, wtrąci się osad.
K.
Zainteresował mnie temat... Jakieś proporcje? Czy po prostu zamiast wody do rozcieńczenia użyć soku?
Napadłem właśnie na jakąś brzozę i zobaczę ile mi wypłacze :) Jak będzie dobre, to będę szukał więcej drzew, bo na OLX to minimum 7zł/l

I jeszcze jedno - czy już jest właściwy czas na pozyskiwanie soku z brzozy?

Re: Bimber z Brzozy

: piątek, 8 mar 2019, 19:30
autor: Kamal
Jak już leci to tak.
Tak, zamiast wody używasz osokoły. :)
K.

Re: Bimber z Brzozy

: sobota, 9 mar 2019, 12:27
autor: ruSek91
Trzeba znaleźć jeszcze odpowiednie drzewo bo mam dwie brzozy na działce i tylko z jednej leci sok a z drogiej nawet kropla nie spłynie .

Re: Bimber z Brzozy

: sobota, 9 mar 2019, 16:58
autor: Woodworm
Niemożliwe, sok musi być, może później zaczyna lecieć ale kiedyś na pewno się pojawi.