Strona 4 z 6

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: wtorek, 13 mar 2018, 23:52
autor: Szlumf
Nie wiem jak wygląda sprawa "praw autorskich" itp. ale rażą mnie "zaciery w nazwie tematu. Moderatorzy - może da się to jakoś zmienić na nastawy?

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 01:16
autor: wawaldek11
sargas pisze:Potwierdzam też taki cukromierz posiadam tonie im wyższe BLG :)
Nie przykładałem się za bardzo, ale nie mogę sobie wyobrazić tego zjawiska :scratch:

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 07:01
autor: radius
Koledzy, pokażcie te tonące "cuda" ;)

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 08:19
autor: trzmi3lu
Już sama budowa cukromierza czy alkoholomierza wskazuje na to że, działają na zasadzie wyporności , czyli czym większa gęstość cieczy tym bardziej są wypychane do góry, ale jak widać są też takie które się chowają pod powierzchnię :klaszcze: :odlot:

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 19:32
autor: sargas
Cofam co napisałem :) faktycznie jest jak piszecie my mystake :P

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:00
autor: MecenasAlkoś
Serio, utonął;) tak samo chowa się kiedy nastaw jest już wypracowany;)

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:11
autor: trzmi3lu
MecenasAlkoś pisze:Serio, utonął;) tak samo chowa się kiedy nastaw jest już wypracowany;)
:klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:12
autor: MecenasAlkoś
???

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:14
autor: dzozef
To kiedy on się wynurza? :hahaha:

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:17
autor: MecenasAlkoś
Kiedy nastaw mieści się w skali czyli: kiedy nastaw zmierza ku końcowi, dajmy na to cukrowy, po 7 dniu na moskva style przy 8 kg cukru wskazuje 2blg, lub kiedy mierzę blg początkowe na w/w nastawie czyli 24/23/25 w zależności od jakości cukru.

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:21
autor: dzozef
A jak przekroczy 26 to ponownie się chowa? Ze strachu?

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:22
autor: MecenasAlkoś
Wyskalowany jest do 30 bystrzaku...

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:23
autor: radius
@dzozef - :klaszcze: :D

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:29
autor: dzozef
Nie jestem wróżką żeby wiedzieć do ilu jest wyskalowany. Próbuję tylko zrozumieć jak przyrząd który wynurza się wraz ze wzrostem gęstości nagle ulega zatopieniu? Dlaczego?

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:32
autor: MecenasAlkoś
Nie wiem, ale kiedy następnym razem będę coś nastawiał postaram się uwiecznić to na zdjęciach.
Myślałem, że tak działa prawidłowo cukromierz wszak dopiero raczkuję mogę się mylić lub posiadać balingometr o wadliwym działaniu, aczkolwiek nastawu nigdy nie zmarnowałem...
Wracam do pracy.
Zaprawa do przepalanki z przepisu Juliusza sama się nie przefiltruje.

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:36
autor: dzozef
Chętnie zobaczę jakiś reportaż z Twoich pomiarów bo to o czym piszesz przeczy prawom fizyki. Nie twierdze, że znam się na fizyce jakoś mocno ale tego nie kumam. :bezradny:

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:41
autor: Zygmunt
Szlumf pisze:Nie wiem jak wygląda sprawa "praw autorskich" itp. ale rażą mnie "zaciery w nazwie tematu. Moderatorzy - może da się to jakoś zmienić na nastawy?
Zmienione :ok:

Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:43
autor: MecenasAlkoś
Trochę mi głupio teraz bo się śmiejecie ze mnie, ale ja wiem co widziałem. Przy cukrze nigdy mi się to nie zdarzyło ale jak nastawiałem z kompotów to po wlaniu wszystkiego razem chciałem zmierzyć blg początkowe jak to się powinno robić i robi i wtedy utonął. W miarę dolewania wody i wody z cukrem balingometr wskazywał poprawnie co pewnie już gdzieś wyżej napisałem.
Nie jestem typem człowieka, który coś wymyśla i koloryzuje.

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 21:55
autor: sargas
Nie przejmuj się niestety przeważnie Oni mają rację. Będzie okazja to sprawdzisz i dasz znać.

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 22:00
autor: trzmi3lu
Pokusiłem się o fotki z wodą i przerobionym już praktycznie nastawem cukrowym.
MecenasAlkoś pisze:Trochę mi głupio teraz bo się śmiejecie ze mnie, ale ja wiem co widziałem.
Nie jestem typem człowieka, który coś wymyśla i koloryzuje.
Nie przejmuj się tu nie chodzi o to aby z kogoś szydzić tylko trochę to dziwne i dlatego ta dyskusja.

pozdrawiam

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: środa, 14 mar 2018, 22:52
autor: Kamal
Cukromierz trochę źle wyskalowany, albo woda ma inną temp. niż 20°C.
Ale tak to zachowanie jego jest prawidłowe, zbliża się do -5 na nastawie. . ;)
K.

