Strona 1 z 1

Nastaw z soku zageszczonego

: niedziela, 19 sie 2018, 17:50
autor: dagzer
Witam wszystkich,
Sąsiad podrzucił mi troche zageszczonego soku porzeczkowego, taki jaki uzywaja do produkcji napojów. Na próbę rozcieczyłem trochę wodą pół na pół i po zbadaniu zawartosci cukru pokazało mi blg 280 g/l. Więc najpierw użyłem drożdży do nastawów cukrowych. Nie zadziałalo. Nie ruszyło, bynajmniej takie odniosłem wrażenie. Ani w zapachu ani w smaku nie czuć %. Wynik cukromierza ten sam, alkoholomierz sie wywracał. Dosypałem ponownie drożdzy do nastawów owocowych. Odstawilem na dwa tygidnie. Wrociłem z urlopu i to samo bez zmian. Poradzcie coś. Co z tym zrobić?

Re: Nastaw z soku zageszczonego

: niedziela, 19 sie 2018, 18:54
autor: Zygmunt
Prawdopodobnie do soku dodawany jest jakiś konserwant, który ma go chronić przed spontaniczną fermentacją. Spróbuj rozcieńczyć, zagotować i po ostudzeniu do niewielkiej próbki (1 litr wystarczy) dodaj ok. ćwierć kostki zwykłych piekarniczych. Jeżeli nie pojawi się piana po kilku godzinach, to raczej nic z tym nie zrobisz.

Re: Nastaw z soku zageszczonego

: niedziela, 19 sie 2018, 22:51
autor: dagzer
Dzięki. Spróbuję takiego zabiegu. Dam znać czy pomogło.

Re: Nastaw z soku zageszczonego

: poniedziałek, 30 gru 2019, 22:20
autor: Modricz
I co ruszyło? Bo mam podobny problem.