Strona 1 z 1

Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

: wtorek, 28 lut 2012, 09:42
autor: klodek4
Witam Szanownych Psotników i Psotniczki !!!
Po kilkunastu dyskusjach z tubylcami na tematy związane z naszym hobby jak i również innych bliskich, typu wędzenie i pieczenie chleba przyniósł mi znajomy owoc który tutaj nazywany jest - algarroba, garrofa czy algarrofa co w tłumaczeniu w/g wiki daje nam szarańczyk strąkowy, owoc bogaty w cukry jak i wiele witamin, w trakcie wojny domowej robiono z niego mąkę a teraz stosuje się go do karmienia zwierzaków.
Pytanie moje brzmi- jak według Was można by było wykorzystać ten owoc /tutaj jest tego w brud/, zrobić jakiś nastaw, zacier, wino - poradźcie mi moi mili eksperymentatorzy,
pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szara%C5%8 ... %C4%85kowy

Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

: niedziela, 4 mar 2012, 19:38
autor: Wald
Jak mają cukier, to wstawiaj. Wiele nie ryzykujesz. Alkohol na pewno otrzymasz. A przecież o to chodzi.

Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

: niedziela, 4 mar 2012, 22:07
autor: klodek4
Dzięki Wald za odpowiedź!!!!
W niedługim czasie spróbuję to popełnić, nastawię jak na wino i potraktuję to bayanusami 995, chyba że masz inne sugestie!!!!
Relację a może fotorelację zdam na forum!!!

Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

: czwartek, 8 mar 2012, 09:05
autor: Wald
Będzie to nastaw owocowy a'la wino, więc szybkie G995 będą na miejscu.
Cukru daj 22 dkg/litr (22Blg). Wyjdzie 10 do 12% alkoholu w dobrym tempie.
Uzyskanie wsadu 14-16% może dwukrotnie wydłużyć czas pracy drożdży.
:idea: Uwzględnij cukier w owocach :!: Podobno to połowa masy owocu.

Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

: środa, 13 lis 2013, 11:38
autor: zonzi
W Chorwacji to się nazywa Rogac i produkują z tego pyszne nalewki. Do dużego słoja 10l dają 10 strąków, ok 10 dkg cukru i rakiję. Przegryza się to na słoneczku a w efekcie dostaje się pyszny raczej słodki , kawowy i mocny trunek. Rewelacja.

Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

: czwartek, 5 gru 2013, 22:04
autor: bociann2
Kłodek,
Inna polska nazwa to karob, albo drzewo karobowe. Owoce- strąki nazywane są chlebem świętojańskim, a przetworzone zmielone nasiona to tzw. maczka chleba świętojańskiego i używana jest w przemyśle spożywczym jako zagęstnik (E410 :) ). Strąki w całości zawierają do 50 % cukrów, czyli w teorii materiał dobry....

Re: Szarańczyn strąkowy /Algarrobo/

: czwartek, 12 gru 2013, 00:29
autor: ta_moko
Można też zrobić z chleba świętojańskiego esencję do zaprawiania wina. Nie będę się rozpisywał, podam link: http://old.wino.org.pl/frames/kupaz.htm
Może warto spróbować mieszać z mocniejszymi od wina alkoholami?