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: czwartek, 15 mar 2018, 07:28
autor: trzmi3lu
Kamal pisze:Cukromierz trochę źle wyskalowany, albo woda ma inną temp. niż 20°C.
Ale tak to zachowanie jego jest prawidłowe, zbliża się do -5 na nastawie. . ;)
K.
Witam,
Tak wiem i dzięki temu tematowi mój cukromierz jedzie do wymiany, bo wcześniej nie wkładałem go do wody a wczoraj patrze a tam zonk 3blg, a woda o temp. 21st kranówa. Na to wskazuje, że jest już -5 tylko cukromierz przekłamuje, bo dzisiaj nastaw już samoczynnie się klaruje. Fuck i kup sobie droższy polski cukromierz i taka niespodzianka, a niby 0,5blg tolerancja błędu.

pozdrawiam

Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: czwartek, 15 mar 2018, 13:09
autor: Pretender
A nie dało rady przestawić podziałki? Przyjedzie kolejny, będzie tak samo ...

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: czwartek, 15 mar 2018, 19:51
autor: trzmi3lu
Pretender pisze:A nie dało rady przestawić podziałki? Przyjedzie kolejny, będzie tak samo ...
Właśnie, że podziałka nie chciała się przesunąć, a nie chciałem mocniej pukać, bo za chwile nie miałbym w ogóle już co oddawać. Jutro będzie nowy i wg. sprzedawcy sprawdzili kilka szt. i ma wysłać najbardziej dokładny, ale jak będzie to zobaczymy.

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: piątek, 16 mar 2018, 12:41
autor: Kamal
Przedstawienie podziałki jest bez większego sensu, bo za każdym razem później trzeba sprawdzić czy przedziałka jest dobrze, a jak nie to pukać aby się ustawiła. A w końcu cukromierz pęknie, więc lepiej kupić odrazu drugi, a ten zwrócić albo kosz.
K.

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: piątek, 16 mar 2018, 12:52
autor: trzmi3lu
Kamal pisze:A w końcu cukromierz pęknie, więc lepiej kupić odrazu drugi, a ten zwrócić albo kosz.
K.
Już dostałem drugi cukromierz z innej partii(różni się trochę wyglądem skali) też z GOMARu i zobaczymy, po pracy przetestuję na wodzie i na sklarowanym już nastawie cukrowym.
Jeszcze jedno pytanie do was, bo usłyszałem od sprzedawcy, że na wodzie z kranu cukromierz nie będzie nigdy pokazywał zero ponieważ woda zawiera minerały, które powodują taki stan rzeczy, więc pytanie czy cukromierze są skalowane na wodzie destylowanej czy może jeszcze inaczej? Zaznaczę, że poprzedni reklamowany cukromierz sprawdzałem na wodzie z kranu jak i przegotowanej wodzie o temp. około 21st i nie zauważyłem różnicy.

ps. jak sprawdzę to wrzucę fotki z pomiarów.

pozdrawiam

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: piątek, 16 mar 2018, 13:13
autor: wawaldek11
Sprzedawca trochę ściemnia, aby się wytłumaczyć z tego, że sprzedaje też buble ;) . Różnic między wodą destylowaną, a kranówką na tym spławiku nie zauważysz. Zrób próby dosypując np. po łyżeczce cukru lub soli. Zobaczysz ile trzeba wsypać, aby były zmiany na mierniku.

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: piątek, 16 mar 2018, 19:46
autor: radius
Ściemnia. I to bardzo :D
"Kraniczanka" ma niej minerałów niż większość wód mineralnych dostępnych w sklepach, a i te mierzone są w miligramach, co w żaden sposób nie zaburzy prawidłowego wskazania miernika :odlot:

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: piątek, 16 mar 2018, 22:12
autor: trzmi3lu
Macie całkowitą rację teraz jest jak ma być. Zrobiłem test na 2 nastawach i wodzie z kranu o temp. 20-21 st.
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, czy jest to normalne, że jeszcze fermentujący nastaw (całość 80L, 22kg cukru, 2x Alcotec 48 turbo pure)6 dzień w temp. 21-24st miałby -5blg? Dodam, że w smaku czuć te procenty i to dużo bardziej niż w tym drugim (40L).
Ta próbka sklarowana to męczyłem ją w 21st przez 12 dni zanim skończyło fermentować(40L całość, 11 kg cukru).


