Strona 1 z 1

Soki po fermentacji wstępnej?

: czwartek, 30 sty 2020, 12:27
autor: Piotrek glizda
Witam Serdecznie...

Mam dostęp do soków tłoczonych które pomimo pasteryzacji nie nadają się do normalnego spożycia.
Soki przechowywane są w opakowaniach próżniowych wydaje mi się że sfermentowały na naturalnych drożdżach.

Teraz pytanie czy opłaca się to wrzucić na gary czy lepsza będzie Refermentacja takiego nastawu?
Na co zwrócić uwagę?
Może któryś z kolegów z doświadczeniem jest w stanie przeprowadzić próbę?

Ilości jakimi dysponuję są spore i jest czym dzielić zainteresowanych proszę o priv przekaże nr tel i dogadamy co i jak.

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: czwartek, 30 sty 2020, 12:53
autor: mocho
Sprawdź blg, jeżeli wysokie to zrób starter drożdżowy i zaszczep, jeżeli w okolicach 0 to gotuj, zobaczysz czy coś z tego będzie

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: czwartek, 30 sty 2020, 14:27
autor: Piotrek glizda
Pprawdzenia blg byłem świadomy jest zerowe +/-
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?

Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: czwartek, 30 sty 2020, 15:42
autor: radius
No, to dawaj "parę" litrów do testów. Akurat w przyszłym tygodniu miałem odpalić sprzęt na produkcję winiaku, więc i soczek mogę "zagęścić".
Reszta na PW :ok:

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: czwartek, 30 sty 2020, 15:54
autor: .Gacek
Czy sok który posiadasz jest klarowny czy zachodzi potrzeba gotowania w płaszczu? Z jakich owoców jest ten sok, czy tylko jabłkowy? Chciałbyś zrobić brandy/calvados do leżakowania o określonym procencie czy spirytus z nutą owocową?

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: czwartek, 30 sty 2020, 19:17
autor: Zbyszek T
Piotrek glizda pisze:Pprawdzenia blg byłem świadomy jest zerowe +/-
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?

Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.
Kolego, sprawdziłeś to BLG? Jest 0?
To trochę mało prawdopodobne, bo taki sok w opakowaniu próżniowym (worku?) w trakcie fermentacji by wybuchł od wydzielającego się CO2.
Chyba że był zapakowany już po fermentacji?

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: piątek, 31 sty 2020, 09:41
autor: niebieski-n2
Podaj swoją lokalizację i napoisz z jakich owoców są te soki. Tylko z jabłek, czy może inne też?

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: piątek, 31 sty 2020, 11:36
autor: Piotrek glizda
Musiałem się przygotować przed odpowiedzią na pytania....

Kolego Zbyszku teoretycznie masz rację, z puchnięciem worków tylko że soki zaczęły fermentować pewnie dlatego, że opakowanie nie było do końca szczelne co skutkowało ucieczką ciśnienia przy fermentacji.... Z uwagi na to iż w REFRAKTOMETRZE (musiałem przekopiować tą nazwę) pękła mi szybką, pomiar przeprowadziłem areometrem ballinga testując worki o pojem. 3 lub 5 l bywało różnie 12-0 BLG zabawa zaczęła się gdy dobrałem się do "mauserów" blg równe zero w trzech próbkach zapach cydru klarownośc bd poniżej foto relacja. co do lokalizacji 05-622 Błędów 507 304 524 nr do kontaktu

https://drive.google.com/open?id=1HYyhe ... sJftLJkUN_
https://drive.google.com/open?id=1HUKmM ... HS7XCnO3jl
https://drive.google.com/open?id=1HMU8t ... kyQW-nWz8W
https://drive.google.com/open?id=1HJFaT ... IhT3q6Is9y

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: piątek, 31 sty 2020, 12:47
autor: arTii
Czy dobrze rozumiem - masz to w mauserach???
Co chcesz z tym zrobić? Wylać, oddać, sprzedać?

