Strona 1 z 1

Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

: niedziela, 9 cze 2019, 14:54
autor: Doody
Witam,
Ponieważ czarny bez jest w rozkwicie, postanowiłem coś z tym zrobić ;)
Nalewki robiłem już 3 lata z rzędu i trochę się już znudziły. Postanowiłem więc uzbierać większą ilość baldachimów kwiatowych i dodać je do cukrowego nastawu. Uzbierałem około 3 wiader, które po oddzieleniu zielonych części dały około 1/4 - 60 litrowej beczki. Zalałem kwiaty 50-cioma litrami cukrówki o 22 stopniach Blg. Dodałem drożdży turbofruitów z Alcoteca. Drugi dzień nastaw pracuje i pachnie zacnie.
Mam zamiar to przedestylować na kolumnie półkowej na spirytus w okolicy 85-90%. Zobaczymy czy aromat przejdzie do destylatu. Robił ktoś już coś takiego?

Re: Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

: niedziela, 9 cze 2019, 17:04
autor: Szlumf
Co prawda nie robiłem ale kwiat czarnego bzu to nie tylko aromat ale też i smak. Ja bym destylował jak typową owocówkę. No może troszkę wyżej. Tak na 65-75%. Spirytus zawsze zdążysz z tego zrobić jak wyjdzie kiepskie.

Re: Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

: niedziela, 9 cze 2019, 17:09
autor: Doody
Dobry pomysł, spróbuję :ok:

Re: Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

: niedziela, 9 cze 2019, 17:22
autor: PierwszyWolnyLogin
Ciekawe co Ci wyjdzie...

Ja mam nastawione "wino z kwiatów bzu". Wydawało mi się, że już jest gotowe, nawet odrobinę wypiłem,
zniosłem balon do piwnicy a ono ciągle ...bulgota :) Tak czy owak mam zamiar połowę puścić na spirol,
a połowę puzonem na smaki i zapachy... Ciekawe jaki będzie efekt...

PWL

Re: Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

: niedziela, 9 cze 2019, 20:39
autor: radius
Zrobiłem destylat z kwiatów czarnego bzu w tamtym roku. Nastawiałem jak na wino na drożdżach Tokay. Zapach i smak intensywny, ale bardzo ciekawy, a zainspirował mnie do tego widok "pustych" krzewów bzu na Węgrzech i butelka "brandy" bzowego na sklepowej półce :)
Jeśli ktoś lubi takie aromaty, to polecam :ok:

Re: Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

: niedziela, 9 cze 2019, 22:00
autor: cybkryst
Ja dwa lata temu zrobiłem jak Doody. Zapach i smak są tak intensywne, że ciężko to pić, prawdopodobnie za duzo kwiatów. Myślę za 2 duże baldachy na litr to w sam raz .
Muszę zobaczyć co z tego wyszło po dwuch latach.

Re: Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

: piątek, 14 cze 2019, 23:07
autor: sargas
Trzeba uważać z ilością żeby nie zdominował nastawu.

Re: Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

: niedziela, 16 cze 2019, 20:00
autor: Doody
Właśnie zakończyłem drugą destylację (pierwsza to był odpęd na krótkiej kolumnie bez cięcia frakcji) . No cóż robiłem taki nastaw tylko dwa razy, pierwszy i ostatni :) . Zupełnie nie moja bajka. Wino i nalewka z kwiatów bzu mają zupełnie inny charakter. Każdy powinien spróbować sam ale ja osobiście odradzam. Co prawda wszystko jest świeże i może jak postało by rok byłoby inne, ale nie postoi ;) bo pójdzie do rektyfikacji na spirytus.
Pozdrawiam