pozdrawiam

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: niedziela, 18 mar 2018, 10:02
autor: MecenasAlkoś
No siema. Słuchajta ludziska sprawa jest a więc wnimanje!
Wczoraj popełniłem swój kolejny nastaw z kompotów i dżemów, i oczywiście z telefonem w ręce chciałem uwiecznić tonący cukromierz i :dupa:
Wszystko zmieszałem w beczce, po czym odcedziłem za pomocą sitka czysty sok i co? A jajco!
Stanął za 30 i se stoi. No to ja go bezpośrednio do beczki i co? A jajco! Dalej se stoi za 30...
Przecież wtedy utonął... Siadłem na krześle gapię się w te beczkę i dumam... Dumam dłuższą chwilę... Wydumałem!
To znaczy chyba sobie znalazłem wytłumaczenia z pytaniem, mianowicie: czy temperatura mierzonego nastawu ma znaczenie?
przy alkoholomierzu tak a czy przy cukromierzu?
Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...
Rozkładam ręce. :hmm: :hmm: :hmm:

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: niedziela, 18 mar 2018, 10:16
autor: johnex
Co do pomiaru mocy alkoholu to wspomagałem się tablicami alkoholometrycznymi. Teraz odkryłem Alkocalka i jestem zachwycony. Korekcja alkoholomierza, cukromierza i wiele innych ciekawych rzeczy w jednym miejscu.

Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: niedziela, 18 mar 2018, 10:53
autor: Szlumf
Ma znaczenie ale praktycznie pomijalne. W Józkowym Alkocalc v0.8 znajdziesz przeliczenie. Pewnie masz po prostu więcej cukru w nastawie. No i w takich nastawach praktycznie nie jesteś w stanie określić poprawki na niecukry wpływające na wskazanie. Może to 4blg jak przyjmuje się do win a może 8 czy 10blg.

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: niedziela, 18 mar 2018, 11:49
autor: wawaldek11
MecenasAlkoś pisze:...Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...
W lodowatym spławik idzie bardziej w górę, bo gęstość płynu większa. Chyba pomroczność jasna :mrgreen:

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: niedziela, 18 mar 2018, 21:23
autor: trzmi3lu
MecenasAlkoś pisze: Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...
Rozkładam ręce. :hmm: :hmm: :hmm:
Bardziej realne by było gdyby temp. była wysoka i stężenie alkoholu było spore to mógłby zatonąć, ale Ty piszesz o nowym nastawie jeszcze nie fermentującym. Wiec powtarzam, że to bardzo dziwne wskazanie twojego cukromierza.
Pozdrawiam

Nastaw z konfitury borówkowej

: niedziela, 20 maja 2018, 11:58
autor: Hjemmebrent
Witam psotników!
Zrobiłem nastaw z trzyletnich przetworów borówkowych niskosłodzonych. Baniak 25l w nim 6kg dżemu z borówek 5kg cukru i dopełnione wodą. Dżemy miały 300g cukru na kilogram borówek. Drożdże winne z pożywką. Nastaw stoi trzeci dzień i nie chce ruszyć. Nie mam jak sprawdzić blg.
Macie jakieś rady jak wystartować to cudo? Chce dorzucić troche kwasku cytrynowego ale nie wiem ile...
Proszę o porady, pozdrawiam.

Re: Nastaw z konfitury borówkowej

: niedziela, 20 maja 2018, 12:10
autor: Kamal
Bo, żeś kolego przedobrzył z cukrem. Kup cukromierz, i dolej wody do 23Blg. I wtedy ewentualnie daj drugi raz drożdże.
K.

Re: Nastaw z konfitury borówkowej

: niedziela, 20 maja 2018, 12:13
autor: Hjemmebrent
Według moich wyliczeń w nastawie jest 7kg cukru (borówka ma znikome ilości cukru wiec jej nie wliczam)
7 kg cukru na 25l wody zawsze pracowało pięknie.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: niedziela, 20 maja 2018, 12:18
autor: Kamal
Albo trafiłeś paczkę z lichymi drożdżami.
K.

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: niedziela, 20 maja 2018, 14:25
autor: JanOkowita
@Hjemmebrent - problem pewnie wynika z pH nastawu oraz braku witamin z grupy B. Możesz spróbować dodać drożdże gorzelnicze, które mają w mieszance odpowiednie dodatki umożliwiające łatwy start. Drożdże winiarskie raczej sobie nie poradzą.

Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

: niedziela, 20 maja 2018, 16:18
autor: johnex
@Hjemmebrent możesz zastosować pożywkę np Aktivit w dawce na restart. Może dodane wcześniej drożdże ruszą. Gorzelnianych bym raczej nie dodawał bo jak konkretnie ruszą to nastaw może wyjść z fermentatora. Mi nastaw dżemowy kipiał na zwykłych bayanusach.