Strona 1 z 1

Nastaw z syropu...

: poniedziałek, 28 lis 2016, 13:42
autor: Boczekk
Witam, posiadam około 50 litrów takiego czegoś https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-P ... 3011326495
Posiadam wersję B czyli nie z cukrem tylko syrop glukozowo - fruktuzowy. W podanym linku znajduje się cała etykieta produktu.
Jak to potraktować aby nie zmarnować. Wskaznik blg wsadzony bezpośrednio do syropu wskazuje około 50. Czy można to przefermentować w pomieszczeniu które ma około 13 stopni?

Re: Nastaw z syropu...

: poniedziałek, 28 lis 2016, 18:49
autor: Kamal
Dodaj wody do 23 Blg. Drożdże bayanus G995. I owiń pojemnik fermentacjny. Te drożdże pracują w niskich temp. ale praca się wydłuży.
I spróbuj na smakówkę, jak wyjdzie lipa, to na spirytus przerobisz. :D
K.

Re: Nastaw z syropu...

: poniedziałek, 28 lis 2016, 19:29
autor: Boczekk
Na smakówkę troszkę lipa bo mam róźne smaki i chyba jak się pomiesza wszystko to bedzie nie ciekawie ;)
Mam truskawkę, malinę, jagodę, pędy sosny, i chyba ogórek z miętą.

Re: Nastaw z syropu...

: wtorek, 29 lis 2016, 07:12
autor: Kamal
Jak masz spore ilości jednego, to możesz kombinować. ;-)
Albo wszystkie owocowe do jednego nastawu.
Pędy sosny do drugiego, jak wyjdzie nie ciekawa smakówka, to na spiryt. A ogórki do trzeciego na spirytus. :-)
K.

Re: Nastaw z syropu...

: środa, 7 gru 2016, 18:38
autor: marcin16
Witam.
Przepraszam autora, że tu ale nie bede nowego zakladal tematu.
Mam pytanko mam syrop jabłkowy po dodaniu ok 200ml na litr wody wychodzi ok 20 blg na cukromierzu (mam 10l). Tu moje pytanko jakich drożdży użyć do tego typu nastawu? Jakie blg startowe zrobić na początek? Mam aabratka i jak to puścić na tym sprzęcie? Nigdy czegoś takiego nie robiłem wiec przepraszam, że tak banalne pytania zadaje!?

Re: Nastaw z syropu...

: czwartek, 8 gru 2016, 21:36
autor: Boczekk
Ja na litr syropu dodawałem dwa litry wody, wyszło mi około 23blg.
Drożdże dodałem bayanus g995 i pożywkę activit, całość zasuwa aż miło i to w niskiej temperaurze.
Jeszcze nie wiem jak to puszczę, mam tego od groma więc pewnie po testuję troszkę.