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: piątek, 31 sty 2020, 13:03
autor: .Gacek
ArTii :readmore: pierwszy post :mrgreen:

Słaba wydajność z tego będzie ale jak najbardziej nadaje się do destylacji na calvados. Ewentualnie możesz spróbować zrobić sobie kilka skrzynek cydru na lato :ok:

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: piątek, 31 sty 2020, 14:11
autor: arTii
@Gacek - jakoś nie doczytałem :D
Ja bywam w okolicach Grójca, więc do Błędowa jest niedaleko.
Muszę tylko zobaczyć jak mi beczki wejdą na auto... Puścił bym na półkowej...

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: czwartek, 19 mar 2020, 00:40
autor: tomhas
Co to za wskaźnik na zdjęciach? Bo nie wygląda na balingomierz. Napisz jaki ilości masz do rozdania.

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: środa, 8 gru 2021, 10:08
autor: Piotrek glizda
Pozwolę sobie trochę odświeżyć temat może znajdzie się jeszcze jakiś zainteresowany...? A może koledzy którzy mnie już odwiedzili podzielą się z nami swoimi doświadczeniami co wzbogaci wątek o wiedze praktyczną. Dodam tylko że na tą chwilę posiadam soki nie sfermentowane ale po dacie przydatności do spożycia pakowane różnie 3/5/10/15/150L

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: środa, 8 gru 2021, 20:17
autor: arTii
@Piotrek glizda - chętnie bym przygarnął jakąś partię... Ale w Grójcu będę dopiero około 18 grudnia... Jak dla mnie moga być duże opakowania - nie mam problemu z zabraniem....

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: środa, 8 gru 2021, 20:53
autor: Twonk
Piotrek, będę jutro ok. południa w okolicy. Wysłałem PW.

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: środa, 8 gru 2021, 21:41
autor: Szlumf
Dzięki Piotrkowi :poklon; trochę tych soków z mauzerów z 2020r przerobiłem. Z wydajnością było słabo no ale to były ortodoksy na dzikusach. Na cydr mi nie pasowały więc poszły na jabłkowicę. Destylowałem jeden raz na 3 półkach. Prawdę mówiąc spodziewałem się po pełnym ortodoksie czegoś lepszego niż otrzymałem. Destylat pijalny ale nawet po 18 miesiącach dojrzewania - część z dębem - nie ląduje u mnie na wyższej półce. To oczywiście kwestia gustu.
Być może soki nie sfermentowane, które obecnie ma Piotrek po dodaniu szlachetnych drożdży dadzą lepszy rezultat. Doradzał bym jednak dodanie choć do części jakiegoś wzmacniacza (cukier lub spiryt) bo przy większej ilości destylacji słaba wydajność staje się uciążliwa.

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: środa, 8 gru 2021, 23:15
autor: Doody
Potwierdzam obserwacje kolegi @Szlumfa. Lepszy destylat robiłem dodając 4-5 kg cukru na 50l soku niż z samego soku pomimo, że ten mój miał powyżej 14 Blg.

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: czwartek, 9 gru 2021, 08:02
autor: Piotrek glizda
z uwagi na sporo wiadomości pw dodam kilka informacji.

Soki są jabłko i jabłko + coś niestety nie podpisane wiec tylko kolor nas ratuje.
opakowania są różne i nieposegregowane więc trzeba brać co jest.
preferuje raczej odbiór osobisty wysyłka raczej nie będzie opłacalna.
Soki oczywiście oddaje za darmo jednak z uwagi na moją wewnętrzną chytrość oczekuję jakiegoś małego upominku w postaci destylatu :-)

Mod.
Pisz staranniej.

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: czwartek, 9 gru 2021, 20:16
autor: MASaKrA_Domingo
Odbiór w jakim mieście / miejscowości?

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: czwartek, 9 gru 2021, 20:22
autor: Góral bagienny
arTii pisze:@Gacek - jakoś nie doczytałem :D
Ja bywam w okolicach Grójca, więc do Błędowa jest niedaleko.
;)

Re: Soki po fermentacji wstępnej?

: piątek, 10 gru 2021, 07:12
autor: majster1
Jeżeli naturalny sok jablkowy ma 15 blg to bardzo duzo. Normalnie ma około 12 blg. Może masz koncentrat z dolaną wodą i dosypanym cukrem dlatego łatwiej się zepsuł.