Strona 1 z 1

Re: Zacier na grochu.

: niedziela, 20 maja 2018, 12:39
autor: radius
No, szanowne bractwo bimbrownicze :D Zrobiłem w końcu, zapowiedziany wcześniej w innym temacie, zacier z bobiku.
Co mogę powiedzieć - kompletna klapa :(
Bobik ześrutowałem dość drobno i "kleikowałem" w temperaturze 95°C. Mimo użycia podwójnej ilości enzymu upłynniającego (jak przy zacierach z ziemniaków), gęsta breja nie upłynniła się wcale lub z bardzo znikomym efektem. Po wystudzeniu do ok. 65°C, zadałem podwójną dawkę enzymu scukrzającego i czekałem na efekty. No i tu po raz drugi :dupa: blada. Po kilku godzinach blg wynosiło 6-7° i więcej nic się nie podniosło :( Przy 25°C poszły drożdże Safspirit M-1+ pożywka, już chyba tylko po to, by doprowadzić "eksperyment" do końca ;)
Fermentacja jakaś tam przebiegła, zacier capił grochówką i skwaśniałym winem więc poszło to gówno na rurki.
Z 20 litrów "zacieru", udoiłem 0,5 litra 30% gówna nr 2, więc przerwałem proces i reszta poszła na kompostownik.
Wnioski:
Bobik, jako wysokobiałkowy, nadaje się na paszę dla zwierząt ale nie na zaciery alkoholowe. Niska zawartość skrobi czyni cały proces nieopłacalnym ekonomicznie.
Koniec...

P.S.
Kolejny eksperyment zacierowy, będę przeprowadzał na gryce :scratch:

Re: Zacier na grochu.

: niedziela, 20 maja 2018, 14:05
autor: psotamt
radius pisze:Co mogę powiedzieć - kompletna klapa :(
A już niewiele brakowało bym za Twoją radą taki eksperyment poczynił.
Na szczęście zaplanowany był dopiero na jesień, bo teraz eksperymentuję z czymś innym. Ale źródło na bobik już miałem obstawione i gwarancję dostawy uzyskałem. Czas odwołać :mrgreen:

Re: Zacier na grochu.

: niedziela, 20 maja 2018, 20:09
autor: Doody
Dzięki Ci za poświęcony czas i że teraz już wiemy, że to lipa ;)

Re: Zacier na grochu.

: niedziela, 20 maja 2018, 20:34
autor: inblue
radius pisze:Zrobiłem w końcu, zapowiedziany wcześniej w innym temacie, zacier z bobiku.
Co mogę powiedzieć - kompletna klapa :(
Uczmy się zatem na błędach - im więcej skrobi tym bardziej nasiona cacy.
Motylkowe w naszym hobby są be...
PS - No chyba, że ktoś ma przepis "dziadunia" - 10 kg cukru i kilka ziaren bobiku ;)
I takie to te "zacieranie" :hahaha:

Re: Zacier na grochu.

: piątek, 14 sie 2020, 20:02
autor: Kòpôcz
Ciekawe, czy dostanę złotą łopatę... ;)
Nie będę zakładał nowego, temat w prawdzie zaczął się od nastawu, ale wczoraj trafiłem na wyprzedaż mąki z grochu. Niewiele jej, ze 2 kg zostało, ale kusi spróbować choćby dla samego doświadczenia. Próbował ktoś?

Re: Zacier na grochu.

: piątek, 14 sie 2020, 20:10
autor: bociann2
Nie bierz. Motylkowe to prawie samo białko. Cukrów co kot napłakał.
Będzie tylko kupa szlamu.

Re: Zacier na grochu.

: piątek, 14 sie 2020, 22:01
autor: Kòpôcz
Że białko, to wiem, ale cukry... Porównałem w jednym sklepie zawartość cukrów z żytnią: 2,6 do 5,2 (na 100gr) na korzyść grochu! Zgłupiałem, nie wiem, czy one fermentowalne, albo czy błędy w opisie na stronie nie ma... Gdyby nie to, to bym nie pytał.

Re: Zacier na grochu.

: sobota, 15 sie 2020, 06:38
autor: radius
Groch zawiera najwięcej skrobi z nasion strączkowych;
Zawartość białka w suchej masie nasion waha się od 20,8 do 25,3%. Białko zapasowe stanowią: globuliny, albuminy i gluteiny. Białko grochu jest bogate w lizynę, ale ubogie w metioninę, cystynę oraz tryptofan. Zawartość włókna surowego w suchej masie nasion waha się od 5,9-7,4% w zależności od odmiany. Głównym węglowodanem zapasowym jest skrobia, a jej udział waha się od 40-47,7% suchej masy.
ale czy jest ona "lekkostrawna" dla enzymów :scratch:

Re: Zacier na grochu.

: sobota, 15 sie 2020, 11:38
autor: czytam
Skrobia to skrobia a 2kg to w sam raz na eksperyment. Z enzymami, koji, słodem - do wyboru.