Strona 1 z 1

Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

: poniedziałek, 15 paź 2018, 22:50
autor: Greghor8
Witam. Po raz pierwszy nastawiłem nastaw z rodzynek, więc dla pewności proszę o komętarze czy coś nie sknociłem.
Przepis:
20 kg rodzynek
17 kg cukru
100l wody
4 opak drożdży Alcotec Complex Drożdże Premium
Wszystko razem 135l. w beczce 150l do tego rurka + termometr + grzałka.
Na razie temperatura 27*C
Będzie coś z tego ? Czy coś poprawić ?
Pozdrawiam Greg.

Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

: czwartek, 18 paź 2018, 09:50
autor: 9kaczor6
Hej. Na pewno coś będzie. Wywal rurkę i grzałki, chyba że masz zimno w piemiesczeniu ale jeśli masz tam ok. 20 stopni to wystarczy.
Ja bym dodał więcej cukru ponieważ to 17kg w 100 litrach to moim zdaniem za mało ale wiadomo rodzynka też coś tam odda.
P. S
Ja jak robię zacięry owoce to pokrótce wygląda to tak - pakuję to beczki owoce, podlewam delikatnie ciepła woda i wsypuje trochę cukru. To wszystko rozwalam przy użyciu mieszadła na pape. Potem dolewam wody ciepłej i cukru w zależności od ilości wody.
Po rozpusczeniu cukru i ostygnięciu wrzucam drożdże, bądź nie wrzucam jeśli używałem ciemnych owoców.
Pozdrawiam :)

Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

: piątek, 19 paź 2018, 01:23
autor: Greghor8
Dziękuję za podpowiedź 9kaczor6.
Teraz w baniaku mam 21*C ale nadal nie wiem jaka ma być temperatura podczas fermentacji.
Grzałka nie włączona bo jest ciepło.
Ale nie rozuniem dla czego mam się pozbyć rurki ?
Nowy jestem to się nie orienruję chociaż przęglądam forum.

Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

: piątek, 19 paź 2018, 07:45
autor: lesgo58
Bo zazwyczaj fermentacja nastawów na drożdżach gorzelniczych odbywa się bardzo burzliwie i ryzykujesz że gazy wypchną Ci rurkę i część nastawu na sufit. Baniak wystarczy przykryć ścierką bądź tylko samym deklem bez zakręcania go na siłę.

Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

: piątek, 19 paź 2018, 14:22
autor: 9kaczor6
Dokładnie. Zakryj tylko beczkę żeby muchy nie właziły i tyle.
20 stopni spokojnie wystarczy nawet jak będzie mniej to się nic nie stanie, fermentacja będzie po prostu przebiegać wolniej, a przy nastawach owocowych na bimber szybkość nie jest wskazana.
U mnie temperatury w beczce utrzymują się na poziomie 19/21 stopni. Jedynie na początku jest większa ale generalnie staram się nie przekraczać 26 stopni.
Pamiętaj o mieszkaniu w beczce.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

: piątek, 19 paź 2018, 15:26
autor: arkdom
Rodzynki sparzyłeś? One są pokryte takim olejem, który najlepiej usunąć.

Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

: sobota, 20 paź 2018, 18:58
autor: Greghor8
Witam.
Tak, rodzynki parzyłem we wrzątku przez 30 min. oraz płukałem w gorącej wodzie na sicie nad zlewem. Następnie przez maszynkę do mielenia puściłem. Nie wiedziałem o potrzebie mieszania nastawu, dzięki za podpowiedź. Czy to możliwe, że już drożdże przerobiły?
A może padły? Od wczoraj cisza w beczce. Jak mam rozpoznać, że to już? Próbowałem rano organoleptycznie. Smak wina, tak myślę chociaż win nie pijam, nie wiem jak alkohol bo rano byłem jeszcze wczorajszy :pije: Drożdży raczej nie wyczułem w smaku. Klarować to jakimś proszkiem, czy jak? Jak postępować dalej?

Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

: sobota, 20 paź 2018, 20:45
autor: 9kaczor6
Podstawowe potrzebne Ci urządzenie to cukromierz. Kup cukromierz i bierz BLG nastawu. Jeśli zejdzie poniżej zera (-4) tzn. Że cukier został sfermentowany.
Ja nie klaruje zacieru ale też nie wlewam do kega gestych zacierów z owocami ponieważ mam ogrzewanie elektryczne. W takim przypadku istnieje ryzyko przypalenia.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka